«بانک ایرانزمین» که ۱۵ سال از تأسیس آن میگذرد و از مهرماه ۱۳۹۰ وارد بورس تهران شد، این روزها درگیر بحرانی جدی و نگرانکننده است. روند فزاینده زیاندهی و وضعیت نامناسب مالی، این بانک را در معرض خطر انحلال قرار داده و نگرانیهای جدی برای سهامداران و سپردهگذاران آن ایجاد کرده است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، در حالی که مدیران بانک ایرانزمین همواره شعار «ارزشآفرینی برای ایرانی آباد و توسعهیافته» را سر میدادند، اکنون با واقعیتی متفاوت مواجهاند؛ واقعیتی که در آن هزینههای سرسامآور و زیانهای انباشته، چشمانداز روشنی برای آینده این بانک خصوصی باقی نگذاشته است.
بر اساس تازهترین صورتهای مالی منتشر شده در سامانه کدال، بانک ایرانزمین در سال گذشته بیش از ۲۵ هزار و ۲۸۷ میلیارد تومان زیان خالص ثبت کرده که نسبت به سال پیش از آن، ۴۸ درصد افزایش داشته است. به گونه ای که زیان شناسایی شده به ازای هر سهم وزمین، زیانی معادل ۶ هزار و ۶۲۱ تومان به ثبت رسیده است.
رکوردشکنی در ثبت زیان انباشته!
همچنین زیان انباشته این بانک تا پایان سال ۱۴۰۳ به رقم بیسابقه ۷۹ هزار و ۴۵۶ میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال قبل، ۴۷ درصد رشد داشته است. این در حالی است که سرمایه ثبتشده بانک تنها ۴۰۰ میلیارد تومان است؛ مقایسهای که بهوضوح از وضعیت بحرانی بانک خبر میدهد.
با استناد به ماده ۱۴۱ قانون تجارت، زمانیکه زیان انباشته بیش از نیمی از سرمایه شرکت را در برگیرد، هیئتمدیره موظف است درباره ادامه فعالیت یا انحلال شرکت تصمیمگیری کند. در نتیجه، ادامه فعالیت بانک ایرانزمین با تردید جدی روبهروست و حالا نگاهها به تصمیم نهایی بانک مرکزی در این زمینه دوخته شده است.
جهش هزینههای مالی در کنار بدهی نجومی به سایر بانک ها
اما وضعیت نابسامان این بانک فقط به زیاندهی محدود نمیشود. بدهیهای سنگین نیز بخش دیگری از بحران مالی آن را تشکیل میدهد. بر اساس گزارشها، بانک ایرانزمین تا پایان سال گذشته بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان بدهی به بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی دارد. گرچه این رقم نسبت به سال پیش ۴ درصد کاهش یافته، اما همچنان عدد قابلتوجهی در شرایط زیاندهی به شمار میرود.
در کنار این ها، هزینههای جاری بانک نیز رو به افزایش است. تنها در سال ۱۴۰۳، بیش از ۳ هزار و ۱۹۴ میلیارد تومان هزینه اداری و عمومی ثبت شده که نسبت به سال گذشته ۲۳ درصد رشد داشته است. همچنین هزینههای مالی بانک با رشد خیرهکننده ۱۲۲ درصدی به ۱۱ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش تابناک، بانک ایرانزمین اکنون در بزنگاهی حیاتی قرار دارد. آیا معاونت نظارت بانک مرکزی و تصمیمهای نهادهای ناظر میتواند مسیر این بانک بحرانزده را تغییر دهد؟ یا باید منتظر پایان کار یکی دیگر از بانکهای خصوصی در اقتصاد ایران باشیم؟
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.