بازدید 22601

تغییر عجیب رفتار خانوارها پس از یارانه نقدی

یارانه های نقدی سهم ملزومات اولیه و اصلی زندگی را در سبد هزینه ای خانوارهای ایرانی افزایش داد .
کد خبر: ۵۶۸۵۷۷
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۳ 17 February 2016
بررسی های صورت گرفته توسط بانک مرکزی در خصوص سبد درآمدی و هزینه ای خانوار نشان می دهد پرداخت یارانه های نقدی از سوی دولت سبب تغییراتی معنادار در سبد هزینه ای خانوارهای ایرانی شده است.

به گزارش خبرآنلاین، محاسبات نشان مي دهد در دوره اجراي اين طرح سهم هزينه اي ملزومات اوليه مانند خوراكي ها و آشاميدني ها، مسكن، سوخت و بهداشت و درمان افزايش و سهم هزينه هاي غير ضروري كه در قالب مانند تفريح و امور فرهنگي، خريد لباس و كفش و اثاث منزل و تحصيل و ... كه در قالب رفاه طبقه بندي مي شوند، كاهش داشته است.  اين كاهش در حالي رخ داده است كه سهم اين امور در سبد هزينه اي خانوار پيش از اين نيز اندك بود. به اين ترتيب خانوار ايراني پس از هدفمندي يارانه ها سياست انقباضي تري را براي اداره زندگي برگزيده است. اين بدان معناست اعطاي يارانه نقدي به رغم اهداف اوليه تاثيري در بهبود وضعيت زندگي خانوار ايراني نداشت. تا كنون شصت يارانه نقدي به ايرانيان يارانه بگير پرداخت شده است به اين ترتيب هر ايراني از ابتداي اجراي اين طرح تا كنون 2 ميليون و 730 هزار تومان يارانه دريافت كرده است.

بررسي ها نشان مي دهد در حالی که سال پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها سهم خوراک در سبد هزینه‌ای خانوارهای ایرانی 25.2 درصد بود، این سهم در سال های پس از اجرای هدفمندی حتی تا رقم 27.2 درصد نیز افزایش یافت . سهم خوراک در سبد هزینه ای خانوار سال گذشته به رقم 25.4 درصد بازگشته است .

بر اساس این گزارش هزینه بهداشت و درمان نیز در این دوره زمانی در سبد هزینه ای خانوار افزایشی ملموس را تجربه کرده است .

سهم بهداشت و درمان در سبد هزينه اي خانوار پيش از اجراي هدفمندي يارانه ها 5.4 درصد بود اما اين رقم در سال هاي پس از اجرا به 6 درصد رسيد .

سهم مسكن نيز با از 33.3 درصد پيش از اجراي طرح هدفمندي يارانه ها به 35.3 درصد افزايش يافت و سال گذشته اين سهم معادل  34.5 درصد گزارش شد . بر اساس اين گزارش بانك مركزي در سرفصلي تحت عنوان كالا و خدمات متفرقه ، افزايشي 2.7 درصدي را گزارش كرده است . به اين ترتيب هزينه هاي متفرقه خانوارهاي ايراني از 5.2 درصد در سال پيش از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها به 7.9 درصد در سال گذشته رسيده است. بررسي ها نشان مي دهد سهم حمل و نقل در سبد هزينه اي خانوار از 9.5 در سال 1388 به 8.2 درصد در سال گذشته رسيده است . كاهش سهم حمل و نقل به اين ترتيب 1.3 درصد برآورد مي شود .

تغییر عجیب رفتار خانوارها پس از یارانه نقدی

اين گزارش حاكي است از دوازده سرفصل مورد بررسي بانك مركزي در سبد هزينه اي خانوارهاي ايراني ، هزينه ارتباطات و دخانيات تغيير چنداني را تجربه نكرده است . هر چند قيمت دخانيات و تعرفه مكالمه تلفن در اين سال ها افزايش يافته اما سهم اين دو در سبد هزينه اي خانوار ثابت مانده است . سهم دخانيات در سبد هزينه اي پيش از هدفمندي يارانه ها 0.4 درصد و پس از آن نيز همي رقم برآورد شده است . سهم ارتباطات نيز با كاهشي اندك از 2.4 درصد به 2.2 درصد رسيده است . اين ثبات نيز به معناي استفاده كمتر از وسايل ارتباطي و همچنين دخانيات است . نمودار زير نشانگر سهم اقلام مختلف سبد هزينه اي يك سال پيش از اجراي هدفمندي يارانه ها و سال هاي پس از آن است .
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶۰
انتشار یافته: ۲۲
تحلیل جالبی بود البته بدون تحلیل همه همه متوجه شدن که تورم بالا برای چند سال متمادی اونقدر توان خرید مردم رو کاهش داده که خانواده ها ناگریزن فقط به زنده موندن فکر کنن نه زندگی کردن
به بهانه یارانه قیمت آب و برق و گاز و تلفن و بنزین و... ده برابر شد
پاسخ ها
مهدی
| - |
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
افزایش داشته اما ده برابرنشده . اعداد رو درست بکار ببریم بهتره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
چرا مهدی جان.
ده برابر شده. افزایش قیمت ها از یه طرف ، کاهش ارزش پول ملی رو هم بهش اضافه کن. به رقم رویایی ده برابر می رسی جانم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
بله اقا مهدی درست می گن تا هزار برابر هم افزایش داشتیم نان نگاه کنید متوجه می شید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
آقای مهدی ساعت 09:13
بنزین لیتری 100 تومن شده 1000 تومان.
میشه بفرمایید چند برابر از نظر شما گرون شده؟
تازه مسئله فقط بنزین تیست که، به بهانه گرون شدن بنزین تمام کالاهای دیگه هم گرون شد ولی حقوق مردم توی همون رنج باقی موند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
اقا مهدی گل
بنزین 100 تومانی 1000 هزار تومان اب و برق و گاز همینطور خدمات همینطور کجا زندگی میکنی و یا چقدر درامد داری که احساس نکردی بگو ما هم هجرت کنیم نزد شما
حمید
| Japan |
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
یارانه حق مردم ضعیف است..و یارانه بگیران لازم است شکر نعمت کنند..و بزرگترین نعمت سربلندی مردم ایران است
محاسبات صحیح نمی باشدبنزین 400تومانی شد1000خبرازقبوض وگرانی هم نداریدبه یارانه که اضافه نشده
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
قبل از هدفمندی 100 بود
این تغییر اصلا هم عجیب نیست .کاملا منطقیه .
چون توان خرید مردم اومده پایین و بالطبع هزینه های تفریحی و امور فرهنگی و اثاث منزل جزو اولویت های اولیه مردمی که با هزاران مشکل دست و پنجه نرم میکنند نیست . شاید اگه بر طبق افزایش هزینه های رسمی مثل بنزین و آب و برق و گاز و نان و ... مبلغ یارانه رو هم افزایش میدادند شاید مردم به مسائل تفریحی و فرهنگی هم میرسیدند..
درخالی که این اتفاق نیوفتاد .
تحلیل درستی نیست - ( بدان معناست اعطاي يارانه نقدي به رغم اهداف اوليه تاثيري در بهبود وضعيت زندگي خانوار ايراني نداشت) افزایش فروش مواد غذایی به این معنی است که
قبل از اجرای طرح مردم کمتر مواد غذایی مصرف می کردند و شاید دچار سوئ تغذیه بیشتری بودند اما بعد از اجرای طرح توان مردم برای خرید مایحتاج اولیه بیشتر شده است
از هر ملکی فقط چقدر بابت احداث فاضلاب دریافت میشه به قبض اب چندین
تبصره اظافه شده فیشهای گاز میلیونی ساختمان گرانی چندین برابر همه نوع خدمات افزایش ارزش افزوده روی همه چیز حتی مواد خوراکی و ... فقط در ازای پرداخت 45 هزار تومانی یارانه
این تحلیل وقتی صحیح است که تورم نباشد. آب و برق و گاز گران نشود و.....
اول گفتن که یارانه ها باید هدفمند بشه و هر کس هر جا می خواد یارانه اش رو خرج کن. یکی بنزین میریزه تو ماشینش، یکی پوشاک و یکی... . ولی دریغ بعد از چند سال پرداخت برای بنده رو قطع کردن و علت اون را داشتن خانه ذکر کردن. فرمانداری گفت حتما بیش از یک خانه و ملک داری که گفتم یه خونه با هزار بدبختی که هنوز دفترچه های اقساطش بازه و دارم اقساط پرداخت می کنم خریدم و خودم هم در اون ساکنم و هیچ ملک و یا ماشین و ... ندارم. گفتن اشتباه شده ولی ما نمی تونیم کاری بکنیم. گفتم کجا برم گفتن جایی نیست فقط باید منتظر باشی ببینی وصل میشه یا نه. الان نزدیک به 5 ماهه قطعه و قبوض منزل هم عقب افتاده.
بخدا الان تو خرج دو تا بچه مدرسه ایم موندم. بعد رئیس ما که خداد تومن درآمدشه هنوز میاد میگه یارانه ها رو ریختن. پول تو جیبی بچه اش هست آخه.
به بهانه یارانه ها همه چی رو گران کردن آب و برق و گاز و ... حالا دارن یارانه ها رو حذف میکنند ولی چیزای که گران کردن همون قیمت میمانند
ارزش یارانه نقدی از ابتدا تا کنون هم 1/4 ام شده است.
با گران شدن دلار به میزان بیش از 300 درصد و کاهش ارزش پول ملی اثر یارانه بی اثر شد
با پیاز 5000 تومنی و گوشت 35000تومنی و تخم مرغ 6000تومنی و قارچ 9000تومنی و برنج 110000 تومنی نکنه انتظار دارند مردم تفریح و سفر رستوران هم برن؟!!!
قبل از اين طرح شير 125 تومان بود حالا چقدر شده؟ قابل توجه آقاي محترمي كه مي فرمايند اعداد را درست بكار ببريم.
قبض برق ما نهايت 5000 تومان بود حالا؟ الگوي مصرف را رعايت مي كنيم اما كسي ما را رعايت نمي كند. بنزين با وجود رسيدن به فوب هنوز خيلي گرانتر از بقيه كشورهايي كه به دلار و درهم حقوق ميدهند مي باشد.
بنزین 100 تومان بود سایر موارد هم اضافه شده در صورتی که قرار بود وجه حاصله از ازاد سازی اقلام یارانه ای به مردم پرداخت شود ولی در 5 سال گذشته همان 45500تومان پرداخت شده اما قیمتها هر بار ازاد می شوند
این تحلیل جوری القا میکنه که انگار الان اگه مردم کلا یارانه نگیرن در رفاه غرق میشن.دیگه نمیگه نفس خیلیها به این دو زار یارانه بنده. تابی جون بگو ده برابر شدن حاملهای انرژی و هر چیزی که به عقل جن نرسیده باعث رفاه کدام قشر شده؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار