بازدید 55934

شروط ایران برای مذاکره با آمریکای بایدن از زبان ظریف/ «بایدن» با سه فرمان اجرایی توان لغو تحریم‌ها را دارد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره وضع برجام گفت: لغو تحریم‌ها و بازگشت ایران به تعهدات، زمان بر نیست و بایدن می‌تواند با سه فرمان اجرایی، تحریم‌ها را لغو کند. وی همچنین با اشاره به شناخت دیرینه‌اش از جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، چشم انداز رویکرد احتمالی دولت او به ویژه در زمینه بازگشت به پیمان‌های بین المللی از جمله اجرای برجام را ترسیم کرد...
کد خبر: ۱۰۱۵۸۱۵
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۵ 18 November 2020

به گزارش «تابناک»، محمدجواد ظریف در گفت وگو با روزنامه ایران که در نسخه روز چهارشنبه این رسانه منتشر شده، با تشریح رویداد انتخاباتی آمریکا از دلایل شکست ترامپ سخن گفت.

وی همچنین با اشاره به شناخت دیرینه‌اش از جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، چشم انداز رویکرد احتمالی دولت او به ویژه در زمینه بازگشت به پیمان‌های بین المللی از جمله اجرای برجام را ترسیم کرد. در حالی که برخی جریان های داخلی از امکان رفع تحریمها با توجه به روند تحریمهای همه جانبه ترامپ، ابراز دلسردی می کنند و از ترجیح حفظ وضع موجود سخن می گویند، وزیر امور خارجه ایران برداشتن یگ گام از سوی دولت بایدن و آن هم رفع تحریمها را برای حفظ برجام چاره ساز دانست.

تحولات قابل پیش بینی انتخابات آمریکا

ظریف درباره تحولات مربوط به انتخابات آمریکا اظهار کرد: تحولات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تقریباً با تنشی که از قبل نیز قابل پیش‌بینی بود، جریان دارد و این انتخابات بر خلاف سایر انتخابات پیشین در آمریکا نشان‌دهنده یک انتقال بی سر وصدای قدرت نیست. این ویژگی نیز در شخصیت ترامپ وجود داشته و هست که حاضر است هر کاری کند تا دوباره به قدرت برسد.

وی ادامه داد: ما حتی امروز هم در نیویورک تایمز خواندیم که ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری برنامه داشته که حتی به ایران هم حمله کند. ایشان همه اقدامات و سیاستهایی را که بعد از نوامبر ۲۰۱۶ ـ که انتخابات قبلی را برنده شد ـ در برنامه خود قرار داد، بر این اساس تنظیم کرده بود که چگونه دوباره انتخاب شود؛ بنابراین، همه پیش‌بینی می‌کردند که ایشان به این راحتی دست از سر کاخ سفید برندارد. از سوی دیگر، بر اساس همه تحلیل‌ها اگر فشار شدید کرونا هم نبود، احتمال بسیاری وجود داشت که کماکان رأی بیاورد؛ اما مجموعه‌ای از شرایط داخلی باعث شد وی شکست بخورد.

جامعه دوقطبی آمریکا

وزیر امور خارجه در این باره یادآور شد: در همین چارچوب طرح چند نکته بعد از انتخابات آمریکا ضروری است؛ یکی شکاف عجیبی است که در جامعه آمریکا اتفاق افتاده است. شاید جامعه آمریکا بعد از جنگ داخلی هیچ گاه به اندازه امروز دوقطبی نبوده و این دوقطبی کاملاً مشخص و پرخشونت و پرتنش است. بر اساس آنچه آمار نشان می‌دهد طرفداران ترامپ در ماه های گذشته بیشترین خرید سلاح در آمریکا را داشته‌اند و این اتفاق به ویژه در مناطقی که سنتی طرفدار جمهوریخواهان بوده، صورت گرفته است.

ظریف تصریح کرد: من نمی‌گویم فردا در آمریکا جنگ می‌شود. اما آمریکا فضای بسیار پرتنشی دارد و روش ترامپ کنترل تنش نیست؛ بلکه دامن زدن به تشنج و تنش است و این روش در همه توئیت‌های ایشان بعد از اعلام نتایج مشهود بود. البته همه می‌دانستند که ترامپ در روز اول رأی بیشتری خواهد آورد، زیرا به طور معمول و بر اساس سنت رأی دادن در آمریکا، جمهوری‌خواهان و مخصوصاً طرفداران ترامپ رأی حضوری می‌دهند و دموکراتها و خصوصاً اقلیت‌ها به دلیل وجود برخی تبعیضهای نهادینه شده و خشونت های سیستمی، ترجیح می‌دهند به وسیله پست و زودتر رأی دهند. به عنوان مثال، فرید زکریا پیش‌بینی کرده بود که ترامپ حتماً در شب اول رأی بالاتری خواهد داشت؛ اما میزان رأی به تدریج تغییر خواهد کرد. حتی یک رهبر خارجی همان شب به ترامپ تبریک هم گفت. ترامپ هم تمام تلاش خود را کرد و هنوز هم اقدامات خود را از مسیرهای حقوقی و دادگاه ها انجام می‌دهد که جلوی شکست خود را بگیرد.

وی یادآور شد: این مسأله شرایط پیچیده‌ای را برای آمریکا ایجاد کرده که یکی از نتایج آن این است که در فاصله هفتاد و چند روز از انتخابات تا روز تحلیف که معمولاً به عنوان فاصله انتقال قدرت در نظر گرفته می شود و رئیس جمهوری منتخب می تواند با یک تیم بسیار گسترده ای اقدامات مربوط به فرآیند انتقال قدرت را انجام دهد، کار انتقال از ترامپ به بایدن با سهولت انجام نخواهد شد. الان گفته می شود تیم انتقالی بایدن شامل ۵۰۰ نفر هستند که اقدامات خود را برای تحویل کارها تا ۲۰ ژانویه آغاز کرده اند تا انتقال قدرت بی دردسر صورت گیرد. اما بسیار واضح است که این اتفاق رخ نخواهد داد. برای آغاز این فرآیند تاکنون دو هفته زمان از دست رفته و در ۷۰ روز این دو هفته زمان زیادی است. بنابراین اگر با این فرض که مزاحمت های ترامپ متوقف و انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهوری قطعی شود، ایشان با یک شرایط معمول و سنتی به کاخ سفید نخواهد رفت.

گفتمان تفرقه ترامپ

وزیر امور خارجه عنوان کرد: بیل برنز به عنوان یک دیپلمات باسابقه آمریکا ماه گذشته در مقاله‌ای پیش‌بینی کرده بود که در صورت پیروزی بایدن، ترامپ برای انتقال قدرت همراهی نخواهد کرد. بنابراین آنچه امروز مشاهده می کنیم یک اتفاق غیرقابل تصور و غیرقابل پیش‌بینی نبوده است. ترامپ با توجه به ویژگی های شخصی‌اش و پایگاه داخلی‌ که در چهار سال گذشته برای خود درست کرده است، یک گفتمان تفرقه را در داخل آمریکا دنبال کرده است؛ یعنی همان کاری که در دنیا انجام داد؛ بنابراین به نظر می‌رسد آمریکا دوران پرتنشی را در داخل خود خواهد داشت.

ظریف گفت: یکی از وجوه رویکرد سیاست خارجی ما، رفتار خارجی دولت ترامپ بود. آنچه دولت ترامپ در عرصه خارجی انجام داد برای همه دنیا و از جمله ایران دارای اهمیت بود، به خاطر به چالش کشیدن خیلی از پیمان‌ها. این دیدگاه شکل گرفته که دنیا با دموکراتها بهتر می تواند کنار بیاید و به رویکردی که بر مبنای تفاهم باشد اقبال بیشتری نشان می‌دهد. بایدن قبل از انتخابات وعده بازگشت به خیلی از پیمانهایی را که ترامپ از آنها بیرون آمده بود، مطرح کرد. فکر می‌کنید چه تفاوت معناداری بین این دو از این نظر وجود دارد؟

وی توضیح داد: در این رابطه چند نکته وجود دارد. ما باید این واقعیت را بپذیریم که شکست ترامپ در داخل آمریکا بر اساس سیاست خارجی نبود. یعنی ایشان به دلیل مسائل داخلی از جمله مسائل اقتصادی و شیوع کرونا شکست خورد. از طرف دیگر ترامپ یک شخصیت قانون‌گریز و سوء استفاده‌های زیادی از سمت خود داشت و این هم دلیل دیگری برای شکست ایشان است.

ناموفق ترین سیاست خارجی آمریکا

ظریف در ادامه اظهار کرد: متأسفانه کمتر شاهد بودیم که سیاست خارجی بسیار خطرناک ترامپ در دنیا نقش زیادی در شکست داخلی او داشته باشد و این یک نکته قابل توجه درباره جهت‌گیری جامعه آمریکاست و باید برای کل دنیا هم زنگ خطری باشد و متوجه باشند که جامعه آمریکا به سمت تندروی گرایش نشان داده است. نکته دوم این که سیاست خارجی ترامپ یکی از ناموفق ترین سیاست های خارجی آمریکا در تاریخ بود و این کشور را به یک عنصر یاغی تبدیل کرد. آمریکا در مقام یک کشور قدرتمند به نحوی عمل کرد که بسیاری صرفاً به خاطر اجبار و ترس از قلدری او حرف این کشور را گوش می‌کردند. مثل یک قلدر چاقوکشی که سر کوچه می‌ایستد و هر کسی از جلوی او رد می‌شود، سعی می‌کند طوری برود که به او نخورد و ممکن است دستی هم روی سینه بگذارد که خودش را نجات دهد. آمریکا مخصوصاً در این چند سال این گونه رفتار کرد.

بدترین وزیر امور خارجه آمریکا

وی تصریح کرد: تردیدی وجود ندارد که محققان داخل و خارج آمریکا، پمپئو را بدترین وزیر خارجه این کشور می‌دانند. در یکی از جدیدترین مقالاتی که در روزنامه‌های آمریکایی منتشر شد، مجدداً پمپئو بدترین وزیر خارجه این کشور توصیف شده است. با در نظر گرفتن این شرایط، اروپایی‌ها باید از دوران ترامپ درس گرفته باشند و با توجه به اینکه سیاست خارجی از موضوعات مهم انتخاباتی آمریکا نبود، نباید اجازه دهند که مصالح و آینده آنها در واشنگتن تعیین شود. اروپایی‌ها باید بدانند که اگر اجازه دهند به جای اینکه پایتخت‌های خودشان سیاست خارجی و روابط بین المللی خودشان را تعیین کند، این کار را واشنگتن انجام دهد، آینده خوبی نخواهند داشت.

به طور طبیعی در دوره بایدن، رابطه معقول‌تری میان آروپا و امریکا وجود خواهد داشت. آمریکا یکجانبه گرایی کمتری را اتخاذ می‌کند چون این کشور هیچ گاه این رویکرد را صد در صد کنار نگذاشته است.

جابجایی قدرت در جهان

وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: از سوی دیگر مسأله تحولات جهانی نیز مطرح است که کرونا آنها را تشدید کرده و آن، حرکت قدرت از غرب به شرق است. این واقعیتی است که قبلاً وجود داشته، الان هم وجود دارد و در آینده و در دوران بایدن هم وجود خواهد داشت. میزان موفقیت و شکست بایدن در صحنه بین المللی به این بستگی دارد که چقدر تلاش کند خودش و آمریکا را با این جابجایی قدرت جهانی تطبیق دهد یا چقدر مانند اسلافش بیهوده تلاش کند که مانع این جابجایی شود.

وی ادامه داد: ترامپ جنگجویانه و تا حدی وحشی، سعی کرد مانع این جابجایی قدرت شود. اگر بایدن می‌خواهد در آمریکا و سطح بین المللی موفق شود، باید این واقعیت را بپذیرد و با این واقعیت هماهنگ شود که آمریکا دیگر نمی تواند در دنیا هژمون باشد. ممکن است مقامات آمریکایی در اظهارات خود به این واقعیت نزدیک شده باشند اما اگر آن را در عمل بپذیرند و از گرایش سنتی دموکراتها مبنی بر مداخله در امور داخلی سایر کشورها فاصله بگیرند، می توانند سیاست خارجی موفق تری داشته باشند و آن وقت می توانند شکاف بین اروپا و آمریکا را کم کنند. البته اختلافات ما با آمریکا کماکان وجود دارد؛ اما بایدن می تواند روش دیگری را انتخاب کند و با نگاه دیگری وارد قضایا شود. پیام‌هایی که تا الان علنی داده شده، ممکن است این ظن را تقویت کند اما باید ببینیم در عمل چه می‌شود.

شکست فشار حداکثری ترامپ

ظریف ادامه داد: سیاست ترامپ در خروج از برجام و فشار حداکثری او بر ایران، شکست خورد. همه این را می‌دانند. البته اینکه او شکست خورده به معنای این نیست که ما از این سیاست بهره بردیم، بلکه بدین معناست که آمریکا به هدفش نرسیده و البته فشار زیادی هم به ما وارد شد. ما در شکست دادن آمریکا پیروز شدیم اما نسبت به اینکه اقتصاد کشور با تحریم های ترامپ ضرر کرد، حتماً این گونه است و باید این واقعیت مورد توجه قرار گیرد. اما سیاست آمریکا شکست خورد و این سیاست را هم هر قدر ادامه دهد، بیشتر شکست خواهد خورد. الان میزان ذخایر اورانیوم اصلاً با قبل از ترامپ قابل مقایسه نیست و تحقیق و توسعه ما از قبل از برجام به مراتب جلوتر است. البته ما این اقدامات را در قالب برجام انجام دادیم. اینها نشان می دهد که آمریکا نه تنها به اهدافش نرسیده، بلکه از آنها دور هم شده است. این یک امتیاز منفی برای آنهاست. برخی فکر می کنند بایدن با یک ذخیرهای به میدان این قضیه می آید. نه؛ بایدن با یک امتیاز بسیار منفی می آید که این نتیجه دستاوردهای مهم هسته ای ایران در دوران ترامپ بوده است.

اجرای تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل

وی ادامه داد: دوم اینکه آمریکا از دو شأن و جایگاه برخوردار است؛ یک شأن به عنوان عضو برجام و شأن دیگر عضو سازمان ملل متحد. ترامپ درست است که از برجام خارج شد اما از سازمان ملل متحد که خارج نشد. به عنوان عضو ملل متحد، چه دولت ترامپ و چه دولت بایدن متعهد به اصل ۲۵ منشور هستند. اصل ۲۵ منشور ملل متحد دولت آمریکا را موظف به اجرای تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌کند. آمریکا خودش عضو دائم شورای امنیت است و نمی تواند بگوید یک تصمیم این شورا عادلانه است یا غیرعادلانه و غیرقانونی. ما به عنوان کشوری که خارج از این شورا بودیم می گفتیم این تصمیم شورای امنیت غیرقانونی است.

وعده بایدن برای بازگشت به برجام

وزیر امور خارجه افزود: اما آمریکا، هم به عنوان عضو ملل متحد و هم به عنوان عضو دائم شورای امنیت نمی تواند بگوید قطعنامه ۲۲۳۱ غیرقانونی است. آمریکا تعهدات برجامی اش در تعهدات ملل متحدی آن کشور وجود دارد. ترامپ با خروج از برجام فقط امتیازات عضویت آمریکا در برجام را از دست داد. اشتباهی که ترامپ و اطرافیانش کردند، این بود که نفهمیدند با خروج از برجام، از تعهدات خود به عنوان عضو ملل متحد خارج نمی شوند، بلکه با نقض برجام، مرتکب نقض تعهد خود به عنوان عضو ملل متحد می شوند. البته آمریکا خیلی از تعهدات بین المللی دیگرش را نیز نقض کرد اما با خروج از برجام، امتیازاتی را که در آن به عنوان یک عضو برجام داشت، از دست داد. کما اینکه ما در خلال تلاش آنها در شورای امنیت برای بازگرداندن تحریمها، دیدیم که این امتیازات را از دست داده‌اند. اینکه بایدن می‌خواهد به برجام برگردد، خیلی هم خوب است؛ یک قسمت آن اجرای تعهداتشان به عنوان عضو ملل متحد است. باید تحریمها را بردارند و اقدامات تخریبی که ترامپ انجام داده و برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ بوده متوقف کنند. قسمت دوم برجام است. اگر می‌خواهند به برجام برگردند در شرایطی نیستند که شرط بگذارند. چون آمریکایی ها امتیاز عضو برجام بودن را از دست داده اند و الان می خواهند این امتیاز را دوباره به دست بیاورند. البته این کار غیرممکنی نیست و حتماً همه از اینکه آمریکا تلاش کند این امتیاز را به دست بیاورد، استقبال می کنند اما حتماً آمریکا باید تلاش کند و حتماً نیاز به اقداماتی از طرف آن کشور دارد که نشان دهد برجام مثل در چرخان جلوی ادارات نیست که از این طرف آن وارد شوید و از آن طرف خارج شوید؛ مثل گیشه سینماست که باید برای ورود خود بلیت بگیرید.

