صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

آیا روحانی سیاست خارجی را به خیابان‌ها بازمی‌گرداند؟

بردن سیاست خارجی به خیابان‌ها و سخن گفتن از انرژی هسته‌ای در روستاها، از انتقادات مهم مخالفان دولت احمدی‌نژاد از رویکرد دولت نهم و دهم به سیاست خارجی بود. آیا دولت روحانی نیز به همین مشکل مبتلا خواهد شد؟
کد خبر: ۳۴۹۲۲۴
| |
17380 بازدید
|
آیا روحانی سیاست خارجی را به خیابان‌ها بازمی‌گرداند؟چند سال است که موضوع هسته‌ای ایران به مهم‌ترین مسأله سیاست خارجی ایران و رابطه ایران و غرب تبدیل شده است؛ هرچند بسیاری از کار‌شناسان نسبت به اصالت موضوع هسته‌ای تردیدهایی دارند و آن را تنها مرحله‌ای دیگر از تنش در رابطه ایران و آمریکا می‌دانند که با نقشه و برنامه آمریکا به مبنایی برای تهدید ساختن از ایران تبدیل شده است، گویا باز در پایان مسأله هسته‌ای تاکنون، موضوع هسته‌ای ایران در حال تبدیل شدن به موضوعی میان ایران و آمریکاست.

تریبون‌های بین‌المللی و داخلی‌‌ همان گونه که ابزاری برای بازی ـ هرچند پرخطر ـ محمود احمدی‌نژاد در موضوع هسته‌ای بود، در حال تبدیل شدن به ابزار پیشبرد‌ سیاست‌های دولت جدید نیز شده است.

احمدی‌نژاد هم در تریبون‌ مجمع عمومی سازمان ملل بخش زیادی از وقت خود را به مسأله هسته‌ای اختصاص می‌داد و هم در سفرهای استانی، جمعیت‌های بزرگی همراه با وی شعار می‌دادند که «انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست».

به بیان دیگر، مسأله هسته‌ای در ذهن احمدی‌نژاد هم ابزاری برای همراه کردن شعار‌ها ‌و هم گاهی ابزاری برای رقابت‌های سیاسی داخلی بود.

شاید همین روند پیموده شده در هشت سال پیش بود که باعث شد محمود سریع‌القلم، مشاور نزدیک به رئیس جمهور توصیه کند که «سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کنیم. به پوپولیست‌ها بگوییم بروند کتاب بخوانند و کمتر سخن بگویند‌».

آنهایی که به تغییرات در سیاست خارجی دولت جدید در راستای عقلانی‌تر شدن امید داشتند، در همین جهت امید هم دارند که سیاست خارجی واقعا از شکل یک ابزار دعواهای داخلی سیاسی دور شده و به بیان صریح‌تر از خیابان‌ها جمع شود.

بازگشت رئیس جمهور از سفر نیویورک، فرصتی بود که بخشی از رقابت‌های سیاسی خود را در اظهارنظر‌ها در این باره نشان دهند؛ صرف‌نظر از این که این حمایت‌ها و مخالفت‌ها، موضع‌گیری‌هایی بر مبنای فکر ‌و یا آن که تنها رقابتی حزبی و جناحی باشد.

آنچه در این میان قابل پیش‌بینی نبود، سخنان رئیس جمهور پس از نشست هیأت دولت است که اظهار داشتند: «من خودم به دو دستگاه نظرسنجی گفته‌ام که نظر مردم را بگیرند‌ تا ببینم با گامی که دولت ‌پیش گذاشته، چند درصد موافقند؛ حتی اگر مخالفین این راه دولت یک درصد باشد حق دارند حرف بزنند و نقد کنند‌».

حسن روحانی رئیس جمهور ایران که خود تخصصی ویژه در سیاست خارجی دارد، در سخنرانی خود در سازمان ملل نیز متین و منطقی سخن گفت. از اصول و ارزش های جمهوری اسلامی ایران دفاع کرد و با عقلانیت کشورهای جهان را مورد خطاب قرار داد و پیام انقلاب ایران را رساتر از همیشه به گوش جهانیان رساند. وزیر خارجه دولت وی با رایزنی های محتلف و حضور در رسانه ها و مجامع بین المللی تلاش دیپلماتیک دولت در ابتدای راه پر مخاطره را وجهه ای مثال زدنی بخشید. اما اگر منظور وی از نظر سنجی، نظر سنجی درباره ایجاد روابط با آمریکا باشد، کمی نگران کننده است.

