در گفتگوی تفصیلی با تابناک مطرح شد؛

خام‌فروشی طلا و آهن، بیکاری تحصیل‌کرده‌ها؛ روایت نماینده قروه از فرصت‌های سوخته

در نخستین قسمت از سلسله گفت‌و‌گو‌های تابناک با نمایندگان مجلس، محمدرسول شیخی‌زاده نماینده مردم قروه و دهگلان به تشریح وضعیت حوزه انتخابیه خود، ظرفیت‌های بالقوه و مشکلات واقعی مردم پرداخت.  
کد خبر: ۱۳۰۷۴۲۰
|
۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۷:۳۰ 25 May 2025
|
1365 بازدید

از ظرفیت‌های معادن و کشاورزی تا چالش‌های کولبری و بازارچه‌های مرزی

به گزارش تابناک، در نخستین قسمت از سلسله‌گفت‌وگوهای ما با نمایندگان مجلس، پای صحبت محمدرسول شیخی‌زاده، نماینده مردم قروه و دهگلان نشستیم؛ گفت‌وگویی صریح و صمیمی درباره وضعیت حوزه انتخابیه، اولویت‌های مجلس، و دغدغه‌هایی که مردم با آن زندگی می‌کنند.

شیخی‌زاده به تشریح وضعیت حوزه انتخابیه خود، ظرفیت‌های بالقوه و مشکلات واقعی مردم پرداخت. او از خام‌فروشی معادن، ضعف صنایع تبدیلی، بیکاری جوانان تحصیل‌کرده، ضرورت فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی و دغدغه‌های حوزه سلامت گفت و از تلاش‌های خود برای خدمت به مردم در شرایط سخت خبر داد. بخشی از گفتگو به زبان‌های کردی و ترکی نیز اختصاص داشت تا پیوند عمیق این نماینده با مردمش را نشان دهد

این گفت‌وگو قرار است بخشی از مجموعه‌ای باشد که در آن با نمایندگان محترم مجلس درباره مسائل محلی و چالش‌های ملی گفت‌وگو خواهیم کرد؛ مجموعه‌ای که تلاش می‌کند چند نکته مهم و شنیدنی از دل صحبت‌ها بیرون بکشد و در اختیار افکار عمومی قرار دهد.

مشروح این گفتگو به شرح زیر است؛

تابناک: شما نماینده منطقه‌ای هستید که سال‌ها با محرومیت دست و پنجه نرم کرده و نیاز مردم به امکانات و توجه بیشتر در آن به شدت احساس می‌شود. حالا که یک سال از آغاز دوره نمایندگی‌تان گذشته، چه کرده‌اید تا بخشی از این آلام و مشکلات کاهش پیدا کند؟

درباره محرومیت باید بگویم که قروه و دهگلان به معنای واقعی محروم نیستند، بلکه خداوند این مناطق را با منابع معدنی بسیار غنی همچون معادن طلای ساربین، مرمر بابا شورا، قزل قایه، معدن آهن گلالی و سایر معادن سنگ و پوکه، موهوب کرده است. همچنین کشاورزی یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم این شهرستان‌ها است. اما متأسفانه به دلیل عدم توجه و برنامه‌ریزی درست، نتوانستیم از این ظرفیت‌های خدادادی به نفع مردم و منطقه بهره ببریم و این مسأله باعث شده نگاه عمومی به این مناطق نگاه محرومیت‌زدایی باشد.

شیخی‌زاده: بسم الله الرحمن الرحیم؛ ابتدا از شما و خبرگزاری تابناک بابت توجه به مسائل استان کردستان و شهرستان‌های قروه و دهگلان تشکر می‌کنم.

کردستان محروم نیست؛ ثروتمند اما بی‌برنامه است

درباره محرومیت باید بگویم که قروه و دهگلان به معنای واقعی محروم نیستند، بلکه خداوند این مناطق را با منابع معدنی بسیار غنی همچون معادن طلای ساربین، مرمر بابا شورا، قزل قایه، معدن آهن گلالی و سایر معادن سنگ و پوکه، موهوب کرده است. همچنین کشاورزی یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم این شهرستان‌ها است.

