بازدید 15496

کسب سودهای نجومی از رمزارزها/ ضرورت مالیات ستانی از بازار ارزهای دیجیتالی

در حالی که دولت در سال گذشته، تنها از ناحیه مالیات ستانی از معاملات بورس حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرد، بازاری مانند بازار ارز‌های دیجیتال با سود‌های هنگفت بیش از ۲۴ هزار درصدی در برخی رمزارز‌ها از تیررس سازمان امور مالیاتی به دور ماند. برآورد‌ها نشان می‌دهد که سایت‌های فعال در حوزه رمزارز‌ها، روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل دارند که جای بسی تامل است.
کد خبر: ۱۰۵۲۰۶۸
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۲ 15 May 2021

کسب سودهای نجومی از رمزارزها/ ضرورت مالیات ستانی از بازار ارزهای دیجیتالی

در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ بود که رئیس جمهور سابق آمریکا اعلام کرد، کشورش از توافق برجام خارج خواهد شد و تحریم‌ها علیه ایران در مدت ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه بازخواهند گشت.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ بازگشت تحریم‌های نفتی که در مدت ۱۸۰ روزه گنجانده شده بود، کار را برای اقتصاد نفت محور ایران سخت کرد. درآمد‌های دولت به شدت کاهش یافت و کسری بودجه و اقتصاد ایران را جدی تهدید کرد.

به هر حال دولت باید فکری به حال کاهش درآمد‌های خود از ناحیه تحریم‌های نفتی می‌کرد. از این رو، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه طی مصاحبه‌ای در ۱۷ مهر ماه ۱۳۹۸ گفت: سه منبع جایگزین نفت خواهد شد؛ ما از حجم قابل توجهی از یارانه‌های پنهانی که در حامل‌های انرژی وجود دارد می‌توانیم استفاده کنیم و بخش دیگر که عمده کار ماست، مالیات‌هاست. بخش دیگر از درآمد‌های جایگزین نفت نیز از محل مولدسازی به دست می‌آید که آن نیز به تصویب رسید؛ بنابراین، مالیات ستانی کار عمده دولت برای جبران کاهش درآمد‌های نفتی شد. مجلس نیز در این راه همراهی کرد و پایه‌های مالیاتی جدید اضافه شد. خودرو‌های لوکس، خانه‌های میلیاردی و خالی، پزشکان، وکلا، بازیگران و ... همه مشمول مالیات شدند.

۱۸ هزار میلیارد تومان میزان درآمد مالیاتی دولت از بورس

با رونق بازارها، مالیات ستانی از آن‌ها هم در فهرست قرار گرفت؛ هر چند صحبت از اخذ مالیات از بازار‌های سکه، طلا، خودرو ... بود، این بورس بود که در سال ۹۹ به داد دولت رسید. رونق بورس موجب شد تا علاوه بر اینکه دولت سهام تحت اختیار خود را در بورس از طریق صندوق‌های ETF بفروشد، از مالیات ستانی از معاملات بورس نیز بهره ببرد.

در بهمن ماه سال گذشته بود که فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد طی گفتگویی اظهار داشت: در نخستین جلسه شورای گفتگو که حضور پیدا کردم، اعلام کردم باید امسال هزار هزار میلیارد تومان تأمین مالی در اقتصاد داشته باشیم که امروز با افتخار می‌گویم در ده ماهه اول امسال ۵۰ درصد آن یعنی ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه تأمین مالی شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به این که کل تأمین مالی بازار سرمایه در سال گذشته ۲۶۴ هزار میلیارد تومان بوده است، اضافه کرد: برای سال ۱۴۰۰ باید برنامه ریزی و تلاش کنیم تا هزار و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری و تأمین مالی برای اقتصاد صورت گیرد که بخش عمده آن باید سرمایه‌گذاری جدید باشد.

البته در اواخر اسفندماه وزیر اقتصاد برای روشن‌تر شدن رقم تامین مالی دولت از بورس گفت: امسال ۵۰۰ هزار میلیارد تومان تجهیز منابع مالی از طریق بازار سرمایه انجام شد، اما باید به صراحت بگویم که برخی به غلط این موضوع را منعکس کردند که دولت ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه تامین مالی کرده که هرگز چنین چیزی درست نیست. این تجهیز مالی برای اقتصاد کشور از طریق بازار بدهی و بازار سهام برای همه بخش‌های دولتی، خصوصی و نهاد‌های عمومی مانند شهرداری‌ها صورت پذیرفت. وی افزود: تامین مالی دولت از بازار سهام در سال جاری، کمی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده که آن هم در ماه‌های ابتدایی سال که بازار با رونق قابل توجه همراه بود، صورت پذیرفت.