به احتمال قریب به یقین، رویکرد رئیس‌جمهور در سیاست خارجی با حمایتی جدی در خیابان‌ها همراه خواهد بود، ولی روش اثبات اقبال عمومی به این سیاست، خطرات خاص خود را نیز خواهد داشت:

نخست این که منطق زورآزمایی خیابانی را بر سیاست خارجی تحمیل خواهد کرد و این دقیقا در راستای خلاف روشی است که سریع‌القلم در رسانه‌ها توصیه می‌کند.

دوم آن که نتایج این نظرسنجی فشارهایی را ‌بر بازی دولت در مقابل طرف خارجی تحمیل خواهد کرد. برخی کار‌شناسان خارجی تلاش دارند این ایده را برجسته سازند که روحانی از بعضی مخالفت‌های داخلی به مثابه «لولویی» برای امتیازگیری از غرب استفاده می‌کند. دلیلی ندارد که روحانی خود را از این لولو محروم سازد.

نکته سوم این ‌که شاید بعد‌ها ‌همین روش داخلی برای ایجاد فشار بر سیاست خارجی مورد استفاده قرار گیرد. فرض کنید روزی سرنگ‌های معیوب چینی به چند کودک ایرانی آسیب بزند. ممکن است روزی برسد ‌که نظرسنجی‌ها نشان دهد، ‌مردم مخالف داشتن رابطه با انگلیس، روسیه و یا مثلا عربستان هستند. آیا آن روز هم دولت تحت فشار این نظرسنجی‌ها حاضر خواهد بود سفیر روسیه یا چین را از ایران بیرون کند؟ فرا‌تر از این، در حوزه‌های دیگر و از جمله در فرهنگ و اجتماع مسائلی هست که احتمالا نتوان آن‌ها را به نظرسنجی گذاشت.

همه این آسیب ها مختص زمانی است که دولت بخواهد راهبرد های سیاست خارجی را به موسسات نظر سنجی واگذار کند و گرنه تا جایی که دولت سیاست خارجی خود را مانند یک ماه اخیر بر مدار عقلانیت و خردورزی قرار دهد، آگاهی از نظر مردم کمک دهنده به این روند خواهد بود.
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۰۲
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
سیاست خارجی‌ و مصلحت کشورها را هرگز نباید در کفّ خیابانها جستجو کرد چرا که در هیچ کشوری در دنیا ،اکثریت به سیاستهای سخت و ریاضت کشانه رای مثبت نمی‌دهند، هم اکنون با توجه به تحریمهای جهانی‌ ماریا و اروپا که در آسیا و چین نیز تاثیر داشته،اقتصاد ایران از حدود ۹۰ درصد اقتصاد جهانی‌ قطع گردیده،اگر آقای روحانی همانطور که اعلام فرمودند مصلحت را در بّر گردندن ارتباط به این ۹۰ درصد می‌دانند، هیچ نیروئی نباید ایشان را از انجام این مصلحت دور کند حتّی اگر برای ایشان خطر جانی داشته باشد، پذیرفتن مسئولیت ریاست جمهوری و رای مردم به این فداکاریها نیز نیاز دارد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
خیابان ها ایران مگه مردم ایران نیستند؟
پاسخ ها
شريفي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
آنها هم مردم هستند ولي کارشناس سياست خارجي نيستند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
انها هم مردم هستند ولی خیلی هاشون{ بالای 90 درصد) اهل مطالعه نیستند صحبت با آنها آب در هاون کوبیدن است در ضمن می توانند مورد سوئ استفاده قرار گیرند. پس برو به جای اعتراض مطالعه کن
امین سیف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
به خدا این مسائل که در این گزارش گفته شده عین روز روشن هست ولی چرا دکتر روحانی اصرار بر این اقدام نادرست دارن؟؟؟والا من به دکتر روحانی رای دادم ولی توقع بیشتری از ایشان در این مسائل هست...اخه کسی میاد خودش رو در مقابل طرف مذاکره دست بسته کنه؟؟!!
شهرام
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
کاملا با مراجعه به نظرسنجی موافقم و به نظرمی رسد نویسنده مقاله چون خودمخالف رویکرد ریاست محترم جمهوری درسیاست خارجی است مردم را نامحرم دراین موضوع می داند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
نويسنده مخالف سياست خارجي رياست جمهوري نيست عواقبي كه اين نظر سنجي دارد را نقد ميكند اگر رئيس جمهور منتخب بالاي 18 ميليوني مردم صلاح ميداند اين كار درست است بايد انجام دهد چون اشخاصي كه به ايشون راي دادن بايد به دونن كه به همه ديدگاههاي اصلي ايشون راي دادن و بايد توي همه تصميمات ايشون ازشون حمايت كنند پس توي اين تصميم هم اگر ايشون اعتقاد دارند به صلاح است ، 18 ميليون ازشون حمايت ميكنند
محسن
|
Germany
|
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
الان فرض کنید به جای ایران، امریکا یک چنین نظرسنجی‌ای انجام می‌داد و 80 درصد امریکایی‌ها موافق رابطه با ایران می‌بودند. این دست امریکایی‌ها را در مذاکره می‌بندد؟ این بازی کردن آن‌ها در زمین مخالفان است؟ این به سیاست خارجی ‌آن‌ها آسیب می‌زند؟ این اردوکشی خیابانی حساب می‌شود؟
احمدی نژاد کی نظرسنجی کرد؟
شما را به خدا این‌ها چه نوعی از استدلال است؟ کجای دنیا نظرسنجی را اردوکشی خیابانی محسوب می‌کنند؟
پاسخ ها
سعید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
خب آی کیو امریکا نظرسنجی کرده دیگه
73 درصد مردم اش هم گفتند با ایران وارد مذاکره بشید
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
این حق مردم است که درباره آینده خود نظر بدهند. بقول دکتر روحانی، عده ای پنبه در گوش خود کرده اند و صدای مردم را در انتخابات نشنیده اند.
شاید با دیدن نتایج این نوع نظرسنجی ها، پنبه از گوش خود بردارند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
موافقم از مردم نظر بگیرند.
ناشناس
|
-
|
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
وقتی هر کسی در هر تریبونی بخود اجازه میدهد که از طرف مردم صحبت نماید بهتر است با مراجعه به ارای مردم واقعا مشخص شود مردم چه میخواهند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
نظرسنجی به معنی کشاندن دیپلماسی به خیابان ها نیست چون قرار نیست صرفا به خاطر نظرسنجی راهبردمون در سیاست خارجی تغییر کنه.این نظرسنجی ها دز کشورهای پیشرفته مرتب انجام میشه مثلا در آمریکا هم سی ان ان در مورد ایران نظرسنجی کرد یا کلی نظر سنجی با فاصله های زمانی در مورد جنگ آمریکا با سوریه یا درصد رضایتمندی از کنگره یا اوباما.
پاسخ ها
سعید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
این نظر سنجیها رو شبکه های خبری و خبرگزاریها انجام میدن و ابزار دست دولتها هم هستند ولی دولتها راسأ در مورد کارهایی که قصد انجام اون رو دارن نظر سنجی نمیکنن درسته که نتایج نظر سنجیها در اختیار اونهاست و از اونها استفاده میکنن ولی هیچ وقت رسمأ نمیگن در مورد یه مسئله خاص مثلأ حمله به عراق یا داشتن روابط با ایران نظر سنجی کنیم ببینیم چه کاری نظر مردمه همونو انجام بدیم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
فرض کنیم که نظر سنجی شد و درصد زیادی هم موافق دراومد و بعد دهن همه بسته شد و رفتیم که مذاکره کنیم که یهو آمریکا توزرد از آب دراومد یا هزار مشکل دیگه که ممکنه پیش بیاد. بعد همین نظر سنجی چماق نمیشه تو سرمون که "بیاید ما که گفتم نکنید. حالا دیگه دهنتون رو ببندید و بذارید کارمون رو بکنیم...." اونوقت چی داریم که بگیم؟؟
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
آیا جام جهانی می‌تواند مانع جنگ آمریکا با ایران شود؟