بازدید 108709

گودی محراب نماز به خاطر چیست؟

کد خبر: ۳۳۶۵۷۷
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۶ 05 August 2013
مِحراب یا نمازگاه، محلی در مسجد و کلیسا است که پیشوای دینی یا پیش‌نماز در اثنای نماز گزاردن در آن می‌ایستد. در مسجدها محراب در گوشهٔ قبله مسجد قرار دارد طرز قرار گرفتن محراب، جهت قبله را در داخل مسجد مشخص می‌کند.

به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) درباره فلسفه وجود محراب در منابع اسلامی سخن گفته شده است. در تعابیر اهل معنا محراب؛ یعنی" محل حرب و جنگ"، بنابراین وقتی امام جماعت و یا هر انسان دیگری برای خود مکانی را به عنوان محراب انتخاب می‏‌کند و در آن به نماز می‏‌ایستد در واقع با شیطان باطنی و ظاهری در جنگ است و با هر گونه شرک و کفر مبارزه می‏‌کند و تنها خدا را می‏‌پرستد و او را تسبیح و تقدیس می‏‌کند.

ریشه کلمه محراب

برخی بر این باورند که ریشهٔ محراب از فعل حرب به معنی «جنگیدن»، است و بنابراین محراب هم به معنی «میدان جنگ» است و اشاره به «محل جنگیدن با شیطان» دارد و برخی دیگر این توضیح را برای ارتباط این واژه و فعل کافی نمی‌دانند و به دنبال ریشهٔ آن در زبان‌های دیگر هستند. البته هم‌اکنون این تئوری نامحتمل دانسته می‌شود زیرا گفته می‌شود این واژه پیش از اسلام برای اشاره به نوعی بنا به کار می‌رفته‌ است.همچنین به پرستش‌گاه‌های آیین مهرپرستی که در ایران و بین النهرین رواج داشته است مهرابه گفته می‌شده‌ است.

گودی محراب نماز به خاطر چیست؟

گفته شد که محراب در تعابیر اهل معنا؛ محل حرب با شیطان و نفس اماره را گویند. به‌ همین دلیل در مذهب شیعه آن‌را گود می‌سازند؛ تا از بروز غرور در نفس امام جماعت جلوگیری کند. البته از منظر فقهی گودی محراب به این خاطر است که مکان ایستادن امام باید از محل ایستادن مامومین بالاتر نبوده و حداقل مساوی باشد؛ لذا در مسجد باید کف محراب عبادت از محل ایستادن ماموم پائین‌تر باشد.

همچنین گفته شده که گودی محراب تداعی کننده سنگر مجاهدین و مبارزین در جبهه‌های جنگ است و این خود به امام جماعت این معنا را القاء می‌کند که در چه جایگاه خطیری قرار داشته و وظیفه دفاع از حقانیت دین را بر عهده دارد و باید متوجه باشد که در سنگر تبیین معارف دین و احکام اسلام و قرآن ایستاده است.

چگونگی محراب در عبادتگاه سایر ادیان

یکی از جلوه گاه‌های معماری آیینی در مذهب یهود و نصاری و مسلمانان؛ محراب معابد است که در مساجد دور آن‌را به‌شکل قوسی آیات قرآن می‌نویسند. شریف‌ترین محل نشستن و صدر مجلس را هم محراب می‌گویند.

گفته شده که در آیین مهرپرستی؛ مهرابه محل پرستش و راز و نیاز بوده است و در خانه‌های قدیمی قسمتی فرورفته در شبستان‌ها بود که به آن « مهرابه » می‌گفتند و در طول زمان و استعمال زیاد مهرابه به محراب تبدیل شد.

در دین یهود و نصاری و اسلام، معبد و محراب از جایگاه خاصی برخوردار است. یهودیان محراب را به شکل اتاقک و بالاتر از زمین می‌ساختند (آیه 21 سوره صاد دلالت بر این حقیقت دارد). روی همین حساب است که گویند کسانی که دو طرف محراب می‌ایستند باید امام را ببینند والا نمازشان باطل است.

آیا محراب در زمان پیامبر(ص) بوده؟

اینکه محراب در زمان پیغمبر(ص) بوده یا خیر؛ مشخص نیست. به احتمال قوی جهت‌نمایی در دیوار وجود داشته که جایگاه امام جماعت و سمت قبله را به مامومین نشان می‌داده، قدر مسلم این است که محراب مقعر در زمان امویان ابداع شد.

البته در اخبار رسیده از طریق عامه در زمان پیامبر(ص) وجود محراب در مسجد تائید شده است. بیهقی در( سنن ج2ص30)نقل می‌کند که " رسول الله(ص) نهض الی المسجد فدخل المحراب ثم رفع یدیه بالتکبیر ".
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۲۴
سپاس
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۴
این نشون می دهد که چقدر سواد علمی مقاله نویسندگان شما کم است
برای این است که امام جماعت به یاد قبر بیافتد و از دنیا چشم پوشیده و با معنویت و روحانیت روح و جسم در مقابل خداوند بایستد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۴
فقط امام جماعت؟
محراب میتواند یاد اور خانه اخرت همه ما باشد جای که در ان غسل کرده وکفن پوشیده به سرای باقی میرویم ودیگر تعابیر گفته شده
خير نويسنده عزيز اينگونه نيست و اسلام هم دين مهرباني است
شايد بخاطر اين باشه كه اگر شخصي جسمي يا لنگه كفشي پرتاب كنه به امام جماعت نخوره ودر تيرس نباشه
هر کسی از ظن خود شد یار من از درون من نجست اسرار من
دلايل امنيتي هم ميتونه داشته باشه
چرا میخواهید همه چیز را به ایرانیها ربط دهید؟!؟
منفي يا مثبت مي زنيم جديدا عدد تغيير نمي كند !
شاید آن زمان پیش بینی می شده که در آینده جمعیت زیاد می شود و ساختمانها طبقاطی. خواندن نماز جماعت در مساجد چند طبقه بلا مانع است.
بخاطراینکه امام جماعت خودرا بالاترازمردم تصورنکند.
اگر برای تواضع باشد که چند سانتی متر پائین تر کفایت می کند، نه اینک سه پله پائین تر.
اگرجایگاه دینی دارد پس چرا محراب مسجد کوفه چنین نیست؟ لطفا این مطلب را عمیقتر دنبال کنید.
تابناک عزیز خیلی مطلب جالبی بود خیلی
بسیار آموزنده بود.متشکرم.
خىلى عالى بود.
محراب محل شهادت وعروج اولیائ خاص خداست
محراب معراج حقیقی انسانهای وارسته است
ایول ایول...........................
ممنون
نظر من این است این ججستجویی گه من الان کردم خیلی به من کمک کرد!!!!ممنون google
ممنون
عالی است
ولی چقدر ریز تایپ شده است.؟؟؟؟؟
خوب است
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس
آخرین اخبار