بازدید 8121

راه اندازی اپلیکیشن کنترل قیمت، می‌تواند ترمز تورم شتابان را بکشد؟

به تازگی سخنگوی دولت از راه اندازی اپلیکشنی برای اعلام قیمت صد قلم کالا خبر داد و گفت: هرکس، هر جا تخلف قیمتی را دید، می‌تواند آن را گزارش کند و برخورد با تخلفات شبیه اسنپ شده و نزدیک‌ترین مأمور برای رسیدگی به آن اعزام می‌شود. شقاقی شهری در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی گفت: این اپلیکیشن می‌تواند گامی مثبت در راستای شفافیت، مبارزه با گران فروشی و سوداگری افراطی و کنترل احتکار از سوی دولت باشد.
کد خبر: ۹۱۶۳۶۵
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۷ 06 August 2019
تابناک اقتصادیبه تازگی سخنگوی دولت از راه اندازی اپلیکشنی برای اعلام قیمت صد قلم کالا خبر داد و گفت: هرکس، هر جا تخلف قیمتی را دید، می‌تواند آن را گزارش کند و برخورد با تخلفات شبیه اسنپ شده و نزدیک‌ترین مأمور برای رسیدگی به آن اعزام می‌شود. شقاقی شهری در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی گفت: این اپلیکیشن می‌تواند گامی مثبت در راستای شفافیت، مبارزه با گران فروشی و سوداگری افراطی و کنترل احتکار از سوی دولت باشد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در فروردین ماه سال گذشته بود که دولت برای جلوگیری از ورود نوسانات بازار ارز به بازار کالا و خدمات اعلام کرد برای واردات کالا‌ها ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت خواهد کرد. هر چند این سیاست تا مرداد ماه برای همه کالا‌ها ادامه داشت، با توجه به انحرافاتی که در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی پیش آمد دولت تصمیم گرفت در بسته جدید ارزی خود ـ که در شانزدهم مرداد ماه رونمایی کرد ـ این تخصیص ارز را به ۲۵ قلم کالای اساسی کاهش دهد تا نظارت‌ها بیشتر شود. متأسفانه دولت باز هم نتوانست آن گونه که باید قیمت کالا‌های اساسی که بابت واردات آن‌ها ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت نموده بود، کنترل کند.

دوباره دولت در لایحه بودجه سال ۹۸ پیشنهاد واردات کالا‌های اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی را مطرح کرد و مجلس با شروطی این پیشنهاد را پذیرفت. با اجرایی شدن بودجه سال ۹۸، بیم آن می‌رفت که دوباره ارز‌های ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالا‌های اساسی نتوانند قیمت این کالا‌ها را ثابت نگه دارند، اما در سیزدهم مرداد ماه ۱۳۹۸ سرانجام دولت راهکاری برای کنترل قیمت کالا‌های اساسی و برخی کالا‌های دیگر پیشنهاد کرد.

علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود با اهالی رسانه خبر از ارائه «اپلیکیشن اعلام قیمت» به منظور کنترل قیمت کالا‌های ضروری داد. اپلیکیشنی که به نظر می‌رسد مشاوران رئیس جمهور آن را پیشنهاد داده اند. سخنگوی دولت در این‌خصوص گفت: اپلیکیشنی که در آن صد قلم کالای ضروری مردم با قیمت مصوب آنان اعلام می‌شود در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و هرکس، هر جا تخلفی دید، می‌تواند آن را گزارش کند و نیز اینکه برخورد با تخلفات شبیه اسنپ شده است و نزدیک‌ترین مأمور برای رسیدگی به آن اعزام خواهد شد.

روز گذشته بود که با راه اندازی سامانه رصد، قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی، دولت به وعده خود در این زمینه عمل کرد. عباس تابش رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اظهار داشت: این سامانه در دسترس عموم بوده و مردم با نصب اپلیکیشن مرتبط با آن می‌توانند علاوه بر نسخه وب، قیمت کالا‌ها را به لحظه بررسی و شکایات خود را ثبت کنند. تابش افزود: دامنه کالا‌های اعلام نرخ‌شده در این سامانه به سرعت گسترش خواهد یافت و تعداد آن از ۱۰۰ قلم کالا فراتر خواهد رفت.

 
راه اندازی اپلیکیشن کنترل قیمت، می‌تواند ترمز تورم شتابان را بکشد؟

بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که سامانه اطلاع‌رسانی قیمت کالا و خدمات کشور (سامانه ۱۲۴) با فرمت جدید به‌روزرسانی شده و در آن شش گروه کالا از جمله «کالا‌های اساسی و مواد غذایی»، «لوازم مصرفی خودرو»، «لوازم بهداشتی»، «لوازم خانگی»، «مصالح ساختمانی» و «لوازم تحریر» مشمول کنترل قیمتی شده اند؛ بنابراین، در ذیل هر یک از گروه‌بندی‌ها، ریزکالا‌های متعددی مشاهده می‌شود که برای هر کدام سه الگوی قیمتی متفاوت شامل «حداکثر قیمت»، «حداقل قیمت» و «قیمت عرف» تعیین شده است. به گفته متولیان، در حوزه نظارت بر نرخ کالا‌های اساسی، قیمت مصوب و در زمینه سایر کالاها، قیمت عرف لحاظ خواهد شد.

هر چند باید این سامانه مدتی کار کند تا در مورد کارکرد آن قضاوت کرد، باید گفت روز اول راه اندازی، این سامانه بی حاشیه نبود؛ برای نمونه، در حالی که طبق تصویر زیر حداکثر و حداقل قیمت یک قوطی رب گوجه فرنگی ۹۰۰ گرمی در این سامانه به ترتیب ۱۵۲۰۰ تومان و ۱۸۲۰۰ تومان اعلام شده بود، خبر‌ها حکایت از آن داشت که قیمت رب در کارخانه، بی توجه به قیمت‌های اعلامی این سامانه، تا ۲۵ هزار تومان هم اعلام شده بود.

راه اندازی اپلیکیشن کنترل قیمت می تواند ترمز تورم شتابان را بکشد؟

همان گونه که گفته شد، بسیار زود است تا در مورد عملکرد این راهکار دولت برای کنترل قیمت کالا‌های اساسی قضاوت کنیم، اما پرسش این است که آیا این نحوه نظارت بر قیمت کالا‌ها و به خصوص قیمت کالا‌های اساسی می‌تواند در کنترل قیمت‌ها موفق باشد و بر روی کاهش نرخ تورم تأثیر بگذارد؟ همچنین این پرسش مطرح است که دولت چه راهکار‌های دیگری را نیز برای نظارت بر قیمت کالا‌های اساسی می‌تواند در پیش بگیرد؟

وحید شقاقی شهری، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این پرسش‌ها به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: این گامی که دولت برای کنترل و نظارت بر قیمت صد قلم کالا و به خصوص قیمت کالا‌های اساسی برداشته، می‌توان گفت: یک گام مثبت در راستای استفاده از ابزار‌های نوین در اقتصاد و گامی در راستای دولت الکترونیک می‌باشد. در گذشته نیز با این گونه اپلیکیشن‌های قیمتی آشنایی داشته ایم و کارکرد‌های مثبت آن‌ها را شاهد بوده ایم. به عنوان نمونه می‌توان به اپلیکیشن‌هایی مانند دیوار که قیمت کالا‌های مختلف در آن ذکر می‌شد اشاره کرد؛ البته تفاوت این اپلیکیشن رصد ۱۰۰ قلم کالا با اپلیکیشن‌های قیمتی دیگر مانند دیوار این است که دولت بر این قیمت‌ها نظارت دارد و کشف قیمت کالا‌ها توسط دولت و از طریق مصوبات و مراکز صنعتی، اقتصادی و حمایتی صورت خواهد گرفت و در آن قرار داده می‌شود.
 
