به گزارش «تابناک»؛ با آغاز مهاجرت پرندگانی که هر ساله مسیر طولانی را از مناطق سردسیر مدارهای بالای کره زمین تا کشورهایی مانند ایران میپیمایند تا زمستان را در شرایطی گرمتر (به نسبت سیبری) سپری کنند، بار دیگر اخباری ناخوشایند از کشتار وسیع این میهمانان به گوش میرسد.
رویدادی که در برخی مناطق کشورمان بی شباهت به نسل کشی این مهاجران نیست؛ نسل کشی پرندگانی که مدت هاست جمعیتشان رو به کاهش است و به باور بسیاری از کارشناسان، اگر در مقابل صیادان و شکارچیان حفاظت نشوند، بسیاری از گونههایشان به زودی منقرض خواهند شد.
حفاظتی که دست کم در کشورمان خبری از اعمال آن نیست. این را میشود از مرور اخباری دریافت که هر ساله از برخی مناطق کشورمان، به ویژه در برخی شهرهای شمالی و جنوب غربی مخابره میشود؛ روایاتی دردناک و متعدد از نسل کشی پرندگانی که حتی خطر ابتلا به بیماریهایی که ممکن است این پرندگان ناقل آنها باشند، هم موجب توقفش نشده است.
کشتاری که مدتی است در خوزستان از سر گرفته شده است؛ وضعیتی که امیر سرخه، فعال محیط زیست خوزستان در توضیح آن میگوید: نزدیک دو ماه است، کشتار غیرقانونی پرندگان مهاجر در استان خوزستان آغاز شده، ولی در این مدت، کوچکترین برخوردی با فروشندگان در بازار نشده و روزانه لاشه صدها قطعه از انواع پرندگان مهاجر به راحتی در بازار کیان اهواز به فروش میرسد.
سرخه در ادامه میافزاید: برخوردهای صورت گرفته با متخلفان در محمیهها در گذشته، جنبه نمایشی داشته و شواهد حکایت از آن دارد که اصلا بازدارنده نبوده است، به گونهای که میبینیم تعداد محمیهها افزایش پیدا کرده و متخلفان با خیالی آسوده به نسل کشی پرندگان مهاجر مشغولند.
این فعال محیط زیست در ادامه با تأکید بر اینکه برخورد با متخلفان باید مداوم، جدی و بازدارنده باشد، میگوید: آتش زدن چند کومه و چند تخته چوب دردی را دوا نمیکند. علاوه بر آن، نمیشود در آغاز فصل صید و شکار، چشم بر تخلفات بست و بعد از چند ماه از تدارک برنامههایی برای مقابله با این کشتار خبر داد و زمانی اقدام کرد که کار از کار گذشته است.
وی در ادامه ضعف شدید یگان حفاظت و بخش محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست استان خوزستان را از اصلیترین دلایل به وجود آمدن کشتار پرندگان مهاجر میخواند و میگوید: در دهه اخیر جمعیت پرندگان مهاجر استان خوزستان به ویژه پرندگان وابسته به تالابها کاهش چشمگیری داشته و متأسفانه شاهدیم برخی از گونهها که در گذشته نه چندان دور از جمعیت قابل توجهی برخوردار بودهاند، یا به طور کلی از بین رفته و یا به حد نگران کنندهای تقلیل پیدا کردهاند.
روندی ناامیدکننده که ظاهرا امسال هم قرار است شاهد تکرارش باشیم؛ رویدادی که وقتی سال گذشته تصاویر و فیلمهای مستندی از آن منتشر شد، واکنش مسئولات سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان به فیلم کشتار پرندگان مهاجر در تالابهای خوزستان، تکذیب ماجرا و نسبت دادن وقایع به عراق بود؛ نسبتی دروغ که ظاهرا مسئولان حفاظت محیط زیست کشورمان قصد دارند دوباره امسال هم به آن اتکا کرده و نسل کشی پرندگانی که کشورمان را برای گذران زمستان انتخاب کردهاند، گردن عراقیها بیندازند!