مقاومت مردم ایران

وزیر امور خارجه درباره این مهم که «مقاومت و ایستادگی سه ساله مردم ایران و البته دیپلماسی هوشمندانه ای که وزارت خارجه دنبال کرد، توانست به لحاظ سیاسی آمریکای ترامپ را منزوی کند و این ایستادگی می تواند در حکم یک سرمایه اجتماعی و ملی برای بهره برداری در شرایط احتمالی آینده تلقی شود» توضیح داد: حتماً. همانطور که عرض کردم آمریکا تعهداتی دارد که تعهدات آمریکا به عنوان عضو ملل متحد است و باید آنها را چه به عنوان عضو برجام یا غیرعضو برجام انجام دهد. اما برای بازگشت به برجام و امتیازاتی که در برجام داشته، باید این امتیازات را کسب کند. ترامپ این امتیازات را از دست داده و بایدن اگر می‌خواهد، باید این امتیازات را کسب کند. اولاً باید مشخص باشد که ایران شرطی را نمی‌پذیرد. ما یک اسب را دوبار نمی‌خریم و دوبار هم نمی‌فروشیم. آنچه در برجام است، حاصل مذاکرات طولانی است. آنهایی که در برجام مذاکره کرده‌اند کلمه به کلمه توافق را نه تنها خوانده‌اند، بلکه بر سر هر کلمه بحث و چانه زنی کرده اند.

ظریف تصریح کرد: انواع انتخاب‌ها برای هر کلمه وجود داشته و بر سر هر موضوعی ساعتها بحث شده است. همین موضوع موشکی و منطقه‌ای موضوعاتی نبود که در مذاکرات به راحتی کنار گذاشته شدند. در این موضوعات آمریکایی ها و غربی ها حرفی برای گفتن نداشتند. مثلاً درباره سلاح، آیا آمریکایی ها حاضر بودند صدها میلیارد دلار سلاحی را که به منطقه می‌فروشند کم کنند؟ آیا حاضر بودند برد موشک های رژیم صهیونیستی را کم کنند؟ یا او را به پذیرش معاهده عدم اشاعه سلاحهای هسته‌ای وادار کنند؟ آیا حاضر بودند درباره اقدامات خود در سوریه و لبنان، اقدامات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین، اقدامات عربستان در یمن و سایر اقداماتی که وجود دارد صحبت کنند؟ همه اینها در جلسات پرتنشی چند بار بحث شده است. این طور نبوده که آرام از آنها عبور شده باشد. دوران محدودیت ها موضوع بحث فراوان بوده و کلمه به کلمه بحث شده تا به نتیجه رسیده است. لذا این واقعیات را آمریکایی ها نمی توانند کنار بگذارند و بگویند آنچه ما گرفته ایم و آنچه را داده ایم دوباره درباره‌اش معامله شود. اینها بدیهیات مذاکره است. خودشان هم می‌دانند، چون ترامپ یک زیاده روی‌هایی کرده و ادبیات جدیدی را آفریده و متأسفانه بعضی‌ها دارند این ادبیات را ادامه می‌دهند. کسی که می تواند شرط بگذارد، ایران است. ایران باید راضی بشود و بقیه ۴+۱ باید راضی شوند که آمریکا به برجام برگردد.

تعهدات آمریکا

وی یادآور شد: امریکا باید تعهداتش را انجام دهد. امریکا گزینه دیگری ندارد. گزینه امریکا بازگشت است؛ چرا؟ به این خاطر که مقاومت مردم سیاست فشار حداکثری را به شکست کشاند. درست است ما هزینه دادیم ولی مردم به امریکا گفتند که ادامه این سیاست باعث نمی شود شما دستاوردی داشته باشید. به ما فشار می آورید. اگر قصد شما فقط مردم آزاری است و ادامه آن جنایات علیه بشریتی است که پمپئو انجام داده است. چون آنچه او انجام داده مسئولیت قانونی دارد. اگر دادگاهی در دنیا وجود داشته باشد و بخواهد جنایت علیه بشریت را بررسی و محاکمه کند، ایشان اعتراف کرده و گفته مردم ایران نمی توانند غذا و دارو داشته باشند مگر اینکه حرف ما را گوش کنند. این یعنی تعریف کتاب درسی جنایت علیه بشریت. یا ترامپ آمده مسئولیت ترور یک شخصیت حمایت شده بین المللی را پذیرفته که کنوانسیون هست. در مورد اینکه شخصیت های دولتی وقتی در مأموریت دولتی هستند در کشور خارجی از نظر بین المللی حمایت شده هستند. ترامپ پذیرفته علیه این فرد اقدام به کار تروریستی کرده است. اینها مسئولیت دارد و امتیازی برای کسی نیست. لذا باید دولت امریکا از این موانع عبور کند. البته به نظر ما شدنی است. بایدن می تواند این کار را بکند اما باید بداند که اقداماتی را برای به دست آوردن امتیاز عضویت در برجام باید انجام دهد.

تفاوت بایدن و ترامپ

در ادامه ظریف در پاسخ به این پرسش که شما پیش از این قائل به تفاوت عملکرد بین ترامپ و بایدن بودید. نکته اینجاست که خود جنابعالی در رأس مذاکرات موفقی با دولتی در امریکا بودید که خود بایدن مسئولیت مهمی در آن داشت. همین سابقه باعث شده امیدواری ایجاد شود که می توان با دولت بایدن راه تعاملی را باز کرد. در این باره بفرمایید. عنوان کرد: تفاوت در ادبیات.

حتماً چنین چیزی ممکن است ولی سنگینی کار به عهده دولت امریکاست.؛ یعنی امریکاست که باید برگردد به میز توافق. همانطور که مقام معظم رهبری هم فرمودند، ما هیچ وقت میز را ترک نکردیم. این امریکا بوده که از اتاق مذاکره رفته بیرون حالا باید برگردد به داخل اتاق. برای برگشت هم باید حتماً بلیت هواپیما بگیرد و بیاید به محل اتاق. این اقدامات را امریکا باید انجام دهد. ما قرار نیست برویم واشنگتن که نیاز باشد کاری انجام دهیم. ما در اتاق توافق نشسته ایم به همراه ۴+۱ و این امریکا است که باید دوباره وارد شود. حتماً باید یک اقداماتی را انجام دهد. من معتقدم دولت بایدن می تواند این اقدامات را انجام دهد. منافعش در این است. شکست سیاست فشار حداکثری این ضرورت را ایجاب میکند که این اقدامات را انجام دهد. لذا پیشبینی برخی این بود که حتی دولت دوم ترامپ هم مجبور میشد چنین کاری را بکند به خاطر شکستشان در سیاست اولیه اش. از دولت بایدن توقع بیشتری است به خاطر اینکه می دانند سابقه چیست. کسانی که در دور اول توافق حضور داشتند بسیاری از مشاوران کنونی بایدن بوده اند و می دانند چه گذشته است مثل افرادی نیستند که توافق را ندیده باشند و بر اساس گفته های بولتون درباره توافق نظر بدهند. لذا شرایط جدیدی خواهد بود و علی القاعده باید شرایط معقول تری باشد برای رسیدن به توافق. اما این امریکاست که باید اقدام کند.

آمریکا شأن شرط گذاری ندارد

ظریف در پاسخ به این پرسش که اگر بایدن در کاخ سفید مستقر باشد و لغو تحریم ها را مشروط به انجام اقداماتی از سوی ایران کند. پاسخ مستقیم ما چیست، گفت: حتماً این است که امریکا در شأنی نیست که بخواهد شرط بگذارد. امریکا موظف است که به عنوان عضو ملل متحد و به عنوان عضو دائم شورای امنیت قطعنامه ۲۲۳۱ را اجرا کند. اگر این قطعنامه را اجرا کند و تحریم ها برداشته شود و مانعی برای فعالیت اقتصادی ایران نباشد، ایران هم اعلام کرده که تعهدات برجامی خود را اجرا می کند. علت تعطیلی برخی تعهدات برجامی ایران این است که امریکا برجام را نقض کرده و اروپاییها هم با عدم اجرای تعهدات برجامی و عدم اجرای ۱۱ تعهدی که بعد از خروج امریکا دادند، در نقض برجام هستند و طبق ماده ۳۶ برجام این اجازه را به ما میدهد که برخی مفاد را رعایت نکنیم. اما کماکان به برجام متعهد هستیم. لذا چند نکته را باید از هم جدا کنیم یک، اگر امریکا تعهدات خود وفق قطعنامه ۲۲۳۱ را انجام دهد ما تعهدات خودمان را وفق برجام انجام میدهیم. دو، اگر امریکا بخواهد عضو برجام شود که ترامپ آن عضویت را از بین برده، ما حاضریم گفت وگو کنیم که امریکا چگونه می تواند وارد برجام شود. لذا امریکا در موقعیتی نیست که بخواهد شرط بگذارد، ولی یک کاری اتوماتیک می تواند انجام شود و نیازی هم به شرط و یا حتی مذاکره نیست. امریکا وظایف خود را طبق قطعنامه ۲۲۳۱ انجام دهد ما هم تعهداتمان را طبق برجام انجام می دهیم. این نه نیازی به مذاکره دارد و نه شرط. این کار شدنی است.

