
كارشناس بهداشت پرتوهاي مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت، آسيبهاي جدي پوستي و چشمي را از عوارض تشعشعات پرتوي فرابنفش عنوان و توصيه كرد در شرايطي كه اين شاخص در حد بسيار خطرناك قرار دارند مردم تا حد امكان از منزل خارج نشوند.
مهندس علي گوراني در گفتوگو با ايسنا، با بيان اين كه انسان به طور طبيعي در معرض تعداد حجم زيادي از تشعشعات قرار دارد، گفت: به طوري كه بيش از 80 درصد پرتوگيريهاي انسان از طبيعت اتفاق ميافتد. بر اين اساس عمدهترين آسيبي كه از تشعشعات انسان را تهديد ميكند، آسيب ناشي از محيط طبيعي است كه يكي از اصليترين آنها خورشيد است.
وي يكي از عمدهترين منابع پرتوگيري طبيعي انسان را خورشيد عنوان كرد و گفت: پرتوي فرابنفش (UV) يكي از عمدهترين تشعشعاتي است كه از نور خورشيد به انسان تابيده ميشود. درپرتوي فرابنفش نور خورشيد طيف گستردهاي فركانس شامل UVA، UVB و UVC وجود دارد. انرژي UVC به سطح زمين نميرسد و لايه ازن آن را حذف ميكند. انرژي UVB نيز تا حدود زيادي حذف ميشود اما انرژي UVA تقريبا حذف نشده به زمين ميرسد. بنابراين انسان حجم زيادي از UVA از خورشيد دريافت ميكند.
گوراني ادامه داد: زماني كه تشعشع UVA به مدت طولاني تابيده شود آسيبهاي جدي به بدن و عضوهاي سطحي مانند چشم، وارد ميكند. در ايران نيز از آنجا كه به اين موضوع پرداخته نشده و مردم آموزشهاي لازم را دريافت نكردهاند در نتيجه آسيبهاي جدي در اين خصوص متوجه مردم ميشود. بر اين اساس ايران جزو كشورهايي است كه سرطان پوست و آسيبهاي چشمي به آب مرواريد در آن به شدت بالاست.
وي افزود: به اين ترتيب يكي از هزينههاي پنهاني كه به مردم تحميل ميشود پولهايي است كه صرف بيماريهاي پوستي ميشود. در مجموع بيش از 70 درصد مشكلاتي كه گفته شد مربوط به پرتو ماوراءبنفش است. از طرف ديگر ايران نيز از نظر جغرافيايي در منطقهاي قرار دارد كه در چهار نقطه كشور شدت پرتوگيري ماوراءبنفش بالاست.
گوراني ادامه داد: در دنيا نيز آسيبهاي ناشي از پرتوي ماوراء بنفش به همين شكل است اما بسياري از كشورها اقداماتي را در اين زمينه انجام دادهاند از جمله آن كه جايگاههاي سازماني و شرح وظايف را مشخص كردهاند و دستگاههاي سنجش اين انرژي را از مدتها پيش در كشورشان به كار گرفتهاند. به اين ترتيب مردم با آموزشهاي ارايه شده از شدت پرتوگيري در مكانهاي مختلف اطلاع دارند و مسايل حفاظتي مورد لزوم را رعايت ميكنند.
وي با اشاره به استاندارد بينالمللي شاخصهاي UV گفت: بر اساس استانداردهاي بينالمللي از عدد 2 تا عدد 11 براي پرتوي فرابنفش شاخص در نظر گرفته شده است به طوري كه عدد كمتر از 1 پرتوگيري كم، اعداد 3 تا 5 پرتوگيري متوسط، اعداد 6 تا 7 پرتوگيري زياد، اعداد 8 تا 10 پرتوگيري خيلي زياد و اعداد بزرگتر از 11 پرتوگيري به شدت زياد عنوان ميشود.
كارشناس بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت افزود: بر اساس اين اعداد يك سري حفاظتها نيز تعريف شده است. در پرتوگيري كمتر از 2 بايد از عينك و كرمهاي ضد آفتاب استفاده شود. اين حداقل حفاظتي است كه ميتوان داشت. در شاخص 3 تا 5 استفاده از عينك، كرم و كلاه ضروري است و هر كدام از وسايل بايد شرايط خاص خود را داشته باشند. در پرتوگيريهاي زياد، خيلي زياد و بيش از حد زياد بايد از عينك، كرم ضد آفتاب، كلاه و چتر استفاده شود. نكته قابل توجه آن است كه در پرتوگيريهاي بيش از حد زياد (بزرگتر از 11) توصيه ميشود كه افراد تا حد امكان از منزل خارج نشوند؛ به ويژه از ساعت 10 صبح تا 16 بعدازظهر. در صورت خروج از منزل نيز بايد حفاظتهاي لازم را انجام دهند.
وي در پايان با بيان اين كه شاخص پرتوي فرابنفش در هر استان با استان ديگر متفاوت است، گفت: فاكتور محافظتي ماوراءبنفش در پارچههاي مصرفي نيز موضوعي است كه جاي بحث دارد و تاكنون در كشور به آن پرداخته نشده است. به اين ترتيب فاكتور حفاظتي در پارچهاي نسبت به پارچه ديگر متفاوت است به همين دليل قيمت اين پارچهها متفاوت است.