اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه طرحی که خواستار اعمال تحریمهای جامع علیه ایران است را به تصویب رساندند.
به گزارش تابناک، اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه (25 می؛ 4 خرداد) طرحی که خواستار اعمال تحریمهای جامع غیرهستهای علیه ایران است را به تصویب رساندند.
پیشنویس این طرح موسوم به «قانون مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران- 2017» روز 23 مارس سال جاری میلادی به کمیته روابط خارجی مجلس سنا ارائه شده است.
سناتور «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنا و تهیهکننده اصلی این طرح، فروردینماه سال جاری اعلام کرد رأیگیری درباره این طرح به دلیل آنکه ممکن است بر انتخابات ایران اثر بگذارد به تأخیر افتاده است.
اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنا روز پنجشنبه با 18 رأی موافق و 3 رأی مخالف ««قانون مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران- 2017» را به تصویب رساندند.
این طرح اکنون برای تبدیل شدن به قانون بایستی ابتدا در یک رأیگیری دیگر به تأیید صحن عمومی سنا برسد و پس از آن در مجلس نمایندگان آمریکا نیز تصویب شود.
طرح جدید سناتورها که در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریمهای غیرهستهای علیه ایران را افزایش میدهد، به طور کلی سه محور اصلی دارد:
1) تحریمهای موشک بالستیک: که اشخاص دخیل در برنامه موشکی بالستیک ایران و کسانی که با آنها داد و ستد دارند را هدف تحریم قرار میدهد.
2) تحریمهای جدید تروریسم: تحریمهایی مرتبط با تروریسم را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال میکند و به طور مشخص قوانینی علیه افرادی تدوین میکند که در حال حاضر به بهانه حمایت ادعایی ایران از «تروریسم» تحریم هستند.
این قانون رئیسجمهور آمریکا را ملزم میکند به فاصله حداکثر 90 روز بعد از اجرایی شدن، تحریمهایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اشخاص خارجی که جزو مقامها، مأموران یا وابستگان این سازمان هستند، اعمال کند.
3) اجرای تحریم تسلیحاتی: رئیسجمهور آمریکا را ملزم میسازد تا دارایی افراد و نهادهای درگیر در فعالیتهای خاص مرتبط با تأمین، فروش و یا انتقال تسلیحات منع شده و مواد مرتبط به یا از ایران را توقیف کند.
به طور مشخص، طرح خواستار اعمال تحریم علیه افرادی است که در فروش، تامین قطعه، تعمیر و انتقال تانک، خودروی زرهی، تسلیحات با کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتی، موشک و سامانههای موشکی به ایران، نقش آفرین باشند.
با آنکه تهیهکنندگان طرح تأکید دارند که لحن پیشنویس به نحوی است که در اجرای توافق هستهای ایران و گروه 1+5 خللی ایجاد نمیکند کارشناسان مسائل تحریمی حتی در آمریکا درباره مغایر بودن آن با این توافق هشدار دادهاند.
به عنوان مثال، «آدام زوبین»، معاون وزیر خزانهداری سابق آمریکا چندی پیش در نامهای خطاب به نمایندگان کنگره هشدار داده این پیشنویس توافق هستهای با ایران را تضعیف کرده و در روابط آمریکا با متحدانش اخلال ایجاد خواهد کرد.
زوبین نوشته این تحریمها «با توجه به اینکه دستکم مغایر با روح برنامه جامع اقدام مشترک دیده خواهند شد، موجب واکنشهای وحشتناکی در داخل ایران و با متحدان ما خواهد شد.»
مقام پیشین دولت اوباما پیشنهاد کرده بررسی این طرح از دستور کار خارج شود و یا یا در آن دو تغییر زیر اعمال شود:
- حذف مادهای که خواستار تحریم تمامی افرادی است که رئیسجمهور آمریکا آنها را از حیث کمکهای مادی به برنامه موشک بالستیک ایران خطرناک تشخیص میدهد.
- حذف مادهای که برای رفع تحریمهای مربوط به برنامه موشکی ایران شرایط جدید قرار میدهد.