آیا سقف وافل ضد حریق است؟

در هنگام اجرای پروژه‌های ساختمانی یکی از اصلی‌ترین موارد در نظر داشتن ایمنی ساختمان به ویژه در برابر آتش‌سوزی است. در حال حاضر شاهد سیستم‌های نوین سقف‌سازی نظیر سقف وافل هستیم
کد خبر: ۱۳۰۳۶۵۲
|
۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۶ 05 May 2025
|
312 بازدید

آیا سقف وافل ضد حریق است؟

در هنگام اجرای پروژه‌های ساختمانی یکی از اصلی‌ترین موارد در نظر داشتن ایمنی ساختمان به ویژه در برابر آتش‌سوزی است. در حال حاضر شاهد سیستم‌های نوین سقف‌سازی نظیر سقف وافل هستیم که نه تنها از لحاظ ظاهری و کاهش مصرف مصالح توانسته‌ است توجه‌ها را به سوی خود جلب نماید، بلکه از لحاظ مقاومت در برابر حریق نیز مورد توجه مهندسان و طراحان قرار دارد. نکته قابل‌توجه این است که انتخاب قالب سقف وافل مناسب، تأثیر مستقیمی در کیفیت اجرا و مقاومت نهایی سقف دارد. استفاده از قالب‌های استاندارد و باکیفیت می‌تواند به افزایش ایمنی سازه در برابر حرارت کمک کند و اجرای دقیق‌تری را فراهم آورد. اما آیا سقف وافل ضد حریق است؟ برای پاسخ به این سوال باید به طور دقیق اقدام به بررسی ویژگی‌ها، مصالح و استانداردهای ساخت شود. در ادامه، ضد حریق بودن سقف وافل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سقف وافل چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

سقف وافل (Waffle Slab) یک نوع دال بتنی است که آن را به صورت شبکه‌ای یا مربعی طراحی می‌کنند. سقف‌های وافل با استفاده از قالب‌های خاص و موقت پلاستیکی یا پلی پروپیلن تولید می‌گردند و مجهز به حفره‌هایی در سطح زیرین خود هستند که ظاهری مشابه با وافل ایجاد خواهند کرد؛ به همین علت سقف‌های مذکور را تحت عنوان وافل می‌شناسند. سیستم وافل به علت استفاده بهینه از بتن و فولاد، کاهش وزن مرده سقف و همچنین پخش یکنواخت بار به عنوان یکی از سیستم‌های مدرن و مقرون‌به‌صرفه در سازه‌های بتنی به شمار می‌رود که به شیوه زیر اجرا می‌شود:

1.    نصب قالب وافل روی شاسی‌بندی فلزی

2.    قرار دادن میلگردهای اصلی و تقویتی طبق نقشه

3.    بتن‌ریزی با کمک بتن آماده با مقاومت مشخص

4.    عمل‌آوری بتن به منظور افزایش مقاومت نهایی

5.    باز کردن قالب‌ها بعد از گیرش کامل

ویژگی‌های مقاومتی سقف وافل در برابر آتش‌سوزی

سقف‌های وافل مزیت‌های فراوانی دارند؛ اما یکی از مزیت‌های کمتر شناخته‌شده‌ی این سیستم‌ها توانایی آن‌ها در مقابله با آتش‌سوزی است. سقف وافل بتن آرمه بر خلاف بسیاری از سقف‌های سنتی می‌تواند تا مدت زمان مشخصی در برابر حرارت و دمای بالا مقاومت خوبی از خود نشان دهد؛ در حالی که بسیاری از سقف‌های سنتی در صورتی که در معرض حرارت قرار گیرند، به سرعت دچار تخریب خواهند شد.

پوشش مناسب بتن روی میلگردها در این سیستم‌های سقف‌سازی از داغ شدن سریع فولاد جلوگیری خواهد کرد. همچنین، ساختار شبکه‌ای سقف وافل سبب توزیع حرارت به صورت یکنواخت شده و همین موضوع از تمرکز گرما در یک نقطه جلوگیری خواهد کرد. ناگفته نماند که عدم استفاده از مصالح قابل اشتعال نظیر یونولیت در ساختار اصلی نیز باعث می‌شود این سقف ضدحریق شود. به بیان دیگر، سقف‌های وافل در زمان وقوع آتش‌سوزی می‌توانند عملکردی مشابه با یک سد حرارتی را داشته باشند و زمان کافی برای تخلیه اضطراری ساختمان را فراهم سازند.

آیا سقف وافل ضد حریق است؟

نقش بتن در افزایش مقاومت سقف وافل در برابر حریق

بتن از جمله مصالح مقاوم در برابر آتش محسوب می‌شود که نه تنها حرارت را به سختی انتقال می‌دهد، بلکه سبب ایجاد یک لایه محافظتی نیز شده و مانع داغ شدن سریع میلگردها نیز می‌شود. بنابراین، «بتن» در افزایش مقاومت حرارتی سازه در سیستم وافل نقش پُر رنگی را ایفا می‌نماید. از جمله خصوصیات بتن که در مقاومت حرارتی آن موثر هستند، می‌توانیم به نسبت آب به سیمان پایین، استفاده از افزودنی‌هایی نظیر میکروسیلیس یا فایبر و ضخامت مناسب پوشش بتنی روی میلگردها متناسب با استانداردهای آتش‌نشانی اشاره داشته باشیم. علاوه بر این، در پروژه‌های خاص به منظور ارتقای عملکرد در برابر حریق می‌توان از بتن‌های مقاوم در برابر حرارت بالا بهره برد.

مقایسه سقف وافل با دیگر سقف‌ها از نظر ایمنی در برابر آتش

برای این که بتوانیم مزیت‌های سقف وافل را بهتر درک کنیم، باید این سقف را با سایر سقف‌ها مقایسه نماییم. در جدول زیر، رفتار سقف‌های مختلف در برابر آتش را با مزیت سقف وافل در برابر حرارت مقایسه خواهیم کرد:

نوع سقف

رفتار در برابر آتش

مزیت سقف وافل

تیرچه بلوک

دارای یونولیت و اشتعال‌پذیر

عدم استفاده از مواد قابل اشتعال

سقف کامپوزیت

انتقال سریع گرما به تیرها

رفتار کندتر در گسترش حرارت

دال تخت بتنی

عملکرد خوب ولی سنگین

عملکرد مشابه با وزن کمتر

سقف کرومیت

مقاومت کمتر در بخش فلزی

مقاومت حرارتی بیشتر در بتن وافل

با توجه به جدول فوق، سقف‌های وافل به دلیل بهره‌مندی از هسته‌ی بتنی یکپارچه و طراحی مشبک خود، در مقایسه با سایر گزینه‌ها در برابر گسترش آتش و آسیب‌های ناشی از آن مقاومت بهتری از خود نشان می‌دهند.

عوامل مؤثر بر میزان مقاومت سقف وافل در برابر آتش‌سوزی

علاوه بر مصالح استفاده شده در سقف وافل، نحوه طراحی و اجرای این سقف نیز بر میزان مقاومت آن در برابر آتش‌سوزی موثر خواهد بود. از جمله مهم‌ترین عوامل موثر بر میزان ضدحریقی این سقف موارد زیر است:

·    طراحی سازه‌ای باید توسط مهندسین مجرب و با رعایت آیین‌نامه‌ها و استانداردهای مورد نیاز صورت گیرد.

·    کیفیت بتن مصرفی و افزودنی‌های حرارتی نیز بر میزان مقاومت سیستم وافل در برابر حریق موثر خواهد بود.

·    در صورتی که میلگردها با بتن کافی حداقل 2.5 الی 3 سانتی‌متر پوشش داده شوند، سطح مقاومت در برابر آتش افزایش پیدا خواهد کرد.

·    تخصص تیم مجری سقف وافل نیز در کیفیت این سیستم و میزان مقاومت آن در برابر آتش بی‌تأثیر نیست.

بنابراین، اگر پارامترهای فوق در هنگام اجرای سیستم وافل مد نظر قرار نگیرند، حتی بهترین سیستم‌های سقفی نیز در برابر حرارت و آتش آسیب‌پذیر خواهند بود.

آیا سقف وافل ضد حریق است؟

آیا سقف وافل استانداردهای مقاومت در برابر آتش را دارد؟

در صورتی که سقف‌های وافل متناسب با استانداردهای ملی و بین‌المللی طراحی و اجرا شوند، در برابر آتش قابل اعتماد خواهند بود. از جمله استانداردهای مقاومت در برابر آتش می‌توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:

·    مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران: الزامات عمومی ایمنی در برابر آتش در ساختمان‌ها

·    استاندارد EN 1363: روش آزمون عمومی برای مقاومت در برابر آتش

·    استاندارد ISO 834: تست مقاومت سازه‌های بتنی در مقابل حرارت بالا

جالب است بدانید در پروژه‌هایی که تحت نظارت اصولی و کاملاً دقیق اجرا شده‌اند، سقف وافل توانسته حتی موفق به کسب رتبه‌های بالا در تست‌های آزمایشگاهی شود و مقاومت بیش از 1 ساعت را ثبت نماید؛ این معیار می‌تواند برای ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری یک موضوع بسیار مهم باشد.

جمع‌بندی: آیا سقف وافل یک انتخاب ایمن در برابر حریق است؟

در نهایت، آیا سقف وافل ضد حریق است؟ در یک کلام بله! در صورتی که اصول مهندسی و استانداردهای ایمنی در فرایند طراحی و اجرای سقف وافل رعایت شوند، این سیستم سقف‌سازی از جمله ایمن‌ترین گزینه‌ها در برابر آتش‌سوزی به حساب می‌آید. سیستم وافل با تکیه بر بتن مقاوم در برابر حرارت، طراحی وافل و شبکه‌ای و همچنین عدم استفاده از مصالح اشتعال‌پذیر، یکی از بهترین و ایمن‌ترین گزینه‌ها در پروژه‌های ساختمانی به شمار می‌آید. البته، نباید فراموش کنید که طراحی و اجرای سقف‌های وافل به تخصص، تجربه و تجهیزات استاندارد نیاز دارد. تیمی که وظیفه اجرای سقف وافل را بر عهده می‌گیرد، باید آشنایی کامل با استانداردهای ایمنی، نوع مصالح و همچنین روش‌های صحیح اجرا را داشته باشد. برای مثال مجموعه سقف وافل حاتم بنا یکی از قدیمی ترین شرکت‌های مجری سقف وافل در ایران است. در آخر، اگر می‌خواهید یک سازه مقاوم، ایمن و با طول عمر بالا داشته باشید، سقف وافل می‌تواند یک انتخاب کاملاً قابل اعتماد باشد.

 

 

انتهای رپرتاژ آگهی/

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت