علیرضا محرمی - پس از سلسله گزارشهای افشاگرانه درباره حواشی انجمن کراسفیت، حالا توپ در زمین وزارت ورزش است؛ انجمنی که مهر ماه ۱۴۰۱ با تصمیمی مصلحتاندیشانه به فدراسیون وزنهبرداری چسبانده شد، حالا زیر بار مشکلات و حواشی فزاینده، به ایستگاهی رسیده که جدایی از فدراسیون، محتملترین مسیر پیشرو است.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، ماجرای کراسفیت حالا دیگر محدود به چند مسابقه، چند مصاحبه تند و چند پُست اینستاگرامی نیست. آنچه بهظاهر با هدف حمایت از یک رشته نوپا در دل فدراسیونی با سابقهتر شکل گرفت، حالا به معضلی جدی برای مدیریت ورزش کشور بدل شده؛ آنهم در روزهایی که عملکرد وزارت ورزش و نقش نظارتی آن در فدراسیونها، بیش از همیشه زیر ذرهبین قرار دارد و مورد نقد است.
شروع حاشیههای کراسفیت
در گزارشهای پیشین «تابناک» به موارد متعددی از تخلفات، انتصابهای غیرشفاف و حتی تهدیدهای پشتپرده در ساختار مدیریت کراسفیت پرداخته شده بود. انتصاب نواب نصیرشلال به عنوان سرپرست انجمن، یکی از همین موارد بود؛ انتصابی که واکنشهای تندی به همراه داشت. آن هم پس از اینکه باشگاهی منتصب به نصیرشلال اقدام به برگزاری مسابقهای بدون مجوز کرد و پس از پیگیری این موضوع، سجاد انوشیروانی تصمیم گرفت رئیس انجمن کراسفیت را برکنار کند و نصیرشلال که خود در جایگاه متهم بود را به ریاست این انجمن برساند.
دامن زدن به حواشی در مسیر اشتباه
انوشیروانی، رئیس فدراسیون وزنهبرداری در پاسخ به این انتقادها که چرا به جای پرداختن به اتهام صورت گرفته فردی که خود در جایگاه متهم بوده را به ریاست انجمن کراسفیت نشانده، پاسخی داده که جای تأمل دارد. رئیس فدراسیون وزنهبرداری حالا میگوید که «تصمیم از قبل گرفته شده بود» و «به اطلاع مدیران بالادستی هم رسیده بود»؛ اظهاراتی که البته پرسش برانگیزتر از پیش است، زیرا اگر تصمیم از مدتها پیش گرفته شده، چرا بلافاصله پس از جنجالها عملی شد؟ یعنی میتوان اینگونه برداشت کرد که برگزاری مسابقهای بدون مجوز و حواشی بعدش، برنامهریزی شده بود تا فدراسیون وزنهبرداری این مسیر را برای آمدن نصیرشلال هموار کند؟ اگر چنین بوده که تصمیم عقلانی نبود، چراکه نصیرشلال و انتخابش به ریاست انجمن کراسفیت بیشتر به حواشی دامن زد.
توپ در زمین وزارت ورزش و جوانان
با این همه، حالا دیگر نگاهها متوجه نهاد بالادستی است. فریبا محمدیان، معاون وزیر ورزش و جوانان، بهصراحت اعلام کرده که کمیسیونهای تخصصی در حال بررسی موضوع جدایی کراسفیت از فدراسیون وزنهبرداری هستند و در صورت تشخیص، این جدایی صورت خواهد گرفت. او البته گفته: «در حال حاضر کراسفیت در حوزه فعالیت فدراسیون وزنهبرداری است اما کمیسیونهای تخصصی وزارت ورزش براساس اختیاراتی که قانون داده، مزیتها و معایب و سایر موارد این ادغام را بررسی و اگر به نتیجه برسیم که باید جدا شود، این جدایی صورت میگیرد اما در حال حاضر فدراسیون برای هر دو حوزه کار میکند و من هم این اعتقاد را دارم تمرکز اصلی فدراسیون روی وزنهبرداری و رویدادهای پیشرو هست و به سایر بخشهای خودش هم توجه دارد»؛ معاون وزیر جدایی کراسفیت از فدراسیون وزنهبرداری را رد نکرده و در ادامه سعی کرده با استفاده از عبارتی دیپلماتیک وضعیتی که در واقع چیزی جز بحران مدیریتی نیست را توصیف کند.
وزنهبرداری بیخیال حاشیه و درآمد کراسفیت؟
انوشیروانی نیز با لحنی ملایمتر نسبت به گذشته، چنین گفته: «اگر وزارت تصمیم بگیرد که کراسفیت از فدراسیون جدا شود، احترام میگذاریم.» این چرخش لحن، احتمالاً نشانهای است از اینکه خود فدراسیون هم متوجه شده نگه داشتن این انجمن پرحاشیه، ممکن است بیش از آنکه امتیاز باشد، بار منفی برایش ایجاد کند. با این حال، آنچه شاید فدراسیون وزنهبرداری را نگران کند، از دست دادن بخشی زیادی از درآمدهایش است که از دل کراسفیت میآید و آنطور که خود انوشیروانی اعلام کرده، کراسفیت فقط ۳ هزار ورزشکار بیمهای دارد که آماری خیره کننده برای کسب درآمد است.
واکنش به سفر عجیب رئیس انجمن کراسفیت!
البته آنچه موضوع را جالب میکند، پاسخهای انوشیروانی و واکنش او به خبری افشاگرانه دیگر از تابناک است. خبری که موضوع سفر احتمالی نصیرشلال به آمریکا را نشان میداد. آن هم در شرایط فعلی کشور که حتی پروازها نیز محدودیت داشته، اما رئیس تازه انجمن کراسفیت ترجیح داده به جای رسیدگی به حواشی و مشکلات این انجمن، راهی ینگه دنیا شود. تصاویر منتشر شده از سوی او در شبکههای اجتماعی هم نشان میداد که او در سواحل جنوبی میامی در ایالت فلوریدا حضور دارد که تابناک بر اساس انتشار همین تصاویر از سوی نصیرشلال، این پرسش را مطرح کرده که آیا او گرین کارت آمریکا را داشته و برای تمدید آن در شرایط سخت کشور راهی این سفر شده است و سفرش الزامآور بوده؟ اما انگار فدراسیون وزنهبرداری برداشت بهتری از این خبر داشته و این ابهام را به داشتن تابعیت دوم تعبیر کرده است!
سفر به سواحل جنوبی میامی در ایالات فلوریدا
پس از برگزاری مجمع فدراسیون وزنهبرداری، پرسشی از رئیس این فدراسیون مطرح شده که آیا نصیرشلال تابعیت دوم دارد که انوشیروانی نیز اینگونه پاسخ داده است: «من در جریان سفر ایشان نیستم. او در روزهای گذشته در فدراسیون حضور داشته ولی میدانم سفری به خارج از کشور داشته که مقصد آن را نمیدانم. من از تابعیت دوم ایشان هم اطلاعی ندارم». اطلاعات خبرنگار تابناک از درون مجمع وزنهبرداری، مطرح شدن هماهنگ این پرسش بوده؛ انوشیروانی هم به نوعی با اشاره به حضور نصیرشلال در فدراسیون و اظهار بی اطلاعی از سفرش، خواسته موضوع داشتن تابعیت یا گرین کارت را کتمان کند. هرچند انگار این هماهنگی نیز غیر حرفهای بوده، چراکه گرین کارت آمریکا به معنای داشتن تابعیت دوم نیست و صرفاً به معنای داشتن اقامت در این کشور است. البته اگر انوشیروانی هم از مقصد سفر رئیس انجمن تحت نظرش بی اطلاع بوده، شاید با بررسی تصاویر منتشر شده در صفحه نصیرشلال میتوانست متوجه آن شود. شاید هم انوشیروانی آنقدر مشغول فعالیتهای سنگین در فدراسیون بوده که نتوانسته این تصاویر را ببیند که در زیر یکی از تصاویر را منتشر میکنیم تا در فرصت مناسب نگاهی به آن بیاندازد.
بی اطلاعی عجیبتر انوشیروانی؛ آری یا نه؟
پرسش اول اینجاست که چرا رئیس فدراسیون وزنهبرداری از سفر و مقصد سفر رئیس انجمنش بی اطلاع است! پرسش اصلی اما مربوط به وضعیت اقامتی نصیرشلال در کشور آمریکاست که بی اطلاعی انوشیروانی میتواند عجیبتر هم باشد. با این توضیح که انتصاب افراد دارای گرین کارت آمریکا هم خلاف قوانین است و جملهای که از زبان رئیس فدراسیونی که انتصاب انجام داده، بیشتر به یک شوخی تلخ شباهت دارد تا پاسخ قانعکننده. چراکه بی اطلاعی انوشیروانی هم نشان از ضعف مدیریتی است و هم ناشی از انتصابی بی ضابطه. اگر آنطور که رئیس فدراسیون وزنهبرداری گفته از قبل تصمیمگیری شده بود نصیرشلال رئیس انجمن کراسفیت شود، چرا درباره وضعیت او استعلام صورت نگرفته؟ اگر استعلامی صورت گرفته، بنابراین پاسخ به پرسش درباره وضعیت اقامت او باید «آری یا نه» باشد نه اظهار بی اطلاعی!
کراسفیت نیازمند شفافیت و بازسازی ساختار
در شرایطی که جامعه کراسفیت با سرعتی فراتر از تصور در حال رشد است، آنچه بیش از همه نیاز دارد، شفافیت، ساختار مستقل و مدیریت تخصصی است. انجمن کراسفیت، چه در دل فدراسیون وزنهبرداری بماند و چه از آن جدا شود، بدون بازسازی ساختار، اصلاح فرآیندهای نظارتی و پایان دادن به رانت و روابط پشتپرده، نمیتواند مسیر حرفهای خود را ادامه دهد.
در انتظار خروج دنیامالی از انفعال در تصمیمگیری
وزارت ورزش حالا با یک تصمیم مهم روبهروست؛ اینجا نقش احمد دنیامالی هم بسیار مهم است که از انفعال خارج شود و تصمیمی به موقع بگیرد. تصمیمی که میتواند بخشی از بار حاشیه را از دوش فدراسیون وزنهبرداری آن هم در آستانه بازیهای آسیایی و سپس المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس بردارد و همزمان، آیندهای شفافتر برای کراسفیت رقم بزند. اما آیا این تصمیم در زمان مناسب گرفته میشود، یا بازهم شاهد تعلل خواهیم بود؟
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.