محمد دانشگر و فرشید باقری، دو ستاره اصلی استقلال در آستانه دربی ۹۳ با عذرخواهی و بخشش سرمربی به جمع آبیپوشان بازگشتند تا مشخص شود، فاصله بسیاری میان مربیان ایرانی با همتایان صاحبنام جهانی مثل کیروش و حتی برانکو در سطح پایینتر وجود دارد.
به گزارش «تابناک ورزشی»؛ در اطلاعیهای که به این مناسبت منتشر شده، آمده است: پیرو درخواست بزرگان و بازیکنان باتجربه تیم فوتبال استقلال و اعضای کادرفنی این تیم از سرمربی آبیها، فرهاد مجیدی با بازگشت محمد دانشگر و فرشید باقری به تمرینات تیم فوتبال استقلال موافقت کرد.
محمد دانشگر و فرشید باقری به علت دلایل انضباطی، هفته گذشته از تیم کنار گذاشته شده بودند. نکته عجیب آن که از بخشش قبلی دانشگر، مدافع جنجالی آبیها سه هفته هم نمیگذرد و با وجود تعهد این بازیکن مبنی بر عدم تکرار رفتارهای خارج از قاعده، بار دیگر شاهد اخراج و دوباره بخشش او هستیم.
این روزها که در آستانه دربی حساس جام حذفی هستیم، اغلب مفسران و روزنامه نگاران، علاقهای به ورود به مسائل ساختاری همچون موضوع قاطعیت مربیان در اجرای نظم و انضباط و نقد مربیان بیتوجه به این بعد اداره تیم نیستند و نوشتن از این مسائل، موجب وارد شدن انگ تمایلات رنگی به سود یکی از دو قدرت سرخ و آبی فوتبال کشور میشود؛ اما دقیقا همینجاست که مربیان جوان، شخصیت و شگرد کار خود را نشان میدهند.
هنوز عکس بهروز رهبریفرد روی جلد روزنامههای قدیمی از یاد هواداران دیروز فوتبال نرفته که هر بار پس از اخراج توسط علی پروین، با گل و شیرینی روانه کارگران و تپههای داوودیه میشد و اصول کلیدی تیم با یک ببخشید قربانی میشد.
این رویه، دهه هاست در فوتبال ایران ادامه دارد و تقریبا هیچ یک از مربیان ایرانی از این سنت سرپیچی نکردند. حتی گاهی یک بازی غیبت ستاره تیم خود را هم طاقت نمیآوردند و نمایش اخراج و بخشش به یک هفته هم نمیرسید.
کارلوس کیروش و برانکو ایوانکوویچ دو مربی موفقی هستند که در دوره طولانی کار حرفهای در ایران، در صورت اخراج یک بازیکن دیگر اجازه بازگشت به مهره خاطی را نمیدادند تا دیسیپلین خود را نشان دهند، اما اغلب مربیان ایرانی به سبک فوتبال آماتور، پس از اخراج بازیکن، تنها با یک عذرخواهی، ستارههای تاثیرگذار تیم را عفو میکنند تا برای سایر بازیکنان هم مشخص شود که در کوتاهترین زمان ممکن میتوان با یک پوزش ساده به تمرینات برگشت و حرکات غیرحرفهای عواقب سنگینی نخواهد داشت.
فرهاد مجیدی هم در مدت کوتاه مربیگریاش نشان داده که خیلی راحت بازیکنی را کنار میگذارد و خیلی هم ساده او را میبخشد.
سیدمهدی رحمتی و هادی عقیلی دو بازیکن تراز اول تیم ملی بودند که در دوره کیروش با اولین مصاحبه یا اقدام غیرحرفهای از تیم برای همیشه کنار گذاشته شدند و این اتفاق باعث شد در هشت سال حضور کی روس روی نیمکت تیم ملی ایران دیگر شاهد بازیکن سالاری یا حرکات خارج از چارچوب ستارههای ملیپوش نباشیم.
برانکو ایوانکوویچ فاتح سه دوره پیاپی لیگ ایران ت که تیم پایه گذاری شده وی برای چهارمین بار هم لیگ را فتح کرد ـ در همان سال ابتدایی کار در پرسپولیس، یکی از بهترین مهرههای میانه میدانش یعنی پیام صادقیان را اخراج کرد و حتی با وساطت علی پروین نیز اجازه بازگشت او را نداد. فوتبال این بازیکن تکنیکی از آن پس رو به افول گذاشت و او نه در ترکیه و نه در نفت تهران و حتی در تبریز، آن بازیکن سابق نشد.
رامین رضاییان برجستهترین نمونه برخورد حرفهای یک مربی با بازیکن بی انضباط است که در دومین فصل حضور برانکو از سوی پرفسور کروات اخراج شد و این بار دهها بار وساطت مدیرعامل باشگاه، اسطورههای تیم و نزدیکان نیز نتوانست حکم برانکو را برگرداند.
برانکو و کیروش، اصول کار خود را فدای نتیجه نکردند و در بغرنجترین شرایط تیمهای خود که نیازمند کسب پیروزی برای اثبات توانمندی خود بودند، حاضر به بخشش بازیکن خطاکار نشدند.
یادمان نرفته که تیم ملی ایران در حساسترین بازیها، مهدی رحمتی آماده را با تصمیم مرد پرتغالی کنار گذاشت و جای او رحمان احمدی درون چارچوب دروازه تیم ایستاد و در چهار مسابقه حیاتی درخشید تا ایران به جام جهانی صعود کند. در حالی که بسیاری از کارشناسان و هواداران فوتبال این ایده را اشتباه کیروش میدانستند و خواستار دخالت وزیر ورزش و رییس فدراسیون و کمیته فنی در کار سرمربی بزرگ تیم ملی بودند.
جالب اینکه هر دو تیم ملی ایران و پرسپولیس، به رغم برخوردهای گزنده و صریح مربیان خارجی خود، در نتیجهگیری هم دچار مشکل نشدند و به روند طلایی خود ادامه دادند.
در این میان نباید به نقش و جایگاه حمایت و اعتقاد هواداران به تصمیمات نفر اول کادرفنی بیاعتنا بود. سکوها و افکار عمومی که ابتدای کار مخالف تصمیمهای انضباطی کی روش و برانکو بودند، کم کم یاد گرفتند که مربی حرفهای کار خودش را بهتر بلد است و اوضاع و مصلحت تیم را بهتر از آنها درک میکند، اما نباید اجازه دهد امور ساختاری در فوتبال حرفهای فدا شود.
پشتیبانی طرفداران داخلی در ورزشگاهها و فضای مجازی از تصمیمهای سرمربی میتواند نسل فرهاد مجیدی و گل محمدی و نکونام و ... را در پایبندی به اصول یاری دهد و نگرانی از امنیت شغلشان در صورت کنار گذاشتن ستاره بیانضباطی را تا حد زیادی کاهش دهد.
نویسنده: مجید کوهستانی