
وضعیت محیط زیست در کشور، یکی از معضلاتی است که در چند سال اخیر، بسیار از آن سخن به میان آمده و کمتر برای بهبود وضعیت کار انجام شده است. هماکنون وضعیت منابع طبیعی و محیط زیست در کشور، روزگار خوبی نمیگذراند و همین، باعث نگرانی مسئولان و دوستداران طبیعت شده است.
به گزارش «تابناک»، امروز در کشور بیش از هر زمان دیگری، شاهد خشک شدن تالابها و دریاچهها هستیم؛ قطع درختان، جنگلسوزیهای اخیر، شکار حیوانات نادر، افزایش و زایش کویر، همه و همه حکایت از حال بد محیط زیست کشور دارد، ولی آیا این امر مهار شدنی نیست؟ متولی این کار کدام نهاد است؟
اما گویا معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست و معاون رئیس جمهور، نظر دیگری دارد. وی که دیروز در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بود، سازمان محیط زیست را نهاد نظارتی دانست و گفت: ما یک سازمان نظارتی هستیم، نه یک سازمان اجرایی و با همه سازمانها و وزارتخانهها سروکار داریم؛ یعنی اگر بخواهیم مسائلی همچون آلودگی هوا حل شود و محیط زیست سالم باشد، باید همه همکاری و همراهی کنند.
اما با همه این معضلات، پس از روی کار آمدن وی، به نظر میرسد کارهای خوبی برای محیط زیست انجام شده و از سوی دیگر، فراکسیون محیط زیست و کمیسیون کشاورزی مجلس نیز اعلام آمادگی کردهاند تا در این راه، این سازمان را همراهی کنند و حتی اگر نیاز به قانون جدید یا اصلاح قوانین باشد، این کار را انجام دهند.
غلامرضا نوری، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس در مورد وضعیت محیط زیست کشور و اوضاع حاکم بر اداره سازمان گفت: محیط زیست موضوع گستردهای است و سازمان محیط زیست در سالیان اخیر، کارکرد قابل قبولی نداشته و در بیشتر زمینهها مشکل داریم و در برخی موارد از جمله حفاظت از محیط زیست حتی از خطوط قرمز نیز گذشتهایم.
در بحث تالابها و نظارت بر صنایع آلاینده وضعیت قابل قبولی نداریم. در بحث کنترل شکار شاید تا بتوان تا اندازهای گفت که کارکرد سازمان پذیرفته است؛ هرچند برخی گونهها در معرض انقراض هستند و دقت بیشتری میخواهد.
عضو کمیسیون کشاورزی با اشاره به خشک شدن تالابها و آبگیرها گفت: سازمان محیط زیست، متولی این امور است. این مناطق مستعدترین مناطق برای ایجاد ریزگردهایی هستند که مشکلاتی را در سالهای اخیر در کشور درست کرده است. با ادامه این روند، علاوه بر منشأ خارجی برای ریزگردها، منابع داخلی برای ایجاد ریزگردها نیز ایجاد خواهد شد.
وی در مورد دلیل خشک شدن دریاچهها به رغم بارشهای سال جاری گفت: گرم شدن و تغییرات اقلیمی زمین، عامل اصلی چنین رخدادی است، ولی عامل تشدید کننده خشک شدن تالابها، دستکاری بشر در منابع تغذیه کننده تالابهاست که از این جمله میتوان به توسعه صنعتی، سدسازی، تغییر مسیر رودخانهها، برداشتهای بیش از حد مجاز و... اشاره کرد.
نماینده مردم بستانآباد با اشاره به افزایش شکار غیرمجاز با تأکید بر این که باید کنترل بیشتری در این زمینه شکل بگیرد، افزود: شکاربانان به دلیل مشکلات موجود، محدودیتهایی دارند. در مباحث محیط زیست باید قوانین محکم و متقنی باشد. اگر محیط زیست در برخورد قاطع با متخلفان و شکارچیان غیرمجاز مشکل قانونی دارد، میتواند لایحه پیشنهادی خود را به مجلس ارائه دهد و مجلس نیز این آمادگی را دارد تا قوانینی مصوب کند تا دست محیطبانان و سازمان محیط زیست را در برخورد با عوامل مشکل ساز و متخلفین باز گذارد تا برخوردی قاطع و کارساز با آنان داشته باشد.