جدیدترین صورتهای مالی بانک رفاه کارگران تحت مدیریت «اسماعیل لله گانی» حاوی نشانههایی از ضعف در مدیریت هزینه، کنترل ریسک اعتباری و تخصیص منابع است؛ موضوعی که نیازمند ورود جدی نهادهای نظارتی و پاسخگویی شفاف مدیرعامل این بانک به مردم است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، بررسی عملکرد یکساله و سهماهه نخست سال ۱۴۰۴ بانک رفاه کارگران، حاکی از وضعیت نگرانکنندهای در شاخصهای کلیدی مالی است. این بانک در پایان سال گذشته با زیان عملیاتی قابل توجهی مواجه شده و عملکرد آن در فصل بهار نیز نشانی از بهبود ندارد؛ بلکه برعکس، برخی ارقام حتی هشدارآمیزتر شدهاند.
رشد هزینهها در بانک رفاه کارگران
بر اساس صورتهای مالی حسابرسیشده، سود عملیاتی بانک رفاه در سال گذشته سقوطی ۹۰ درصدی داشته و نهایتاً زیان عملیاتی بانک به بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. در همین دوره، هزینههای اداری و عمومی از ۲۱ هزار میلیارد تومان فراتر رفته و هزینههای مالی نیز به بیش از ۳,۷۰۰ میلیارد تومان بالغ شدهاند.
همچنین بدهی بانک به سایر بانکها در پایان سال گذشته با رشد ۶۵ درصدی به بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده افزایش وابستگی به منابع بینبانکی و فشار نقدینگی است.
این روند در فصل بهار امسال نیز ادامه یافته؛ بهگونهای که در سهماهه نخست سال، هزینههای مالی بانک با رشد خیرهکنندهای معادل ۶۰۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، به بیش از ۱,۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است. هزینههای اداری و عمومی نیز طی همین مدت با افزایشی ۶۲ درصدی از مرز ۵,۶۰۰ میلیارد تومان عبور کردهاند.
بدهی بانک رفاه به سایر بانکها نیز در پایان خردادماه به بیش از ۳۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که استمرار روند صعودی بدهیهای بینبانکی را تأیید میکند.
وامهای رفاه با نرخ صفر درصد؟
در کنار وضعیت نامناسب ترازهای مالی، جزئیات مربوط به بدهکاران کلان و تسهیلات پرداختشده نیز نکات تأملبرانگیزی دارد. طبق گزارش بانک مرکزی، تا پایان خرداد امسال، بانک رفاه بیش از ۲۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای مرتبط با خود پرداخت کرده است.
از این میان، سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان سهامدار عمده بانک، دریافتکننده بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان وام با نرخ سود صفر درصد بوده است. دیگر تسهیلات بدون بهره نیز به شرکتهایی چون پالایش نفت بندرعباس و دادهپردازی ایران اعطا شده که همگی در زمره مشتریان خاص بانک طبقهبندی میشوند.
نگرانکنندهتر اینکه، بانک رفاه تا پایان خرداد، بیش از ۴۱۹ میلیارد تومان تسهیلات خالص به ۹ مشتری خاص (ذینفعان واحد) پرداخت کرده که ۳۸۷ میلیارد تومان از این تسهیلات در وضعیت غیرجاری قرار دارد؛ به این معنا که پرداخت آنها با تأخیرهای طولانی و بدون اقدام بازپرداختی مؤثر مواجه شده است. همچنین ۳۸۷ میلیارد تومان از این تسهیلات، در دسته بدهیهای مشکوکالوصول ثبت شدهاند؛ تسهیلاتی که بیش از ۱۸ ماه از سررسید آنها گذشته و بازپرداخت نشدهاند.
اما شاید مهمترین نکته، نبود هرگونه وثیقه در قبال این تسهیلات کلان باشد. طبق اطلاعات رسمی بانک مرکزی، تمامی وامهای یادشده بدون دریافت وثیقه معتبر پرداخت شدهاند و در ستون مربوط به ارزش وثایق، عدد صفر درج شده است؛ موضوعی که ضرورت پاسخگویی شفاف مدیران بانک را دوچندان میکند.
به گزارش تابناک؛ بخش مهمی از عملکرد مالی بانک رفاه کارگران در دوره یکساله و سهماهه اخیر، به گونه ای است که سیگنال هشداردهندهای برای سهامداران و نهادهای نظارتی مخابره میکند. اعطای میلیاردها تومان وام به مشتریان خاص، بدون وثیقه و با نرخ بهره صفر، در شرایطی که بانک با زیان عملیاتی، رشد هزینهها و افزایش بدهی بینبانکی مواجه است، ضرورت بازنگری فوری در سیاستهای اعتباری و نظارتی بانک را ایجاب میکند.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.