بازگشت بی مذاکره

ظریف توضیح داد: امریکا به عنوان عضو ملل متحد باید قطعنامه ۲۲۳۱ را انجام دهد و نیاز نیست که عضو برجام باشد. یعنی مثلاً ژاپن الان عضو برجام نیست ولی متعهد است که ۲۲۳۱ را انجام دهد. گفتم که اگر برگردد به اجرای تعهداتش، کاری که ما می کنیم هم سریع خواهد بود. یعنی به تعهدات برجامی برمی گردیم. این نیاز به مذاکره ندارد. مرحله بعد که نیاز به مذاکره پیدا میکند، بازگشت امریکا به داخل برجام است. که آن فوریت اول نیست فوریت اول خارج شدن امریکا از حوزه یاغی گری و نقض قانون است. یعنی بایدن نمی خواهد میراث یاغیگری ترامپ را با خود حمل کند.

تماس با ایران

در پاسخ به این پرسش که اگر مقامات دولت بایدن بعد از استقرار و آغاز مأموریت خودشان برای لغو تحریم ها مستقیم با مقامهای دیپلماتیک ایران تماس بگیرند، شما به آنان پاسخ میدهید، تصریح کرد: آنچه واضح است، اقداماتی است که ما و امریکا باید انجام دهیم تا برجام از سوی ما و قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی امریکا کاملاً اجرایی شود. فعلاً برای امریکا قطعنامه ۲۲۳۱ به عنوان عضو ملل متحد و برای ما برجام مطرح است. آمریکایی ها می توانند این اقدامات را خودشان انجام دهند، بعد از آن می توان مذاکره کرد. هیچ ابهامی در این کار نیست که نیازی به نکته ای داشته باشد. اگر نیازی باشد، امکان انتقال نظرات ما از مسیرهای مشخص وجود دارد. امکان انجام این کار وجود دارد. اگر نیازی باشد امکان دارد مشخص شود که ما چگونه رفتار خواهیم کرد یعنی ایران هم مشخص خواهد کرد. مثلاً مشخص می کنیم که اگر تعهدات آنها اجرا شود، ما اعلام می کنیم آمادگی داریم چه کارهایی را در اجرای تعهدات برجامی خود انجام دهیم. چنانکه در نامه رئیس جمهوری صریحاً نوشتیم که به هر میزان تعهدات طرف مقابل اجرا شود، ما هم تعهدات خود را برمی گردانیم. دیدگاهی در داخل کشور مطرح است مبنی بر اینکه پروسه لغو تحریمها بدون انجام هیچ گفت وگویی صورت بگیرد. من تبیین کردم که چرا این کار نیازی به مذاکره ندارد. ما مخالف مذاکره نبودیم، مخالف مذاکره هم نیستیم، مذاکره هم در چارچوب ۵+۱ امکانپذیر است، اما ورود امریکا به این چارچوب نیازمند این است که خودش را با مقررات تطبیق دهد. ما هم نمی گوییم که خود را با مقررات تطبیق نمی دهیم. اگر امریکا خود را با مقررات تطبیق دهد، ما نیز خودمان را با مقررات تطبیق می دهیم و این موضوعی است که صریحاً اعلام شده است.

لغو تحریم ها پس از انتخابات ایران؟

وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که جریانی در آمریکا معتقد است که با توجه به نزدیکی به انتخابات ۱۴۰۰ در ایران، دولت بایدن شاید به نوعی برای پروسه لغو تحریم ها و بازگشت به برجام دست نگه دارد تا تکلیف انتخابات در ایران روشن شود. دیدگاه شما در این رابطه چیست، گفت: من فکر می کنم بیشتر این مسأله نگرانی برخی دوستان ما در داخل کشور باشد که متأسفانه پیام های غلط را از داخل برای آنها می فرستند. اگر آمریکایی ها عقل داشته باشند، می دانند که در جمهوری اسلامی اینگونه مسائل، خارج از چارچوب صرف دولتها شکل می گیرد و نباید نگران باشند و علی القاعده هم نیستند. کما اینکه در گذشته در دوره احمدی نژاد مذاکرات مسقط در دولت احمدی نژاد شروع شد و امریکایی ها منتظر دولت بعدی نماندند؛ بنابراین، این میزان از فهم شرایط داخلی در امریکا هست. متأسفانه برخی جناح های سیاسی به خاطر نگرانی های سیاسی داخلی که به نظر من کاملاً بیمورد است، نگران این هستند که این مذاکرات الان شروع شود. به نظر من هر زمانی که امریکا به تعهدات خود در ۲۲۳۱ برگردد، این به نفع امریکا و به نفع دنیا و به نفع ایران است و لذا نباید سایر ملاحظات را وارد کرد. هدف همگی ما باید کاهش فشار بر مردم ایران و آرامش در جهان و جلوگیری از پروژه تندروهای صهیونیست برای امنیتی سازی شرایط در منطقه باشد.

ظریف ادامه داد: به نظر من الان با توجه به شرایط، امریکا متوجه شده که سیاستش شکست خورده است و باید به تعهدات خود بازگردد. زمانی که به تعهدات خود بازگردد، ما هم برمی گردیم، عجله ای نیست، ولی سیاست تأخیری هم نداریم و نباید هم داشته باشیم. آمریکایی ها هم نباید سیاست تأخیری داشته باشند. به خاطر اینکه سیاست آنان تاکنون ناموفق بوده است، شما وقتی سیاست تأخیری دارید که سیاستتان موفق بوده باشد، اما سیاست آنان موفق نبوده است، سیاست ما در مقاومت موفق بوده است، اما بالاخره به مردم ما فشار وارد شده، ما هم نیازمند تأخیر نیستیم. به نظر من باید این ملاحظات بچگانه کنار گذاشته شود. بیشتر این بحث ها در داخل مطرح است، من هنوز ندیدم که در خارج این بحث ها صورت بگیرد.

فراز و فرود روابط ایران و آمریکا

ظریف درباره اینکه روابط ایران و امریکا تا چه اندازه قرار است تحت تأثیر فراز و فرودهای ناشی از تغییرات چهره های سیاسی در امریکا قرار بگیرد تاکید کرد: آنچه در دوره ترامپ اتفاق افتاد در واقع واگذاری سیاست خارجی امریکا بود. اینطور نبود که سیاست خارجی امریکا تحت تأثیر رژیم صهیونیستی باشد. شاید سیاست خارجی امریکا از زمان ترومن تحت تأثیر رژیم صهیونیستی بوده است و کاخ سفید علیرغم نظر وزارت خارجه امریکا این رویکرد را از مرحله شناسایی اسرائیل تا امروز با فشار لابی صهیونیسم انجام داده است. گاهی اوقات نظر کارشناسی حاکم نیست. بلکه نظر گروه های فشار حاکم است. این اتفاق جدیدی نیست و همیشه در سیاست خارجی امریکا مطرح بود. اما در دوره ترامپ اتفاق ویژهای که افتاد این بود که سیاست خارجی واگذار شد. یعنی رژیم صهیونیستی و بن سلمان و یکی دو نفر دیگر سیاست خارجی امریکا را مدیریت میکردند. حتی اگر خاطرتان باشد، بعد از اینکه چهارکشور عربی قطر را محاصره کردند، ترامپ به نفع این کار چهار توئیت زد. یعنی حتی ایشان ملاحظه نکرده بود که ۱۰ هزار سرباز امریکایی در پایگاه هوایی امریکا در قطر هستند. سیاست خارجی امریکا تا این حد واگذار شده بود. این دوران به پایان میرسد. اما اینکه تصور کنیم فشار لابی صهیونیستها در امریکا به پایان برسد، حتماً اینطور نیست. دوستان ما در داخل که میآیند سخنرانی بایدن را کلیپ می کنند یا حضور خانم کاملا هریس را در اجلاس ایپک توئیت می کنند، در واقع دارند زیره به کرمان می برند. اینها واقعیت است؛ واقعیتی که نشان می دهد لابی صهیونیسم از زمان ترومن، توانست حتی به رغم مخالفت وزارت خارجه خود را به امریکا تحمیل کند. ما هم باید این واقعیت ها را بشناسیم و هم بشناسانیم، اما نباید دچار یک گرفتاری ادراکی شویم که ترامپ و بایدن یکی هستند، نه؛ حتماً یکی نیستند.

پیش بینی ظریف

وزیر امور خارجه درباره خروج روند فعلی از انفعال و از پیش گرفتن ابتکار عمل از سوی دو طرف گفت: پیش بینی من این است که شرایط به لطف خدا و با ادامه مقاومت و درک خوب مردم ایران بسیار بهتر خواهد شد. این ممکن است در چند ماه آینده اتفاق بیفتد، بایدن هنوز نتوانسته تیم خود را مستقر کند و ممکن است زمان بیشتری ببرد. اگر زمانی بایدن مستقر شود و بخواهد تعهدات مبتنی بر قطعنامه ۲۲۳۱ امریکا را اجرا کند، ما هم می توانیم فوراً به تعهدات برجامی خود به صورت کامل برگردیم. این روند اصلاً زمانبر نیست. با چند قانون اجرایی از سوی رئیس جمهوری امریکا انجام پذیر است. این هم که گفته می شود ترامپ مقرراتی گذاشته است که از سوی بایدن قابل لغو نیست، همه این کار بازی هایی است که دولت ترامپ در این مدت انجام داده تا بر افکارعمومی و امید مردم ما تأثیر بگذارد. یکی از مهمترین خواسته های ترامپ و رژیم صهیونیستی این است که امید مردم ما را از بین ببرند. در این روزهای اخیر و بعد از اظهارات و تهدیدهای پمپئو، اتفاقات زیادی در بازار ارز ما رخ داد که هیچ دلیل اقتصادی نداشت و صرفاً علت روانی داشت. ما نباید اجازه بدهیم که این وضعیت روانی ایجاد شود. اینکه گفته می شود رئیس جمهوری بعدی امریکا نخواهد توانست برخی از تحریم های برجامی امریکا را لغو کند، فقط حرف است. ممکن است دشواریهایی وجود داشته باشد، اما ما نباید بپذیریم. امریکا برای بهانه جویی جهت عدم اجرای تعهدات بین المللی اش نمی تواند متوسل به مقررات داخلی شود. هیچ کشوری در دنیا نمی تواند از ابزار داخلی استفاده کند که تعهدات بین المللی خود را انجام ندهد. این یک اصل شناخته شده بین المللی است.

وی ادامه داد: بیهوده به حرفهایی که زده میشود اعتبار ندهیم. در پاسخ به دعواهای داخلی که میگویند بایدن اگر بخواهد هم نمی تواند، باید گفت: نه. بایدن اگر رئیس جمهور امریکا شد و در کاخ سفید مستقر شد، می تواند با سه فرمان اجرایی همه اینها را لغو کند. دوستان داخلی ما حواسشان باشد. حرفهایی که برای مصرف داخلی میزنند یعنی دارند به بایدن علامت میدهند که این کار را نکنید. اگر رئیس جمهوری امریکا بخواهد در داخل امریکا آسمان را به زمین بیاورد یا نیاورد به خودشان مربوط است. به قول خودشان مسئولیت روی میز رئیس جمهوری امریکا تمام می شود. کنگره جز اعلان جنگ هیچ مسئولیتی در روابط خارجی امریکا ندارد، آن هم با همکاری رئیس جمهوری. آنکه در روابط خارجی امریکا مسئولیت دارد، رئیس جمهوری امریکاست. لذا مردم باید امیدوار باشند. اینکه ممکن است زمان آن تأخیر پیدا کند، به دلیل پروسه انتقال دولت است. توضیح دادم که ترامپ در پروسه انتقال به بایدن در حال ایجاد مانع است. موانع، مشکلات خودشان است و به خودشان ربط دارد.

ظریف توضیح داد: در مورد ایران هم ما هیچ مشکلی نداریم و از ابتدا گفتیم اقداماتی که می کنیم قابل بازگشت است. بله، علمی که در ذهن دانشمندان ما ایجاد شده بسیار خوب است و پیشرفت های بسیار خوبی کردیم. من در اینجا بگویم که امریکا در این سه سال حتماً ضرر کرده است، در حوزه هسته ای ضررهای اساسی کرده است، اما خودشان آن را انتخاب کرده اند، ما این انتخاب را نکردیم. لذا آنها نمی توانند ایراد بگیرند که چرا شما پیشرفت در تحقیق و توسعه داشته اید. این ما هستیم که می توانیم به امریکا بگوییم با خروج از این توافق، به ما ضرر زده اید. اروپایی ها هم توان این را نداشتند که شرکت های خود را کنترل کنند و از ایران بیرون رفتند. حالا ضرر کردند. آنها هم نمی توانند مدعی ما باشند، ولی هر جا جلوی این ضرر را بگیرند برای همه منفعت است. اگر امروز برجام را اجرا کنند، ما هم برجام را اجرا می کنیم.

 

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۸
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۱۴۲
توانایی دارد ولی نمی خواد که بردارد .
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بوووووووووررررررررررررسسسسسس
بورس داره میرود به سمت ۵ میلیون واحد خسته نباشند
بورس این سری میرود روی در کهکشانها
کسانی که در بورس اند ۳ روز اعتراض کردند ورق بورس برگشت!!!!!!عجب
تشکر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
چندروزیه بورس رو دوباره دارند باد میکنند
بازهم دمیدن درحباب بازهم ترکیدن حباب بازهم سقوط بازهم به خاک سیاه نشستن عده دیگری درپیش است
میگن ادم عاقل ازیه سوراخ دوبارگزیده نمیشه
چراعده ایی دوست دارند بارها وبارها گزیده بشن ؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بورس دستوری رفت بالا و دستوری ریخت ولی دستوی برنگشت
یعنی الان برگشته روی خط روند طبیعی خودش
به زودی اقتصاد کشور بیش از این ها به بورس گره میخوره و افراد بیشتری وارد بورس خواهند شد.
مثل همه دنیا که بورس بهترین مکان سرمایه گذاری هست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
جناب ظریف بایدن اصلا به شما فکر نمیکند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
دولت روحانی 8 سال سر کار بود.
میخواست 100 روزه همه چیز را حل کند.
بعد از 8 سال دستاورد دولت شما چیه؟
برجامی که حالا سرانجامش هم معلوم نیست؟
باش تا صبح دولتت بدمد...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
اقای ظریف خبر دارید بایدن در مقابل به شهادت رساندن سردارسلیمانی چه گفته؟ اگرنمیدانید حتما جستجوکنید تا بفهمید سگ زرد برادر شغال است !!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
قابل توجه انهایی که به دوستی ۳۰ ساله با بایدن مینازند :
بایدن :«هیچ آمریکایی‌ای در مرگ قاسم سلیمانی عزاداری نمی‌کند. او مستحق بود برای جنایاتش علیه نیروهای آمریکایی و هزاران بیگناه منطقه در برابر قانون بایستد.»
نمیشه تا رفتن ترامپ زبان به کام بگیری و تحریکش نکنی؟!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
از چی می‌ترسی!؟
تحریم ها از اینایی که الان هست دیگه بیشتر نمی‌تونه بشه
خودشون اعتراف کردن شکست خوردن
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
چی می گی برادر من اولا که هنوز هم جاهای زیادی هستند که می توانند تحریم کنند و فشار اقتصادی را به مراتب بیشتر می کند در ضمن همین هفته پیش ترامپ از مشاورانش خواسته سناریو حمله به سایت های هسته ای ایران را بررسی کنند
Ali
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
ناشناس ۱۴.۵۵
راست میگی،مردم ایران که بدبخت شدن،اونا هم که شکست خوردن،این وسط کیا برنده شدن؟
از قدیم هم گفتند تا سه نشه بازی نشه. البته این سه شدن با اون سه شدن فرق فوکوله
بلاتکلیفی در سیاست خارجی بیدادمیکند.ما ایستاده ایم وهیچ حرکتی نمیکنیم .در فرصت سوزی استادیم
ای کاش من هم یک وزیر بودم جاهایی میرفتم که حتا در خاب هم نمیدیدم و غذاهایی میخوردم که بخابم هم نمیامدند...
پاسخ ها
ناشناس
| Hungary |
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
باهمین فرمان حسرت خوردن وبازهم حسرت خوردن بجای کاروتلاش بروودرحسرت بمیر ناشکری وتنبلی عاقبت ندارد
بشین که الان داره سه فرمان رو آماده میکنن ، صادر کنه ! والله سگ زرد برادر شغاله دل خوش نکنین برین دنبال کارهای نکرده داخلی توی این 7سال.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
گل گفتی رفیق
آقای ظریف چه افتخاری هم میکنه به آقای بایدن
فکر کنم قبلا به آقای ظریف یک قول هایی داده
توخیلی خوش خیال هستی عمو
جناب دیپلمات شما که پیش بینی کرده بودند ترامپ رای بیاورد! پس چی شد؟
نکند همه خیالهایتان مانند همین بر عکس باشند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
اگه کرونا نبود حتما ترامپ پیروز میشد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
ویروس چینی ترانپ رو شکست داد نه بایدن.
ترامپ چون که ایران داشت تو سایت دیگه برنامه های خارج از برجام انجام میداد از برجام خارج شد خود ظریف بارها گفت که کسانی تو کشور خارج از برج ام کار کردن که هر کس دیگه بجز ترامپ بود خارج میشود حال دوباره هم مذاکره میکنید و توافق دوباره میروند خودشان را زرنگ فرض کردن بازرسی از کل آژانس اتمی باید صورت گیرد ما هیچ فایلهای از این اورانیوم ندیدیم همین اورانیوم ساخته شده چه مشکلی حل کرد این سایت برای کشت دوستار ساخته شده نه برای رفع مشکلات مردم ایران بیکاری بی مسکنی فقر بیداد میکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
دادی گوگل ترانسلیت؟
خیلی بچه گانه هست این تریپ حرف ها!

