بازدید 11136
11136 بازدید
سوسک صدای آتش سوزی را از کیلومترها می شنود
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۷:۰۰ 08 September 2008
کد خبر: ۱۷۶۳۶
| ۱۸ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۷:۰۰ 08 September 2008
| 11136 بازدید
11136 بازدید
نوعی سوسک سیاه موسوم به "ملانوفیلا آکومیناتا" قادر است با تیز کردن دستگاههای حسی خود، برق آسا از محل بروز یک آتش سوزی در جنگل مطلع شده و صدای آتش را بشنود.کرم ها بتوانند پس از بیرون آمدن از تخم بدون اینکه خطری از سوی آتش متوجه آنها شود، از غذای محبوب خود لذت ببرند که چوب سوخته تازه است.
به گزارش سرويس بين الملل تابناك، دانشمندان از گذشته نیز می دانستند که در دو طرف بدنه سوسک دهها حفره و تورفتگی دارای دستگاههای حسی وجود دارد اما هم اکنون پژوهشگران دانشگاه بن در آلمان با شناسایی ساختار این دستگاهها، ثابت کردند که این سوسک صدای آتش را دقیقا می شنود.
این دستگاههای حسی، گلوله های کوچک دارای مقدار بسیار کمی آب هستند که جدار خارجی آنها از یک پوست چند لایه ای موسوم به "کوتیکولا" ساخته می شود.
"هلموت اشمیتس" از دانشگاه بن می گوید، در این مایع یک تار نازک حسی کوچک است. دانشمندان از طریق معاینات تفکیکی و جزء به جزء جدار خارجی کشف کردند که لایه های بیرونی تر بسیار محکم و سخت هستند.
بدین خاطر پوسته و جدار محکم می تواند نقش یک ظرف فشار را ایفاء کند. در صورت برخورد اشعه های گرم به مایع و لایه های انعطاف پذیر تر و درونی تر، آب اندکی خود را از هم باز می کند. از آنجا که پوسته و جدار به خاطر استحکام نمی تواند تغییر شکل دهد، صرفا تارهای حسی نرم تر تغییر شکل می دهند.
پژوهشگران این پدیده نوسان فشار را با شنیدن مقایسه می کنند و معتقدند که سوسک می تواند از طریق تحریک حسی، متوجه آتشی شود که در فاصله یک یا بیش از 10 کیلومتر قرار دارد و آن را بشنوند.
طبق گزارش پژوهشگران، دستگاه حس سوسک برای اطلاع از آتش بسیار حساس است و مکانیسم آن حتی شاید به مراتب سریع تر از سنسورهای ماوراء بنفش صنعتی باشد.
برخی از پژوهشگران حتی معتقدند که این حشره قادر به درک و ردیابی آتش سوزی ها تا فاصله 80 کیلومتری نیز است.
پژوهشگران مجذوب و شیفته این سوسک هستند که قادر است محل آتش سوزی را دقیقا شناسایی کند.
ترجمه: مرتضی جوادیان
منبع: مجله آلمانی اشپیگل 14 اوت 2008
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید