صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

دوره شعارها و ادبيات قهرآميز تمام شده

گفت‌وگو با صادق طباطبايي
کد خبر: ۴۹۳۱۰
| |
6535 بازدید
محسن رضايي، طباطبايي را به عنوان عضو شوراي برنامه‌ريزي راهبردي و مشاور خود در ارتباط با ايرانيان خارج از کشور منصوب کرد

اصلاً نشاني از گذر شصت و شش سال عمر به چهره‌اش نمي‌يابي. داراي موهاي يک در ميان سفيد و قامتي راست که شايد نيمي از عمر خود را به دور از وطن گذرانده است. خواهر‌زاده امام‌موسي صدر که متولد يکي از محله‌هاي شهر قم است، سالها سياستمدار خوش‌چهره و دستمال به گردن ايران بود. اگرچه به گمان بسياري در سالهاي به دور از سياست، سيدصادق طباطبايي دل خود را به علم پيوند زده است ولي در دفاع از خود مي‌گويد: «اصولاً هنگامي که فردي قباي سياست را به تن کرد ديگر نمي‌تواند سياسي نباشد». سالها از آن زمان که وي سخنگو و مشاور دولت موقت بود مي‌گذرد. طي اين سالها پس از حرف و حديث‌هاي بسياري که از وي به جا مانده هيچ موضع شفاف و صريحي که بتوان طباطبايي را در يک دسته فکري، سياسي جاي داد، نشنيديم. در اين دوره از انتخابات رياست جمهوري که هر از چندگاهي شايعه نامزدي وي در صدر اخبار قرار مي‌گرفت، کسي گمان نمي‌کرد که طرح دولت ائتلافي رضايي باعث جلب نظر وي شود. تئوري دولت ائتلافي به مذاق وي خوش آمد و موجب شد تا قبل از ورود رضايي به عرصه رقابت با وي تماس حاصل کرده تا تجارب خود را در اختيار وي قرار دهد. ولي پس از اينکه رضايي در همراه ساختن ديگران با دولت ائتلافي ناکام ماند وي جزو آن دسته از افرادي بود که دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام را براي ورود به انتخابات ترغيب کرد و خود در مقام مشاور فعلي و شايد هم معاون اولي وي در دولت آينده ظاهر شود. محسن رضايي هفته پيش طي حکمي صادق طباطبايي را به عنوان عضو شوراي برنامه‌ريزي راهبردي و مشاور و نماينده خود در ارتباط با ايرانيان خارج از کشور در دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري منصوب کرد. با سيدصادق طباطبايي گفت‌‌وگويي ترتيب داده‌ايم که در ادامه مي‌آيد.

• جناب آقاي دکتر طباطبايي! شما به عنوان مشاور آقاي رضايي تا چه ميزان امکان تکرار اتفاق انتخابات گذشته براي وي يعني انصراف از ادامه رقابت‌هاي انتخاباتي را محتمل مي‌دانيد؟

من کاملاً اين مسأله را منتفي مي‌دانم. ايشان تا پايان در عرصه انتخابات حضور خواهد داشت و مطمئن هستم که اگر برنامه‌هاي ايشان به اطلاع مردم برسد و مردم با آگاهي نسبت به حتي ريز برنامه‌هاي وي وارد فضاي انتخابات شوند آقاي رضايي نتيجه دلخواه را خواهد گرفت.

• درخصوص فعاليت‌هاي سياسي در کشور ما برخي تحليل‌ها وجود دارد که بسياري از نخبگان مورد نظر آقاي رضايي حاضر به ورود به دولت ائتلافي وي نشدند. حال به نظر شما چقدر اين تحليل‌ها از مبناي صحيحي برخوردار است و ميزان موفقيت دولت ائتلافي را تا چه حد مي‌دانيد؟

اين بستگي به ديد افراد دارد. افرادي که کار جمعي کردند و روحيه جمعي دارند خواهند پذيرفت که خرد جمعي بهتر عمل مي‌کند، يعني به عبارت ديگر عقل پنج نفر بهتر از عقل يک نفر عمل مي‌کند. کساني که به اين اصول واقف باشند و خودشان انعطاف‌پذيري لازم را داشته باشند، اين افراد از تک‌محوري و فردمحوري گريزانند. ممکن است بگوييم تجربه کشور ما خلاف اين ايده است، اما در اين راستا برنامه رضايي راه جديدي خواهد بود.

• با توجه به عملکرد دولت نهم در سياست خارجي و نيز با توجه به سابقه نظامي آقاي رضايي شما فکر مي‌کنيد دولت آينده ايشان در جهت کاهش تنش‌ها موفق باشد؟

آنچه ايشان در مصاحبه خبري‌شان بيان داشتند مي‌تواند تحقق پيدا کند. اينکه روزگاري ايشان سابقه نظامي داشتند دليل اين نيست که هم‌اکنون نيز نظامي باشند. ما بسياري از فرماندهان جهان را ديديم که سابقه نظامي داشتند ولي وقتي وارد صحنه سياست شدند و در دولت عمل کردند موفق بودند، چرا آقاي رضايي از آنها استثنا باشد؟

• بنابراين به نظر شما سطح روابط کشور ما با آمريکا در دولت رضايي پيشرفت مي‌کند؟
ان شاء الله

• چگونه؟
ايشان برنامه عملي دارند. آمريکايي‌ها به ايشان حسن‌نيت خواهند داشت، ايشان نيز تاکنون اظهار کرده که در برنامه جديدش به آمريکايي‌ها حسن‌نيت دارد. با اين حسن‌نيت طرفين وارد عمل مي‌شوند. اگر طرفين از فضا و امکانات مساوي برخوردار باشند و حرف همديگر را گوش دهند اين عمل صورت مي‌گيرد. البته مشکلات سي سال به راحتي و با يک يا دو گفت و گو برطرف نمي‌شود، اما اينکه آغاز شود و قدم به قدم، گره به گره مشکلات باز شود بسيار اميدوار‌کننده خواهد بود.

• يکي ديگر از مسائل اصلي ما در سياست خارجي مسأله فلسطين است. برخي از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري يعني رقيبان آقاي رضايي در اين خصوص صراحتاً موضع‌گيري کردند و مسأله فلسطين را پس از حل مسائل و مشکلات داخلي اولويت قرار دادند. برنامه آقاي رضايي در اين خصوص چيست؟

ايشان هم همين نظر را دارند. مسلم است چراغي که به خانه رواست به مسجد حرام است. اگر ما مقداري انرژي براي حل معضلات داريم در وهله اول بايد صرف معضلات و مشکلات داخلي کنيم. البته اين به آن معنا نيست که خيلي از فاکتور‌هاي خارجي تأثيري در برنامه داخلي ما نداشته باشد بلکه چه در زمينه‌هاي اقتصادي، چه فرهنگي و چه جايگاه ما در سياست جهاني دخيل است. مثلاً دفاع ما از شيعيان لبنان مقابل تجاوزات اسرائيل يکي از اصول اساسي فرهنگي، اعتقادي آرماني ما است. به اين ترتيب نمي‌توان مرز مشترکي مشخص کرد که اينجا سياست داخلي کشور است يا اينکه اينجا منافع ملي ما است و اينجا منافع غيرملي، اينجا بحث داخلي است و اينجا بحث خارجي است. بنابراين بايد موضوعات را در جاي خود تبيين کرد و براساس آن منطقي فکر کرد و منطقي عمل کرد. دوره شعارها و ادبيات قهرآميز و تند تمام شده است. الان بايد با يک فضاي لطيف‌تر و يک ادبيات لطيف‌تر با جهان مواجه بود. ضمن اينکه آدم بايد آرمان خود را نگه دارد. در استراتژي قاطع عمل کرد و در تاکتيک انعطاف‌پذير.

• همان طور که جناب آقاي رضايي سابقه حزبي و تشکيلاتي ندارد، خط‌کشي دولت آينده وي با احزاب و تشکل‌ها را چگونه پيش‌بيني مي‌کنيد؟

اين را بايد صبر کنيم و ببينيم. اين را مي‌توانيد از خود ايشان بپرسيد.

منبع: خبرآنلاين
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