چقدر جوگیر آخه!
بشین تا رفع کنه
این ظریف دوست داشتنیه
خدایا سایه بایدن را از سر ما کم نکن !!!!!!
راستی سالگرد شهادت سردار سلیمانی کی هست ؟؟!!!!!
هیهات من الذله
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
هیههات من الضله !
این آدم ظاهراً نمیخاد اگاه شه که«با آمریکا مذاکره نمیکنیم» یعنی چی !!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
تو بیخود میکنی مذاکره نمیکنی فشار که برتو نیست فشار برملت هست
Ali
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
ناشناس ۱۰،۴۷
شما ساندیستو بنوش
بایدن جان
بیا که چشم به راهت هستیم !!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بمون تا بیاد
تقدیم به بایدن عزیز :
توکجا بودی تاحالا؟
توحقیقتی یا رویا؟
چند وزیر قدرتمند داره روحانی که میتونن بار کشور و مردم رو بکشند یه نفر ظریف و همینطور زنگنه چند نفر اصلاح طلب هم هستن جهانگیری و ربیعی دولت آینده باید با همینا شکل بگیره
پاسخ ها
رای بی رای
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
تو دیگه کی هستی که هنوز به این امید داری.. 8سال بس نبود عامو...عجب مردمی داریم آآآآ
بیا جانم به قربانت همین حالا بیا !!!!
با سلام واحترام
مطالب منطقی بود. امیدواریم با تلاش ودلسوزی مسئولین دو طرف به تنش 40ساله با آمریکا پایان داده شود. وتحریم ها هرچه زودتر به نفع مردم لغو شود. زیرا منافع مردم ایران درپایان تنش باجامعه جهانی است.
پاسخ ها
رای بی رای
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بعیده بعیییییید
پراید در حال سقوط زیر ۱۰۰ میلیون فروشنده زیاد ولی از مشتری خبری نیست
حنات رنگ نداره....
دلار ۲۲۰۰۰۰
۹۹/۸/۲۸
سقوط آزاد دلار شروع شد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Hungary |
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بگو انشالله نظرنخوری درضمن حتمابرای رفع شراسفنددودکن یابروپشت چراغ خطربرایت اسفنددودکنند
بسیار عالی و پخته.اقای ظریف بشما افتخار میکنم.سعی کردم نقدی در کمک به سیاستهای خارجی کشورم بنویسم اما شما کامل و عالی گفتید و چیزی برای اضافه کردن ندارم.فقط میگویم وای بر انها که بخاطر منافع جناحی و بدست اوردن افتخار مذاکره منافع ملی را ذبح میکنند.کاسبان تحریم فعلی و مذاکره بعد از ۱۴۰۰ را میگویم
ما هم با یک فرمان اجرایی توان تعامل با دنیا را داریم.
اینکه سیاست آمریکا در فشار بر ایران شکست خورد صحیح است ولی ضربات شدیدی به ایران خورد و از آن بدتیر اینکه اگر آمریکا به برجام برگردد باز هم ضرر ایران جبران نخواهد شد ببینید ما میگیم آمریکا از برجام خارج شد ما میزان اورانیوم غنی شده امان سه برابر شده قبل از برجام هم ما اوارنیوم غنی شده زیادی داشتیم چه کردیدم این اورانیوم غنی شده چه منافعی برای ایران دارد که بتواند کاهش ارزش پول و داغون شدن اقتصاد ایران را جبران کنه نهایت باید اورانیوم بیش از حد مجاز را تبدیل کنیم که جبران این خسارات را نمیکنه و فشار سنگینی که به مردم وارد شد و میشود با برگشت آمریکا به برجام این فشارهای کمرشکن چه طور جبران میشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
ما از تحریم ها ضربه نخوردیم از زخمی ضربات شدید خوردیم که توسط ناکارامدی دولت ایجاد شده بود و تحریم ها فقط نمکی بود که روی زخم پاشیده شد
به عنوان نمونه میلیارها دلاری که در دست دلالان و اختلاس گران قرار گرفت آیا به خاطر تحریم ها بود یا ناکارآمدی بانک مرکزی و ... که باعث افزایش دلار و این همه فشار بر مردم و تولید کننده شد.
شروط برای مذاکره؟
مثل اینه منه کارمند بگم برا مذاکره با وزیر کار شرط گذاشتم
بشینید تا بیاد شروطتون رو قبول کنه
بله یادم هست که جناب آقای ظریف گفتند که امریکا نمیتونه از برجام خارج بشه
اگر با همون افق دید قبلی این تحلیلها رو هم ارائه دادن که نمیشه روش حسابی کرد
پاسخ ها
علیرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
در واقع نمیشد از برجام خارج شد ولی ترامپ با حماقتش این کار رو کرد.
واقعا اونایی که میگن مشکل از برجام بود سرشون رو مثل کبک زیر برف کردن. آمریکا زورش زیاده اگر بخواد بکنه میکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
اینم عذر بدتر از گناه
یعنی وزیر خارجه ما نمیدونست امریکا زورش زیاده و هر کاری بخواد میکنه ؟
ترامپ وقتی دید سود برجام داره فقط میره تو جیب شرکتهای فرانسوی کاملا کار درستی کرد و خارج شد
وقتی دید در مقابل سرمایه گذاری امریکا تو ایران یه عده ای داخلی دارن مقاومت میکنن و شعار میدن فهمید باید خارج بشه
ترامپ میدونست چکار کنه
برا همینه که شما الان داری مایحتاج خانواده ات رو چند برابر سالهای قبل میخری و از خرید خونه و ماشین هم کلا عاجزی
حالا بیا دلتو خوش کن که ترامپ حماقت کرد و ..
حماقت هم اگر کرد من و تو داریم تاوانشو پس میدیم
آقای ظریف خوش خیالی تا کی توگفتی بایدن هم به حرف تو عمل میکند میگوید چشم قربان فرمایش دیگر نداری
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
جوری صحبت کرده اند که گویی ایران امریکا را تحریم کرده!!!!
به نظرم الان که امریکا کاملا در موضع ضعف هست . می توان هر شرطی را به انها تحمیل کرد و انها قبول می کنند
به مذاکره عادلانه برگردیما جناب ظریف !
نه مذاکره ای که برامون آورده‌ای نداشته باشه !
آقازاده هاتون تو امریکا موندنی شدند؟؟؟
این بار اگر خواستید مذاکره کنید رضایت نامه کتبی از تک تک مقامات بگیرید که بعدا نگن ما راضی نبودیم و ...
آقای ظریف باز که آمریکا را لو لوی سر خرمن برای کشور قلم داد کردید. زمانی که دست خالی بودیم وهیچ جنگ افزاری نداشتیم آمریکا جرات نکرد به ایران حمله کند حالا چه شده ترامپ اگر رییس جمهور میشد به ایران حمله میکرد. شماو اصلاح طلبان خوب میدانید با همان حرف ها دولت رابدست آوردید آمریکا هیچ موقع وحتی در این موقعیت نمیتواند به ایران حمله کند. هنوز هم ترامپ اگر رئیس نشود مدت 2ماه زمان دارد تا کاخ ریاست جمهوری را پس بدهد اگر بخواهد حمله کند همان 2ماه حمله میکند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
جنگ افزار داریم اما بالقوه ان! برادران چینی و روسی دارن برامون میسازن.
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
ترامپ سردارمون رو شهید کرد اسراییل نظنز رو زد.مگه قرار نبود اگه صادرات نفت ما صفر بشه تنگه هرمز بسته بشه؟
خواب دیدید خوش باشه.
بله مقاومت مردم ايران و زندگي چند هزار آقا زاده در جايي كه والدينشان ادعاي مبارزه با آن را دارند
جوك قرن
بله مقاومت مردم ايران و زندگي چند هزار آقا زاده خائن در جايي كه والدينشان ادعاي مبارزه با آن را دارند
جوك قرن
زندگی مردم و جوانان رو با این مذاکرات مسخره و چند ده سالتون نابود کردید
نکنه فکر کردید جو بایدن بدون گرفتن امتیازات گنده و چرب به شما امتیاز میده؟؟؟

تازه امریکا یادگرفته چطور میشود کشوری را تحریم نفت کرد
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
جو بایدن قبلا برجام رو امضا کرده.تو اگه خونه ات رو بفروشی یک میلیارد و امضا بزنی فردا میتونی زیرش بزنی بگی نه دو میلیارد میفروشم؟
بلی وزیرجان درست میگه درست مثل امضای جان کری
خدایا احمدی نژاد زودتر بفرست تا برخی ها رو به تاریخ بفرسته
پاسخ ها
Bet
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
احمدی نژاد خودشم به تاریخ پیوسته
سیدرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
با سلام. احمدی نژاد بود که قطعنامه های شورای امنیت را کاغذ پاره خواند وشرایط را برای تحریم ایران فراهم کرد.
سهراب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
احمدی نژاد همون پدیده هزاره سوم هست که ما رو در دامان روسیه و چین و هم پیمانانش انداخت و تحریم پشت تحریم رو بر ما تحمیل کردوانقدر آبروی داشته ما رو در دنیا برد یارانه ها رو ایجاد کردو باعث آغاز گرانی لجام گسیخته شد.از زمان شروع دولت احمدی نژاد فساد و دروغ علنی شد و زشتی آن نزد برخی مسئولین ازبین رفت و عادی و مبدل به یک فرهنگ پلید شد...
بایدن بایدن و رویاپردازی نکنی. هنوز نتیجه انتخابات مشخص نشده.
پاسخ ها
ناشناس
| Sweden |
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
دمت گرم اولین کامنت منطقی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
یک چیزی رو دقت کردی؟ این مسئولان ایرانی اینقدر آشکارا دارن به بایدن ابراز علاقه میکنن برای چی هست؟ اینها میدونن که دمکراتها نسبت به ترامپ خیلی دغلکارتر و سختگیرتر ند و اگر بیان میتونن اجماع جهانی علیه ایران درست کنن و بعید نیست جنگ راه بندازن . برای همین مسئولان ایران در باطن دوست دارند ترامپ ادامه داشته باشه چون جنگ طلب نیست و توان ایجاد اجماع جهانی هم نداره و نهایتش همین تحریمها رو ادامه میده و تحریم هم از جنگ بهتره. برای همین وزیر خارجه ایران تا این انداهز برای بایدن ولع نشون میده و در باطن مایل به ترامپه
مقاومت طبقات پایین مردم بیچاره که فلاکت و بدبختی را با تمام وجود می چشند .
نوع حرف زدن آقای ظریف را مقایسه کنید با باقی به اصطلاح سیاستمداران ما.
این آقا کیه؟
تابناک مذاکره ای نمیشه، متاسفانه مردم را امید مذاکره میدید ولی یهو منفجر میشن وقتی آب پاکی رو دستشون بریزین،
تابناک مذاکره ای نمیشه، متاسفانه مردم را امید مذاکره میدید ولی یهو منفجر میشن وقتی آب پاکی رو دستشون بریزین،
همه شواهدوقرائن ازحمله قریب الوقوع خبرمیدن اونوقت ممدجواد ‌وکیهان شریعتمداری شرط وشروط میگذارن!
آخی ظریف جان مگه ترحیما یه بار بالمره لغو نشدند همون موقع که امضای کری تضمین بود؟؟
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
یک ترم کلاس ادبیات لازم است داداش بعداظهارنظر!؟
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
دلواپس عشق ترامپ حنات دیگه رنگ نداره
اول تکلیف خودتان را روشن نیست که می خواهید تحریم برداشته شه یا خیر؟ چون افرادی هستند که چیز دیگری می گویند و جلوتر از آمریکا ناسازگاری را شروع کردند
آقای ظریف شما که تصمیم گیرنده نیستی...شما سخنگوی سیاستگذاران اصلی هستید...
آقای ظریف در آمریکا سیاست خارجی را رئیس جمهور تعیین میکند ولی در ایران این شما و رئیس جمهور محترمتان هیچ اختیاری در این رابطه ندارید پس این حرفهایی هم که زده اید در اختیارات شما نیست.
آقای ظریف در آمریکا سیاست خارجی را رئیس جمهور تعیین میکند ولی در ایران این شما و رئیس جمهور محترمتان هیچ اختیاری در این رابطه ندارید پس این حرفهایی هم که زده اید در اختیارات شما نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
موقع مذاکرات برجام و وعده های انتخاباتی که همه چیز دست شما بود و میخواستین 100 روزه اقتصاد رو متحول کنین. حالا هیچ اختیاری ندارین. خدایا اینا دیگه کین.
شرط بازگشت آمریکا به برجام محاکمه عوامل ترور شهید سلیمانی در دادگاه های بین المللی و جبران خسارات تحریم ها از جانب آمریکا است که به خاطر خروج از برجام انجام شده است وگرنه آمریکا از دید ما همچنان یک عضو خارج شده از برجام خواهد بود و کاهش تعهداتی که بخاطر خروج آمریکا از برجام و کم کاری طرف های اروپایی انجام شده است همچنان تا اجرای موارد مذکور باید ادامه دار باشد تا بفهمند که ایران بیدی نیست که با این بادها بلرزد و کشوری نیست که از حق طبیعی خود عبور کند و آنرا به قلدری مثل آمریکا واگزار کند تا فقط خودش از آن بهره و دیگران محروم باشند. در مقابل آمریکا تنها چیزی که جواب می دهد همان برخوردی است که آنها با ما دارند و باید بدانیم که ما اگر خود را از داخل قوی کنیم تحریم ها کاملا بی اثر و تهدیداتی خواهند بود که می توانند تبدیل به فرصت های خوبی در کشور شوند و اگر قوی نباشیم بدون تحریم هم شکست خورده هستیم و یقین بدانید که با وجود شهیدان و مجاهدانی که ما خالصانه در راه خدا داده ایم خدا با ما است و پس از هر سختی گشایشی خواهد بود
پاسخ ها
ناشناس
| Sweden |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
مگه انتقام سخت نگرفتند؟
چهارشنبه های خاص هیات دولت
اقای روحانی قبلا میگفتند تحریمها اثری ندارد و الان تمام گفته های قبلی شان مبنی بر دادن خسارت به ایران را فراموش و وحشتناک فریاد میزنند فقط تحریمها را بردارند!!!!!
سیگنال وحشتناک از نقطع ضعف
اگر ترامپ در دادگاه عالی برنده شود چه میشود،؟؟؟
چهارشنبه ها جو دهی اقایان روحانی واعظی و همتی و از این هفته اقای ظریف هم اضافه شدند.
خسته نباشید
پاسخ ها
ناشناس
| Sweden |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
بدون شک ترامپ برنده است. شواهد تقلب گسترده کاملا واضح هستند. اونوقت باید برید با اون مذاکره کنید.
وای به روزی که یادی کنید از فرصتهای از دست رفته . امریکا چه بلایی سر ما اورده که عراق و روسیه هزاران برابر ان را نیاورده ؟ از چین یاد بگیرید و مذاکره کنید
یک گزارش از تلوزیون خودمان پخش شد که وفور لوازم خانگی تولیدی در داخل سوریه را نشان می داد که واقعا باعث تعجب بود که این کشور با وجود جنگ داخلی سنگین چطور تونسته تولیدات خودش را سرپا نگه دارد و اگر بگویم کمبود لوازم خانگی را از آن کشور تامین کنیم شاید بیراه نگفته باشم و جالب اینکه اکثر مردم سوریه هم از لوازم تولید داخل راضی بودند و در این اثنا کشورهایی چون ترکیه و عربستان مبادلات بسیار بالایی با این کشور داشتند که فقط ایران در میان آنها نبود و ای کاش ظریف به جای دنبال برجام رفتن به گسترش ارتباطات با کشورهایی تکیه می کرد که حداقل با ما نزدیک تر بودند نه کشورهایی که در طول چهل سال جز خصومت و همراهی با تحریم کار دیگری برای ما نکرده اند
به یاد آزاد سازی خرمشهر در سال60 و فرصت طلایی پیش آمده ، در عوض شرایط ایران برای پذیرش پیشنهاد پایان جنگ افتادم ،یکی از شروط: احداث یک جاده از مرز ایران و عراق تا مرز اسرائیل جهت آزاد سازی قدس !!
جناب ظریف مراقب باشید مجدد کلاه بزرگی بر سر شما گذاشته نشود که دوباره تمام مشکلات کشور را به امریکا گره بزنید..........
ظریف هم برای سومین بار استعفای نمایشی اش را بزودی اعلام خواهد کرد .
ایشون همونی نبود که میگفت به هیچ عنوان رییس جمهور جدید امربکا نمیتونه بزنه زیر برجام !!!
الان انقدر مطمئن میگن ، با سه تا فرمان اجرایی تحریم ها لغو میشه
کاش اعتماد به نفس اینا تو حرف ما داشتیم
باش تا صبح دولتت بدمد
به عبارتی سه سوته تحریمها لغو میشن
ما مردم ایران از اینکه مسئولین ما در زیر این فشار حداکثری همیشه پا به پای ما بودند تشکر و سپاس داریم .
لطفا اگر میشود فشار رو بیشتر کنید تا ما بیشتر به افتخار و سرافرازی برسیم و مشت محکمی بزنیم به دهان استکبار
درد ظریف اینه که نمیتواند مثل قبل سالی 200 بار به امریکا سفر کنه والا رفع تحریمها اصلا برای او مهم نیست او دنبال لغو این ممعنویتش است که دوباره در معیت عراقچی و سایر دارودسته و بروبچه ها برن امریکا و کیف کنن
پاسخ ها
ناشناس
| Japan |
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
حالا خوبه اینامیرن کیف میکنن حالا چطوری نمیدونم ولی اینو خودم دیدم که جلیلی این همه راه اومداینجا رفت ازبنای باقی مونده ازانفجاراتمی هیروشیما دیدن کرد بعدش هم تاروزی که برگشت ایران توسفارت بودومحرم و‌سینه میزد!
سقوط قیمت مسکن و ماشین و صعود بورس در راه است
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
موش توبخوری گوگولی مگولی
اقای ظریف یعنی امضای بایدن هم تضمینه، تضمین میکنید که بایدن هم امضاش تضمینه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
برای 4 سال تضمینه، بعدش دیگه نه
ضعیف جان! به نیروی داخل متکی باش نه خارج
الان یک سوال من دارم اگر بپذیریم که آمریکا به برجام برگردد و مجدد عضو برجام شود آن وقت آنها می توانند بصورت قانونی از مکانیسم ماشه هر وقت که خواستند استفاده کنند تمام تحریم های شورای امنیت برگردانند به نظر من دیگر نباید به آمریکا اعتماد کرد از یک سوراخ چند بار گزیده بشیم؟ بهترین کار این است آمریکا خارح از برجام باشد اما با لغو تحریم های آمریکا ایران همه دوباره برجام اجرا کند اما بدون آمریکا در برجام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
ببین دیگه قرار نبود این چیزا رو بگی، الان امریکایی ها فهمیدن دیگه
دکتر ظریف سیاسی ترین ومتعهد ترین وزیر خارجه ایران بوده وهست تمام مصاحبه اش را خواندم وتصدیق کردم
پاسخ ها
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
اگه راست میگی که خوندی بگو ببینم چی گفت... تو هم مثل اون نمایندهای مجلس و ریسشون برجام رو نخونده تایید میکنی.... واقعا متاسفم
نظر من یک کلام مرگ بر آمریکا
آمریکا یه شیطان خبیسه لعنت بهش
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸
تو زمستونی نه بهار! خبیث نه خبیس
آقا ظریف تا بایدن مستقر بشود و به ایران فکر کند تو نیستی بهتره با اهل بیت چمدان ها بردارید و بروید پیش جو
فرزند بنده در امریکاست، مردم شما همچنان مقاومت کنید!
در هر حال حل مشکلات اقتصادی کشور دررفع تحریم هاست انهم در توافق با کدخدا
امضا «کری » تضمین است
این آقای ظریف ظاهراً یا نمیداند و یا نمیخواد بداند که آمریکا، آمریکاست و نه دوست ویا حتی طرف معامله ویا طرف مذاکره!
مذاکره برای چی؟ مگه مذاکره نکرده بودید؟ مذاکره کردید به توافق رسیدید، ایران عمل کرد، اونها عمل نکردن، مذاکره برای چی قراره انجام بشه؟ دوباره تعهدات جدید بدیم؟
دولت حسن روحانی از صد تا تحریم برای ایران و ایرانی بدتر بود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
چهار سال اولش که بد نبود براتون!
ما باید بمب اتمی هم داشته باشیم اما نباید با آمریکا و دیگران دشمن باشیم. قانون جنگل اینه قدرت بیشتر، دشمن کمتر!
ممدجواد جان !!
کار شما خندان مردم نیست.
الان دقیقا از وقتی آمریکا از برجام خارج شده وضع اقتصادی ما بدتر شده یا آمریکا؟؟؟؟؟؟فکر کنم الان توی بهترین شرایط اقتصادی هستیم و خبر نداریم خودمون.چون تازه روزهای خوبمون هست و خبر نداریم
ظریف:مقاومت و ایستادگی سه ساله مردم ایران و البته دیپلماسی هوشمندانه ای که وزارت خارجه دنبال کرد، توانست به لحاظ سیاسی آمریکای ترامپ را منزوی کند و این ایستادگی می تواند در حکم یک سرمایه اجتماعی و ملی برای بهره برداری در شرایط احتمالی آینده تلقی شود»

جناب شما در کاخ هایتان به قیمت له شدن مردم مقاومت شاهانه می کنیدو در جوامع بین المللی از مقاومت مردم دم می زنید؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1!!!!!!!!1
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
دقیقا مردم هزینه میدن و امثال جواد ظریف حقوق دلاری! میگیرن. طنز تلخیه ای کاش آقای ظریفم دلار رو تحریم کنه و حقوقشو به ریال بگیره و به سفرا هم به ریال حقوق بده نه دلار
دولت از الان دلار یازده هزار و پانصدی برای سال آینده ریخته برنامه
چرا؟ چون فکر میکنه احتمالا که با توافق و... بتونه به یازده هزار و پانصد برسه
امیدش حتما همونه
صبر کنید..خواهید دید این جناب به اصطلاح بایدن که هم حزبی هایاو برجام را تحمیل کردن دوباره چه به سر ایران خواهند آورد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
تو برجام سخت گذشت بهت؟
مسئولین عزیزنصیحت امام خمینی را قبل از شروع هر مذاکره ای از یاد نبرید و قبل از هرگونه مذاکره ای با هر کشوری ابتدا ایران را به تجهیزات دفاعی اس چهارصد یا پیشرفته تر از آن و موشکهای با برد بلند مجهزتر کنید تا در مذاکره بازنده نشوید
آزموده را آزمودن خطاست
این ضعف شماست که اذهان را منحرف کرده تا خود رابپوشانید
تا بایدن بیاد و دولت رو دست بگیره شما رفتید دوست عزیز. بی خود شرط تعیین نکن. البته خودتون هم اینو میدونید.
مگه ظريف جزو تحريمي ها نيست كه سراغ خونه كدخدارو ميگيره
رئیس جمهور میبیند بخاطر ایشان گروه انحصار طلب پا بر گلوی مردم گذاشته و رفاه مردم را گروگان گرفته بهتر است هر چه زودتر استعفا کند تا گروه تمامیت خواه یک رئیس جمهور منصوب نماید و بعدا با آمریکا مذاکره کنند،
حسن آقا بخاطر رفاه مردم استعفا کن ، مردم از حق رای خود گذشتن ، در دوران قحطی حتی میتوان گوشت میت راهم خورد!
ما انسانهایی هستیم که از یه سوراخ دو بار گزیده میشیم...
دوباره مسخره بازیهای مذاکره و سردرگمی ملت شروع شد.
شروط ایران برای مذاکره با آمریکای بایدن از زبان ظریف/ «بایدن» با سه فرمان اجرایی توان لغو تحریم‌ها را دارد :
« آزموده را آزمودن خطاست »
برچسب منتخب
# غزه # ماه رمضان # عید نوروز # کاظم صدیقی # دعای روز هشتم رمضان # دعای سال تحویل
وب گردی