هنر پنهان روضهخواني خاتمي
کد خبر: ۵۲۰۳
| | 25312 بازدید
محمدعلي ابطحي در سايت خود نوشت:
چند سالي است که در مراسم عاشورا و عيد غدير به همت برادر خوبم احمد آقاي مسجد جامعي، هنرمندان کشور در مجلس شادي و عزاي مذهبي جمع ميشوند و آقاي خاتمي هم سخنراني ميکند. ديشب هم مراسم عزاداري هنرمندان به خاطر عاشورا در خانه هنرمندان برگزار شد. من هم با اينکه هنرمند نيستم، دعوت شده بودم و رفتم. چهرههاي ملي و سرشناس هنرمند آمده بودند. عشق حسين مربوط به همه انسانهاي آزاده است. حسام الدين سراج وقتي ميخواست شعر بخواند، مخفي نکرد که بيشتر علاقه داشته در يک مجلس سنتي و عزاداري عمومي شرکت کند.
چند سالي است که در مراسم عاشورا و عيد غدير به همت برادر خوبم احمد آقاي مسجد جامعي، هنرمندان کشور در مجلس شادي و عزاي مذهبي جمع ميشوند و آقاي خاتمي هم سخنراني ميکند. ديشب هم مراسم عزاداري هنرمندان به خاطر عاشورا در خانه هنرمندان برگزار شد. من هم با اينکه هنرمند نيستم، دعوت شده بودم و رفتم. چهرههاي ملي و سرشناس هنرمند آمده بودند. عشق حسين مربوط به همه انسانهاي آزاده است. حسام الدين سراج وقتي ميخواست شعر بخواند، مخفي نکرد که بيشتر علاقه داشته در يک مجلس سنتي و عزاداري عمومي شرکت کند.
وقتي ميخواستم وارد شوم، سيفالله داد را ديدم؛ با هم دوست قديمي هستيم و کمي از سلامتش حرف زديم. يکي که نشناختمش در گوشم گفت: در اين شرايط سياسي کشور، آقاي خاتمي شب عاشورا بايد در يک مسجد و در ميان مراسم مردمي شرکت کند. با هنرمندان نميشود زمام سياسي کشور را گرفت. در عين اينکه درست ميگفت، گفتم: گمان نميکنم آقاي خاتمي هم قصدش از اين جلسه کار سياسي باشد. به همين دليل آقاي خاتمي هم که سخنراني کرد، هيچ از سياست حرف نزد.
ترجمه خطبه حضرت زينب را خواند. از هر روضهاي عاشوراييتر بود. کلي گريه کرديم. اينکه آقاي خاتمي چنين روضهاي خواند و چنين فضاي روحاني به وجود آورد، از هنرهاي پنهان آقاي خاتمي بود. چند نفر از شاعران هم شعر حسيني خواندند. حادثه عاشورا هر چه بيپيرايهتر از متن تاريخ خوانده شود، واقعيتر و جانسوزتر است.
عربهاي شيعه رسم دارند، فقط مقتل ميخوانند. خيلي تأثيرگذار است.
زماني که در راديو مدير بودم، مقتلي به فارسي با صداي محمود کريمي توليد کرديم. هر سال عاشورا پخش ميکرديم. خيلي وقته ديگر پخش نميشود. سهيل محمودي که هنرمندانه مثل هميشه اينگونه مراسم را ادره ميکند، چند شعر کوتاه از شهريار خواند که از ده تا روضه رسمي جانسوزتر بود.
آقاي مسجد جامعي هم که در شناخت هنر ديني تخصص دارد، در سخنان کوتاهش گفت: در هنر صورتنگاري، تنها درباره حادثه کربلا هنرمندان، هنر آفريني کردهاند. ياد استاد جعفر شهيدي در اين مجلس خيلي زنده بود؛ خدا رحمتش کند.
گزارش خطا
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
دیدن عـــاشـــــــور در یـــــــوم الحسین
اشک خون گیرد ز شیعه از دو عین
چـــــون کــــه تنها شــــــد حسین فاطمه
منتــــظر گـــــردیـــد بهــــــر خاتمه
هـــر کجـا چشمش نظاره کــــــرد و دید
بـــــر زمین افتاده شیـــرانش چو بید
جــــمله یاران کشتــــه دیـــده هر طرف
بــــرگ گلهایش شــده پرپر به صف
باغبان هـــــــر جا گلی پــــــرورده بــود
دشمنش از خشـــم و کین برکنده بود
ساقــــــه ی گلهــــــا فـــــــرو افتاده دیـد
قامتش از غصّه و غـــــم هــــا خمید
اکبرش یکجــــــــا فتـــــاده بــــــر زمین
اصغـــرش مــدفون شده، گهواره بین
قـــاسمش غلطان به خــون، نقش زمین
جســــم عبـــــــاس شهیدش بی قرین،
دست چپ در یک طـــــرف از تن جـدا،
دست دیگر یک طـــــرف از او جدا،
مشک او پاره چــــو جسمش از عـــــدو،
فـــــرق او غـــــرقه به خونش با گلو.
هــــــم حبیب و هــــم زُهـیـر و عابسش
مسلم و هــم عـــــــون و جعفر، نافعش
هـر کـــــــدام از جمـــــع یاران شهیــــد
در دو چشــــم پـــر زخونش شد پدید
هــــــر کــــــدام آرام و خونین خفته تن
خاطره دارد از آنــــــان بی سخـــــن
خیمه هــــــــا در پشت سر با اهـــــل او
منتـــــظر با بُغــــــض و ناله در گلــو
منتظـــر بر دیـــــــدن مــــــــولای خود
تا ببــــنـنـدش کنــــــــار جمــع خــــود
با دو چشمش جمله یاران خواند و گفت
مــــن شـــدم تنها، شما بر خاک خفت؟
ناله ی " هـــل ناصر" ش آمـد بگــوش
خیمه هــــا از ناله اش شد پر خروش
هیچ یاری بهــــــر او یاری نکـــــــــرد
جـــز همان خونش بر او زاری نکرد
چشـــــم او پـــــر خون و آه و خستگی
صــورت او شـــد حـــزین از تشنگی
در بیابان هــــــر کجــــا چشمش رسید
هر طـــــرف انبوه دشمـــن را بــدیـد
صحنه ی دیــــــدار او پــــــر از جمال
او رضایت خــــواه حــق با هر کمال
تکیه بـــر آن خــــــالـــــق و ربِّ وَدود
عــــزت پر شـــــوکت ربِّ وجـــــود
آنچــــــه در ذهنش مــــــدام آمــــد پدید
دوری از ذلّـــــت بـــه درگــــاه یزید
ای جمالی کم ســـخن گو این چــــــنین
گــــــریه کــــــن در ماتم قتل حسـین
نصرت الله جمالی23/10/1386
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟



