بازدید 2953
۴

تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه

دو نوع از مهم ترین محصولات سرد که کاربردهای زیادی را در صنایع سبک و مهم به خود اختصاص می دهند، ورق های روغنی و گالوانیزه می باشند. شباهت این دو محصول تنها از نظر فلز پایه می باشد که جنس آن از فولاد است؛ اما در این مقاله به بررسی تفاوت های آن ها پرداخته ایم همراه ما باشید .
کد خبر: ۱۱۸۹۰۱۷
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۳ 22 August 2023

تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه

دو نوع از مهم ترین محصولات سرد که کاربردهای زیادی را در صنایع سبک و مهم به خود اختصاص می دهند، ورق های روغنی و گالوانیزه می باشند. شباهت این دو محصول تنها از نظر فلز پایه می باشد که جنس آن از فولاد است؛ اما در ادامه به بررسی تفاوت های آن ها پرداخته شده است.

اولین و مهم ترین تفاوت محصولات روغنی و گالوانیزه در فرآیند تولید آن ها می باشد. مواد اولیه برای تولید ورق های روغنی، محصولات سیاه اسیدشویی شده می باشند که در فرآیند نورد سرد قرار می گیرند، اما ورق های گالوانیزه از طریق پوشش دهی فلزات سرد یا روغنی توسط فلز روی به وجود می آیند. البته می توان این مورد را یک وجه مشترک نیز دانست؛ زیرا محصولات سرد نیز در ادامه به وجود آمدن فلزات گرم یا سیاه تولید می شوند.

دومین تفاوت آن ها در خواص و در نتیجه کاربرد نهایی آن ها است؛ به صورتی که محصولات گالوانیزه به سبب قرارگیری پوشش روی بر سطح آن ها دارای مقاومت بالایی در برابر رطوبت، آب، زنگ زدگی می باشند. این خواص سبب استفاده از فولاد گالوانیزه برای تولید شیت های رنگی و فرم دار (شیروانی) شده است؛ در صورتی که فلزات روغنی تنها در برابر ضربه و فشارهای زیاد استحکام بالایی را برای خود شامل می شوند؛ در نتیجه در مصارفی به کار برده می شوند که نیاز به مقاومت بالایی در برابر عوامل ذکر شده باشد. بخش عمده ای از تولید آن ها نیز برای تولید فولاد گالوانیزه به کار می رود.

فلزات روغنی دارای سطحی صاف، روشن و صیقلی می باشند؛ در صورتی که فلزات گالوانیزه به علت قرارگیری پوشش روی، رنگی مایل به نقره ای داشته و سطح آن ها نیز نیاز به آماده سازی پیش از رنگ آمیزی دارد.

این ویژگی نیز باعث استفاده به عنوان محصولات رنگی و اعمال فرم های مختلف بر روی آن شده است؛ در صورتی که فلزات سرد با داشتن مقاومت بالا، سطح ظاهری صیقلی و روشن، کاربردهای خاصی را به خود اختصاص می دهند و بخش عمده ای از آن ها برای تولید فولاد گالوانیزه به کار برده می شود.

آخرین و مهم ترین تفاوت فلزات روغنی و گالوانیزه در طول عمر آن ها می باشد. طول عمر فلزات روغنی معمولاً 3 تا 10 سال می باشد؛ در صورتی که اگر پوشش روی بر سطح فولاد گالوانیزه از بین نرود، طول عمری در حدود 50 سال دارند که سبب استفاده از آن ها در کاربردهای متنوعی می شود.

چه عواملی بر قیمت ورق های روغنی مؤثر می باشند؟

تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه

به طور کی، محصولات روغنی از طریق فرآیند نورد سرد به وجود می آیند. با این وجود تولید آن ها به راحتی امکان پذیر نبوده و ابتدا باید اسلب یا تختال طی فرآیند نورد گرم به ورق سیاه تبدیل شود. سپس این محصول که دارای ظاهری کدر و سطحی زبر می باشد، اسیدشویی می شود تا سطحی تمیز و عاری از لایه های اکسیداسیون و آلودگی داشته باشد.

در نهایت طی فرآیند نورد سرد تبدیل به ورق های روغنی می شود. طبیعی است که قیمت ورق روغنی از فلزات گرم بالاتر است؛ زیرا به سبب نورد سرد و عملیات های مختلف مانند کشش سرد، سنباده کشی و ... خواص مهمی مانند افزایش تنش تسلیم، افزایش سختی ماده، بالا رفتن نابجایی در ساختار کریستالی و در نهایت مقاومت بالا در برابر ضربه و فشار در آن به وجود می آید.

همچنین باید گفت به دلیل انجام این عملیات ها، ضخامت محصولات روغنی از 3/0 میلی متر تا حداکثر 3 میلی متر هستند. در واقع غلتک های نورد سرد سبب کاهش ضخامت فلزات روغنی شده و هر چه ضخامت کمتری داشته باشند، سطح نهایی آن ها صیقلی تر، شفاف تر و یکدست تر جهت پوشش های مختلف می باشد. کاربرد این محصولات نیز بیشتر در صنایع خودروسازی، لوازم آشپزخانه و تولید لوازم خانگی می باشد، اما بیشترین استفاده از آن ها در تولید فولاد گالوانیزه است که با پوشش دهی ورق های روغنی تولید می شود. از سوی دیگر فلزات سرد بهترین مواد اولیه برای تولید ورق های پوشش دار به غیر از گالوانیزه مانند محصولات قلع اندود هستند. عوامل مؤثر بر نرخ محصولات سرد نیز شامل نوسانات ارزی، نرخ فولاد سیاه، نرخ و سرعت انجام فرآیند اسیدشویی، میزان عرضه و تقاضا و خریداران آن می باشند. با این وجود بهتر است پیش از خرید و در نظر گرفتن این عوامل کاربری نهایی مورد نظر خود را مشخص کنید و از مشاوره های تخصصی کارشناسان آهن اینفو در مورد فلزات روغنی بهره مند شوید.

علاوه بر این موارد باید گفت کارخانه سازنده در کیفیت و استانداردهای مورد استفاده برای تولید یک محصول تأثیر دارد و در نهایت سبب تعیین قیمت برای آن می شود. به طور مثال مجموعه فولاد مبارکه محصولات روغنی را با دقت بالایی تولید می کند. از سوی دیگر فلزات روغنی هفت الماس نیز تست های مختلفی بر روی آن ها اعمال می گردد تا به کیفیت قابل قبول برسند و از این نظر نرخ آن ها بسیار قابل توجه است.

عوامل مؤثر بر قیمت ورق گالوانیزه

تفاوت ورق روغنی و ورق گالوانیزه

همان گونه که می دانید فلزات گالوانیزه یکی از جذاب ترین محصولات فولادی هستند؛ زیرا فولاد و آهن دو ماده جدا نشدنی از صنایع مختلف هستند که یک عیب اساسی دارند. این محصولات پس از تولید به هر روشی در صورت قرارگیری در مجاورت هوا، به سبب اکسیژن و رطوبت دچار زنگ زدگی و خوردگی می شوند. امروزه با قرارگیری پوشش گالوانیزه بر روی محصولات روغنی این عیوب حل شده اند.

این پوشش از طریق حوضچه های مذاب حاوی فلز روی بر تمام سطح ورق اعمال می شود. به گفته کارشناسان آهن اینفو قیمت ورق گالوانیزه با وجود این مزایا به عنوان یک فلز مقاوم بسیار مقرون به صرفه می باشد؛ به صورتی که سبب استفاده از آن در ساخت محصولات رنگی، پوشش دار و سایر کاربردهای اصلی شده است. جالب است بدانید در تولید لوازم خانگی برای ساخت بدنه یخچال، فریزر و سایر لوازم خانگی از محصولات گالوانیزه استفاده می کنند. این موضوع نشان دهنده میزان اهمیت نرخ روزانه ورق گالوانیزه برای تولید کنندگان لوازم خانگی می باشد.

از سوی دیگر این فلز برای ساخت شاسی و بدنه اتومبیل در صنعت خودروسازی به کار می رود؛ در نتیجه نرخ روزانه آن برای خودروسازان نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. با این حال مهم ترین کاربرد آن در کابینت سازی است. همان طور که می دانید کابینت ها بیشترین ارتباط را با آب و رطوبت داشته و مواد اولیه برای ساخت آن ها علاوه بر حفظ استحکام خود، باید از مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب برخوردار باشد. فولاد گالوانیزه با داشتن این ویژگی ها بهترین ماده اولیه برای تولید این محصولات به شمار می آید. جالب است بدانید در مواردی برای افزایش میزان مقاومت و چسبندگی پوشش روی بر سطح ورق گالوانیزه، لایه ای از کروم بر روی آن جهت حفاظت اعمال می کنند.

با این حال طبیعی است که نرخ محصولات گالوانیزه از ورق های روغنی بیشتر باشد، اما کاربردهای گفته شده تنها مواردی از مصارف این محصولات بود. عمده تولید این فلز پس از طی مراحل آماده سازی که شامل چربی زدایی، شستشو و کروماته کردن می باشد، با استفاده از چند لایه مشخص به صورت دقیق رنگ آمیزی شده و به صورت شیت های رنگی با تنوع رنگی بالا در بازار به فروش می رسد.

از سوی دیگر برای استفاده از این محصول برای صنعت ساخت و ساز بسیار کاربرد دارد؛ به همین علت فرم های مختلف شیروانی را بر روی آن ها اعمال می کنند که دارای طرح های مختلفی مانند ذوزنقه ای، شادولاین و ... می باشد. با این وجود، نرخ ورق های گالوانیزه مقرون به صرفه و نسبت به آن با کیفیت بالایی همراه است.

تفاوت ظاهری ورق سیاه با محصولات روغنی و گالوانیزه

ورق های سیاه به نوعی ماده اولیه برای تولید فلزات سرد و گالوانیزه به شمار می آیند و مهم ترین تفاوت این محصول با فلزات ذکر شده در سطح ظاهری می باشد. محصولات گرم به علت تولید در فرآیند نورد گرم و دمای بالا دارای سطحی زبر و ظاهری کدر و مات می باشند، اما از سوی دیگر بیشترین کاربرد را در مصارف عظیم و صنعتی به خود اختصاص می دهند. با این وجود قیمت روز ورق سیاه بسیار اقتصادی بوده و اگر در مواردی نیاز به استفاده از آن ها در مصارفی باشد که ظاهر عملیات اهمیت دارد، فرآیند اسیدشویی بر روی آن ها انجام می گیرد. این فرآیند جهت پاکسازی سطح محصول از لایه اکسیدی که پس از قرارگیری ورق سیاه در مجاورت هوا بر سطح آن قرار می گیرد، انجام می شود.

داشتن گریدهای متنوع برای محصولات گرم از جمله سایر مزایای آن ها است که سبب کاربرد در ساخت مخازن تحت فشار، لوله های انتقال نفت و گاز، صنعت پتروشیمی، تولید لوله، مخازن حمل سوخت، ساخت قطعات خودرو و صنعت ساختمان سازی شده است. در نهایت می توان گفت این محصول به سبب داشتن مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه، بهترین ماده اولیه برای تولید سایر ورق های فولادی و مقاطع به شمار می آید. در واقع محصولات گالوانیزه و روغنی نیز از فلزات سیاه به وجود می آیند.

 

انتهای رپرتاژ آگهی/

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۴
قیمت ورق روغنی روزاننه در حال تغییره یا هفتگی؟
کدومش برای لوازم خانگ استفاده میشه؟
قیمت ورق روغنی هفتگی تغییر میکنه یا روزانه؟
قیمت ورق روغنی روزانه تغییر میکنه یا خیر؟
برچسب منتخب
# انتخابات # محمدباقر قالیباف # مصطفی پورمحمدی # سعید جلیلی # علیرضا زاکانی # امیرحسین قاضی زاده هاشمی # مسعود پزشکیان # انتخابات ریاست جمهوری