اختلافات و رقابت مصر و امارات با عربستان اوج می‌گیرد؟

پرونده یمن، یکی از مهم‌ترین پرونده‌هایی بوده که عربستان در آغاز موفق شد، ائتلافی از دولت‌های عربی برای پیروزی در یمن ایجاد کند؛ ائتلافی که خیلی زود دچار شکاف گشت و روز به روز بر اختلافات میان بازیگران افزوده شد. در همین راستا، در پرونده‌ها و موضوعات دیگر منطقه‌ای و دو جانبه نیز اختلافات آشکارتر شده است.  
کد خبر: ۱۱۶۳۲۷۵
|
۲۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۸ 09 February 2023
|
27710 بازدید
|

اختلافات و رقابت مصر و امارات با عربستان اوج می گیرد؟

بین الملل تابناک: یکی از چالش های مهم عربستان سعودی در چند دهه اخیر، مدیریت روابط خود با سایر کشورهای عربی بوده است. ریاض همواره تلاش داشته این کشورها را در پرونده های مختلف منطقه ای و بین المللی همراه خود کند. پرونده یمن، یکی از مهم‌ترین پرونده‌هایی بوده که عربستان در آغاز موفق شد، ائتلافی از دولت‌های عربی برای پیروزی در یمن ایجاد کند؛ ائتلافی که خیلی زود دچار شکاف گشت و روز به روز بر اختلافات میان بازیگران افزوده شد. در همین راستا، در پرونده‌ها و موضوعات دیگر منطقه‌ای و دو جانبه نیز اختلافات آشکارتر شده است.  

روزنامه رأی الیوم نوشت، بحران پنهان شده در زیر شن و ماسه بین این دو کشور با اظهارات جدید انور قرقاش، مشاور امور دیپلماتیک رئیس‌ امارات تأیید می‌شود که گفته بود: رویکرد کشورش همیشه «بر اساس وحدت کلمه» است. عربستان سعودی و مصر همچنان در کانون جهت گیری ها و مواضع امارات خواهند ماند. وی درباره «کشمکش‌ها در شبکه های اجتماعی» گفت: این کار موجب ایجاد تفرقه و دودستگی می شود.

قرقاش این اظهارات را پس از انتشار مقاله ای در روزنامه دولتی مصر "الجمهوریه" در سوم فوریه مطرح کرد. سردبیر عبدالرزاق توفیق در آن مقاله نوشته است، آنچه توهین به کشورهای حاشیه خلیج فارس تلقی می‌شد، با عذرخواهی روزنامه بابت این مقاله تأیید شد. این روزنامه نوشت که این مقاله حاوی توهین به برادران ما در مهد تمدن‌ها و زادگاه پیام‌هاست؛ بهترین سرزمینی که خورشید در آن طلوع کرده است.

در این مقاله حذف شده، روابط مصر و عربستان به صورت عادی نقد شده و کشمکش های موجود در این مقاله به آنچه رسانه های مصری در زمان بحران شورای همکاری خلیج فارس با قطر انجام می دادند، نزدیک بود که در اجلاس العلا حل شد و وضعیت به حالت عادی بازگشت.

مقاله ای که روزنامه الجریده بابت آن عذرخواهی کرده بود، حاوی نتایجی منفی بود، زیرا باعث افزایش حمله نویسندگان و روزنامه نگاران سعودی به مصر شد؛ ترکی الحمد، نویسنده سعودی در توئیتی از بحران اقتصاد مصر و کنترل برخی شرکت ها بر آن بدون رقابت با دیگران صحبت کرد. دقیقا همین توییت را خالد الدخیل نویسنده زد و گفت: مشکل مصر این است که از سال ۱۹۵۲ سیاست های خود را تغییر نداده است. پس از آن نشأت الدیهی، روزنامه نگار مصری که با نزدیک بودن به حکومت قاهره شهرت دارد، پاسخ داد و خطاب به ترکی الحمد نوشت: مصر به تو چه ربطی دارد.

با وجود این، این سردبیر مصری مقاله ای دیگر با نام «قاهره و ریاض... قلب تپنده جهان عرب» نوشت که در تاریخ پنجم فوریه در وبسایت این روزنامه منتشر شد. نویسنده در آن بارها به استحکام روابط مصر و جهان غرب پرداخت و مفصل درباره عربستان صحبت کرد و موضع ریاض در قبال مصر در جنگ ۱۹۷۳ و انقلاب ۲۰۱۳ مصر را یادآور شد.

رقابت پنهان عربستان و امارات همچنان ادامه دارد

دکتر «حسن هانی زاده» در گفت‌وگو با تابناک، جزئیاتی از رقابت و اختلافات میان عربستان را مطرح کرد. این کارشناس جهان عرب در این رابطه اظهار داشت: نقش تخریبی امارات در جنگ هشت ساله عربستان علیه یمن، اوضاع این کشور را پیچیده‌تر کرده، زیرا رقابت بین امارات و عربستان برای تسلط بر تنگه استراتژیک باب المندب اختلاف میان دو کشور را شدت بخشیده است.

حمله هوایی عربستان به ملت بی دفاع یمن از ششم فروردین ماه ۱۳۹۴ به این بهانه که نفوذ حوثی‌ها پس از سرنگونی رژیم علی عبدالله صالح، دیکتاتور سابق یمن افزایش یافته، آغاز شد که تا کنون نیز ادامه دارد.

اختلافات و رقابت مصر و امارات با عربستان اوج می گیرد؟

حوثی های یمن که بخش مهمی از ساختار قبیله ای این کشور را تشکیل می دهند، در چهار دهه گذشته توانستند نقش قبایل وابسته به جریان وهابیت سعودی را در یمن کاهش دهند و این امر وحشت عربستان را برانگیخت.

از سال ۱۹۸۰ میلادی یک نوع رقابت بین حوثی‌های شیعه و قبایل وابسته به وهابیت عربستان به ویژه در مناطق شبوه، عمران، حضرموت، الحدیده و شمال صنعا آغاز شد؛ زیرا حوثی‌ها از آن زمان فرصت یافتند تا جریان تشیع را وارد عرصه‌های سیاسی جامعه یمن سازند.

همزمان با آن حاکمیت عربستان به ویژه جریان‌های وهابیت وابسته به قبیله "السدیری " با تکیه بر امکانات مالی و نفوذ سیاسی خود تلاش کردند تا زیدی‌های یمن را که ۶۵ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند از عرصه‌های سیاسی خارج کنند.

در چهار دهه گذشته، وهابی‌ها بیش از ۴۰۰ مدرسه دینی در مناطق زیدی نشین تاسیس کردند تا به تدریج از نفوذ زیدی‌ها و حوثی‌های شیعه بکاهند؛ اما با سرنگونی علی عبدالله صالح در سال ۲۰۱۲ و قتل دردناک وی در ۴ دسامبر ۲۰۱۷ میلادی حوثی‌ها موفق شدند، نقش بالایی در حاکمیت جدید و پارلمان یمن ایفا کنند.

با اینکه علی عبد الله صالح، دیکتاتور سابق یمن خود وابسته به طایفه زیدی‌ها بود، در ۳۵ سال حاکمیت خود به تحریک عربستان، شش بار اقدام به سرکوب و کشتار حوثی‌ها کرد.

سرانجام عربستان با این تلقی که اقدامات نظامی می‌تواند حوثی‌ها را از ساختار قدرت خارج کند، با کمک چهارده کشور منطقه و جهان از جمله امارات متحده، یک ائتلاف جهانی تشکیل داد و به مردم یمن حمله کرد.

با طولانی شدن جنگ، حوثی‌ها با سازماندهی نیرو‌های خود و ائتلاف با نیرو‌های مسلح و برخی قبایل زیدی، شاکله یک نیروی نظامی مردمی تحت عنوان انصار الله را پی ریزی کردند که این نیرو‌ها قابلیت‌های جنگی خود را در سال‌های اخیر بروز دادند.

برآیند گزارش‌ها نشان می‌دهد، عربستان سعودی در هشت سال جنگ، ۳۵۰ میلیارد دلار هزینه کرده و بیش از ۱۷ تیپ پیاده مکانیزه خود را از دست داد.

با تشدید حملات مشترک انصار الله و ارتش یمن علیه تاسیسات حیاتی، راهبردی و نفتی عربستان، موازنه میدانی به سود ملت یمن تغییر کرد و ائتلاف سعودی به تدریج دچار فروپاشی شد.

از همان زمان اختلاف میان رهبران سعودی و امارات متحده بر سر شیوه اداره جنگ و نحوه تقسیم غنایم آغاز شد، زیرا عربستان قصد داشت تا یک حکومت یکدست در شمال و جنوب یمن تشکیل دهد.

دولت عبد ربه منصور هادی به دلیل شورش ساکنان یمن جنوبی با محوریت عدن تسلط خود را بر بخش مهمی از این کشور از دست داد و امارات متحده با استفاده از ضعف حکومت عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری دست نشانده، یک شورای انتقالی در جنوب یمن تشکیل داد.

هدف امارات این است تا از رهگذر تشکیل یک دولت مستقل و تجزیه یمن به دو بخش شمالی و جنوبی بر تنگه باب المندب مسلط شود که این امر خشم سعودی‌ها از جمله محمد بن سلمان ولیعهد عربستان را برانگیخت.

به موازات آن امارات متحده با استفاده از ضعف اقتصادی مصر و اردن و دادن مشوق‌های مالی به این دو کشور، توانست ائتلاف منطقه‌ای جدیدی علیه عربستان تشکیل دهد که هر چند این ائتلاف نامحسوس است، به انزوای بیشتر ریاض منجر شد.

قطر نیز بعدا وارد این ائتلاف شد و با وعده کمک مالی به اردن و مصر تلاش کرد تا نفوذ رقیب سنتی خود یعنی عربستان سعودی را در اتحادیه عرب کاهش دهد.

اکنون محمد بن سلمان به شدت احساس تنهایی می‌کند و از این روی، یک‌جانبه در یمن اعلام آتش بس کرد تا بتواند نفوذ امارات متحده در یمن جنوبی را کمرنگ کند.

از سوی دیگر، محمد بن سلمان برای خروج از انزوا به سمت حل مشکلات خود با ایران تمایل پیدا کرده و تلاش دارد تا مناسبات ریاض و تهران را به یک نقطه پایداری برساند.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۵۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
فقط ما خوبیم که با هیچ کشوری مشکل نداریم .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
تجربه به من نشان داده که دائما گفتن کشورهای عرب با هم اختلاف دارن.اما می‌بینیم فوج فوج به طرف‌اسرائیل میروند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
عملکرد بد مسوولان ما اعراب و اسراییل را متحد کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
کشورهای عربی که روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کرده‌اند گرچه از نظر رسانه‌ای و اقتصادی به اسرائیل سود رسانده‌اند ولی نمی‌توانند این رژیم غیرمشروع را از مرگ نجات بدهند کار صهیونیست‌ها تمام است. دیر یا زود مثل آمریکا باید منطقه را ترک بکنند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
باید برای مردم روشن کرد مذاکرات برجامی که بین ایران و طرف‌های غربی در حال انجام است به قدری پیچیدگی دارد که اگر به نتیجه هم برسد باز هم منفعت اقتصادی چندانی برای کشورمان نخواهد داشت. باید به سمتی برویم که ایران قوی در عرصه‌های اقتصادی با تکیه بر توان داخلی داشته باشیم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
برای دوشیدن گاو شیرده آمریکا یعنی عربستان، تهدید دولت بایدن به پایان همکاری شیطان بزرگ با ائتلاف سعودی واقعا مضحک است. عامل تمام بدبختی‌های منطقه وجود نحس دولت مستکبر آمریکا از دموکرات و جمهوری‌خواه آن و نیز رژیم غاصب صهیونیستی به‌عنوان هدایت‌کنندگان آل‌سعود جنایتکار هستند.
ناشناس
| Austria |
۱۲:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
آقای ۱۲:۳۲ میگوید که اسراییل بزودی مجبور به ترک منطقه خلیج فارس خواهد شد در حالیکه تا الان می گفتند که اسراییل تا چند سال دیگر نابود خواهد شد
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
آره ما خوبیم، آرزو داریم ایران مثل سوئد و فنلاند بشه ولی به هر نحوی که شده قانون رو زیر پا میزاریم. تا ایران خودرو و سایپا ثبت نام می کنند در حالیکه صاحب ماشین هستیم ثبت نام می کنیم در صورت برنده شدن با دویست میلیون سودی که واسش هیچ زحمتی نکشیدیم به اونی که خودرو لازمه، قالبش می کنیم. هم مسئولین و هم مردم هر دو باید خوب باشند. رابطه مستقیمی بین مردم و مسئولان هست .
علی
| United States of America |
۱۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
تو یکی که اصلأ حرف نداری.
محمودزاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
گفتی پرونده یمن روزگار عجیبی است یمن محل تقابل امپراتوری ساسانیان با اعراب بود است و حوثی‌ها یمن بخشی از هویت ملی امپراتوری ساسانیان هستند و وقتی نامه محمد به خسرو پرویز پادشاه ساسانی رسید به والی یمن دستور پیگیری داد و اینک همان جایی که اعراب ۱۴۰۰سال پیش به ساسانیان ضربه زدن انها را به چالش کشبده است
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
بی خیال بابا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
400 هزار کودک یمنی زیر 5 سال به علت گرسنگی در آستانه مرگ قرار گرفته‌اند، چرا دستگاه دیپلماسی با کشورهای اسلامی برای نجات این اطفال معصوم رایزنی نمی‌کند؟! چرا این همه وادادگی؟ ای‌کاش یک هزارم برجام به این مظلومان کنار دستمان هم توجهی می‌نمودند. باید با استفاده از تجاربی که در شکستن محاصره اقتصادی ونزوئلا کسب کرده‌ایم به مردم بی‌دفاع یمن کمک کنیم.
مجيد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
چی خوردی سر دلت سنگینی کرده؟. هزیون می فرمایی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
به ما چه به تو چه. ما خیلی هنر کنیم قیمت پیاز را درست کنیم. عین این ننه بدجنس ها بشین منتظر باش که دیگران دعواشون بشه تو ذوق مرگ بشی. کار دیگه ای ازت بر نمیاد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
مشکل بعضیها فقط پیازه؟ دلار را ول کردی چسبیدی به پیاز. فهمت در همین حده؟ وای بر مسخره کننده عیب جو. همیشه یک محصول چند ماهی بالا میره و بعد میاد پایین. این از نفهمی بعضیها است که به این چیزها گیر میدهند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
پیاز 30 هزار تومان شده
ناشناس
| France |
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
ننه بدجنسها! بهترین کامنت
حزب الله
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
کی گفته یاقرارشده که تو توی زمستون پیازبخوری اونم ارزون؟پیازارزون میخوای برو بندرعباس خودت ازسرزمین بخریابروروستاتون خودت بکار
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
تحلیل با عجله و ناپخته..... عربها اگر گوشت همدیگر را بخورند استخوان نشان را به ایران نمیدهند!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
توی عراق رفتار داعش را دیدیم دانشمند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
استخوان ارزانی شما که هم دلارهای بن سلمان رو دوست داری و هم در پازل غربی‌ها تفرقه بین قومیت‌ها و کشورهای منطقه را دنبال میکنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
بشینید و ببینید همین قطر که اینقدر باهاش احساس نزدیکی میکنید چگونه به آغوش عربستان خواهد رفت !
در نهایت اعراب متحد خواهند بود ...
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
قطر همین الان هم بزرگترین و مهمترین متحد نظامی امریکا در منطقه است
علی
| United States of America |
۱۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
آرزوبر جوانان عیب نیست. اگه منم جوون بودم آرزو میکردم خدا یک جو عقل به تو و امثال تو بده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
شما تو رویا سیر می کنید؟ خواب و خیالات خودتان را به عنوان خبر منتشر می کنید؟ مصر امارات و عربستان مشکلی با هم ندارند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
اعراب با هم برادرند.
از ابتدا ما مهمان خودخوانده بودیم
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
لعنت براستعمارکه نمیخواهدمسلمانان جهان درصلخ ودوستی وصمیمیت باهم زندگی کنندوبیشترین دشمن مسلمانها خودشانند وکم آگاهیشان ازطرفندهای رنگ ووارنگ استعمار گران که عوامل وهمفکرانشان بهرشکل ونام ورسمی دربینمان فراوانند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
اون قديما كه استعمار نبود كه همديگر رو قتل عام ميكردن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
متاسفانه الیگارشی غرب افکار مردم ما را گروگان گرفته و کینه بین ایران و اعراب را نهادینه می‌کند تا بتواند اسلحه‌های از رده خارج را به همسايگان ایران قالب کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
به قول معروف به فکر نون باش که خربزه ابه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
تاریخ نشان داده است اعراب هر مشکلی با یکدیگر داشته باشند در قبال ایران با هم متحد و یکپارچه هستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
حقیقت را گفتید. موفق و پاینده باشید
ناشناس
|
France
|
۱۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
تحلیل های آبدوخیاری که تحویل مخاطب میدین! اصلا به ما چه ربطی داره چهارتا کشور عرب با هم خوبن یا بد؟ مسائل مهمتر کشور خودمون رو ول کردین چسبیدین به عربها
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با انتقال پایتخت ایران از تهران ...