اگر به دادسرا يا دادگاه رفتيد...
جام جم آنلاين: اگر شما هم از آن دسته افرادي هستيد كه بعد از مراجعه به دادسرا يا دادگاه به جاي اين كه مشكلتان حل شود، چند مشكل تازه هم برايتان پيش ميآيد و در حالي كه نميدانيد علت توقف كارتان چيست از زبان كارمندان ميشنويد كه شما كلمات بد و نامناسبي را به كار ميبريد، حتما توصيههاي ما را بخوانيد تا ديگر حداقل سير اداري پروندهتان دچار تاخير يا توقف نشود.
اگر به دادسرا يا دادگاه رفتيد از هر اتاقي به عنوان باجه اطلاعات استفاده نكنيد، اين كار ممكن است موجب زحمت كارمندان شود و آن گاه با اين جمله روبه رو شويد كه «اينجا اطلاعات نيست» پس هر وقت سوالي داشتيد به محل اطلاعات مراجعه كنيد، اما اگر چنين مكاني وجود نداشت راهي دفتر كل شويد.
از كارمند فقط در حيطه تواناييهايش انتظار انجام كار داشته باشيد، توقع از كارمند براي انجام كاري خارج از مسووليتش ممكن است موجب توقف سير اداري پرونده شما شود.
به اعتبار احترام قاضي در مسند قضاوت بدون اجازه وارد اتاق نشويد، صحبتهاي طرف ديگر دعوي را قطع نكنيد و بدون اجازه قاضي صحبت نكنيد. وقتي كه اجازه صحبت پيدا كرديد به طرف ديگر دعوي جسارت نكنيد و تنها ادعا يا دفاع خود را مطرح كنيد.
به رجزخوانيهاي طرف ديگر دعوي توجه نكنيد، رجزخواني يكي از آيينهاي جنگ براي مرعوب كردن حريف است، اما اختلاف شما و طرف ديگر دعوي با جنگهاي متداول فرق دارد.
مبادا فكر كنيد كه رجزخوانيهاي طرف مقابل از نظر قاضي صحت دارد؛ چون اين نتيجهگيري فقط يك خطاي ذهني است و شما را از دفاع هوشمندانه غافل
ميكند.
از مراجعه به قاضي يا كارمند در داخل سالن و سوال در مورد پروندهتان خودداري كنيد؛ اين عمل باعث سوءتفاهم خواهد شد، پس هر وقت قاضي يا كارمند به اتاق خود برگشتند با اجازه وارد اتاق شويد و سوال خود را مطرحكنيد.
وقتي به دادسرا يا دادگاه ميرويد از بودن در آنجا احساس شرمندگي يا گناه نكنيد؛ چون رفتن نزد قاضي يا براي گرفتن حق است يا براي دفاع از خود يا براي دادن شهادت.
همچنين ممكن است مراجعه شما به اين محلها براي پاسخگويي به ادعايي باشد كه عليه شما مطرح شده، پس باور داشته باشيد كه قاضي بلافاصله بعد از طرح ادعا عليه شما، مواخذهتان نميكند بلكه از طرف مقابل ميخواهد تا براي اثبات ادعاي خود دليل و مدرك بياورد.
براي رساندن نامه خود به دست قاضي نيازي به مراجعه نزد مقام مافوق او نيست؛ چراكه آن مقام كار خارقالعادهاي انجام نخواهد داد، بلكه از قاضي خواهد خواست طبق مقررات عمل كند.
وقتي به دادسرا يا دادگاه ميرويد از بودن در آنجا احساس شرمندگي يا گناه نكنيد؛ چون رفتن نزد قاضي يا براي گرفتن حق است يا براي دفاع از خود يا براي دادن شهادت
به خاطر داشته باشيد اداي سوگند ضوابط و مقررات خاصي ندارد يعني اگر فردي به جان خود و خويشاوندان خود قسم بخورد، قاضي به او بيشتر از ديگري توجه نخواهد كرد.
ممكن است در سالن انتظار به فرد يا افرادي برخورد كنيد كه به جاي راهنمايي قانوني، وانمود كنند ميتوانند از راههاي مختلف مشكل شما را حل كنند، به آنها اعتماد نكنيد؛ زيرا آنها افرادي هستند كه تنها به منافع خود ميانديشند.
در سالن انتظار با ديگران درددل نكنيد؛ چون ممكن است ديگري از اطلاعاتي كه از طريق شما به دست ميآورد سوءاستفاده كند.
ممكن است نتيجه رسيدگي به پرونده بين شما و طرف مقابل به ضرر شما باشد. پس بحث و جدل نكنيد؛ چون حتما كار بيهودهاي خواهد بود. ضمن آن كه 2طرف دعوي طبق قانون حق دارند به حكم قاضي اعتراض كنند. در اين مورد افراد ميتوانند از وكيل يا مشاور حقوقي خود مشورت بگيرند.
وقتي به حق خود رسيديد نيازي به قدرداني از قاضي نيست؛ چون احقاق حق وظيفه يك قاضي است و گرفتن حق مظلوم بهترين هديه براي او.
ممكن است قاضي پرونده به طور تصادفي در محل اقامت شما سكونت داشته باشد يا هممدرسهاي يا همدانشگاهي شما باشد؛ در اين گونه موارد خطاب كردن او به اسم كوچك در محل كارش پسنديده نيست. شايد درخواست مراجعهكننده از او براي رتق و فتق امور قضايي به علت سابقه آشنايي قبلي چندان خوشايند او
نباشد.
اگر سير رسيدگي به پروندههاي شما طولاني شد در نظر داشته باشيد كه در بسياري از موارد، رسيدگيهاي طولاني به خاطر تاخير در دريافت پاسخنامههايي است كه قاضي به مراجع ديگر نوشته است؛ مثلا از كارشناسي خواسته درخصوص موضوع نظر بدهد، ولي تهيه نظريه مدني طول كشيده يا پزشكي قانوني در ضرب و جرح براي اعلام نظريه قطعي زمان ديگري تعيين كرده، پس در چنين مواردي او تا زمان دريافت نظريه نميتواند راي بدهد.
به خاطر داشته باشيد شهادت بستگان به عنوان شاهد و دليل اثبات ادعا نميتواند چندان معتبر باشد، مگر در مواردي كه قاضي شنيدن اظهارات آنها را لازم بداند. بنابراين از همراه بردن بستگان خود به مراجع قضايي بدون درخواست قاضي خودداري كنيد.
تصور نكنيد كه مختومه شدن يك پرونده دليلي براي اتمام امور مربوط به آن پرونده است.
به عنوان مثال در شكايت عليه ديگري مبني بر ندادن بدهي، قاضي دادسرا پرونده را مختومه خواهد كرد، اما اين كار موجب فسخ مطالبه طرف دعوي نخواهد شد، بلكه براي پرداخت بدهي به طرف طلبكار بايد تشريفات ديگري رعايت شود و بايد به قاضي ديگري كه مسوول اين كار است مراجعه شود.
هر وقت به دادسرا يا دادگاه رفتيد، حضور سر وقت در دادگاه را بايد مهم بشماريد. چون اگر مدتي بعد از موعد مقرر به دادگاه مراجعه كنيد ممكن است زمان رسيدگي به پرونده افراد ديگر رسيده باشد و طبيعي است كه قاضي نميتواند نوبت آن پرونده را به شما اختصاص دهد.
ممكن است قاضي به بعضي از پروندهها وقت خارج از نوبت بدهد، پس اگر ميخواهيد بدانيد كه آيا پرونده شما هم ميتواند از جمله چنين پروندههايي باشد با وكيل يا مشاور حقوقي خود مشورت كنيد.


