همزمان با ارايه بسته پيشنهادي «1+5» به ايران، دكتر علياكبر ولايتي، مشاور بينالملل رهبر انقلاب، در گفتوگو با روزنامه «جهوري اسلامي» بر ادامه مذاكره با اين كشورها تأكيد كرد.
به گزارش خبرنگار «تابناك» وي افزود: هماكنون آمريكا و آنهايي كه خلاف مصالح ما عمل ميكنند، ميخواهند پيشنهادها را نپذيريم و از همين رو روشن ميشود كه پذيرش، به مصلحت ماست.
همزمان روز گذشته و در پي اعلام آغاز قريبالوقوع مذاكرات ايران با «1+5» از سوي برخي نمايندگان مجلس، راديو فردا و «بي.بي.سي»، رسانههاي فارسي متعلق به آمريكا و انگليس، تلاش كردند با عقبنشيني جلوه دادن اين موضوع، مسئولان جمهوري اسلامي را به واكنش و قطع مذاكرات تحريك كنند.
بيبيسي در اين زمينه نوشت: «برای اولین بار موضع گیری متفاوتی در این زمینه که حداقل حاکی از بحث و اختلاف نظر داخلی در ایران در مورد بسته پیشنهادی است مشاهده شده است. غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با حضور در مجلس در مورد این پیشنهادها به نمایندگان توضیحاتی داده که به این بحث ها دامن زده است و عماد حسینی عضو کمیته انرژی مجلس گفته است: "براساس گزارش آقازاده، بحث درباره چگونگی برگزاری گفتگوها با گروه 1+5 در مورد بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا، هفته آینده آغاز خواهد شد."»
اين در حالي است كه ايران مذاكره را قطع نكرده بود و در سفر اخير سولانا هم وي با جليلي و متكي ديدار كرد.
دكتر ولايتي در گفتوگو با روزنامه جمهوري اسلامي تأكيد كرد: ما حتما در صحنه بينالمللي دو كار را بايد به موازات هم انجام بدهيم. يكي كار با آژانس است و ديگري كار با كشورهاي ديگر بخصوص كشورهاي تاثيرگذار در صحنه بينالمللي كه عمدتا در همين «1+5» متمركز هستند كشورهاي ديگر هم هستند مثل غيرمتعهدها. ولي در عين حال كار كردن با غيرمتعهدها لازم است اما كافي نيست و حتما بايد با ساير كشورها هم كار شود.
وي گفت: مذاكره با «1+5» را از سالها پيش ما پذيرفته ايم. اينكه آقاي سولانا به ايران ميآيد و نامه 6 وزير را ميآورد معنايش اين است كه در قاعده مذاكره «1+5» را پذيرفته ايم والا نه ميزبان آقاي سولانا ميشديم و نه نامه 6 وزير را دريافت ميكرديم. به موازات آنكه ما ميآييم طراحيهاي شيطنت آميزي كه بعضي از قدرتهاي مخالف ما در دنيا دارند ميكنند آنها را با تدبير خنثي ميكنيم متقابلا هم بايد خودمان ابتكاراتي داشته باشيم. موقعي كه مطرح كردند آقاي سولانا قرار شد بيايد ايران هنوز ايران پاسخ آقاي سولانا را نداده بود، آقاي بوش اعلام كرد كه ما متاسفيم كه ايران نپذيرفته آقاي سولانا به ايران بيايد. موقعي كه چنين اتفاقي ميافتد كه رئيس كشوري مثل آمريكا كه اينقدر مدعي است مسايل بينالمللي را رعايت ميكند، قبل از اينكه ايران جوابي به سفر سولانا به تهران بدهد آنها اينطور تبليغ كنند كه ايران نپذيرفته و متاسف بشوند.
مشاور بينالملل رهبر انقلاب ادامه داد: اين نشان ميدهد كه آمريكاييها دلشان ميخواست ما آقاي سولانا را نپذيريم. پس معلوم است آنهايي كه خلاف مصالح ما عمل ميكنند ميخواهند ما نپذيريم پس مصلحت ما در اين است كه بپذيريم. به دلايل مختلفي. يكي از دلائلش همين است. يك موقعي امام خميني ـ رحمت الله عليه ـ فرمودند كه به من گفتهاند كه شما يك مدت پاريس بمان. حالا به تهران نرو. من فهميدم بايد بروم.
وي نتيجه گرفت: يكي از دلايلي كه ما بايد مذاكره را بپذيريم اين است كه كشوري كه در راس كشورهايي است كه ميخواهند به ايران فشار وارد كنند قبل از اينكه ما جوابي بدهيم او مطرح ميكند كه ايران مذاكره را نمي پذيرد. سولانا را نمي پذيرد. از اين موضوع ميتوان استنباطهاي زيادي كرد. معلوم ميشود كه «1+5» وقتي يك نمايندهاي مثل سولانا را تاييد كردند آمريكا و چين و روسيه بر كشتي اروپا سوار هستند. اين و بعضي دلايل ديگر نشان ميدهد كه اروپا به دنبال اين است كه از طريق مذاكره با ايران مسايل را حل كند. آمريكاييها به دنبال اين هستند كه بگويند مذاكره با ايران بي فايده است. بايد قطعنامه به كار ببريم تهديد نظامي بكنيم محاصره اقتصادي بكنيم و از اين قبيل.
