طبيعت، ميزبان خستگي پايتختنشينها
در چهار كيلومتري جاده كرج- چالوس و روستاي كهنهده در دامنه كوه، غار يخمراد واقع شده است. قدمت اين غار كه يكي از زيباترين غارهاي استان تهران است، به دوره دوم زمينشناسي ميرسد. اين غار با دهانهاي به طول هفت متر و ارتفاع سه متر، داراي سه دهنه تالار و سه يخچال زيرزميني و هفت حلقه چاه است كه در قسمتهاي مختلف غار قرار دارد.
از پديدههاي طبيعي و بسيار جذاب اين اثر طبيعي ملي اين است كه در تمام فصول سال قنديلهاي يخي بسياري در دهليزهاي مختلف غار قرار دارند و ارتفاع بعضي از آنها حتي به دو متر هم ميرسد.
در جاده كرج- چالوس قبل از خوزنكلا در سمت راست جاده و پس از گذشتن از روستاهاي ارنگه، سرزيارت، گوراب و سيجان، در منتهي اليه جاده، روستاي خور واقع شده كه در ابتداي آن بر دامنه كوههاي بلند گندمچال، پيست اسكي قرار دارد و با كمي عبور از پيچ و خمهاي كوههاي جنوب روستاي خور به مناظر زيباي طبيعي و آبشار خور ميرسيد.
كرج به دليل آب و هواي مناسب، رودخانههاي جاري، خاك حاصلخيز و طبيعت سرسبز خود در گذشته باغشهر ناميده ميشده و در دهه 50 شمسي يكي از قطبهاي مهم كشاورزي و باغداري بوده است. هرچند امروز از آن همه سرسبزي، اندكي باقي مانده اما باز هم اين شهرستان ظرفيت جذب گردشگر را از طريق جاذبههاي طبيعي داراست.
سه باغ جهانشهر، سيب مهرشهر و كاخ مرواريد نيز ميراث طبيعي بر جاي مانده از همان دوران هستند كه تا به امروز باقي ماندهاند. نخستين باغ ثبت شده در فهرست آثار ملي ايران، باغ جهانشهر است كه در مركز كرج واقع شده و حدود 70 هكتار است. باغ سيب مهرشهر كرج با حدود 400 هكتار وسعت در نزديكي كاخ مرواريد شمس قرار گرفته و با درختاني كهنسال و چشماندازي زيبا، پذيراي گردشگران است. باغ كاخ شمس (مرواريد) هم به عنوان حريم درجه يك كاخ ثبت شده و هيچگونه ساخت و سازي در آن انجام نميشود.
در جاده كرج- چالوس، كيلومتر 70 جاده فرعي، پيست اسكي ديزين در روستاي ولايترود واقع شده است. اين روستاي زيبا به دليل وجود پيست اسكي و همچنين دره ولايترود، كوهها و دشتهاي آن به عنوان روستاي هدف گردشگري معرفي شده است. پيست ديزين بيش از 50سال قبل تأسيس شده و در شمار 40 پيست معروف جهان قرار دارد. اين پيست داراي سه مسير تلهكابين، دو مسير تلهسييژ، 23 پيست اسكي و هفت تلهاسكي است كه در فصول مختلف سال علاقهمندان اسكي و ساير ورزشهاي تابستاني و زمستاني را پذيرا است. در اين پيست مسيرهايي نيز براي كوهپيمايي وجود دارد كه ورزشكاران به صورت تفريحي به آن صعود ميكنند.
در همين جاده زيباي كرج- چالوس از محلي به نام پل خواب يك راه فرعي خاكي جدا ميشود كه پس از طي هفت كيلومتر به روستاي ورزان ميرسد. جاده پرپيچ و خم اين روستا، مناظر بسيار سرسبز و بديعي دارد و در فاصله كمي از روستا در داخل درهاي نسبتاً عميق، آبشار منحصربهفرد ورزان نمايان است.
از صنايع دستي رايج شهرستان كرج ميتوان به معرق خط، سفالگري، آهنگري هنري، سفال نقش برجسته و بامبوبافي اشاره كرد.


