واگذاری سهام سایپا در شرایطی درحال اجراست که وضعیت متناقض و ابهامآلودی برای متقاضیان خرید بلوک مدیریتی این خودروساز نیمه دولتی به راه افتاده است؛ از یک طرف روز گذشته سایپا با انتشار اطلاعیههایی در سامانه کدال خبر از توقف موقت واگذاری سهام خود می دهد و نامهای محرمانه از سوی شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا منتشر می شود که دستور به توقف فروش سهام را می دهد و از طرف دیگر به فاصله یک روز ، قوه قضائیه این خبر را تکذیب می کند.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، هنوز ۲۴ ساعت از خبر توقف فروش سهام سایپا نگذشته بود که مرکز رسانه قوه قضاییه در واکنش به این خبر اعلام کرد که «چنین موضوعی مطلقا در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مطرح نشده و طبیعتاً تصویب هم نشده است». بنابراین باتوجه به اخبار ضد و نقیض خصوصی سازی سایپا به نظر میرسد ناهماهنگی در شورای هماهنگی سران قوا برسر نحوه و زمانبندی واگذاری سهام سایپا همچنان وجود دارد که لازم است با شفافیت بیشتری عمل شود.
به نظر می رسد قوه قضائیه تکذیب فروش قطعی سهام سایپا را این گونه توجیه کند که نامه صادره از سوی دبیرخانه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای بررسی بیشتر یا تهیه گزارش نهایی صادر شده و صرفا درحد یک «نامه » بوده و نه به عنوان «مصوبهای قطعی».
آنطور که از متن تکذیبیه قوه قضاییه استنباط می شود این است که این موضوع( توقف فروش سهام سایپا) مطرح و تصویب نشده است بنابراین میتوان نتیجه گیری کرد که این موضوع در مراحل اولیه بوده و به حد نصاب لازم برای تصمیمگیری نرسیده است.
خصوصی سازی سایپا اجرا می شود؟
از سویی دیگر، باوجود آنکه اعلام شده است که ابهامات موجود در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه و واگذاری سهام برطرف شده است، اما این ممکن است در مورد جزئیات و شرایط واگذاری سایپا هنوز ابهاماتی وجود داشته باشد که نیاز به بررسی و هماهنگی بیشتر است؛ به طوری که در اطلاعیه منتشر شده از دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اعلام شد که در جهت تحکیم قراردادها و تقویت امنیت اقتصادی سهامداران، از تصمیمات دولت و سازمان خصوصیسازی حمایت میکند که این مساله نشان میدهد که روند خصوصیسازی در بازار سرمایه اهمیت دارد اما همچنان درجزئیات این روند، اختلافاتی وجود دارد.
البته اهمیت سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ دولتی که نقش حیاتی در صنعت، اشتغالزایی و اقتصاد کشور بازی میکند برکسی پوشیده نیست به همین جهت هرگونه تغییر در مالکیت و مدیریت آن تأثیرات گستردهای بر زنجیره تأمین، قطعهسازان، بازار خودرو، بازار سرمایه و حتی زندگی مردم دارد.
شرکت های تودلی بلای جان سایپا
از طرفی، بخش قابل توجهی از سهام سایپا به صورت «سهام تودلی» یا در مالکیت شرکتهای زیرمجموعه خود سایپا قرار دارد که این ساختار پیچیده، ارزیابی واقعی ارزش شرکت و واگذاری آن را دشوارتر میکند؛ گرچه طبق قانون برنامه هفتم توسعه، شرکتها موظف به واگذاری این سهام تودلی شدند، اما همچنان سازوکار دقیق و شفافی پیدا نکرده است تا حقوق سهامداران خرد و منافع ملی حفظ شود.
برای خواستگاران سایپا چه فکری دارید؟
چالش دیگر، سوابق سوء مدیریتی خواستگاران نارنجیهای جاده مخصوص است که موضوع حساسیت اهلیتسنجی خریداران را دو چندان میکند و لازم است به جهت جلوگیری از تکرار تجربههای ناموفق خصوصیسازی در گذشته، فرآیند اهلیتسنجی مالی، مدیریتی و حتی سوابق قضایی و امنیتی متقاضیان، با بالاترین دقت و شفافیت انجام شود.
البته جزئیات مربوط به نحوه واگذاری سهام سایپا مانند اینکه قرار است به صورت بلوکی یا تدریجی باشد همچنان مشخص نیست و درمورد شرایط پرداخت، تعهدات خریدار و نظارتهای پس از واگذاری نیز به صورت عمومی و شفاف اطلاع رسانی نشده است.
به گزارش تابناک، اخبار ضد و نقیض فروش سهام سایپا بیشتر از هر چیز به عدم شفافیت کامل و ناهماهنگی در تصمیمگیریهای کلان اقتصادی برمی گردد؛ به همین جهت ضروری است یک مرجع واحد و مورد توافق همه نهادها، مسئول اطلاعرسانی دقیق و به موقع شود تا تصمیمات کلان پس از اجماع و هماهنگی کامل اعلام شود تا از سردرگمی در بازار سرمایه و سهامداران جلوگیری شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.