ولايتي گفت: اروپاييها ميگويند نه ممكن است مذاكره به نتيجه برسد. آمريكاييها منتظرند از ايران بهانه به دست بگيرند و نظر خود را به كرسي بنشانند و بگويند: «ديديد گفتيم مذاكره با ايران فايده ندارد ». به محض اينكه بهانهاي توسط ايران داده شود حالا به هر دليلي موجب خوشحالي آمريكاييها ميشود و آنها طرف مقابل خود را قانع ميكنند كه ايرانيها به دنبال مذاكره نيستند. آمريكاييها به دنبال قانع كردن ايران نيستند آنها به دنبال قانع كردن شركاي خودشان هستند... ما بايد از كار بينالمللي استقبال كنيم. كار بينالمللي يكي از ابزارهاي بسيار مهم ما در احقاق حقمان است. ما كه نبايد خودمان را از صحنه بينالمللي براي احقاق حقمان محروم كنيم.
وي در عين حال گفت: مطلب بعدي اين است كه نبايد با هر واكنش منفي يا يك حركت مخالف در سطح دنيا انجام ميدهد ما عقب نشيني كنيم. همان طور كه ما كار ميكنيم طرف مقابل ما هم كار ميكند. ما بايد تلاش خود را بكنيم و ضمن اينكه يك قدم عقب نشيني نمي كنيم اما از اين عرصه كه عرصه بسيار مهمي در جهت احقاق حقمان است استفاده كنيم.
دكتر ولايتي گفت: كشورهايي بوده اند كه تا نهيبي به آنها زده شده ابزارهايي كه براي اين كار داشته اند را تحويل داده اند و عملا خودشان را محروم كرده اند. ايران از آن نوع كشورها نيست در ثاني اين قبيل كشورها به خودكفايي هسته اي نرسيده بودند. به عبارت ساده تر فن آوري در ايران بومي شده است.
وزير خارجه دوران دفاع مقدس گفت: حدود 10 سال در دوره جنگ تلاش بينالمللي كرديم و نتيجه هم گرفتيم و حق مان را در صحنههاي بينالمللي گرفتيم. ما وظيفه داشتيم به دنيا بگوئيم از خاك خودمان دفاع ميكنيم و رژيم صدام حسين مهاجم و متجاوز به خاك ما است و اين حرف را در دنيا به كرسي نشانديم. بالاخره اين تلاش 10 ساله و بسيار طولاني موجب شد كه حق ايران به رسميت شناخته شود. در صحنه بينالمللي ما با مذاكرات و استمرار مذاكرات توانستيم موفق شويم و حق و حقوق ما شناخته شود و ما به دنيا بگوئيم كه ايران جنگ طلب نيست دشمنان ما ميخواستند به دنيا بگويند كه ايران جنگ طلب است اما ما با مذاكره موفق شديم اين ذهنيت را در تبليغات جهاني از بين ببريم. ما اثبات كرديم كه جنگ طلب نيستيم. اين كار مهمي بود. اگر ما مذاكرات نمي كرديم و در دنيا جا ميافتاد كه ما جنگ طلب هستيم خيلي ضرر ميكرديم. در قضيه هستهاي هم همين طور است. ما دستاوردهاي هستهاي خودمان راداريم. توان هستهاي در ايران بومي شده است. وقتي ما به اين هدف رسيده ايم خيلي بيشتر بايد تلاش كنيم تا اين حقمان را در صحنه بينالمللي هم بامذاكره و تدبير به كرسي بنشانيم.
وي با رد تعليق به عنوان پيششرط مذاكره گفت: ما كه نبايد از اول نتيجه آخر را بگيريم. ما گفته ايم كه روي يك چارچوب اصولي حركت ميكنيم ليكن از اول هر مذاكرهاي ميخواهيم بكنيم بدون هر پيش شرطي است. ايجاد محدوديت عليه فعالان و فعاليتهاي اقتصادي و بانكي كردن به نفع اقتصاد ما نيست. اين مشخص است. اما نمي توانيم تسليم تحريمها شويم. اگر «1+5» از تحريم به عنوان يك نقطه ضعف استفاده كنند نبايد ما اجازه دهيم آنها به اين نتيجه برسند كه ما با تحريمها وادار به عقب نشيني ميشويم. بايد سعي كنيم با مذاكرات پيش برويم اما نبايد هم اجازه دهيم كه «1+5» به اين نتيجه برسند كه تحريمها براي ما مهم است. ما با تحريم عقب نشيني نمي كنيم. ما علي رغم تحريمها بر مواضع اصولي خود ايستادگي ميكنيم. ما بايد تلاش كنيم كه تحريمها عليه ما صورت نگيرد. هر چه ديپلماسي در حوزه بينالمللي جدي تر و فعال تر باشد امكان وقوع مشكلاتي مثل تحريمها كمتر ميشود. ما بايد از زمان حداكثر استفاده را بكنيم و به مذاكرات با«1+5» و يا تك تك كشورهاي اروپايي و روسيه و چين ادامه دهيم.