بازدید 15470

وقتی چینی‌ها جشن ایرانی را به آتش کشیدند

«زمانی «جشن‌سوری» (چهارشنبه سوری) را با برپایی آتش دور هم جشن می‌گرفتند، بعدها با ورود باروت از چین، آتش افروزی هم به این جشن اضافه شد و حالا با ورود مواد محترقه از همان کشور چین این جشن را به آتش می‌کشند!»
کد خبر: ۵۷۵۰۵۲
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۳ 15 March 2016
«زمانی «جشن‌سوری» (چهارشنبه سوری) را با برپایی آتش دور هم جشن می‌گرفتند، بعدها با ورود باروت از چین، آتش افروزی هم به این جشن اضافه شد و حالا با ورود مواد محترقه از همان کشور چین این جشن را به آتش می‌کشند!»

یک پژوهشگر فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا درباره استفاده از مواد محترقه در مراسم چهارشنبه سوری می‌گوید: ما از قدیم سابقه‌ی استفاده از باروت و آتش افروزی را در ایران داشتیم و باروت را از چین تهیه می‌کردیم اما به کار بردن مواد منفجره و صداهای نابه‌هنجار با واژه جشن همخوانی ندارد؛ جشن‌های ایرانی چند ویژگی از جمله نیایش یزدان، کمک به دیگران با سفره اندازی و پخش کردن آجیل داشت، از طرفی شاد کردن مردم یکی از ویژگی‌های دیگر این جشن بوده است، نه اینکه برای آنها دلهره به ارمغان بیاوریم.

کیومرث فلاحی درباره پیشینه آیین چهارشنبه‌سوری بیان می‌کند: در ایران باستان هفته وجود نداشت. سال 12 ماه بود، هر ماه سی روز و هر روز یک اسم داشت. تقویم ایرانی 12 ماهِ سی روزه داشت و از 360 روز پنج روز باقی می‌ماند و مردم به عنوان پیشواز نوروز این روزها را جشن می‌گرفتند. هرکدام از این روزها مراسمی داشت و یکی از آنها جشن سوری بود که بعد از اسلام به چهارشنبه سوری معروف شد؛ این پنج روز به پنجه دزدیده شده و بعد از اسلام به خمسه مستقرقه شهرت پیدا کرده است. مردم در این پنج روز کارناوال‌های شادی برپا می‌کردند و برای نوروز آماده می‌شدند.

او ادامه می‌دهد: یکی از موارد بسیار مهم که در این 5 روز برگزار می‌شده و ممکن است حاجی فیروز هم نسبتی با آن داشته باشد داستان "میرنوروزی" است. ایرانیان قدیم برای آن که به پیشواز عید بروند شخصی را که کارهای خنده‌دار انجام می‌داده به عنوان امیر انتخاب می‌کردند و اسم آن را میرنوروزی می‌گذاشتند. او 5 روز بر تخت می‌نشست و با فرمان‌های مسخره و خنده آوری که می‌داد باعث سرگرمی و شادی مردم می‌شد، بعد از این پنج روز مردم آن را عزل می‌کردند. شاید این حرکت نوعی تخلیه روانی مردم در برابر ظلم و ستمی که به آنها وارد می‌شده، بوده است. حافظ هم در اشعارش به این موضوع اشاره کرده است: سخن در پرده می‌گویم چو گل از غنچه بیرون آی/ که بیش از پنج روزی نیست حکم میر نوروزی

این مدرس دانشگاه اضافه می‌کند: شبیه به میر نوروزی را در نقاط دیگر دنیا هم داریم برای مثال در بین مسیحیان اروپا جشنی برگزار می‌شود که احتمالا هم با این جشن شباهت‌هایی دارد و آن هم جشن ضد مسیح است. در این جشن کاریکاتوری از شخصی درست می‌کنند و کارهای خنده‌داری انجام می‌دهند.

فلاحی با بیان اینکه یکی از معانی نوروز با تازه شدن روزگار و زمین قرین است، می‌افزاید: در اسلام هم روایت داریم که هر بار بهار را دیدید از قیامت یاد کنید. حضرت مولوی هم این موضوع را به شعر درآورده است: این بهار نو ز بعد برگ‌ریز/هست برهان وجود رستخیز

او می گوید: در حقیقت میر نوروزی حالت دجال را که پیش از موعود می‌آید، دارد. جشن میر نوروزی در روستاهای آذربایجان به نام "کوسه گلین" و نقاط دیگر ایران به اسم "کوسه برنشین" برگزار می‌شده است، گویا رضا شاه در زمان حکومت خود دستور می‌دهد از برگزاری این مراسم جلوگیری شود.

این پژوهشگر بیان می‌کند: در نقاط دیگر ایران از جمله آذربایجان، کردستان، یزد در شب سال نو بر بام آتش روشن می‌کنند که همان جشن فروهرهای نیک یا عید مردگان است. می‌گویند این جشن به این دلیل برگزار می‌شده که روان نیاکان به خانه عزیزانشان برمی‌گردد، در این زمان خانه‌ها باید تمیز باشد و روی بام آتش روشن کنند که نیاکان بتوانند راه را پیدا کنند. همچنین اگر کسی قرضی داشته باشد باید آن را ادا کند تا نیاکان خوشحال شوند. این مراسم در حال حاضر به اسم جمعه آخر سال باقی مانده است.

جشنی که کاخ یک پادشاه را به آتش کشاند

فلاحی اضافه می‌کند: برخی هم می‌گویند چون روز چهارشنبه نزد اعراب بد یوم و نحس بوده، این جشن را در این روز برگزار می‌کردند. برخی هم می‌گویند در این روز فریدون بر ضحاک چیره شد و برخی دیگر هم معتقدند سیاووش در این روز از آتش گذشت و پرش از روی آتش از آن زمان باقی مانده است. البته این داستان سندیت ندارد اما گفته می‌شود رسم پرش از آتش پیش از اسلام نبوده است و به دلیل مقدس بودن آتش برای ایرانیان باستان آنها روا نمی‌دانستند به آتش بی‌احترامی کنند و تنها آن را روشن می‌گذاشتند.

او ادامه می‌دهد: در گزارش «ابوریحان بیرونی در آثار باقیه» هم اشاراتی به این موضوع شده است. در کتاب "تاریخ بخارا" که مربوط به قرن سوم و چهارم هم آمده است، امیر منصور نوح از پادشاهان سامانی در جوی مولیان که مقر سلطنت او در بخارا بوده است جشن بزرگی می‌گیرد و آتش بزرگی برپا می‌کند که موجب آتش سوزی بزرگی در کاخش می‌شود و قصر را هم می‌سوزاند. در این کتاب آورده شده چنان که عادت قدیم بود این جشن برگزار شد، این به معنای این است که این جشن همیشه به شکل‌های مختلف برگزار می‌شده است.

این پژوهشگر اظهار می‌کند: چهارشنبه سوری مراسمی دارد و بین ایرانیان در نقاط مختلف شایع است. یکی از آنها رسم "سمنو پزان" است که به عنوان خوراک اصلی نوروزی آماده می‌شده است، این رسم همچنان در نقاط مختلف ایران، افغانستان و تاجیکستان همچنان وجود دارد.

فلاحی درباره رسم دیگر این جشن می‌گوید: دیگری "آتش افروزی" است که در همه جا از جمله کردستان عراق، ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان و افغانستان برگزار می‌شود. مورد دیگر "شکستن تخم مرغ" است. در ایران قدیم به شورچشمی باور داشتند به همین دلیل برای دفع چشم زخم در شب چهارشنبه سوری تخم مرغ می‌شکستند و این رسم هنوز هم وجود دارد.

خواستگاری با شال اندازی

او می‌افزاید: تهیه آجیل چهارشنبه سوری که نوعی آجیل شیرین است و در شب چله هم استفاده می‌شود از دیگر سور و سات این جشن است. "شال اندازی" نیز یکی دیگر از مراسم این روز است که هنوز هم در قسمت‌های مختلف ایران وجود دارد. مردم از پشت بام خانه یا جایی که دود آتش از آن بیرون می‌آمد، شالی را به داخل حیاط یا دودکش می‌انداختند، این کار را بیشتر کسانی که پسر جوان داشتند انجام می‌دادند. معمولا این کار نوعی خواستگاری از دختر صاحب خانه محسوب می‌شد و صاحب خانه در گوشه‌ای از شال آجیل و شیرینی گره می‌زد و پس می‌فرستاد.

این مدرس دانشگاه فال گوش ایستادن یکی دیگر از مراسم این جشن می‌داند و بیان می کند: مردم با ایستادن در گذرگاه‌ها، پنهانی به صحبت‌های دیگران گوش می‌دادند، اگر کلمات شادی را می‌شنیدند آن را به فال نیک می‌گرفتند و اگر از ناکامی‌ها می‌شنیدند دلگیر می‌شدند و آن را خوب نمی‌دانستند. رسم گرفتن فال حافظ در این شب هم خبر گرفتن برای سال آینده است. گاهی اوقات در تورهای گردشگری هم این رسم انجام می‌شود.

رسمی که زنان آن را به جا می‌آورند

فلاحی ادامه می‌دهد: "مراسم قاشق زنی" نیز یکی دیگر از مراسم شب چهارشنبه سوری است که معمولا زنان آنان را انجام می‌دادند. زنان چادر سرشان می‌کردند و بعد از آنکه خودشان را می پوشاندند با یک قاشق روی کاسه‌ای می زدند و درخانه‌ای را به صدا در می‌آوردند و با دادن کاسه به صاحب خانه، کمی گندم یا آذوقه خشک دریافت می‌کردند. در این رسم فرد قاشق زن باید حتما ناآشنا باقی می‌ماند. معمولا در رسم قاشق زن به هفت خانه سر می‌زدند و بعد از دریافت آذوقه آشی به نام "ابو دردا" یا "زین العابدین" به نیت شفای بیماران می‌پختند و بین مردم فرودست پخش می‌کردند.

او اضافه می‌کند: "کوزه شکنی" نیز یکی دیگر از این مراسم است که در برخی از نقاط از جمله تهران انجام می‌شد. در این سنت وسایل کهنه را دور می انداختند و صاحب خانه کوزه قدیمی که لب پَر یا کهنه شده بود را از پشت بام داخل کوچه پرت می‌کرد. مردم گمان می‌کردند با شکستن کوزه سلامتی به خانه برمی‌گردد. رسم هم بر این بوده که بعد از پرت کردن کوزه به پشت سر نگاه نکنند.

این پژوهشگر بیان می‌کند: "بخت گشایی" یکی دیگر از مراسم حاشیه‌ای چهارشنبه سوری است. گفته می‌شود در میدان ارگ تهران توپ جنگی قرار داشت که نادر شاه آن را از هندوستان آورده بود. خانم‌ها برای بخت گشایی از این توپ بالا می‌رفتند، برخی دیگر هم دختران دم بخت خود را با جارو از خانه بیرون می‌کردند.

فلاحی در پاسخ به اینکه تا چه اندازه این مراسم خرافه است، می‌گوید: نمی‌توانیم اسم این مراسم را خرافات بگذاریم چون رسم عامه مردم بوده است و مردم برای آن که شاد باشند این کارها را انجام می‌دادند. یه طور قطع با یک جارو بخت کسی باز نمی‌شده است. از طرفی ما از این مراسم دفاع نمی‌کنیم اما به هرحال این مراسم همچنان در برخی از نقاط مختلف دنیا برگزار می‌شود.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۴۰
ما مشکلمان این است که همیشه دوست داریم تقسیر را به گردن یک دشمن بیرونی بیاندازیم. مثلا آمریکا
و در مسایل اجناس بنجل و بی کیفیت هم چین. واقعیت این است که بیش از بی کیفیت بودن اجناس چینی باید به بی کیفیت بودن و خراب بودن ذهن خودکان گیر بدهیم. مگر مرض داریم جمس چینی بی کیفیت وارد می کنیم و می کنند ؟! مگر مرض داریم می خریم. مشکل شعور خودمان و بعضی هاست.
البته نباید وابستگی به چین و روسیه و باجهایی که می دهیم تا زیر یوغ انها باشیم و زیر یوغ آمریکا نرویم را فراموش کرد.
کلا ملت بدبختی هستیم!
آمریکا اخه. بقیه بیایند و بچاپند ولی خوبند دیگه. اصلا به من چه.
پاسخ ها
سینا
| Turkey |
۰۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۶
الان وضعمون اینه...
انشاالله که بهتر شه...
به جای این همه تبلیغات منفی یکم از سنت چهارشنبه سوری بنویسد .
تیتر بی ربط و غیر واقعی
ربطی به چینی ها ندارد ما خودمان در خراب کردن و افراطی کردن هر آیین بومی و اسلامی استادیم.
(مدیر محترم سایت دقت کند که نظرات برای منتشر شدن نوشته می شوند نه برای ملاحظه ایشان!)
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۵
جمله آخرت خیلی قشنگ بود
چرا تاریخ و سنن ایرانی را تحریف میکنید.
خوب آموزش ميدادن رسم و رسوم اعياد باستاني ما رو تو تلويزيون كه اينطور نشه و منحرف نشن
من مطلب رو نخوندم اما در پاسخ تیتر باید بگم
واقعا فکر میکنید چینی ها این کار رو کردن ؟
فراموش نمی کنم زمانی رو که توی کوچه ها در کنار کل همسایه ها یه جشن ساده میگرفتیم و دور آتیش جمع میشدیم چطوری نیروهای بسیج و کمیته حمله میکردن و همه رو میترسوندن و متفرق میکردن
این آتیش چینی از اونجا شروع شد ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۵
بد نيست بدانيد حضرت علي در نامه اي به مالك اشتر توصيه اي دارد به اين مضمون كه اي مالك به هر سرزميني كه ميروي اگر سنتهائي دارند كه با دين در مخالفت نيستند (دقت كنيد كه حضرت نمي فرمايند كه اگر با دين موافقند) آنها را بپذير و تلاش كن كه به مرور مباحات و احكام دين را در آنها جاري كني (نظير رواج سنت صله رحم در ديدوبازديدهاي عيد نوروز باستاني).
و العاقبه للمتقين.
اشتباه می کنید،
به نظر من همه كساني كه اين جشن را خراب كردنندخودشان مي دانند دست چيني ها نيست
بی عرضگی خودمونو گردن چینی ها نندازیم
عزیز من چه ریطی به چین دارد. حماقت و ضعف فرهنگی عده ای باعث یه اتش کشیدن این فستیوال ایینی است.
تابی جان چینی ها اتش را شعله ور کردند و اتش را خود مسئولان ما برافروختند .
به نظر شما یک ایرانی و جوان ایرانی در روز چهارشنبه سوری چه بکند که حرام نباشد؟
شما بگویید تا مردم ان کار را انجام دهند.
این ترقه بازی نوعی نافرمانی مدنی است نه مراسم !
تقصير چيني ها نيست. تقصير خود ما مردم و عوض شدن فرهنگمون هست.
ترقه های چینی خیلی کم خطرتر از ترقه های دست سازه... قبلش ما خیلی بیشتر مصیبت داشتیم.... مصیبت ما از زمانی شروع شد که نیروهای انتظامی شروع به برخورد با چهارشنبه سوری کردن... حتی با آتیش روشن کردن مردم.... این بود که جشن شد یه کار زیرزمینی و خطرناک...
اینها همه از کوتاهی مسئولین ماست که یکی از سنن قدیمی و با ارزش فرهنگمان بدل به آتش افروزی خطرناک شده آنهم به نفع کاسبان چینی.
وظیفه مسئولین کشور است که در حفظ و رواج ارزشها و سنن فرهنگی بکوشند.
کی ها وارد می کنند همان باند مافیای فاسد قدرت
جشن رو چینی ها به آتش نکشیدن. کسانی به آتش کشیدن که جلوی بزن و بکوب معمولی مردم تو خیابون ها رو گرفتن و جشن از حالت خونوادگی در خيابون دراومد و به جای رقص و شادی ترقه جایگزین شد.
این کمال بی انصافی و نامردی اخلاقی و زبونی در مدیریت هست که دیگرانی را که هیچ نقش و تقصیری ندارند را مقصر بدانیم و خود را پاک و پاکیزه و مظلوم و بی تقصیر.

بسیار بسیار شدید تر از این آتش بازی ها در سال نو مسیحی انجام میشود، ولی چنین متنهایی را نمینویسند.

هر ملتی بایستی شعور و شخصیت خودش را نشان دهد اگر دارد.

کمی به خودتان بیایید!
مشکل چینی ها نیستن مشکل وارد کننده ها و استفاده کننده ها هستن. اصلا چرا باید مواد آتش بازی استاندارد توسط خودمون تولید نشه؟ اصلا چرا ارتش و دولت نباید خودشون جشن آتش بازی راه بیاندازن! ما که موشک تولید می کنیم نمی تونیم وسایل آتش بازی تولید کنیم؟ با چهارشنبه سوری بازی نکنید این جشنیه که حتی پس از ورود اسلام هم از بین نرفت پس بهتره بپذیریمش و ماهیتش رو غلب کنیم (داستان شلوار لی و مبازره منفی تو آمریکا رو یادتون بیاد) نه اینکه باهاش مبارزه کنیم و یا بهش محل نگذاریم تا هر کس هر کاری خواست انجام بده! چهارشنبه سوری جشن نور (آتش) بوده و نه چشن صدا. بهتره خود دولت و فرهنگیان یه فکری به این حال بکنن.
وجود همچین وضعیتی ناشی از کم کاری خود دولت و متولیان فرهنگی کشور هست.
چینی ها جشن ایرانی را به اتش نکشیده اند. سیاست های نادرست و محدودیت های غیر ضروری سالهای گذشته این جشن و بسیاری از اداب و سنن دیگر کهن ایرانی را به اتش کشیده است. چینی ها تنها فرصت طلبی کرده و در جای خالی لانه کرده اند.
چرا سودجویی یک عده ایرانی و حماقت عده ی دیگری از ایرانیها و سهل انگاری مدیران ایرانی رو پشت سر یک جنس چینی مخفی میکنید؟! دیگه این مسخره بازیارو کجای دلمون جا بدیم
یعنی چینی ها آمدن ایران مواد محترقه رو یاد دادند؟ این خود ما هستیم که رفتیم سمتش!
عامل اصلی جلوگیری از برگزاری مراسم درست و شادی کردن صحیح مردم است بعد چیزای دیگه مثل ورود ترقه پرقه از چین . ... خودتی
چینی ها جشن ما ایرانی ها را به اتش نکشیدن و نمیکشن حماقت خود ماست که جشن ها مونو به اتش میکشه!
با سلام
چهار شنبه سوری از چهارشنبه سوئی(اب چهارشنبه) گرفته شده از اول چهارشنبه سوئی بوده است رفته رفته سوئی سوری شده
که در اذربایجان خودمان روز جهار شنبه اول صبح از روی اب زلال می پرند تا روز های خوب داشته باشند
انفجارات در چهارشنبه سوری دقیقا از سالی اوج گرفت که مردم میخو استند به نوعی با دولت وقت درگیری غیر مستقیم داشته باشند.
خیلی جالب ه که نظراتی که تا الان خوندم یعنی " ناشناس 15:43" ، اکثر قریب به اتفاق افراد فقط تیتر رو خوندن و نظر دادن.
و مسئله اینه که تیتر ربط چندانی به متن نداره!
مشخصه دستی تو کاره تا این مراسم باستانی رو از بین ببره و مسئولین این کشور از هر تلاشی برای اینکار فروگزاری نکردند.
من یک سئوال دارم اگر راست میگویید نگذارید از چین وارد بشه این ترقه ها و یا انواع و اقسام آنها در جیب نمی آورند انها را با کانتینرها در کشتی میاورند و از موانع گمرکی هم رد میشه پس دروغ میگویید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
منکه خودم عاشق رقص و پایکوبی هستم.
چینی ها جشن ما رو به اتش نکشیدن، افرادی که اجازه ورود این حجم بالا از مواد محترقه و منفجره رو ظرف یک ماه به مرزهای ایران میدهند جشن ما رو به آتش کشیده اند.
وقتی اجازه جشن در کشور داده نمیشه
این خانه ز دربار ویران است
داستان حاجی فیروز رو در کتاب دو قرن سکوت عبدالحسین زرین کوب بخونید.
مقصر اصلی خانواده ها هستند
وا... مشکل از بلی تدبیری تو مملکته
خودمان امدیم جلوی ان مراسم را به حهالت سنت جاهلی گرفتیم
چهارشنبه سوری هرگز از خاطر ایرانیان نخواهد رفت
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار