بازدید 16423
16423 بازدید
توصیههای برژینسکی به اوباما درباره ایران
برژينسكي ميگويد: گزينه نظامي، گزينه مطلوبي براي برخورد با فعاليتهاي هستهاي تهران نيست. شروع جنگ براي آمریکا آسانتر و سريعتر از پايان دادن به آن خواهد بود. اگر جرقه جنگ با ايران زده شود، مطمئنا اين ايالاتمتحده خواهد بود كه در درجه اول از لحاظ جاني و مالي متحمل هزينه هنگفتي خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۸ 23 February 2012
کد خبر: ۲۲۸۸۰۷
| ۰۴ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۸ 23 February 2012
| 16423 بازدید
16423 بازدید
شرق نوشت:
زيبيگنيو برژينسكي براي ايرانيان نامي شناخته شده است. در گرماگرم انقلاب اسلامی كمتر گزارشي در مورد رويدادهاي ايران توسط رسانههاي غربي منتشر ميشد كه در آن به تحليلهاي اين لهستاني-آمريكايي به عنوان مشاور امنيت ملي جيمي كارتر اشاره نشده باشد.
يكي از پرچالشترين فرازهاي روابط تهران – واشنگتن نيز در همان زمان رقم خورد؛ حمله به سفارت و 444 روز گروگانگيري. ايران و آمريكا اكنون پس از سه دهه بار ديگر به صفآرايي در برابر يكديگر پرداختهاند و به يارگيري در عرصه بينالمللي مشغولاند. چالش رو به افزايش ميان تهران و واشنگتن كه پرونده هستهاي ايران در مركز آن قرار دارد، موجب نگراني بسياري از ناظران در مورد سرانجام بحران جاري شده است.
اين نگراني هنگامي جديتر ميشود كه به ياد بياوريم اغلب تحليلگران معتقدند آتش مناقشهاي كه اكنون جرقههاي آن قابل مشاهده است در صورت افروخته شدن ميتواند كل منطقه و حتي جهان را در كام خود فرو ببرد. مشاور سابق امنيت ملي كاخ سفيد ميگويد كه ايرانيها را ميشناسد.
زيبيگنيو برژينسكي ميگويد: ميدانم با ايرانيها چهطور بايد برخورد كرد، پس به اوباما توصيه ميكنم كه به گزينه جنگ با ايران و حمله به تاسيسات هستهاي تهران، حتي فكر هم نكند. حتي در صورتي كه اين موضوع به ضرر او در انتخابات رياستجمهوري پيشرو تمام شود. برژينسكي از تجربه تاريخي سه دهه پيش خود، در زمان بحران گروگانگيري سفارت آمريكا در تهران ميگويد.
او ميگويد: كارتر براي آزادي 52 گروگان در سفارت، با مقامات تهران وارد مذاكره شد؛ مذاكراتي كه در نهايت منجر به آزادي اين 52 نفر شد. جيمي كارتر انتخابات سال 1980 را به دليل همين موضوع از دست داد. اما گروگانها در نهايت آزاد شدند. آنها در زمان رياستجمهوري رونالد ريگان ديگر در تهران نبودند و به وطن بازگشتند.
برژينسكي ميگويد: گزينه نظامي، گزينه مطلوبي براي برخورد با فعاليتهاي هستهاي تهران نيست. شروع جنگ براي آمریکا آسانتر و سريعتر از پايان دادن به آن خواهد بود. اگر جرقه جنگ با ايران زده شود، مطمئنا اين ايالاتمتحده خواهد بود كه در درجه اول از لحاظ جاني و مالي متحمل هزينه هنگفتي خواهد شد.
بخشهای مهم مصاحبه برژینسکی با «المانیتور» را در ادامه میخوانید:
آيا ميتوان از انتخابات رياستجمهوري ماه نوامبر به عنوان يك انتخابات ويژه و حساس در سال 2012 ياد كرد؟
بله. ولي بايد بگويم كه در حال حاضر رييسجمهور دو گزينه پيشرو دارد. اوباما ميتواند با قدم بر داشتن در مسير سياست خارجه موفق و درست، شكست در انتخابات آتي را براي خود رقم زند يا اينكه به بهاي شكست در سياستهاي خارجي كشورش، باز هم بر مسند قدرت رياستجمهوري باقي بماند.
شما در كتاب اخير خود به اين موضوع اشاره كردهايد كه ايالاتمتحده نبايد تنها يا فقط با همراهي اسراييل وارد جنگ با ايران شود، منظورتان را واضح مطرح ميكنيد؟
اول اينكه شروع جنگ بسيار سادهتر از خاتمه دادن به آن است، در ضمن ايالاتمتحده در صورت درگيري با ايران هزينه مالي و جاني زيادي را متحمل خواهد شد.
شما اگر جاي رييسجمهوري بوديد، در اين شرايط چگونه عمل ميكرديد؟
مطمئنا استفاده از گزينه نظامي در مقابل تهران را گزينه مطلوب خود نميديدم البته نه به معناي اينكه از تهران راضي هستم. من در مسير انزواي سياسي و اقتصادي اين كشور قدم بر ميداشتم. شرايط را براي تهران دشوار ميكردم و دو راهحل پيشروي آنها قرار ميدادم. اينكه يا به تعهدات سياسي خود عمل كنند تا فشارها و تحريمها كمتر شود يا اينكه به همين روند خود تا مرز نابودي ادامه دهند. معتقدم اگر ايران به روند فعاليتهاي هستهاي خود ادامه داد و حتي بمب هم بسازد، از آن استفاده نخواهد كرد چراكه مطمئنا ميداند كه عواقب استفاده از سلاح هستهاي برايش تا چه حد سهمگين تمام خواهد شد. راحت بگويم يك بيانيه عمومي منتشر ميكردم با اين محتوا: ايالاتمتحده هرگونه تهديد يا استفاده از سلاح هستهاي در منطقه خاورميانه را –چه در مقابل اعراب و چه در مقابل اسراييل- تهديد عليه واشنگتن محسوب خواهد كرد.
آيا درشتگوييهاي مقامات اسراييلي در رابطه با تحريمها و حمله عليه ايران، تاثيرگذار بوده و اينكه تنها به خطر درگيريهاي منطقهاي شدت بخشيده است؟
با توجه به سياستهاي داخلي اسراييل معتقدم كه اسراييل تصميمي براي حمله به ايران ندارد و تنها با سخنان تند و درشت خود، منطقه را متشنج خواهد كرد.
برژینسکی کیست؟
زيبيگنيو برژينسكي سياستمدار لهستاني-آمريكايي و مشاور امنيت ملي در دولت جيمي كارتر بود. از آنجا كه كارتر آشنايي كامل به مسايل خارجي و بينالمللي نداشت، برژينسكي را به مشاور ارشد امنيت ملي در كاخ سفيد گماشت.
از مهمترين فعاليتهاي او در اين دوران به دور ساختن مصر از شوروي با ترتيب دادن قرارداد كمپديويد و صلح مصر و اسراييل ميتوان نام برد. در دوران او مناسبات آمريكا با چين به حالت عادي درآمد و كارتر به چين رفت. او در سياست آمريكا در حزب دموكرات به فعاليت پرداخت و در انتخابات رياستجمهوري ۱۹۶۰ آمريكا حامي جان اف كندي بود.
پيشنهادات برژينسكي به جان اف كندي در بحران موشكي كوبا باعث شد كه فعالانهتر در عرصه سياسي آمريكا وارد شود و در مسايل شوروي و اروپاي شرقي به اظهارنظر بپردازد.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.