وی ادامه داد: همچنین هنگامی که دولت یک اپلیکیشنی را طراحی می‌کند که در آن قیمت کالا‌های ضروری و پرمصرف به روزرسانی و جایگذاری می‌شود و مردم روزانه از قیمت این کالا‌ها با خبر می‌شوند، می‌توان گفت: یک گام مثبت در راستای شفافیت، مبارزه با گران فروشی و سوداگری افراطی و کنترل احتکار از سوی دولت برداشته شده است؛ برای نمونه اگر من به عنوان یک شهروند اقدام به خرید کالایی کنم و فروشنده آن کالا را با قیمت بالاتر از آنچه دولت اعلام کرده است به من بفروشد، بر خلاف گذشته من می‌توانم با اعلام گران‌فروشی فروشنده به صورت آنلاین به سامانه یا اپلیکیشن با اقدام غیرقانونی این فروشنده به شکل آنی برخورد کنم و حق خود را مطالبه نمایم. این موضوع می‌تواند یک گام در جهت حمایت از مصرف کنندگان باشد و امنیت و آرامش خاطری را برای آن‌ها فراهم نماید.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه با اشاره به اینکه این راه حل دولت برای مقابله با گران فروشی و یا کنترل قیمت‌ها تنها راه حل ممکن نبوده است، افزود: راه حل‌های دیگر این است که سازمان‌های ذی ربط در قضیه کنترل قیمت‌ها می‌توانند نظارت‌های بیشتر و سرزده‌ای را نسبت به گذشته داشته باشند، دولت می‌تواند تلاش‌های بیشتری را برای به تعادل رساندن عرضه و تقاضای کالا از طریق مثلاً مبارزات شدیدتر با احتکار کالا داشته باشد و دولت می‌تواند راهکار‌هایی را برای ساماندهی نظام توزیع در نظر بگیرد و به عنوان مثال با توزیع به موقع کالا از کمبود و افزایش قیمت کالا‌ها جلوگیری نماید.

شقاقی شهری در پایان سخنان خود از تأثیر این اپلیکیشن بر روی نرخ تورم گفت و عنوان کرد که این اپلیکیشن در صورت کارکرد درست، قطعاً می‌تواند بر روی قیمت کالا‌های پرمصرف تأثیرگذار باشد و قیمت آن‌ها را متعادل‌تر کند و از این مسیر بر روی کاهش نرخ تورم تأثیرگذار باشد. وی افزود: من بار‌ها شاهد بوده ام که برخی فروشندگان قیمت‌های قبلی کالا‌ها را مخدوش نموده اند و قیمت‌های دیگری را بر روی کالا‌ها درج کرده اند و حالا اگر من از قیمت کالا‌ها آگاهی داشته باشم، دیگر آن فروشندگان متخلف نخواهند توانست که قیمت‌ها را مخدوش و بالاتر از قیمت‌های واقعی بفروشند.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۲۸
مشخص شدن روزانه قیمت صد قلم کالا عملیاتی و موثر نیست.
این همه توضیح دادید ولی اسم اپلیکیشن را ننوشتید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
تو متن زدن. اپلیکیشن اعلام قیمت.
بارها اتحادیه های مختلفی قیمت کالاها و خدمات را اعلام کرده اند که در بعضی مناطق خیلی کمتر ارائه شده است .این اپلیکیشن بر اساس کدام منطقه تنظیم میشود. ولی قیمت روی کاغذ و مانیتور با قیمت قابل ملموس خیلی فرق دارد.
اولا"قیمتها باید با نظارت بیشتر روی اجناس ثبت شود و سفارشی نباشد .وحتما" اختلاسی هم این کار خواهد داشت .
اپلیکیشنی که قیمت رب 3 هزار تومانی رو 15200 تومان اعلام می کنه برای ملت ارزشی نداره! تا در عمل قیمتهای بالاتری رو اعلام می کنن!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
رب کجا ۳ تومنه همشهری!؟
فعلا برای گران کردن کالا و خدمات همه با هم متحد هستند
دولت وارد هر کاری میشه که درستش کنه خرابتر میشه!! :))
یک مقاله هم در ارتباط با نقش اتحادیه ها در گرانی ها منتشر کنید
حتماً... شک نکنید .... :)))
دولت برای کنترل قیمتها بسیار ضعیف عمل کرده!! بهتره بگم اصلا عملکردی نداشته!! صفر صفر
ما راضییم شما کل مملکتو بدین دست اسنپ !!
بادرود،ارزش حقوقی بنده بازنشسته بعداز۳۴سال خدمت درسال ۲۰۱۷( ۱۷۰۰دلارکانادا بوده ودرسال ۲۱۸ (۱۲۰۰دلارکانادا)وامسال (۲۰۱۹)۷۰۰دلارشده همانطوریکه مشهوداست هرساله تورم ونرخ اقلام برای کارمندان وکارگران وطبقه ۳ به مراتب هرساله سخت ترشده .
به نظر من که این اپلیپیشن دردی رو دوا نمی کنه. متاسفانه ما ( منظورم مسئولان کشور هست) هنوز یاد نگرفتیم بهترین روش حل کردن یک مشکل، پاک کردن صورت مسئله نیست. متاسفانه این موضوع یه جورای داره تو کل کشور نهادیه میشه و رفته رفته تبدیل به یک فرهنگ میشه. وجود همچین سیستم های نظارتی خوبه اما به تنهایی اصلا کافی نیست. ما باید ببینیم چرا اجناس روز به روز گرون میشه؟ ریشه مشکلات رو پیدا کنیم و اون ریشه رو بخشکانیم. وقتی مشکلات ارزی در کشور داشته باشیم، وارد کننده مواد اولیه به مشکل می خوره، وقتی یه فروشگاه اجناس رو با قیمت گرون تر می خره، مجبور میشه اونا رو گرون تر از قبل بفروشه، وقتی من کارمند خقوقم ثابت مونده و یا به نسبت تورم بالا نرفته، اما اجناس و خدمات مختلف رو باید گرون تر بخرم، من هم از کارم می زنم و به جای اون دنبال یه کار پاره وقت، مسافر کشی و ... متاسفانه این وقتی ها همینطور ادامه دار میشه و یه سلسله به هم پیوسته و یا یک زنجیر به هم پیوسته میشه. ما نباید انتظار داشته باشیم همه چی گل و بلبل باشه در حالی که سیاست خارجه ما پر از تنش و درگیری هستش، ما نمی تونیم انتظار داشته باشیم اقتصاد پویا، بازار محور و رو به رشدی داشته باشیم در حالی که عوامل و پارامترهایی که خارج از اقتصاد هستند، حرف اول و آخر رو می زنند.مسئولین کشور اول باید با خود صادق باشن، اول باید با خود و خدای خود خلوت کنند و در پیشگاه خداوند به خاطر اشتباهات، تصمیمات غلط، مدیریت و رهبری نکردن درست مجموعه خود توبه کرده و با خدای خود عهد ببندن که در خدمت مردم باشند نه اینکه مردم در خدمت اونا باشن. اگه اعتقاد دارید که مردم عادی و به قول اکثر شما عوام چیزی نمی فهمند و در چریان خیلی از موارد پشت پرده نیستن، سخت در اشتباه هستین! اتفاقا مردم از کارشناسان و تحلیلگران شما وضعیت موجود رو بهتر درک می کنند....
دولت پول چاپ میکنه تا بتونه اپلیکیشن مبارزه با گرانی تولید کنه
واین دور باطل همچنان ادامه داره
اگر شتر از سوزن خیاط رد میشد، با اپلیکیشن هم میشد قیمت ها را کنترل کرد.
مشکل از اونجایی شروع میشه که قیمت رو اتحادیه هایی میدن که خودشون صاحب سود و منفعتن در رسته خودشون...
مثلا رییس فلان اتحادیه خودش صاحب چندین مغازه یا کارخونه در رسته کاری خودشه و هرچی قیمت بالاتر باشه سودش بیشتره!
...
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
قیمتی که اتحادیه ها اعلام میکنند بمراتب بالاتر از قیمت معمول و بازار است در همه صنوف
اگه این قضیه کنترل قیمت میخواست جواب بده پس تا الان که نزدیکه یکساله از گرانی ساعتی کالا ها میگذره و مردم رو مستأصل کرده چرا اقدامی نشده ؟! چرا یکسال داد مردم مستضعف کارگر و بازنشسته ها و ... از این گرانی های ساعتی نشنیدید ؟! تازه مگر فقط اینا هستند که گران شدند ؟ اینهمه خدمات دولتی از مراکز پلیس + ۱۰ گرفته تا قبوض برق و آب و گاز و بیمه های ماشین و عوارض های دیگه که بخوای بگی الی ماشاءالله ادامه داره چی میشه؟ اینارو باید به کی گفت ؟ گرانی خودرو و دارو و طلا و ارز و مسکن رو باید چه کرد؟:نکنه دولت میخواد بگه ما تو اینا اصلا دخالتی نداریم! از طرف که سازنده آپارتمان یه مجتمع ۱۲-۱۰ واحدی ساخته اومدند بهش گفتند باید ۱۶۰-۱۵۰ میلیون بریزید به حساب تامین اجتماعی آخه برای چی ؟ خوب سازنده هم میاد رو قیمت مسکن اعمال می‌کنه و میکشه روش.برای کلاسهای زبان فرزندم ۲۵ تومان کتاب می‌خرید الان ۷۰ تومان گرفتند .از خدمات درمانی و پزشکی خدمات خودرو و خدمات تاسیساتی منزل بگیر برو تا صدها مورد دیگه ۲ برابر حتی تا ۳ برابر همه چی نسبت به سال گذشته گرون شده که اینها هم به لطف دولت و نمایندگان محترم و با تلاطم های ارزی سال گذشته شروع و تا الان ادامه داره .مگه میشه دیگه اینارو کنترل کرد؟ بابا تخمه آفتابگردان ۹ هزارتومان پارسال شده ۵۰ هزارتومان می فهمید یعنی چی؟ یه سرما خوردگی با دفترچه تامین اجتماعی ۱۵۰-۱۰۰ هزارتومان آب میخوره .یعنی اینارو دولت نمی‌بینه ؟!
ابزار مهمه ولی مهمتر نظارته و ابن دولت و سازمان تعزیرات فوق العاده ضعیف عمل کردن . یعنی نظارت کردن انقدر سخته !؟
فقط امیدوارم هنگام نصب ، سطح دسترسی های غیر لازم گوشی رو از ما نخواد!!!!
نه به اون که میخواستن قیمتهای روی کالارو بردارن نه به الان
حالا کاری نداریم
ولی خدایی بفکرشون نمیرسه حذف دلال رو انجام بدن؟
گوشت و میوه و... گرونیش بخاطر دلاله
طرف هندونه رو سر زمین میفروشه 100 تومن مغازه میشه 2000 تومن
بفکر کم کردن واسطه ها باشین
تابناک به اسمی یه لینکی
از کجا پیداش کنیم عجبا
دولت داره بچه گول میزنه با این اپلیکیشن!
دولت با اینهمه نیرو از تعزیرات ،و نیروی انتظامی ،و بسیجی تا بازرسان در همهٔ ارکان ،چکار میکند که وظیفهٔ ذاتی خود را به مردم حواله میدهد ؟ آیا این عمل اختلاف افکنی بین مردم نیست؟،،
کار ما کم بود حالا باید کار دولت هم انجام بدهیم روزانه قیمت ها را رصد کنیم که کدامیک بالاتر است
بابا می اید توتلوزیون میگه نرخ فلان کالا 12000تومان است بعد فرداصبح همان کالا را با قیمت 15000می خری بعد این روش نوشتاری می تواند جلوی افزایش قیمت را بگیرد ؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل