جورج بوش، رئيس جمهور آمريکا، درخواست خودداري از شرکت در مراسم افتتاحيه بازيهاي المپيک پکن را ناديده گرفته است.
روز جمعه، چهارم ژوئيه (چهاردهم تير)، دفتر رياستجمهوري آمريکا، با صدور بيانيه اي اعلام داشت که رئيسجمهور تصميم گرفته است در جريان سفر خود به شرق آسيا در مراسم گشايش بازيهاي المپيک سال 2008 که روز هشتم ماه اوت در پکن برگزار خواهد شد، شرکت کند.
بيترديد بيانيه کاخ سفيد با انتقاد شديد سازمانهاي مدافع حقوق بشر و به ويژه طرفداران آزاديهاي فرهنگي براي مردم تبت روبهرو خواهد شد که بر اين باورند دولت چين در نظر دارد از بازيهاي المپيک به عنوان يک وسيله تبليغاتي و ارايه تصويري مطلوب از خود در سطح جهاني بهرهبرداري کند.
جان مک کين، نامزد حزب جمهوريخواه براي انتخابات رياستجمهوري نيز از بوش خواسته بود که اگر پرونده حقوق بشر چين بهبود نيابد، خودداري از شرکت در مراسم پکن را مورد بررسي قرار دهد.
مخالفان حضور بوش گفته بودند خودداري رئيسجمهور آمريکا از شرکت در افتتاحيه بازيهاي پکن واکنش مناسبي به پرونده حقوق بشر دولت چين و به ويژه نحوه برخورد با تظاهرات اعتراضي مردم تبت در ماه مارس سال جاري خواهد بود.
رئيسجمهوري آمريکا افزوده است که براي آزاديهاي مذهبي اهميت بسياري قايل است و در جريان سفر به چين، علاوه بر اين موضوع، شرايط حقوق بشر در دارفور، برمه و تبت را با مقامات چيني مطرح خواهد کرد.
چين با سودان و برمه روابط نزديکي دارد، در حالي که ايالات متحده اين دولتهاي اين دو کشور را به نقض فاحش حقوق بشر متهم ساخته و از تشديد فشارهاي بينالمللي بر آنها حمايت کرده است.
روابط چين و ايالات متحده، به ويژه در زمينههاي اقتصادي و تجاري، در سالهاي اخير رشد چشمگيري داشته و برخي مقامات آمريکايي بر اين باورند که اين روابط، و بهبود شرايط اقتصادي چين، به نوبه خود زمينه را براي پيشبرد دمکراسي در اين کشور فراهم خواهد کرد.
کره و تايلند نيز از جمله متحدان نزديک آمريکا در منطقه به شمار ميروند و قرار است بوش در سفر به تايلند، در مراسم بزرگداشت يکصد و هفتاد و پنج سالگي آغاز روابط دو کشور شرکت کند. به ويژه از زمان پايان جنگ دوم جهاني و در سالهاي جنگ سرد، آمريکا و تايلند روابط اقتصادي، سياسي و نظامي خود را گسترش دادهاند و پس از حملات انتحاري يازدهم سپتامبر، تايلند از جمله متحدان ايالات متحده در مقابله با تهديدات تروريستي در شرق آسيا بوده است.