به گزارش خبرنگار فرهنگی تابناک، فیلم سینمایی «صیاد» به کارگردانی جواد افشار چندی پیش بر پرده سینماها اکران شد. برپایی سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هم بهانه خوبی است تا به کتابهایی را که درباره اینشخصیت ملی منتشر شدهاند، بپردازیم.
ماهنامه فرهنگی هنری سرو هم در شماره ۶۱ خود که ویژه فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳ بود، مطلبی بهقلم امیر حیدری در اینباره منتشر کرد که با عنوان «صید کلمات صیاد» منتشر شد و به بهانههای گفتهشده مرورش میکنیم؛
***
هر چند دیر
این کتاب به سرگذشت جوانی شهید علی صیادشیرازی در سالهای (1343 – 1359) میپردازد، شامل 75 عنوان خاطره از دوران جوانی حضور ایشان در ارتش است که توسط انتشارات ایران سبز و با حمایت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس منتشر شده است. هر خاطره با یک تصویر مرتبط از سالهای جوانی صیاد شاید جذاب باشد. کتابی 181 صفحهای که توسط سرهنگ هیبتالله اسدی نوشته شده است.
تا کوچههای آسمان
محمدمهدی بهداروند کتای را در هشت بخش یاد جنگ، حقیقت جنگ، شروع واقعه، بازوی امام، ثبت تاریخ دفاع مقدس، عملیات کربلا، سه مقطع جنگ با ضد انقلاب، قرارگاه مشترک نوشته که در سال 90 به چاپ دوم رسیده است. این کتاب 168 صفحهای را نشر فردا چاپ کرده و دومین سری از مجموعه کتابهای فرهنگ پایداری میباشد که درباره شهید علی صیادشیرازی منتشر شده است.
سیری در رفتارشناسی شهید سپهبد علی صیادشیرازی
همانگونه که از نام کتاب پیداست محمودرضا امینی در سال 1391 نوشتههایی را به انتشارات ایران سبز سپرده است که به منش و خصوصیات اخلاقی این شهید در قالب سه فصل «خصوصیات اخلاقی»، «رفتارشناسی صیاد در مدیریت و مسئولیت» و «رویکرد عملی رفتار شهید در جامعه» پرداخته است.
گردنه خان تا قله آربابا (شرح آزادسازی محور سقز بانه، پادگان بانه و قله آربابا)
شاید روایتهای شهید صیادشیرازی و 5 تن از همرزمانش در شرح آزادسازی محور سقز- بانه، پادگان بانه و قله آربابا برای علاقمندان به تاریخ جنگ و روایتهای شفاهی جالب باشد. نگارش اولیه کتاب در سال1377 و نگارش نهایی آن در سال 1379 انجام شده است. نجاتعلی صادقیگویا نویسنده این کتاب است که آن را در قالب 140 صفحه با انتشارات ایران فردا سپرده است.
آزادی خرمشهر
احمد دهقان کتاب کوچکی را در قالب 37 صفحه پالتویی توسط انتشارات سوره مهر منتشر کرده است که شامل خاطراتی از عملیاتهایی است که شهید علی صیادشیرازی در آنها نقش محسوسی داشته است. کتابی که به مناسبت بیستوپنجمین سالگرد آزادی خرمشهر نگارش شده در واقع مصاحبهی آقای سعید فخرزاده - از همرزمان و دوستان شهید - است.
خاطرات سالهای نبرد
این کتاب شامل 16 خاطره است که به عملیاتهای مهم جنگ و تأثیر حضور ایشان اشاره دارد که به کوشش واحد کودک و نوجوان دفتر ادبیات هنر و مقاومت و توسط نشر شاهد منتشر شده است.
مسافر صبح
شورای شعر بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در سال 81 مجموعه شعرهایی را که درباره شهید صیاد سروده شده توسط انتشارات نخلستان منتشر کرده است. سرودههایی از سید محمد آتشی، حسین اسرافیلی، رضا اسماعیلی، آمنهالسادات ابطحی، حمیدرضا اکبریشروه، عباس براتیپور و پرویز بیگیحبیبآبادی.
منافقین در کمینگاه صیاد
هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیادشیرازی این کتاب را در سال 1393 منتشر کرده است. کتابی که به نقش ارتش و شهید علی صیادشیرازی در عملیات مرصاد میپردازد و نویسنده آن محمدمسعود بهمنی است.
امیر سرافراز1 (ویژه همایش مدیریت و فرماندهی شهید سپهبد علی صیادشیرازی)
این کتاب به همت کمیته علمی همایش مدیریت و فرماندهی شهید سپهبد علی صیادشیرازی، توسط بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس در سال 1393 چاپ شده است و خاطرات دوستان و همرزمان شهید علی صیادشیرازی را بیان میکند.
راز جاودانگی صیادشیرازی
کتاب راز جاودانگی صیادشیرازی فرازهایی از زندگی ایشان را در قالب 17 فصل بیان کرده است. کتابی 361 صفحهای که نویسنده آن سید تراب ذاکری است و در سال 92 توسط انتشارات مرکز آموزشی و پژوهشی شهید سپهبد صیادشیرازی به دست ماشین چاپ سپرده شده است.
سفر به ماوراء
آخرین مأموریت میدانی هیأت معارف جنگ در معیت شهید سپهبد علی صیادشیرازی به بازآفرینی عملیات بیتالمقدس اشاره دارد که توسط سید کاوه خاتمی در این کتاب به رشته تحریر درآمده و در سال 84 توسط نشر ایران سبز چاپ شده است. در انتهای کتاب نیز اسناد و عکسهای قابل توجهی آمده که شاید برای مخاطبین تازگی داشته باشد.
سخن آشنا
سخنرانی سرتیپ ناصر آراسته درباره تحلیل کوتاهی از دفاع مقدس و خاطرات شهید علی صیادشیرازی به اهتمام سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران و توسط نشر آجا به چاپ رسیده است. مولف آن علی اعوانی است و چاپ اول آن برمیگردد به سال 86 .
تیپ 5 حضرت ابوالفضل (ع)
این کتاب 16 بخش است که به ویژگیها و خصوصیات تیپ حضرت ابوالفضل (ع) و دلاوریها و سلحشوریهای شهید صیادشیرازی اشاره دارد. ناشر آن انتشارات ایران سبز است، در سال 95 در 72 صفحه پالتویی چاپ شده و محمدحسن حبیبیان نیز مولف آن است.
در کمینگاه دشمن
سرتیپ2 نجاتعلی صادقیگویا خاطراتی را از شهید سپهبد علی صیادشیرازی، سرتیپ پاسدار فتحالله جعفری، سرتیپ احمد ترکان، سرتیپ2 مظفر کشاورز، برادر غلام خلیلی، سرهنگ خلبان عبدالحمید نجفی، سرتیپ2 پیاده احمد اسدی، شهید سرهنگ علی کلاته و سرتیپ ناصر آراسته درباره چهل روز عملیات محور بانه- سردشت در شهریور و مهر 1359 گردآوری کرده و در سال 89 آن را برای انتشار به دست هیئت معارف جنگ «شهید سپهبد علی صیادشیرازی» سپرده است.
جلوه یار
باز هم انتشارات ایران سبز و کتاب دیگری درباره شهید صیاد شیرازی که در سال 86 چاپ شده است. احمد حسینیا در این کتاب روایت محافظان شهید را گردآوری کرده است. در یکی از این روایتها میخوانیم؛ «یک بار اتومبیل شهید سپهبد علی صیادشیرازی خراب شد و آن را به تعمیرگاه برد. چون اتومبیل ایشان یکی دو روزی باید در تعمیرگاه میماند، به من گفت: آقای خُمان، شما زحمت بکشید این پیکانتان را در اختیار خانواده ما بگذارید – پیکان متعلق به ارتش بود - پیکان را در اختیار خانواده شهید علی صیادشیرازی قرار دادم. وقتی اتومبیل ایشان آماده شد و آن را از تعمیرگاه آوردند، گفتند: ماشین شما چند روز در اختیار خانواده ما بود؟ جواب دادم: دو روز، گفتند اتومبیل مرا ببرید به اندازه دو روز استفاده دولتی کنید تا من چیزی مدیون نباشم. و من هم دستور را اجرا کردم. از این موضوع غیر از شهید و من کس دیگری مطلع نشد.»
در کمین گل سرخ
شاید یکی از آشناترین و پرتیراژترین کتابها درباره شهید صیاد نوشته محسن مومنی شریف باشد که چاپ چهاردهم آن در سال 1387 توسط انتشارات سوره مهر به بازار آمده است.
این کتاب 384 صفحهای زندگی و خاطرات دوران کودکی تا زمان شهادت شهید صیادشیرازی را روایت میکند و عکسهایی از وسایل شخصی، پدر شهید و... را در ضمیمه خود دارد.
ناگفتههای جنگ
26 گفتار از جنگ تحمیلی و رشادتهای صیاد در قالب صد و هفتاد و هفتمین سری از مجموعه خاطرات دفتر ادبیات هنر و مقاومت همراه با عکسهایی از شهید در حین تشریح و شناسایی عملیات بیتالمقدس به همرزمان خود را در این کتاب میبینید. نویسنده آن احمد دهقان است و در 357 صفحه برای اولین بار در سال 78 توسط انتشارات سوره مهر چاپ شده است.
عملیات آزادسازی سنندج و گردنه صلواتآباد اردیبهشت1359
مجموعه روایتهایی از شهید سپهبد صیادشیرازی، سرتیپ ستاد سید حسام هاشمی، سرهنگ خلبان محمد عربسرهنگی، سرتیپ احمد ترکان، سرهنگ ستاد حسین خرسندی، سرتیپ3 محمود بدری، سرتیپ سیاوش جوادیان، سرتیپ پاسدار طائفهنوروز، سرتیپ پاسدار حسین همدانی، روزشمار عملیات سنندج در خاطرات سرتیپ ستاد سید حسام هاشمی، تجزیه و تحلیل و نتایج اجرای مأموریت، کروکی عملیات، نقشه عملیات، گزارش روزنامهها از فعالیت ارتش و سپاه، نقشه منطقه سنندج در گردنهی صلواتآباد و... از بخشهای این کتاب هستند. در سال 93 توسط انتشارات ایران سبز چاپ شده و مولف آن سرتیپ2 نجاتعلی صادقی گویا است.
سپهبد اخلاص
انتشارات مکعب در سال 93 تالیف سرگرد نعمتالله مصباح نهاوندی درباره شهید را در قالب 187 صفحه چاپ کرده است. این کتاب شامل 4 بخش است که به سیره رفتاری و اخلاقی - نظامی ایشان اشاره دارد. این بخشها شامل تحلیل سیرهی عملی و شخصیت نظامی شهید صیادشیرازی، خاطرات همرزمان و شهید صیادشیرازی، راهبردهای سرهنگ صیادشیرازی در دفاع مقدس و نقش نیروی زمینی ارتش در دفاع مقدس (مقالات متفرقه) میباشد.
عملیات شیندرا
این کتاب مجموعه خاطراتی از حضور شهید در منطقه عملیاتی است و در بهار 83 توسط هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیادشیرازی چاپ شده است. مولف آن نیز سرتیپ2 نجاتعلی صادقیگویا است.
یاد دوران خاطرات دوران جوانی شهید فرزانه سپهبد علی صیادشیرازی (1342 – 1356)
«به هرحال فردای آن روز پرویز با یک هفته مرخصی عازم تبریز بود، پس از برگشت او علی هم به مرخصی رفت، اما او در برگشت مرا غافلگیر کرد، او با خود کتابهای انگلیسی سری (1400) را همراه با ضبط صوت و نوارهای مربوطه آورده بود، کار شروع شد، بدون وقفه زبان میخواند و به توصیه او من هم همین کار را دنبال کردم؛ البته، پیگیری من طبق معمول ضعیفتر بود ولی او حتی مر دورادور کنترل میکرد که مبداد غافل شوم، استعداد چندانی در فراگیری زبان نداشتیم، اما با پشتکار و وقت گذاشتن و هدفمند کردن، خود را به حداقل قابل قبولی رساندیم و اتفاقات سالهای بعد همین موضوع را ثابت کرد.»... این کتاب شامل 58 خاطره از دوران جوانی شهید و عکسهایی از دوران جوانی اوست. نویسنده آن هیبتالله اسدی، ناشر؛ انتشارات دانشگاه افسری امام علی (ع) و سال چاپ 1383آن است.
شهید صیاد در کلام یاران
(تجلیل فرماندهی معظم کل قوا از مقام شهید صیاد/ سرتیپ سید ناصر حسینی)، (برای من واقعاً یک برادر خوب بود.../ سرتیپ دوم پرویز صادقی)، (نماز باید اول وقت خوانده شود/ سرتیپ دوم دکتر ابوالقاسم کیا)، (اجازه بدهید من شخصاً بروم/ سرتیپ دوم آزاده حسین یاسینی)، ( درایت و هوشمندی و تصمیم به موقع/ سرتیپ دوم سید علی مهرابی) نمونههایی از 85 روایت دوستانه از شهید صیاد است که در این کتاب آمده. نویسنده :سرهنگ محمود هادقی؛ ناشر:هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیادشیرازی؛ چاپ اول 1395
افلاکیان زمین/10 (شهید علی صیادشیرازی)
کتاب علی صیادشیرازی دهمین کتاب از سری مجموعه آثار افلاکیان زمین توسط محمدحسین عباسیولدی و توسط نشر شاهد منتشر شده است. قطع کتاب پالتویی است و چاپ اول آن در سال 84 بوده است.
صید و صیاد
این کتاب در واقع داستانهایی کوتاه و خواندنی درباه شهید است که محسن صادقینیا آن را نوشته است. ناشر: سوره سبز،چاپ اول: زمستان 1392، 54 صفحه پالتویی.
میراث
چهل حدیث از نهجالبلاغه در باب رهبری که به جلسات معارف و علوم قرآنی شهید برمیگردد و توسط احمد نوروزیفرسنگی تنظیم شده است. ناشر آن هیأت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیادشیرازی، چاپ اول آن در سال 1387 و 146 صفحه رقعی میباشد.
منش فرماندهی ( به روایت شهید علی سپهبد علی صیادشیرازی)
کتاب منش فرماندهی است. شناخت نعمت و شکر نعمت، مسئولیتها و وظایف مدیر و فرمانده، برنامهریزی، هماهنگی و کنترل، ایجاد انگیزه و ابتکار، چارهجویی و پیشگیری، بررسی و ارزیابی عوامل پیروزی و ناکامی، جمعآوری اطلاعات و آمار لازم، جذب نیروهای صالح و تشویق و توبیخ نام فصلهایی هستند که سیره رفتاری – نظامی شهید علی صیادشیرازی را به قلم احمد نوروزیفرسنگی تشریح کردهاند. در سال 93 توسط انتشارات ایران سبز چاپ شده است.
ققنوس رهیده
گفتوگوهایی با امیر سید حسام هاشمی، دوست و همرزم شهید؛ مادر شهید، شهربانو شجاع؛ همسر شهید، عفت شجاع؛ دختر شهید، مریم صیادشیرازی؛ برادر شهید صفر (سعید) صیادشیرازی؛ خواهر شهید، صدیقه صیادشیرازی و دوستان و آشنایان شهید که به همت سارا پورجعفر روند زندگی شهید صیادشیرازی را برای خواننده طرح میکند. این کتاب در سال 96 توسط موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی ضریح آفتاب به دست ماشین چاپ سپرده شده است.
خاطرات شهید امیر سپهبد صیادشیرازی
شاید خاطرات و زندگی شهید با بیان و قلم خودش از بسیاری دیگر از کتابهایی که درباره ایشان نوشته شده خواندنیتر باشد، خاصه اینکه بخش اسناد و تصاویر، حکمها و نامههای محرمانه نیز توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی که ناشر کتاب است به آن اضافه شده. این کتاب 180 صفحهای در تابستان 87 به چاپ چهارم رسیده است.
یادداشتهای ویژه (شهید سپهبد علی صیادشیرازی)
40 یادداشت ویژه از مناطق عملیاتی و جنگی که شهید علی صیادشیرازی در آن حضور داشته و به قلم خود آنها را به نگارش درآورده است. نمونهای از این یادداشتها عبارتنداز؛ 22/02/1364 شرایط کنونی جنگ، 16/05/1364 یادداشت در حال و هوای عملیات قادر، 22/08/1364 نامه به جناب سرهنگ جلالی وزیر دفاع وقت، 23/08/1364 در پادگان پسوه، 29/08/1364 در بیمارستان خانواده هنگام بستری به علت مجروحیت، 26/11/1364 ید واحده و قدرت واحده باشیم، 29/11/1364 نکات مهم برای آگاهی فرماندهان، 09/12/1364 نامه به جانشین ف نزاجا، 14/12/1364 تدابیر برای عملیات والفجر10، 16/12/1364 نامه به حجتالاسلاموالمسلمین آقای هاشمیرفسنجانی. این کتاب به کوشش سرتیپ سید حسام هاشمی تهیه و تنظیم و در سال 81 توسط انتشارات ایران سبز چاپ شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.