بازدید 7315

خروج نخبگان از کشور «نزولی» شد

کد خبر: ۹۱۸۰۰۲
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۲ 14 August 2019

فرار مغز‌ها معضل دهه ۸۰ بود، ولی امروز به مرور از آمار خروج نخبگان از کشور کاسته شده است؛ آخرین مطالعات انجام شده در بنیاد ملی نخبگان، خبر از کاهش مهاجرت قطعی نفرات برتر کنکور سراسری و المپیاد‌های علمی می‌دهد.

به گزارش «تابناک» به نقل از تسنیم، موضوع فرار مغز‌ها از کشور دغدغه جامعه نخبگانی بود و دهه ۸۰ به معضل ملی بدل شد. بنابر آمار مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۹، ۶۰ هزار نفر از ایرانیانی که در این سال مهاجرت کرده‌اند در زمرهٔ مهاجران نخبه دسته‌بندی می‌شوند.

این افراد غالباً دارای مقام‌هایی در المپیاد‌های علمی یا جزء نفرات برتر کنکور یا دانشگاه‌ها بودند. صندوق بین‌المللی پول در گزارش سال ۲۰۰۹ خود اعلام کرده است ایران به لحاظ مهاجرت نخبگان، در میان ۹۱ کشور در حال توسعه یا توسعه نیافته جهان، مقام نخست را داراست.

در سال ۲۰۱۸، تعداد دانشجویان مهاجر از ایران ۱۲ هزار و ۷۰۰ نفر اعلام شده که از این میان رتبه ۱۲ را میان دانشجویان خارجی پیدا کرد؛ ایران کشوری است که نرخ ماندگاری بالاتری در مقصد نسبت به کشور‌های هند و چین دارد؛ ۹۰ درصد دانشجویان ایرانی پس از اتمام تحصیل در مقصد می‌ماندند.

اما به تازگی و بر اساس آخرین مطالعه انجام شده در بنیاد ملی نخبگان، ۲۷۱۲ نفر برگزیدگان المپیاد‌های دانشجویی و ۳۵۳۱۳ نفر از رتبه‌های یک تا هزار کنکور سراسری مورد تحلیل قرار گرفته‌اند، میزان خروج از کشور قطعی رتبه‌های ۱ تا ۱۰۰۰ کنکور سراسری در رشته ریاضی از حدود ۶۰ درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ با روند کاهشی به حدود ۳۸ درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده که به نظر میرسد این روند همچنان نیز ادامه داشته باشد.

همچنین میزان خروج از کشور قطعی رتبه‌های ۱ تا ۱۰۰۰ کنکور سراسری در رشته علوم تجربی از حدود ۱۰ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ به کمتر از ۷ درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده است که این آمار نیز سیر نزولی دارد.

در رشته‌های علوم‌انسانی نیز میزان خروج از کشور قطعی رتبه‌های یک تا هزار کنکور سراسری از حدود ۲۰ درصد برای دانش آموختگان سال ۹۲ به کمتر از ۸ درصد برای دانش آموختگان سال ۹۷ کاهش داشته و میزان خروج از کشور نهایی برگزیدگان المپیاد‌های ریاضی، فیزیک، شیمی، کامپیوتر، نجوم و زیست‌شناسی با سیر نزولی، از حدود ۶۲ درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ به حدود ۳۷ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده که نشان می‌دهد، روندی کاهشی داشته است.

همچنین روند بازگشت متخصصان ایرانی به کشور و همکاری با آنها، با طراحی و اجرای برنامه «همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور» از اسفند ماه سال ۱۳۹۳ با هدف ایجاد ساز و کاری جهت بهره‌مندی از دانش و تجارب ارزشمند ایشان، از میان دانش‌آموختگان دوره دکترا از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا، اساتید ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا و متخصصان و کارآفرینان ایرانی فعال در مؤسسات شاخص علمی و فناوری یا شرکت‌های خارجی، آغاز شده است.

در همین راستا، بیش از ۴۷۰۰ نفر از متخصصان و فارغ‌التحصیلان ایرانی خارج از کشور در پلتفرم طراحی شده در مدل‌های مختلف همکاری خود را با کشور آغاز کرده اند که از این میان ۱۳۵ کارآفرین، ۹۳ شرکت دانش‌بنیان و فناور را تاسیس کرده، ۳۴۰ نفر به عنوان هیئت‌علمی دانشگاه‌های برتر کشور جذب شده و ۱۷۰ استاد مدعو و معین در دانشگاه‌های کشور قرارداد امضا کرده‌اند. ۵۰۰ دانش‌آموخته دکتری در قالب پسادکتری در چرخۀ خدمت‌رسانی به جامعۀ بومی قرار گرفته اند و بیش از ۲۰۰۰ سخنرانی و کارگاه تخصصی در ۴ سال گذشته برگزار شده است.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۲۲
انتشار یافته: ۵۳
هان؟؟؟؟؟؟!!!
خبر دروغ . سفارت برید ببینید چه خبره . همه شه آنگولا هم میرن
باز هم بازی به اعداد و ارایه آمارهای مورد تایید .
برین ببینین جلوی سفارت خانه ها چه خبره
پول بلیط ندارند وگر نه تا حالا رفته بودند . کجای کارید ؟
الان پول ندارن برن دادا
مگه دیگه نخبه ای مونده؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!
واقعا چه دلیلی داره که تو این کشور آدم زندگی کنه؟؟؟
احتمالا تمام شدن نه اینکه نمی خواهند بروند
اینطور نیست چون همه می خواهند از ایران بروند فقط بخاطر این فشار های غیر اخلاقی و دزدی و مانع از کسب و کار و....
آمار غلط است
عامو شب بخیر
تمام نخبگان رفتند و شما خواب بودی
اونهایی که موندند ادای نخبگان را در میاورند و کودنی بیش نیستند
خوتون را گول نزنید
تمام استراتژی حضرات برای کاهش قیمت دلاروسکه تنهاوتنها یک چیزاست ولاغیر وانهم القای روانی به مردم برای فروش زیرقیمت دلارهایشان است وگرنه باتوجه به تحریم ها وسقوط فروش نفت به ۱۰۰ هزاربشکه درروز هیچ عرضه ای ازطریق درامد ارزی وجودندارد
مملکت گل و بلبل شده دیگه فرارمغزها نداریم اونهایی هم که رفتن همه دارن برمیگردن!!!
عجب! نکند واقعا خوشبخت شدیم خبر نداریم؟
فارغالتحصیل 92 شش سال فرصت داشته تا از کشور مهاجرت کند فارغاتحصیل 97 هنوز دنبال روند اداری کارهایش است. 5 سال بعد ببین چند درصد از فارغالتحصیلان 97 از کشور رفته اند!
دلیل این قضیه کاملا واضحه. خیلی از افراد پس از چند سال از فارغ التحصیلی مهاجرت می کنند. یعنی چند سال کار می کنند و سپس مهاجرت می کنند. اینکه فارغ التحصیلان سال 97 نسبت به سال 92 کمتر مهارجرت کردند دلیلش این است.

اگر 5 سال دیگه آمار فارغ التحصیلان سال 97 رو بگیرید متوجه خواهید شد که بسیاری از اونها مهاجرت کردند.

