رئیس فراکسیون کارگری مجلس با بیان اینکه ظرفیت آموزش مهارتی به 4 میلیون نفر در کشور وجود دارد، گفت: طبق قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کارفرمایان موظف هستند آموزش های لازم را قبل از کار به کارگران ارائه کنند.
علیرضا محجوب در گفت وگو با خانه ملت، درباره توجه به حقوق اولیه کارگران از سوی کارفرمایان همچون آموزش به کارگران، گفت: قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کارفرمایان را مکلف می سازد تا آموزشهای لازم را به کارگران به ویژه برای انجام کارهای سخت و زیانآور بدهند.
بی توجهی به آموزشهای قبل از کار غیرقانونی است
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در برخی مشاغل حتی کارفرما موظف است تا کمیته آموزش طراحی و تعبیه کند، گفت: برای ساماندهی و تامین امنیت کارگران ارائه آموزشهای قبل از کار ضروری بوده و از حقوق قانونی کارگران است.
محجوب، یادآور شد: کارفرمایان باید بدانند در صورت بروز حادثه برای کارگرانی که بدون آموزش مشغول کار شده اند، حداقل پرداخت دیه ضروری است.
رئیس فراکسیون کارگری در مجلس نهم، تاکید کرد: حتی در صورتی که کارگر کوتاهی کرده باشد و منجر به بروز حادثه شود، چون کارفرما آموزش را از کارگر دریغ کرده، مکلف است تا به ساماندهی وضعیت کارگر بپردازد، کارگر نیز این حق را داراست که از کارفرما شکایت کند.
وی با اشاره به قانون کارآموزی، گفت: صنوف و دولت نیز باید در زمان صدور جواز کسب و کار، اطمینان خاطر پیدا کنند که کارفرمایان، کارگاههای مهارت آموزی را برای کارگران تعبیه کرده باشند؛ این در حالی است که علیرغم تاکیدات قانونی باز مهارت آموزی جدی گرفته نمی شود که این موضوع منجر به بروز صدمات جانی برای کارگران شده است.
ظرفیت آموزش مهارتی کشور 4 میلیون نفر است
محجوب با بیان اینکه مهارتآموزی باید از مقاطع تحصیلی پایین از سوی آموزش وپرورش نهادینه شود، گفت: متاسفانه امروزه تنها دانش و علم در مراکز آموزشی ارائه میشود و با جدی گرفتن الزامات قانونی، مهارت آموزی باید به فرهنگ تبدیل شود؛ چراکه همه مسائل با باید و نباید حل نخواهد شد بلکه فرهنگ خود آموزش است و آموزش سبب نهادینه شدن فرهنگ می شود.
وی با تاکید بر اینکه مهارتآموزی از مسیر علمی تاثیرگذارتر است، گفت: امروزه توان واقعی آموزش مهارتی سالانه 4 میلیون نفر وجود دارد در حالی که زیر یک میلیون نفر تحت آموزشهای مهارتی قرار میگیرند، در واقع به این معنی است که تنها از 25 درصد ظرفیت استفاده میشود، بنابراین امروزه بسیاری از وسایل تکنولوژی و ماشین های تولید مورد استفاده واقع نمی شوند.
مجلس آماده مهیاساختن شرایط آموزش مهارتی در جامعه است
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: مجلس باز این آمادگی را دارد که سالانه میلیونها نفر را بسیج کند تا آموزش مهارتی ارائه کنند، حتی با سه ماه آموزش مهارتی می توان به افراد مدرکی معادل دیپلم داد، اما تاکنون رفتار فرهنگی ناصحیح، نبود آموزش های مهارتی و بی توجهی به قانون را به جا گذاشته است.
محجوب معتقد است که کسی نباید به خود اجازه دهد دست به کاری بزند که در آن خصوص آموزش ندیده است، امروزه نه تنها کارفرما بلکه کارگر توجهی به قانون ندارند، به شکلی که غفلت در جامعه نهادینه شده است؛ به این معنی که کارفرما و کارگر هر دو از وجود قانون، ابزار و مراکز آموزشی در کشور غافل هستند و بدان عمل نمی کنند.
تحصیلات کلاسیک باید خاتمه یابد
وی با تاکید بر اینکه باید طلب عمومی ایجاد شود، گفت: مجلسی که قانون کار و کارآموزی را وضع کرده است باید به دوره تحصیلات کلاسیک پایان دهد و سرمایه گذاری در تحصیلات کلاسیک را متوقف سازد؛ تحصیلات کلاسیک پاسخگوی جامعه نیست، در واقع مادر بیکاری قبل از اینکه فرصتهای شغلی باشد توهماتی است که ما درست می کنیم و این به خاطر توصیه بیش از اندازه و نامربوط تحصیلات کلاسیک است.
رئیس فراکسیون کارگری در مجلس نهم با بیان اینکه حضور 4 میلیون و 900 هزار نفر در مراکز دانشگاهی مشغول به تحصیل لازم نیست، افزود: این در حالی است که امکان جذب این تعداد در مدت 20 سال امکان پذیر است اما این افراد حداکثر در 4 سال فارغ التحصیل می شوند؛ با اینکه با افزایش انباشت سرمایه انسانی روبه رو هستیم سرمایهگذاران نیروی انسانی باید بدانند این تعداد مورد استفاده قرار نخواهند گرفت؛ لذا تقویت مهارتآموزی ضروری است ولازم نیست تمامی رشته ها در مدت 4 ساله مدرک کارشناسی دریافت کنند، بدین معنی که برخی رشته ها می توانند تک ترم باشند با این شرط که آنچه می آموزند را عملیاتی سازند.
مسئولان به دنبال راحت ترین شیوه های آموزشی هستند
این نماینده مردم در مجلس نهم، افزود: متاسفانه مسئولان ما به دنبال راحت ترین شیوه های آموزشی و با کمترین سرمایه گذاری هستند، هرچند هم مراکز شخصی اقدام به ارائه آموزش کردند اما به درستی از آنها استفاده نمی شود.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه پیش از اینکه جریان تحصیل به شکل امروز دربیاید، پشت درهای مراکز فنی و حرفه ای صف های طولانی از افرادی بود که خواهان آموزش های مهارتی بودند اما امروزه آموزش های مهارتی در حد آگهی باقی مانده است.