صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

چشم‌چرانی، اختلال رفتاری که عادت می‌شود

مرحوم ابوالقاسم حالت، طنزنویس معاصر در وصیتنامه با کلمات موزون قالب‌گرفته‌‌اش هر یک از اعضا و جوارح خود را پس از مرگ به تناسب کاربرد و کارایی به مرتبطانش می‌بخشد و شگفتا که چشم‌چرانان و هرزه‌‌نگاهان را اینچنین ریشخند می‌کند و کنایه می‌زند: «به، که هر عضو مرا از پس مرگم به کسی/ که بدان عضو بوَد حاجت بسیار دهید/ این دو چشمان قوی را به فلان چشم‌چران/ که دگر خوب دو چشمش نکند کار دهید».
کد خبر: ۴۴۱۰۷۱
| |
18142 بازدید
|
جامعه ما این روزها با یک ناهنجاری مواجه است، گرفتار یک ضداخلاق است، با یک معضل دست و پنجه نرم می‌کند و دست به گریبان است با یک بیماری؛ بیماری مزمنی که برآمده از یک عادت نکوهیده درمان نشده است. سرها، گردن‌ها، صورت‌ها و چشم‌هایی که زاویه و جهت دارند، به سوی جنس مخالف و نگاه‌‌هایی عمیق و ژرف که ثابت می‌مانند به روی دیگران به قصد لذت و حظ. به زبان ساده‌تر، دوختن نگاه آلوده به نوامیس مردم برای کامجویی بصری. گاه عیار و میزان این چشم‌چرانی‌ها و نظربازی‌ها چنان بالا می‌رود که فغان اعتراض مردم را هم بلند می‌کند. حتما دیده‌اید مردانی را که در مترو، اتوبوس و حتی کوچه و خیابان با معترضانی روبه‌رو می‌شوند که شاکی‌اند از نگاه‌های ناپاکشان و مطرح کننده یک پرسش تاریخی: مگر خودت خواهر و مادر نداری؟

تعارف را کنار بگذارید

به گزارش جام جم، متاسفانه در کشور ما ناهنجاری‌های اخلاقی‌ که به خط قرمز اجتماع نزدیک است در لفافه‌ای از تعارف‌ها و ملاحظات پنهان می‌شود و حتی گاهی به طور کامل نادیده انگاشته شده و به جای واکاوی دقیق و ارائه راهکارهای علمی و مستند، راه سکوت مصلحت‌گرایانه و حتی انکار محجوبانه در پیش گرفته می‌شود. معضلی که در فرهنگ عامیانه به «چشم‌چرانی» مرسوم است هم از این اصل بری نبوده و نیست. این ضداخلاق اجتماعی آن‌قدر مذموم و نامقبول در میان عامه مردم است که اکثرا ترجیح می‌دهند حتی درباره‌اش کمتر سخن به زبان آورند و از بیخ و بن نادیده بگیرند. نادیده انگاشتن آن البته به معنای فقدانش در جامعه نیست که قضا را ببین، فراوان است شوربختانه و پرشمار مردمانی از نوجوانان و جوانان گرفته تا میانسالان و حتی پیرمردان به آن مبتلا.

آماری از میزان نفوذ ضداخلاق چشم‌چرانی در میان اقشار مختلف جامعه خودمان در دست نیست اما یک مطالعه در انگلستان نشان داده مردها به‌طور میانگین روزانه 43 دقیقه از وقت خود را صرف خیره شدن به جنس مخالف می‌کنند که این میزان برابر با 259 ساعت یا تقریبا 11 روز در سال است. جمع این زمان در فاصله بین هجده تا پنجاه سالگی یک مرد می‌شود بیش از 11 ماه و 11 روز یعنی یک مرد انگلیسی در این فاصله، نزدیک یک سال از عمرش را صرف کاری کرده که در فرهنگ ما اسمش «چشم‌چرانی» است.

مذموم از همه منظر

از منظر دین اسلام، نگاه کردن مرد به زن نامحرم چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است و نگاه کردن به صورت و دست‌ها، اگر با قصد لذت باشد، حرام است، بلکه احتیاط واجب آن است که بدون قصد لذت هم نگاه نکنند و نیز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام است.

خداوند در آیه 30 سوره نور می‌فرماید: به مؤمنان بگو چشمان خود را فرو بندند و دامن خود را حفظ کنند. این برای آنها پاکیزه‌تر است و خدا به آنچه می‌کنند، آگاه است.

در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نیز آمده است: درباره رابطه نامشروع برای هر عضوی از آدمی سهمی از زنا است؛ زنای چشم، نگاه کردن، زنای زبان، سخن گفتن و زنای گوش‌ها، شنیدن حرام است.

استاد شهید مرتضی مطهری درباره چشم‌چرانی می‌گوید: فلسفه چشم‌چرانی جز این نیست که فرد با تمرکز نگاه، تخیلاتش را به خدمت می‌گیرد و در دنیای خیالات به هوسرانی می‌پردازد. بنابراین آنچه نگاه را لذت‌آفرین می‌کند، تخیلاتی است که فرد به وسیله نگاه در درون خود می‌پرورد.

یک اختلال رفتار عادتی

یک روان‌شناس، چشم‌چرانی را یک اختلال رفتار عادتی می‌داند که بر اثر استمرار و بتدریج در انسان‌ها و بخصوص آقایان شکل می‌گیرد.

دکتر شکوه نوابی‌نژاد در گفت‌وگو با جام‌جم توضیح می‌دهد: گاهی ممکن است یک فرد بر اثر عوامل مختلف از جمله نیازهای سنی و رشدی و کنجکاوی و علاقه‌اش به جنس مخالف بخصوص در سن بلوغ رفتاری را از خود بروز دهد که بعدها به صورت یک عادت مرضی درآید.

وی چشم‌چرانی را یک اختلال شناخته شده در میان افراد جامعه ذکر می‌کند و می‌گوید: کسی که نگاه‌های آنچنانی به دیگران را حق خود بداند و اصلا نگران تضییع حقوق دیگران نباشد یک بیمار است که باید هرچه زودتر درمان شود.

نوابی‌نژاد با تاکید بر این‌که از منظر اجتماعی «چشم‌چرانی» یک پدیده بسیار زشت است، ادامه می‌دهد: در کشورهای پیشرفته این ناهنجاری را یک اختلال رفتاری شدید می‌دانند و فاعل آن مورد اعتراض و حتی تعقیب قانونی قرار می‌گیرد اما متاسفانه در کشور ما بیشتر مردم بی‌تفاوت از کنار این معضل اجتماعی می‌گذرند.

نوابی‌نژاد درباره عوارض سوء چشم‌چرانی در جامعه می‌گوید: فردی که نگاهی آلوده دارد نه‌تنها برای مخاطب خاص خود که برای کل اجتماع ایجاد ناامنی کرده، آرامش و امنیت را از همه سلب می‌کند. چشم‌چران در اصل به حقوق دیگران تجاوز می‌کند.

این عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تاکید می‌کند: هیچ صحنه‌ای زشت‌تر و کریه‌تر از این نیست که مردی با وجود همراه داشتن همسرش نگاه ناپاک خود را بر چهره دیگر زنان بدوزد.

وی به زنانی که چنین ناهنجاری را در شوهران خود می‌بینند توصیه می‌کند که آنها را تشویق و ترغیب به مراجعه حضوری به روان‌شناس کنند و از سوی دیگر، شرط بگذارند تا زمانی که این سوء‌رفتار را در شوهر خود مشاهده کنند از همراهی با او در مکان‌های عمومی سرباز خواهند زد.

چشم‌چرانی قابل درمان است

نوابی‌نژاد با تاکید بر این‌که معضل چشم‌چرانی قابل درمان است، می‌گوید: افراد مبتلا به این عادت ناپسند در وهله اول باید بدانند که یک اختلال رفتاری عادتی در آنها تثبیت شده و در وهله دوم مطمئن باشند که می‌توانند این عادت زشت را ترک کنند، اگرچه شاید این مهم در ابتدای راه اندکی مشکل به‌نظر آید.

به گفته این روان‌شناس اگر فردی که نگاه خود را نمی‌تواند کنترل کند بدرستی توجیه شود که رفتار زشتی از او سرمی‌زند، می‌تواند با تقویت اراده و عمل به برنامه‌هایی که پزشک برای ترک عادتش توصیه کرده، ترک عادت کند.

خانم‌ها پاسخ ندهند، حتی با نیم‌نگاهی

نوابی‌نژاد درباره سهم زنان در بروز این معضل اخلاقی و اجتماعی می‌گوید: اگر خانمی حتی با یک نگاه کوتاه پاسخ نگاهی آلوده را بدهد، نه‌تنها برای خودش ناامنی ایجاد کرده که فرد چشم‌چران را نیز جسورتر و گستاخ‌تر می‌کند.

این چهره ماندگار در رشته روان‌شناسی، به زنان توصیه می‌کند براساس ارزش‌های دینی و ملی و با رعایت و حفظ حجب و وقار خود، جامعه را از آلوده و کریه شدن به یک ضدارزش مصون بدارند.

فرهنگسازی لازم است

در حالی که در ایران به عنوان یک کشور اسلامی ناهنجاری موسوم به چشم‌چرانی گاه به‌وفور دیده می‌شود، اما بعضی از جوامع با وجود آزادی‌های فردی بیشتر، با چنین معضلی کمتر دست به گریبان هستند که این خود جای تاسف و تامل دارد. نوابی‌نژاد با تائید این‌که چشم‌چرانی در برخی فرهنگ‌ها متداول‌تر است، توضیح می‌دهد: در بعضی کشورها از کودکی به افراد آموزش می‌دهند که حق ندارند نگاه عمیق به دیگران بیندازند و اصولا در فرهنگشان چنین اجازه‌ای صادر نمی‌شود. ضایع نکردن حقوق دیگران و پرهیز از تجاوز به حریم شخصی افراد جزو تربیت‌ها و مسئولیت‌های فردی در این جوامع است.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی توصیه می‌کند: در کشور خودمان هم باید از طریق رسانه‌های عمومی فرهنگسازی صورت بگیرد و افراد جامعه از کودکی چشم‌چرانی را ضدارزش بپندارند و در برابر کسانی که این ارزش را رعایت نمی‌کنند، حساسیت به خرج داده و واکنش مناسب نشان دهند.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۳
انتشار یافته: ۲۱
منتقد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
کار از چشم چرانی گذشته رفتار ناهنجار تعداد زیادی از هموطنان و سکوت مسئولین واقعا ناراحت کننده است متاسفانه زنها و دخترهای ایرانی تو شهرها مورد بی حرمتی از سوی تعداد زیادی از مردهای سوار بر موتور و ماشین و حتی پیاده قرار میگیرند و هیچ مسئولی هم تا کنون اقدامی نکرده واقعا وضعیت نگران کننده ای در کشور حاکمه و زنان و دختران متاسفانه در بیرون از منزل امنیت ندارن .... مسئولین کاری بکنن با امر به معروف و فرهنگسازی و .... میشه تا حدی جلوی این اعمال زشت و گرفت ولی مبارزه با این افراد موثر تره -به یاری خداوند بزرگ
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
وقتی زنها و بانوان محترم با این سر و وضع و با این شکلهای عجیب و غریب در انظار ظاهر می شن حق بدید که باید دیدشون. باید نگاهشون کرد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
بعضی آقایان آن چنان با زاویه 180 درجه غرق چشم چرانی میشوند که بنده نگران کنده شدن گردن مبارکشان می شوم . نکته جالب تر این که ظاهراً برخی اصلاً متوجه زشت و قبیح بودن این کار نیستند و با جسارت و وقاحت چشم چرانی می کنند .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
حضرت علی یک حرف خیلی قشنگ می فرماییند
انسان کنجکاو است چه از ان چیزی که به ان منع شود چه از ان چیزی که زیاد دیده شود و ازاد کذاشته شود این دقیقا حال امروز ایران
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
بسیار مطلب خوبی بود مشکلی است که سالها جامعه ما از آن رنج می برد و مختص ناهمجنسها هم نیست خیلی ها عادت دارند به دیگران خیره شوند
جواتی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
خدا بیامرزد، سال دوم دبیرستان دبیر بینش دینی داشتیم، به نام آقای صادقی که به فیض شهادت رسید. ایشان می گفتند: اگر به نامحرمی نگاه بکنید لذتی آنی و کوتاه نصیبتان می کند و در ضمن مرتکب گناه نیز شده اید ولی اگر نگاه نکنیند و از کناری بگذرید، آنچنان غروری نصیبتان می کند که وصف ناپذیر است. بنده به جهت این گفته خواستم تستی در این مورد داشته باشم و واقعا همان چیزی نصیبم شد که ایشان گفتند و تا به حال این رویه را ادامه داده و ادامه خواهم داد.روحش شاد.
حسی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
نویسنده محترم مستحضر باشید چشم چرانی از زمانی شیوع و رواج بیشتری یافته که زنان با آرایشهای آنچنانی در کوچه و خیابان پرسه می زنند شاید بگویید مردها نباید نگاه کنند که این حرف بسیار بی منطق است چون وقتی شخصی تشنه است و کنار نهر آب نشسته و عطش هر لحظه بر او غلبه پیدا می کند نمی توان گفت آب نخور و به آب نزدیک نشو یا اگر فردی گرسنه باشد و کنار سفره غذا بنشیند بگویید دست به غذا نزن ؟ این درست که برای هر مقوله ای از نیاز های انسان گرسنگی ، تشنگی ،جنسی ، عاطفی و... راهکار صحیح و حلال و منطبق با موازین اسلامی تبیین گردیده لیکن در این خصوص به جوانان جامعه که نه امکان ازدواج دارند و نه آنهایی که ازدواج کرده اند زندگی مشترکشان قوام و دوامی یافته و مجددا به جرگه مجردان پیوسته اند پس راهکار و علاج این امر که بسیار مهم است و واقعا تبدیل به یک مرض مزمن شده در جای دیگر است. بنده نمی خوام از چشم چرانی حمایت کنم بلکه عرضم اینست که عوامل بوجود آورده چشم چرانی را باید شناخت زیرا فعل مذکور در مرحله ی دوم قرار دارد زیرا اول باید چیزی برای چشم چرانی باشد تا فرد را اغوا و تهییج و تشویق به چشم چرانی نماید بنده و شما بارها دیده ایم مردانی را که سن و سالی هم از ایشان گذشته و حتی دارای زن و بچه و نوه هم هستند اما چشم چرانی می کنند و این نیست مگر عامل تحریک کننده یعنی آرایش و میکاپ خانمهای محترم جامعه از سویی هم این خطا و اشتباه در میان زنان جامعه ما رواج یافته آنهم اینکه با آرایش که شاید سخیفترین روش برای جلب جنس مخالف و ترغیب آن است استفاده میگردد بنده بروز این مسئله را به دلیل کوتاهی دولت مردان و سیاست گذاران در وهله اول و برخی پدران و مادران و همسران در حفظ حریم خانواده و ایجاد محدودیت برای پوشش ظاهری و رعایت حجاب اسلامی می دانم شاید طرح چنین تیترهایی برای جلب تعدادی خواننده مطلب و علاقه مند خوب به نظر برسد اما در واقع به نظر بنده علاج کار را در جای دیگری باید دنبال کرد ترویج و فرهنگ سازی و مزمت اینگونه اعمال در رسانه ها نکوهش و سرزنش اعمال خانمهای اینچنینی و ترس از عقوبت الهی کدام مروج دینی در رسانه در این خصوص مطلبی ارائه نموده ؟ من که نشنیدم
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
"در بعضی کشورها از کودکی به افراد آموزش می‌دهند که حق ندارند نگاه عمیق به دیگران بیندازند و اصولا در فرهنگشان چنین اجازه‌ای صادر نمی‌شود."
این جمله مزخرف و دروغ هستش.تنها دلیلش در اونجا اینه که برای مردمش وضعیت پوشش زنانشون عادی است. اصلا توجهی به زنان ندارند.چرا؟چون مردانش اشباع شدند. من خودم یه زمانی خیلی چشم چرون بودم اما وقتی میرفتم خارج از کشور بعد از گذشت دو روز چشم چرونی خسته میشدم و برام کاملا عادی میشد. حتا حوصله ی صحبت کردن رو هم باهاشون نداشتم.
تابی عزیز هر چقدر محدودیت بیشتر باشه مردم کنجکاوتر میشن.این در روانشناسی ثابت شده.
اما میدونم نظرم رو منعکس نمیکنی و الکی دارم اینا رو مینویسم.
ایرانی1
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
باسلام
این مقاله کمی یه طرفه است . چرا به مسئاله پوشش نامناسب برخی بانوان اشره نکرده اید ؟که متاسفانه تعدادشان خصوصا در شهرهای بزرگ کم هم نیست !بعضی پوششها آنقدر زشت وزننده است که انسان شرم دارد ببیند .
عباسعلی حسینی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۹
آفرین به شما بخاطرپرداختن به این بیماری رایج در کشورما. خوبه یه فرهنگسازی اساسی وریشه یابی جدی در این مورد از طریق رسانه ملی بشه و وقت مناسبی برای درمان این معضل بزرگ اجتماهی اندیشیده بشه. میخوام اعتراف کنم که متاسفانه خود من هم به این عادت زشت گرفتارم و وقتی به دوروبرم نکاه میکنم میبینم چقدر جمعیت زیادی از ما مردان ایرانی با فرهنگ به این عادت ناپسند گرفتاریم.
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