روش آمارگیری بنیاد ملی نخبگان کاملا اشتباه است.
اونهایی که باید می رفتن،رفتن.بقیه هم که موندن پول رفتن ندارن
نه عزیز
پذیرش و اقامت در خیلی از کشورهای مقصد غیر ممکن شده با تشکر از استکبار
نزولی شدنش فقط فقط به دلیل افزایش قیمت ارز و عدم توانایی افراد در تامین هزینه‌های خروج از کشوره.
شاید دیگه کفگیر به ته دیگ خورده؟
خوب معلومه خروج از ایران پول میخواد با شتر نمیشه که رفت پارسال بلیط هواپیما به اروپا نهایتش 2 میلیون بود الان شده 6 میلیون کانادا 3.5 تومن رفت و برگشت الان 23 تومن . معلومه خیلی که در حد متوسط هستن دیگه نمیتونن برن .اگر پول داشتن قطعا تا الان رفته بودن
الآن پول ندارن که خارج بشن. وگرنه حتما می رفتن. نه همه ولی خیلیا
برای اینکه به ویژه بچه های تجربی بعد از پزشک شدن جائی رو بهتر از ایران برای پولدار شدن نمیبینن. شرایط برای پزشکان خیلی بهتر از سالهای پیش شده
عزیز من دلتونو خوش نکنید این مسله فقط بخاطر این هست که دیگه کشورهای اروپایی و آمریکا به سختی اقامت و بورس تحصیلی میدن به نخبگان کشورهای داغونی مث ما شما فکردین مثلا تو مملکت چه کار مثبتی شده که کسی نمیره هاننننننننننن؟؟؟؟؟؟؟
مطلب فوق کاملا غیر کارشناسی است. فرار مغز ها ده ها برابر بیشتر شده و تقاضای رفتن هزاران برابر، ولی دلیل کم شدن آمار عدم صدور ویزا به دلیل مشکلات میان کشور ها می باشد. که آن هم تاپ ها و محققان به نام را شامل نمی شود. مشکل اصلی را حل کنید و مطرح کنید به جای این مطاب.
با این گزارش موافق نیستم زیرا مراحل اخذ ویزا برای نخبگان ایرانی سخت تر از قبل شده،نه اینکه ما برای حفظ این نور چشمان ،گامی برداشته باشیم.
نخبه ای دیگه نمونده . اون مقدار باقیمانده هم به خاطر گرونی بلیت هواپیما نمی تونن برن.
برای اینکه دیگه نخبه ای باقی نمونده
آقای دیگه نخبه ایی نموده تو کشور ، ...
والا هر چی الان میبینیم در حال مهاجرت هستند یا کارمند معمولی هستند یا پیک موتوری
همچنان سر خودتون رو شیره بمالید. آمار های کشکی که با واقعیت ملموس جامعه هیچ انطباقی ندارن.
وضعیت مملکت که بهتر نشده . پس دلیل نزولی بودن تعداد افراد مهاجر شاید به دلیل این است که تعداد انها در مملکت دارد به صفر می رسد و دیگر کسی برای مهاجرت نمانده !!!!
به خاطر بی پولی کم شده، مگرنه همه می رفتیم
تا جایی که من می دونم بچه های ایران از همون طفولیت می خوان برند ولی خوب اسبابش مهیا نیست. از جهتی تحریم ها جلوشونو گرفته. اگه اقامت راحت می بود یقین بدونین که توی ایران فقط کارمندا و مدیرا و روسا و مختلسین می موندن.
از بس دلار گران شد. وگرنه روزگار برای جوانان نگذاشتید شماها.....
اونایی که باید برن که میرن
بقیه هم نخبه نیستند که برن

با این وضع آموزش و تحصیل و ... نخبه ای دیگه پرورش پیدا نمیکنه
خب معلومه که نزولی می شود!مگر دیگر نخبه ای مانده که بخواهد از کشور خارج شود؟!آن تعداد محدودی هم که مانده اند شرایط خروجش را ندارند.
همه این نخبه ها که همگی به لطف سهمیه های من دراوردی مجلس و نظام فعلی درست شدند !!!! و پا روی شانه های دیگر مردم گذاشتند !! و به نام نخبگی !! رسیدند، اگر به اندازه ارزنی بیارزند!!!
دیگه نخبه ای نمونده که از ایران بره
علت آن در رشد اقتصادی نداشته نیست، علت در افت شدید ارزش ریال است و اینکه هزینه خروج بسیار بسیار سنگین تر از قبل است
نمی تونن برن وگرنه میرن
دلیل کاهش آمار مهاجرت بهبود شرایط نخبه ها در داخل نیست، مشکلات مالی و اقتصادی عامل اصلی کاهش آمار هست... خودمون رو با آمار های پوچ گول نزنیم... مشکلات همچنان پا بر جا هستن.
دیگه نخبه زاده نمیشه

تا الان فرزندان و نوه های آدمای قبل از انقلاب رفتن.
حالا امریکای جنایتخار بچه های خوراک و روحیه جدید به کارشون نمیاد
این روزا دانشگاه آزادی ها هم مهاجرت میکنند. چرا واقعیت را پنهان می کنید....
همه رفتن بقيه هم كه نرفتن اشتباه كردن و در حال نابودي
برای اینکه دیگه نخبه ای باقی نمونده!!!
دقیقا، چون پولی برای رفتن نداریم و خانه نشین شدیم. متاسفانه بنیاد نخبگان ما را رها کرده و مسئولین فقط با ما بازی می کنند.
بجز رشته پزشکی تقریبا وضعیت بقیه رشته ها بسیار نابسامان است. رشته پزشکی هم به دلیل کنترل شدیدی که مافیای این رشته بر روی ظرفیت دانشگاه ها دارد جان سالم به در برده است.
این امار رو چجوری حساب کردین شما؟ اون چیزی که ما میبینیم خلاف اینو نشون میده چند نکته رو باید خدمتتون عرض کنم
اولا اینکه فارغ التحصیل سال 97 زمان خیلی زیادی برای خروج از کشور نداشته. پیدا کردن استاد و گرفتن نامه پذیرش و مدرک زبان و ویزا و حتی بعضیاشون مشکل سربازی دارن در واقع خیلیاشون دارن مقدمات خروج رو فراهم میکنن که هنوز تو امار شما نیومده. حالا این امار مربوط به کی هست هم بماند چه بسا خیلی افراد تو همین بازه چند ماهه خارج شده باشن.. بنظرم حداقل باید دو سال بعد از فارغ التحصیلی دختر ها و 3-4 سال برای پسرها بگذره تا بشه قضاوت کرد
دوما امار شما با اون چیزی که ما تو دانشگاه دیدیم کاملا متفاوته من خودم یه سال قبل تو یه کانال اپلای عضو شدم که تعداد اعضاش 5 هزار تا بود الان شده 13 هزار خب اینا برای تفریح که نیومدن یا دارن کاراشون رو میکنن برن یا دغدغه رفتن دارن
سوم اینکه شما زمانی میتونی بگی مهاجرت کم شده که امار اشتغال زایی بالا رفته باشه همچین اتفاقی افتاده؟ خیلی از دوستای من که رفتن فقط وفقط بابت شرایط کاری ایران رفتن نه هیچ چیز دیگه ای اونوقت شما چطور میگین مهاجرت کمتر شده در حالیکه وضعیت کار هم بدتر شده. نکنه میخواین بگین این نخبگان عزیز به حقوق قانون کار قناعت کردن؟!!!!!
چهارم اینکه نخبگان فقط اون نفرات برتر کنکور نیستن سری به دانشگاه های دولتی تراز اول که چه عرض کنم تراز دوم هم بزنی میزان مهاجرت رو میبینی چه برسه به تراز اول
لابد چون وضع مملکت گل و بلبل شده دیگر نخبگان به خارج نمی روند.پس بهتر است در فاز بعدی نخبگان خارجی را از دست دانشگاههای هاروارد و ام ای تی برباییم
آخه چرا تحلیل بی ربط میکنی؟ آقا یا خانم نویسنده اولا اینقدر پولمون بی ارزش شده که جایی نمیتونیم بریم و این بخش مختص شده به ژن های خوب که با دزدی از مردم و رانت پول جور میکنن و میرن دوما بخاطر نوع رفتار حکومتمون اینقدر شرایط رو برای ایرانی ها سخت کردن که رفتن به رویا تبدیل شده خدا ازشون نگذره که 4 نسل رو برباد دادند لعنت
اینم مثل شاخص بورس ونرخ دلار ونرخ تورم وبیکاری حاصل دستکاری وغیرواقعیه
کاهش بخاطر اینکه دیگه نخبه ای نمونده که بخواهد برود
به خاطر گوشت بود ها ها ها‌ البته دوباره گوشت گرون شد سیر خروج نخبه زیاد شد. آمار کشکیه کی به کیه؟
با سلام
این خبر آمار سازی صرف است. خروج نخبگان معمولا در سال دوم تحصیلی به بعد است. لذا دو سه سال دیگر باید برای خبر مربوط به سالهای ۹۵ تا ۹۷ را بررسی مجدد کرد و درستی ادعای بنده را دید. اینجا عدد سازی دیگر فاجعه است!
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل