شرکت سرمایهگذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو)، بهعنوان یکی از مهمترین زیرمجموعههای شستا، این روزها در مسیر واگذاری قرار گرفته است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ بر اساس اعلام مدیرعامل شستا، هدف از واگذاری تاپیکو، خروج از بنگاه داری و حرکت به سمت سهامداری حرفهای است. شعاری که در ظاهر بهدنبال اصلاح ساختار است، اما واقعیت آن است که وضعیت امروز تاپیکو حاصل سالها بیتوجهی و مدیریت ناکارآمد دولتی ها بوده که اکنون فروش را بهعنوان تنها راه گریز از بحران، ضروری کرده است.
از بنگاهداری تا بنبست مدیریتی
تاپیکو در سالهای اخیر، بهجای آنکه به بازوی اقتصادی توانمند در حوزه انرژی و پتروشیمی تبدیل شود، به حیاط خلوت انتصابهای سیاسی و رفیقمحور بدل شده است. نگاه حاکمیتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، که ماهیتاً غیرتخصصی و دستوری بوده، باعث شده این شرکت نهتنها از مسیر سودآوری فاصله بگیرد، بلکه به زیاندهی هم نزدیک شود.
سود انباشته تاپیکو آب رفت!
به عنوان نمونه، براساس گزارش حسابرس مستقل، تا پایان آبانماه سال قبل، سود انباشته تاپیکو با کاهش سنگین ۱۷ هزار و ۸۶۷ میلیارد تومان نسبت به شش ماه قبل مواجه شده است. این عدد نهتنها یک هشدار جدی برای سهامداران است، بلکه نشانه روشنی از فرسایش تدریجی سرمایه در یکی از مهمترین داراییهای شستا محسوب میشود.
در شرایطی که عملکرد تاپیکو زیر سایه مدیریت دولتی تحلیل رفته، حالا واگذاری آن به بخش حرفهایتر و تخصصی، میتواند آغاز یک بازسازی جدی باشد. دو متقاضی برای تصاحب سهام مدیریتی تاپیکو اعلام حضور کردهاند: هلدینگ خلیجفارس و شركت سرمایه گذاری اهداف ( زیر مجموعه صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت ). هرچند بررسیهای تابناک نشان میدهد که شركت سرمایه گذاری اهداف، علاقهای جدی به خرید این شرکت ندارد؛ احتمالاً در نهایت، مسیر واگذاری به نفع هلدینگ خلیجفارس رقم می خورد.
فرصتی برای بازگشت به مسیر تولید
در میان دو متقاضی خرید تاپیکو، به نظر می رسد هلدینگ خلیجفارس بهعنوان یکی از بزرگترین و موفقترین بازیگران حوزه پتروشیمی کشور، تجربه و توان لازم برای بازسازی ساختاری تاپیکو را در اختیار دارد. چنانچه این انتقال انجام شود، میتوان امیدوار بود که تاپیکو بار دیگر به مدار سودآوری بازگردد و نقش واقعی خود را در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی همراه با نگاه تخصصی بازیابد.
آیا دخالتها ادامه می یابد؟
با وجود طرح واگذاری تاپیکو، شنیدهها حاکی از آن است که شستا به عنوان بازوی اصلی اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قصد ندارد بهطور کامل از تاپیکو خارج شود و همچنان بهدنبال حفظ بخشی از سهام و اعمال نظارت مدیریتی است. این رویکرد شبهدولتی، میتواند در تناقض کامل با اصل واگذاری و سهامداری حرفهای باشد و روند اصلاح ساختار شرکت را با چالش جدی مواجه کند.
به گزارش تابناک؛ تاپیکو نمونهای از شرکتهاییست که در نتیجه دخالتهای سیاسی و نگاه غیرحرفهای، مسیر توسعه را به کاهش سوددهی تغییر داده است. اکنون که مسیر واگذاری در پیش گرفته شده، لازم است این واگذاری بهصورت واقعی، شفاف و بدون دخالتهای پشتپرده انجام شود؛ چراکه تنها در این صورت میتوان به احیای تاپیکو و بازگشت آن به جایگاه واقعی در صنعت پتروشیمی و البته سرمایه گذاری کشور امیدوار بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.