دبيركل حزب توسعه و عدالت برآيند نتايج و بازتابهاي مذاكرات هستهيي اخير ژنو را مثبت و مساعد ارزيابي و تصريح كرد: مذاكرات اخير ژنو ظرفيت سازي جديد ديپلماسي براي حل و فصل موضوع هستهيي بود.
رضا طلايينيك در گفتوگو با ايسنا، با بيان اين كه تضاد مواضع، رفتارهاي متناقض بين مقامات آمريكايي از آسيبپذيريهاي احتمالي رويكرد جديد ديپلماسي هستهيي است، افزود: با وجود برخي چالشها و تنگناهاي نسبي در ابعاد فني و محتوايي مذاكرات، فضاي كلي و سياسي براي نتيجهگيري از راهكارهاي ديپلماتيك وجود دارد.
نماينده مردم بهار و كبودراهنگ در مجلس هفتم متذكر شد: حضور مستقيم نماينده آمريكا و شش كشور اصلي ديگر و حذف پيش شرط براي مذاكرات مقدماتي ژنو از تحولات بينظير در موضوع هستهيي ارزيابي ميشود.
وي معتقد است: توافق براي ادامه گفتوگو و تعيين چارچوبهاي اوليه با وجود برخي اختلاف مواضع و حمايت جامعهي بينالمللي از مذاكرات جديد هستهيي از دستآوردهاي مثبت و سازنده است.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هفتم با بيان اين كه به جز آمريكا ساير كشورهاي شركت كننده در مذاكرات 1+6 ارادههاي مثبت و مصمم براي راهكارهاي ديپلماتيك نشان دادند، اظهار كرد: آمريكا با وجود تغيير اخير در سياست خود نسبت به ايران هنوز رفتارهاي متزلزل و مبهم نشان ميدهد.
طلايينيك خاطر نشان كرد: تضاد مواضع و رفتارهاي متناقض بين مقامات آمريكايي از آسيبپذيريهاي رويكرد جديد ديپلماسي هستهيي است.
وي همچنين اصل ورود به مسير ديپلماتيك با حضور مستقيم نمايندهي آمريكا و شكلگيري گروه 1+6 توام با مفاهمه و درك متقابل نزديكتر و افزايش حمايتهاي بينالمللي را سبب افزايش اميد به راهكارهاي سياسي ديپلماسي در موضوع هستهيي دانست.
دبيركل حزب توسعه و عدالت با اشاره به اين كه پس از چند هفته و ارزيابي رفتارهاي بعدي دولت آمريكا ميتوان به نتايج قطعي و نهايي دور جديد مذاكرات هستهيي مطمئن شد، افزود: بايد در فرآيند مذاكرات جديد هستهيي تضمين موجوديت فنآوري و انرژي هستهيي صلحآميز ايران با مرزبندي دقيق فرآيندهاي نظارتي و تضمينهاي بينالمللي براي خلع سلاح هستهيي و امنيت خاورميانه لحاظ شود.
نماينده مردم بهار و كبودراهنگ در دور گذشته مجلس در عين حال تاكيد تعصبي در تعيين مهلت دو هفتهاي براي پاسخ نهايي ايران و شرط تعليق مطلق غنيسازي را سبب آسيب به ساختار و آيندهي مذاكرات جديد هستهيي از سوي آمريكا ارزيابي كرد.
به اعتقاد طلايينيك، بايد ضمن اولويت دادن به مذاكرات هستهيي و حمايت عملي از تداوم آن، ظرفيتهاي بازدارندگي از آسيبها و تهديدهاي احتمالي مورد غفلت قرار نگيرد.
اين كارشناس مسائل سياسي متذكر شد: آمريكا با رفتارهاي بعدي خود اهداف راهبردي يا تاكتيكي خود را نسبت به راهكار سياسي ديپلماسي در مساله هستهيي ايران نشان خواهد داد.
وي با بيان اين كه بر مبناي برخي رفتارها و مواضع، تغيير سياست آمريكا در قبال ايران جنبهي تاكتيكي دارد، گفت: بايد از تبديل راهبرد به تاكتيك در تغيير سياست آمريكا در قبال ايران مراقبت هوشيارانه وجود داشته باشد.
طلايينيك خاطر نشان كرد: آمريكا با رفتارهاي متنوع و بعضا متضاد به دنبال حفظ فضاي بهرهبرداري تاكتيكي يا راهبردي از تحولات جديد در ديپلماسي هستهيي است.
اين تحليلگر مسائل سياسي خارجي همچنين توافق براي ادامه گفتوگوها و اولويت دادن به راهكارهاي ديپلماتيك و صيانت از فضاي عدم تقابل را از مهمترين دستآوردهاي مذاكرات ژنو عنوان كرد.