اندك اندك فيلمهاي تازه از راه ميرسند
با پايان فروردين، فيلمهاي تازهاي در سينماهاي تهران و پايتخت به مرور اكران ميشوند.
از اين فيلمها، آنكه با اكراني قابل توجه و اميدواركننده، كار خود را از ديروز آغاز كرد، «آل» به تهيهكنندگي علي معلم تهيهكننده فيلم پرفروش و موفق «ازدواج به سبك ايراني»، است.
معلم به جز ازدواج به سبك ايراني، «گاوخوني» بهروز افخمي را نيز تهيه كرده بود و حالا بعد از اين دو فيلم، كارگرداني آل را به بهرام بهراميان سپرده است؛ كارگردان جواني كه در اولين تجربه سينمايياش، سراغ تريلر رفته و ژانري را انتخاب كرده است كه در ايران چندان مورد توجه نبوده و كمتر كارگرداني شجاعت ورود به اين دنياي دشوار به ويژه در فرهنگ ايراني را داشته است. شايد به همين علت است كه علي معلم با وجود استقبال سردي كه در جشنواره از آل شد، اميدوار است «با توجه به فضاي تكراري فيلمهاي ايراني، آل اكران را از اين فضا بيرون آورد.»
معلم البته تا حدودي حق دارد. آل در فضايي متفاوت رخ ميدهد. او به ايسنا ميگويد: «فضاي ژانر آفتابه و پيژامه، در سينماي ايران رايج شده است كه اميدوارم «آل» تغييراتي را در سينماي ايران به وجود آورد.»
بهرام بهراميان پيش از اين، مجموعه تلويزيوني «ساعت شني» را كارگرداني كرد كه در زمان خود، موفق بود و نشان ميداد اين كارگردان به فضاهاي دلهرهآور علاقهمند است. حالا بايد ديد فيلم سينمايياش كه تهيهكننده شناختهاي دارد و كارهاي تبليغي خوبي نيز برايش كرده است در اكران چه ميكند.
آن طور كه معلم ميگويد: «تيزر بسيار خوبي توسط رضا شيرواني ساخته شده كه كاملا متفاوت و بدون صدا همراه با موزيك و تصوير است كه براي پخش به تلويزيون دادهايم و هنوز جواب ندادهاند. تبليغات شهري هم از فردا آغاز ميشود كه البته بهخاطر قيمت زياد آن محدود خواهد بود.»
نمايش آل در سينماهاي آفريقا، فرهنگ، آزادي، اريكه ايرانيان، تهران، پارس، سپيده، ايران، ماندانا، شاهد، گلريز، حافظ، پيام، جي، كارون، موزه سينما و پرديسهاي زندگي، تماشا، پارك ملت و فرهنگسراي نياوران و قانون آغاز شده و آنطور كه معلم ميگويد قرار است 5 سالن ديگر هم به آنها اضافه شود. آل جايگزين «به رنگ ارغوان» ابراهيم حاتميكيا شده است و به طور همزمان در شهرهای اهواز، بوشهر، اصفهان، یزد، بندرعباس و... نيز روی پرده میرود.
فيلمهاي ديگر
اما ديروز خبرهاي ديگري هم از اكران فيلمهاي تازه منتشر شد كه اكران «اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر» به کارگردانی شهرام مکری از آن جمله است. مهدی کریمی، تهیهکننده این فیلم در اين باره به مهر ميگويد: پاییز پارسال پروانه نمایش برای فیلم سینمایی اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر صادر شد اما نتوانستیم برای نمایش عمومی فیلم، شرایط مناسبی فراهم کنیم. امیدوارم امسال در نیمه اول سال این فیلم را اکران کنیم.
كريمي 2فيلم ديگر را نيز به جز اشكان، انگشتر متبرك و چند داستان ديگر هم تهيه كرده است؛ همبازي به كارگرداني غلامرضا رمضاني و پاداش به كارگرداني كمال تبريزي. او درباره اين دو نيز ميگويد: «ساخت مواد تبلیغی فیلم سینمایی «همبازی» را شروع کردهایم و برای نمایش این فیلم در شرایط و فضای مناسب برنامه داریم. برای حل مشکل اکران فیلم «پاداش» هم تلاش میکنیم. منتظر فراهم شدن امکان برای دیده شدن این فیلم در شرایطی عادلانه و بدون پیشداوری هستیم.»
«اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر» در بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر روی پرده رفت و همبازی سال گذشته در جشنواره فجر اکران شد. اما پاداش تبریزی به دلیل مشکلات ممیزی هنوز اکران عمومی نشده است.
به جز اين فيلمها، «سفر مرگ» حسن آقاكريمي نيز در نوبت اكران است و آن طور كه آقاكريمي ميگويد، خرداد، اكران ميشود. به گفته كارگردان، «ساخت آنونس و انجام کارهای تبلیغاتی فیلم مدتی است شروع شده و پخش سفر مرگ را موسسه رسانه فیلمسازان برعهده دارد.»
آقاكريمي ادامه ميدهد: «منتظر شفافشدن سیاستهای سینمایی سال 89 بودم تا فیلمنامه «خانه زرد» را برای صدور پروانه ساخت به وزارت ارشاد ارائه دهم. خوشبختانه آقای شمقدری با نگاهی همگرایانه، سیاستها را تبیین کرد، امیدوارم شرایط تولید امسال بهتر از سالهای قبل باشد.»
جواد شمقدري هم مثل آقاكريمي اميدوار است. او هم ديروز گفت: «نبايد انتظار داشت كه همه فيلمهاي توليد شده سينماي ايران، فيلمهاي خوب و قوياي باشد. به طور قطع فيلمهاي ضعيف كه برخي از آنها به لحاظ مباحث محتوايي هم خيلي مورد پسند ما و جامعه ايراني نيست در اين شرايط توليد ميشود؛
اما اميدواريم در يك دوره زماني كمتر از 2سال بتوانيم از اين مرحله عبور كنيم و ديگر شاهد ساخت چنين آثاري نباشيم. فكر ميكنم اگر همه اهالي سينما دست در دست هم بدهند، تا چند سال ديگر شاهد ساخت فيلمهاي ارزشمندي خواهيم بود.»
اما معاون سينمايي وزارت ارشاد درباره مسائل اكران و تغييرات آييننامه آن، تنها اظهار اميدواري كرد كه تا پايان سال تحولات لازم در مسئله اكران ايجاد شود.


