
«فرهيختگان» در گزارشی نوشت:
مصرف اكستازي تاثير مستقيم روي مغز دارد و بيشترين آسيب اين دارو روي سلولهاي مغزي است. ميگويند سربازان آلماني را در جنگ جهاني اول دو بار قرباني كردند.
يكبار وقتي مجبورشان كردند براي فتح دنيا سينههايشان را آماج گلوله قرار دهند و يكبار زماني كه براي درمان آسيبهاي رواني جنگ آنها را به خوردن داروهاي توهمزا واداشتند. همين قضيه سرآغاز مصرف اكستازي در دنيا بود. بعدها مشخص شد تلفات و خطرات روحي آن به مراتب بيشتر از يك جنگ جهاني است.
اكستازي را نخستينبار در سال 1912 يك شركت داروسازي آلماني به نام «مرگ» و با هدف ساخت تركيباتي براي كنترل و مهار اشتها در افراد چاق، توليد كرد، اما استفاده از آن تا اواخر دهه 1970 به تعويق افتاد. در اين زمان روانشناسان و روانپزشكان (MDMA) داروي مناسبي براي درمان اختلالات رواني و عاطفي معرفي كردند. اين محصول در دهه 1980 از انبار كارخانهها خارج شد و مورد استفاده متقاضيان خياباني قرار گرفت.
در سال 1985 دولت آمريكا مصرف اين ماده را ممنوع اعلام كرد و مطالعات انجامشده در مورد حيوانات آزمايشگاهي در سال 1986 آثار مخرب اكستازي را بر سيستم عصبي نشان داد. اكستازي خالص، پودري سفيد متشكل از كريستالهاي ريز است. از اين پودر بوي كپك به مشام ميرسد. در صورت وجود ناخالصي، اكستازي به رنگهاي قرمز و قهوهاي نيز ديده ميشود. اين ماده به اشكال قرص، كپسول، پودر استنشاق و برچسبهاي پوستي موجود است. اكستازي را تزريق هم ميتوان كرد. اكستازي يا همان اكسي به نامهاي خياباني Love، ميتسوبيشي، E پارتي، تمبر و اميد به فروش ميرسد.
در ايران با نامهاي دلفين، لنگر، صليب سرخ، رنو، سان شاين، هوندا، اپل، امگا، پليكان، لاو و مرسدس، معامله ميشود. هر عدد قرص اكستازي با قیمت 3 تا 15 هزار تومان در بازارهاي مواد مخدر ايران ردو بدل ميشود.
اكستازي و اثرات زيانبار مصرف آنبا پيشرفت جوامع، نيازها، نگرشها و الگوهاي رفتاري انسان تغيير ميكند و اين دگرگوني از جامعهاي به جامعه ديگر به لحاظ موقعيت جغرافيايي، ميزان دستيابي به فناوري نوين، پراكندگي و تنوع جمعيتي، ميزان علايق و وابستگي به باورهاي ديني و اعتقادي، سطح رشد آگاهي در زمينههاي فرهنگي و همچنين وضعيت معيشتي و اقتصادي بسيار متفاوت است.
افزايش جمعيت جوان، ميزان آسيبپذيري جوامع را به لحاظ سوءمصرف مواد مخدر مصنوعي مضاعف كرده است، زيرا جوانان امروز با انگيزه كنجكاوي خودهمگرايي با روند تحولات اجتماعي جهاني و هويتيابي يا رهايي از فشارهاي اجتماعي و فرار از مشكلات و مسووليتها به سوي مصرف انواع مواد مخدر بهويژه مواد مصنوعي پناه ميبرند. روند روبه افزايش مصرف آمفتامينها و اكستازي، امروزه در جوامع مختلف ازجمله كشور ما ايران تبديل به يك نگراني شده است. بنابراين با در نظر گرفتن اين حقيقت كه اعتياد در همه اقشار، گروهها و طبقات مختلف فردي، قومي، فرهنگي و اجتماعي ميتواند بروز كند، امنيت و آگاهي و ملاحظه فعال بخشهاي مختلف جامعه براي پيشگيري از اعتياد و درمان را روشن ميكند.
اين بخشها شامل نهادهاي مسوول تامين سلامت، فرهنگ، دانش، امنيت و همچنين آحاد مختلف مردم است. از سوي ديگر بيم آن ميرود كه به جهت عوارض بسيار مهلك مواد مخدر صنعتي و تاثيرات سوء آن بر مغز، الگوي مصرف ديرينه و سنتي در كشور از ترياك و حشيش به سمت اين مواد تغيير يابد. متاسفانه طي ساليان اخير مصرف قرصهاي توهم زا در بين جوانان و نوجوانان كه اكثر آنها زير 20 سال هستند مورد توجه قرار گرفته است.
اكستازي چيست؟اكستازي نام تجاري مادهاي است شيميايي كه نوع جديدي از آمفتامينها است(MDMA) اكستازي يك داروي روانگردان و محرك بوده كه تركيبي از مواد محرك مثل آمفتامين و مواد توهمزا مثل LSD است. اكستازي نوع جديدي از مواد مخدر است كه به شاديآور يا شاديزا معروف است. به دليل ايجاد احساس شفقت موقت براي جوانان، جذابيتي خاص پيدا كرده است و معمولا به شكل قرص، كپسول خوراكي يا پودر كه به مواد غذايي افزوده ميشود با اسامي تمبر، اميد و... مصرف ميشود. قرصهاي اكستازي در رنگهاي مختلف سفيد، زرد، آبي پررنگ و كمرنگ، خاكستري، صورتي و قرمز با ماركهاي ميتسوبيشي، مرسدس،، سوپرمن، ورساچ كه توليدكننده پوشاك نيز هستند و اسيدهاي ماركهاي اينترنت، هپينس كه به وسيله شبكههاي قاچاق، توليد و در كشورهاي مختلف توزيع ميشوند.
اثرات سوء اكستازياكستازي بهطور معمول از طريق دهان و به شكل قرص مصرف ميشود. اثرات اوليه بين 20 تا 40 دقيقه پس از خوردن تجربه ميشود و آثار آن بهصورت ناگهاني مانند سرخوشي ناشي از آمفتامين آغاز شده و گاهي با تهوع خفيف و بعضي اوقات شديد كه اغلب احساس اوليه را همراهي ميكند باعث برهم خوردن تعادل فرد ميشود و در حدود دو تا چهار ساعت بعد مرحله اوج پديدار ميشود. از ديگر اثرات جانبي دارو كه بهصورت عمومي تجربه ميشود قفل شدن فكها، ساييدن دندانها به يكديگر، عرق كردن، كاهش اشتها و برافروختگي را ميتوان نام برد.
در برخي اوقات بيشترين اثر برجسته و مهم خماري ناشي از آن و فقدان عميق علاقه به زندگي يا حتي افسردگي شديد است. اين دارو احساس جذب و نشاط بيحدي را به فرد ميدهد كه او براي مدت كوتاهي غم و غصههاي خود را فراموش ميكند. مصرف اكستازي تاثير مستقيم روي مغز دارد و بيشترين آسيب اين دارو روي سلولهاي مغزي است.
اكستازي اگرچه در ابتداي مصرف آثاري مثل شادي، ايجاد اعتمادبهنفس، افزايش ميزان ادراك، بينايي و لامسه و احساس آرامش را در فرد ايجاد ميكند اما پس از پايان اثر اين ماده عوارضي مانند: اختلال در تمركز، اضطراب، تحركپذيري، توهم و هذيان، افزايش حساسيت به نور و تار شدن ديد و همچنين آثار و علائم جنون را ميتواند در فاصلههاي كوتاه در فرد ايجاد كند. فراموشي، از دست دادن عزت و اعتمادبهنفس، پرخاشگري، بدبيني، سوءظن، تمايل به خودكشي و وابستگي به مواد را از آسيبهاي رواني مصرف اكستازي ميدانند.