اما متأسفانه به دلیل عدم توجه و برنامه‌ریزی درست، نتوانستیم از این ظرفیت‌های خدادادی به نفع مردم و منطقه بهره ببریم و این مسأله باعث شده نگاه عمومی به این مناطق نگاه محرومیت‌زدایی باشد.

به عنوان نمونه، در حوزه معادن، خام‌فروشی همچنان ادامه دارد و صنایع تبدیلی در این منطقه شکل نگرفته است.

اخیراً پس از پیگیری‌های انجام شده، کارخانه کنسانتره معدن گلالی در حال احداث است و برنامه‌ریزی‌هایی برای ایجاد زنجیره فولاد نیز در شهرستان قروه انجام شده است، اما متأسفانه پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها بسیار کند بوده است؛ مثلاً کارخانه فولاد که حدود چهار سال است کلید خورده، تنها دو درصد پیشرفت داشته که تقریباً به معنی عدم پیشرفت است.

در حوزه کشاورزی هم با اینکه محصولات با کیفیتی مانند سیب‌زمینی، گندم، جو و کلزا تولید می‌شود، هیچ صنعت تبدیلی در منطقه شکل نگرفته است و این فرصت‌ها به خوبی مورد استفاده قرار نگرفته‌اند.

تابناک: الان نرخ بیکاری در ایران چقدر است؟

شیخی‌زاده: آمار سازمان برنامه و بودجه نرخ بیکاری را بالای ۱۴ درصد اعلام کرده است، اما من که در میدان هستم و با مردم ارتباط مستقیم دارم، وضعیت را ملموس‌تر می‌بینم.

بیشترین درخواست‌ها و مراجعاتی که به عنوان نماینده دریافت می‌کنیم، درباره اشتغال است؛ به خصوص اشتغال جوانان بیکار که اکثرشان فارغ‌التحصیل دانشگاهی هستند.

بیکاری تحصیل‌کرده‌ها، مهاجرت به تهران برای کارگری

جالب اینجاست که به دلیل نبود فرصت شغلی در شهرستان‌های قروه و دهگلان، بسیاری از مردم مجبور شده‌اند به شهرهای بزرگ مانند تهران مهاجرت کنند.

به عنوان مثال، اگر به بازار میادین میوه و تره‌بار تهران سر بزنید، تعداد زیادی از کارکنان آنجا اهل قروه هستند؛ زن و بچه، خانواده و بستگان‌شان را رها کرده‌اند و برای کسب رزق حلال به تهران آمده‌اند. این موضوع هیچ‌گاه عیب نیست و ما به این غیرت مردم افتخار می‌کنیم، اما سؤال این است که چرا در شهرستانی با این همه ظرفیت و زمینه‌های موجود، چنین شرایطی ایجاد شده است؟

از ظرفیت‌های معادن و کشاورزی تا چالش‌های کولبری و بازارچه‌های مرزی

تابناک: جناب شیخی‌زاده، با توجه به اینکه اشاره کردید در حوزه صنایع تبدیلی در منطقه اقدامات چشمگیری انجام نشده، لطفاً توضیح بیشتری درباره وضعیت معادن و صنایع مرتبط بدهید.

ثروت از قروه می‌رود، سرمایه‌گذاری در قبرس و امارات انجام می‌شود

شیخی‌زاده: بله، متأسفانه بخشی از ثروت معادن ما که به صورت خام‌فروشی استخراج می‌شود، مستقیماً به کشورهای خارجی منتقل می‌شود. برای مثال، بخشی از سرمایه‌های معادن ما در قبرس سرمایه‌گذاری شده است و فردی که بهره‌بردار این معادن است، اکنون در قبرس به عنوان یک سرمایه‌گذار شناخته می‌شود.

یعنی ثروت منطقه ما به جای اینکه در داخل کشور بماند، در خارج از کشور سرمایه‌گذاری می‌شود.

از طرفی، حدود ۸۰ درصد معدن طلای منطقه به خارج صادر می‌شود و شمش طلا به جای اینکه در کشور پردازش شود، خارج می‌رود. همچنین بخش‌هایی از معادن آهن ما در امارات سرمایه‌گذاری شده که این موضوع واقعاً ناراحت‌کننده است.

۳۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی، اما بدون اثر در منطقه

ما سال‌هاست که نامگذاری سال‌ها به تولید و حمایت از آن بوده، اما در عمل شاهد خام‌فروشی و خروج سرمایه‌های منطقه‌ای به خارج از کشور هستیم. اگر این سرمایه‌ها در داخل کشور و به خصوص در منطقه خودمان سرمایه‌گذاری شود، می‌تواند گردش مالی بزرگی به ارزش بالای ۳۰ هزار میلیارد تومان ایجاد کند که نقش مهمی در توسعه و اشتغال منطقه خواهد داشت.

یک گلایه جدی هم از برخی شرکت‌ها داریم که با وجود وجود جوانان تحصیل‌کرده بیکار در منطقه، نیروهای کاری را از خارج وارد می‌کنند. حتی برای مشاغل ساده‌ای مثل نگهبانی، از افراد غیر بومی استفاده می‌شود. این در حالی است که ما در شهرستان‌ها و استان کردستان، جوانانی داریم که توان و آمادگی لازم برای این کارها را دارند.

با توجه به اینکه استان ما حدود ۲۰۰ تا ۲۳۰ کیلومتر مرز با کشور عراق دارد، جوانان بومی در حال مرزداری هستند، پس چرا نباید از آنها برای نگهبانی معادن استفاده شود؟ این توجیهات برای استفاده از نیروی کار غیربومی قابل قبول نیست و مردم منطقه به این موضوع اعتراض دارند. قانون هم تصریح کرده که اولویت باید با نیروهای بومی باشد.

تنها باشماق فعال است؛ سایر مرزها روی کاغذ مانده‌اند

تابناک: آقای شیخی‌زاده، با توجه به اینکه کردستان یک استان مرزی است و انتظار می‌رود بازارچه‌های مرزی فعال و پررونقی داشته باشد، چرا همچنان موضوع کولبری مطرح است و این مسئله سامان نمی‌یابد؟ علت اینکه بازارچه‌های مرزی در این منطقه به خوبی شکل نمی‌گیرند و توسعه نمی‌یابند چیست؟متأسفانه زیرساخت‌های لازم برای فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی آماده نیست و این موضوع کار سختی هم نیست. اگر مسئولان همت کنند، می‌توان بازارچه‌های مرزی و مرزهای رسمی استان کردستان را فعال و مورد استفاده قرار داد. در حال حاضر تنها مرز رسمی باشماق فعال است و از سایر مرزها استفاده نمی‌شود.

متأسفانه زیرساخت‌های لازم برای فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی آماده نیست و این موضوع کار سختی هم نیست. اگر مسئولان همت کنند، می‌توان بازارچه‌های مرزی و مرزهای رسمی استان کردستان را فعال و مورد استفاده قرار داد. در حال حاضر تنها مرز رسمی باشماق فعال است و از سایر مرزها استفاده نمی‌شود.

شیخی زاده: متأسفانه زیرساخت‌های لازم برای فعال‌سازی بازارچه‌های مرزی آماده نیست و این موضوع کار سختی هم نیست. اگر مسئولان همت کنند، می‌توان بازارچه‌های مرزی و مرزهای رسمی استان کردستان را فعال و مورد استفاده قرار داد. در حال حاضر تنها مرز رسمی باشماق فعال است و از سایر مرزها استفاده نمی‌شود.

ترکیه بازار اقلیم را گرفته؛ ما هنوز دنبال زیرساختیم

مرزها فرصت بسیار خوبی برای صادرات به کشور همسایه، به ویژه اقلیم کردستان عراق هستند، اما نقش ما در بازار اقلیم نسبت به سایر همسایگان پایین است. ترکیه بخش قابل توجهی از بازار اقلیم کردستان را در دست دارد و محصولات متنوعی از جمله مواد غذایی و مصالح ساختمانی عرضه می‌کند. در حالی که مردم اقلیم کردستان تمایل زیادی به استفاده از محصولات ایرانی دارند و ارتباطات فرهنگی و اجتماعی نیز فراهم است.

مرزهای سقز، بانه، مریوان و سروآباد ظرفیت‌های قانونی برای توسعه دارند، اما باید زیرساخت‌ها فراهم شود تا این بازارچه‌ها باز و فعال شوند. این مسئله هم می‌تواند ثروت و اشتغال ایجاد کند و هم کولبری را ساماندهی نماید.

نشست استانداران چهار استان اقلیم کردستان عراق با استانداران استان‌های مرزی غرب کشور از جمله کردستان برگزار خواهد شد و امیدواریم این نشست نقطه شروع خوبی برای رونق و فعال شدن مرزهای استان باشد. همکاری طرف مقابل نیز برای باز شدن بازارچه‌ها ضروری است.

تابناک: در ارتباط با سفر رئیس جمهور به اقلیم کردستان صحبت کنید

شیخی زاده: سفر رئیس‌جمهور به عراق بسیار تاثیرگذار بود. ارتباط ویژه ایشان با زبان کردی زمینه‌ساز توسعه مراودات بیشتر در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شده است.

بیش از ۳ هزار دانشجوی عراقی در دانشگاه‌های کردستان ایران تحصیل می‌کنند

در حال حاضر بیش از ۳ هزار دانشجو از اقلیم کردستان عراق در دانشگاه‌های استان کردستان تحصیل می‌کنند. دانشگاه کردستان به‌ تنهایی بیش از ۱۵۰۰ دانشجوی تحصیلات تکمیلی دارد و دانشگاه‌های پیام‌نور، آزاد و علوم پزشکی نیز پذیرای دانشجویان زیادی هستند.

این روند از حدود هفت تا ده سال پیش آغاز شده و نقش مؤثری در ارتقای همکاری‌های فرهنگی و علمی داشته است. بسیاری از این دانشجویان با بورس تحصیلی به استان آمده و پس از پایان تحصیلات به کشور خود بازمی‌گردند.

تابناک: آقای دکتر! شما عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هستید؛ اوضاع دارو خوب نیست! خیلی از مردم پیام میدهند و خواستار پیگیری موضوعات مربوط به دارو مخصوصاً داروهای نایاب و کمیاب هستند

شیخی زاده: تحریم‌های ظالمانه قطعاً تاثیرگذار بوده است، اما مجلس در بودجه ۱۴۰۴ اعتبار ویژه‌ای برای تامین ذخیره دارو اختصاص داده و وزارت بهداشت مکلف شده همیشه یک ذخیره شش ماهه دارو داشته باشد.

خود رئیس‌جمهور نیز توجه ویژه‌ای به این موضوع دارد و همچنین نگاه حکیمانه و مدبرانه مقام معظم رهبری در این زمینه کمک‌کننده بوده است.

ما به عنوان اعضای کمیسیون بهداشت انتظار داریم وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو طوری عمل کنند که مردم با کمبود دارو مواجه نشوند.

مافیای دارو هست؛ مردم نباید قربانی شوند

البته نباید انکار کرد که در این حوزه مافیای دارو وجود دارد و دستگاه‌های امنیتی و نظارتی باید در برخورد با این موضوع فعال‌تر باشند. بعضاً داروی کمیاب در داروخانه‌های معمولی پیدا نمی‌شود ولی در نقاط دیگری مثل ناصر خسرو به وفور عرضه می‌شود که این مسئله ناراحت‌کننده است.

البته نباید انکار کرد که در این حوزه مافیای دارو وجود دارد و دستگاه‌های امنیتی و نظارتی باید در برخورد با این موضوع فعال‌تر باشند. بعضاً داروی کمیاب در داروخانه‌های معمولی پیدا نمی‌شود ولی در نقاط دیگری مثل ناصر خسرو به وفور عرضه می‌شود که این مسئله ناراحت‌کننده است.

در نهایت باید شرایطی فراهم شود که مردم نگرانی از بابت کمبود دارو نداشته باشند.

با گذشت چند دوره مجلس، معتقدم کم‌کم اثرات تصمیمات و اقدامات بهارستانی‌ها در این حوزه ملموس‌تر خواهد شد.

تابناک: آقای دکتر تقریبا یک سال از دوران خدمت شما در کسوت نمایندگی مجلس میگذرد، حاضرید به خودتان نمره بدهید؟ 

شیخی زاده: من به خودم نمره نمی‌دهم؛ اعتقاد دارم بهترین قاضی و نمره‌دهنده، مردم عزیزمان هستند که باید ما را ارزیابی کنند.

تنها چیزی که می‌توانم بگویم این است که تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ام و از هیچ فرصتی در پایتخت برای خدمت به مردم عزیز دو شهرستان قروه و دهگلان دریغ نکرده‌ام.

همچنین در حوزه انتخابیه دو دفتر فعال دارم؛ یکی در شهرستان دهگلان و دیگری در شهرستان قروه، علاوه بر دفتر مجلس که مانند سایر نمایندگان، محل فعالیت رسمی من است.

تابناک: در حوزه انتخابیه با ماشین شیشه دودی می‌چرخید یا معمولی و شفاف؟

با سمند مجلس هر هفته زمینی به حوزه انتخابیه سرکشی می کنم

شیخی زاده: ما تنها خودرویی که داریم، سمندی است که مجلس در اختیار گذاشته است و غیر از آن خودروی دیگری نداریم. افتخار می‌کنم که جزو نمایندگانی هستم که فقط یک هفته پنج‌شنبه و جمعه به حوزه انتخابیه نرفته‌ام؛ آن هم به دلیل ماموریت‌هایی که داشتم، مانند سفر با اعضای کمیسیون بهداشت به مسجدسلیمان و رامهرمز یا ماموریت به سیستان و بلوچستان.

به دلیل شرایط خاص استان کردستان و محدودیت پروازها، بیشتر رفت و آمدهایم زمینی بوده و هوایی عملاً امکان‌پذیر نبوده است.

عشق و علاقه‌ام این است که همواره در میان مردم باشم، علیرغم مشکلات و درخواست‌های فراوان آنها. اگر نتوانم دردی را دوا کنم، حداقل تلاش می‌کنم همراه و همدرد آنها باشم و به مشکلاتشان دامن نزنم. این اعتقاد قلبی و تلاشم است که در این مسیر ادامه دهم.

تابناک: در پایان مصاحبه اگر مایل هستید به زبان محلی در حد 30 ثانیه با مردم حوزه انتخابیه خود صحبت کنید

کردی و ترکی پاسخ مردم را می‌دهم!

شیخی زاده: مردم شهرستان قروه و دهگلان به زبان‌های کردی و ترکی صحبت می‌کنند. خداوند لطف کرده و من به هر دو زبان کردی و ترکی مسلط هستم. در تماس‌ها اگر کردی صحبت کنند، جواب می‌دهم و اگر ترکی تماس بگیرند، به ترکی پاسخ می‌دهم. از همین جا با زبان شیرین کردی و ترکی خدمت مردم عزیزم عرض می‌کنم:

«هه موو تان ئازیزن بو من، خداتان بپاریزه!»

«هامون منه عزیزسیز، الله نگهداروز، اولسون یاشاسین عزیز.»

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت