توفيق نسبي طرح «چادر ملي»
پس از گذشت بيش از شش سال از ورود چادرهاي مشكي به نام «چادر ملي»، به نظر ميرسد تقريبا اين مدل چادر در ميان مخاطبان خاص آن تثبيت شده است.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، پس از طرح ايرادات چندين ساله درباره چادر مشكي زنان ايراني كه از آن با نام «حجاب برتر» ياد ميشود، سرانجام حدود شش سال پيش به تدريج نوع خاصي از چادر طراحي و به نام «چادر ملي» يا «چادر دانشجويي»، وارد بازار پوشاك كشور شد.
پيشتر عدهاي بر اين باور بودند كه چادر مشكي به رغم دارا بودن حد بالاي پوشش، از آنجا كه نياز به كنترل با دست دارد، دست و پاگير است و تحرك خانمهاي استفادهكننده از آن را كم ميكند، حال آن كه چادرهاي ملي كه شبيه آن توسط شيعيان عراق و لبنان و حتي هموطنان جنوب كشور استفاده ميشد، داراي آستين بلند است و تا اندازهاي استفاده از آن براي بانوان، به ويژه خانمهايي كه تحرك زياد دارند، از كيف استفاده ميكنند و يا كودكان خردسال را در آغوش خود ميگيرند، سادهتر است.
سابقه استفاده زنان ايراني از پوشش چادر، به پيش از اسلام بازميگردد. بنا بر برخي مطالعات، چادر مشكي داراي آستين در عهد قاجار هم به همراه روبنده سفيد براي رو گرفتن استفاده ميشد و چادر مشكي كنوني گويا پس از كشف حجاب رضاخاني و برخورد او با زنان چادري، مورد استفاده قرار گرفت تا امكان برداشتن سريع آن در تهاجم مأموران رضاخان امكانپذير باشد و پس از آن هم ماندگار شد.
با وجود آنكه پوشش چادر ملي در آغاز ورود، چندان مورد استقبال قرار نگرفت و استفادهكنندگان از آن، در برخي موارد انگشتنما ميشدند، اما به تدريج جاي خود را به ويژه در قشر جوانان دانشجو و زنان شاغل باز كرد.
اين گزارش ميافزايد: بنا بر برخي بررسيها، اين نوع چادر چندان منجر به چادري شدن خانمهايي كه از مانتو و مقعنه استفاده ميكردند، نشده، اما در صورتي كه هدف ارايه آن، ادامه استفاده برخي زنان چادري از چادر بوده، ميتوان گفت كه موفق بوده است.
چادر ملي با تلفيق چادر عربي با مدهاي امروز جهاني به وجود آمده و البته خود داراي تنوع در الگو و شكل است، اما مهمترين مزيت آن، آزاد گذاشتن دست خانمهاست. با اين حال در برخي انواع اين چادر كه بالاتنه تنگ دارند، فلسفه استفاده از چادر كه پوشاندن اندام زنان است، ناديده گرفته شده، امري كه مانتوهاي گشاد آن را تأمين ميكند.
با وجود اين ميتوان گفت به دلايل متفاوت، اين سبك از چادر، اقبال نسبي زنان جوان روبهرو شده و اين در حالي است كه طرح موسوم به مد لباس ملي زنان كه از مدتي پيش مطرح شد، چندان داراي توفيق نبوده است.
به نظر ميرسد مهمترين عامل توفيق طرحهاي فرهنگي، اجتماعي، به ويژه طرحهايي كه با فرهنگ و آيين ايرانيان از جمله پوشش زنان و مردان مرتبط است، در نظر گرفتن دغدغههاي فرهنگي و سنخيت با آداب آنان و لحاظ كردن حساسيتهاست.
1- هدف از پوشش: جلوگیری از سرما ، گرما ، راحتی ، ... بنابراین پوششی که بهر دلیل مشکلات حرکتی و یا ناراحتی را پدید بیاورد مورد استقبال قرار نخواهد گرفت
2- استفاده از رنگ تیره و خصوصا" مشکی در آموزه های دینی اسلام به کرات جزو مکروهات آمده است! حالا چرا مرتبا اصرار بر استفاده از این رنگ می شود؟
3- نوع پوشش چادر قبل از اسلام با چادر مشکی و ملی خیلی متفاوت است. اگر به تاریخ و عکس ها و مجسمه های باقی مانده نگاهی بیندازیم می بینیم که چادرها نه تنها مشکی نبوده بلکه از نوع رنگی بوده است. ثانیا ارتفاع آنها تا جایی بوده که آزادی حرکت سلب نشود . ثالثا" از جلو بسته یا دوخته نبودند و بصورت روسری آزاد و در پشت انداخته می شدند و با انواع تزئینات دیگر آراسته می شدند.
دوم آنكه آيا چادر در آذربايجان مازندران گيلان و خراسان و ساير مناطق ايران استفاده مي شده است كه اكنون آن را پوشش ملي مي ناميد؟ پوشش چادر مشكي مخصوص مناطق عربي است بنابراين ملي ناميدن آن درست نيست.