قطعا بخشی از این ۳۰ هزار میلیارد تومان به مالیات ستانی از خرید و فروش سهام بازمی‌گشت. آمار‌های رسمی نشان می‌داد که سهامداران در سال ۹۹ حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان از محل مالیات نقل و انتقال سهام در بازار سرمایه درآمد به دولت پرداختند که این رقم به تنهایی معادل ۹ درصد از کل مالیات وصولی سال ۱۳۹۹ است.

آیا از بازار‌های دیگر هم مالیات گرفته شد؟

همان گونه که دیده شد از بورس که بازاری شفاف است، دولت توانست مالیات بگیرد، اما از بازار مسکن، خودرو و سکه و دلار دولت نتوانست از ناحیه مالیات ستانی درآمد آنچنانی داشته باشد.

مدتی مالیات ستانی از این بازار‌ها لنگ لایحه مالیات بر عایدی سرمایه ماندند و مشخص نشد که سرانجام این لایحه چه شد. به صورت موردی نیز در بازار مسکن قرار بود که از خانه‌های خالی و یا میلیاردی مالیات اخذ شود که اولی لنگ راه اندازی سامانه ملی املاک و اسکان ماند و دومی نیز دولت اقدامی انجام نداد. در بازار خودرو و به خصوص مالیات ستانی از خودرو‌های لوکس و میلیاردی نیز شرایط به گونه مالیات ستانی از خانه‌های میلیاردی بود. در زمینه مالیات ستانی از سکه و دلار نیز اقدام مشخصی صورت نگرفت و تنها دولت توانست از سکه‌هایی که توسط بانک مرکزی به مردم فروخته شده بود مالیات اخذ کند که البته آمار مربوط به میزان این نوع مالیات رسانه‌ای نشد.

بازار ارز‌های دیجیتالی با سود‌های هنگفت دور از تیررس سازمان امور مالیاتی

در یک سال گذشته، اما بازار ارز‌های دیجیتالی رونق چشمگیری یافت و برخی سهامداران متضرر بورس برای جبران سود خود به این بازار پناه آوردند. بازاری که رشد‌های افسانه‌ای را تجربه کرد. برای نمونه ارز دوج کوین که ایلان ماسک سرمایه دار مشهور با توئیت‌های خود از آن حمایت کرد، رشد افسانه‌ای ۲۰۸۲۱ درصدی را در یک سال گذشته تجربه کرد. همچنین در حالی که قیمت هر بیت کوین در یکم فروردین ماه ۱۳۹۹، ۶ هزار و ۷۶ دلار بود در ۱ فروردین ماه ۱۴۰۰ قیمت آن به ۵۵ هزار و ۶۳۸ دلار رسید. یعنی در یک سال قیمت هر بیت کوین ۸۱۵ درصد رشد کرد. سایر ارز‌های دیجیتالی پرسود در این یک سال عبارت بودند از استلار ۹۸۳ درصد، لایت کوین ۸۰۶ درصد، بایننس کوین ۴۲۸۷ درصد، ایاس ۴۴۹ درصد و.

این سود‌های هنگفت در حالی در بازار ارز‌های دیجیتالی رخ داد که از سوی نهاد‌ها هیچ گونه اقدامی برای مالیات ستانی از این سود‌های هنگفت انجام نشد.

به تازگی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی از بانک مرکزی و وزارت اقتصاد خواست تا به این حوزه ورود کنند. وی در نامه‌ای به رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی خواستار مسدود سازی درگاه پرداخت الکترونیک صرافی‌های ارز دیجیتال شد.

همچنین در ادامه نامه آمده بود: با وجود حجم گسترده مبادلات مالی در بستر این سایت‌ها لازم است وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی در اسرع وقت نسبت به ایجاد پرونده مالیاتی برای دارندگان این سایت‌ها اقدام و با قید فوریت نسبت به ارائه گزارش مذکور به مجلس اقدام نماید.

همچنین محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط تصویری با بخش خبری ۲۱ شبکه یک سیما در ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ با اشاره به اینکه رمزارز‌ها پدیده جدید در اقتصاد کشورمان است و باید آن را مدیریت کنیم، گفت: حذف رمزارز‌ها از فضای تصمیم گیری، به صلاح کشور نیست. وی در ادامه و با اشاره به فعالیت سایت‌هایی در کشورمان بدون نظارت بانک مرکزی در حوزه رمزارز‌هایی با منشأ خارجی، ادامه داد: برآورد ما این است این سایت‌ها روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل دارند و این موضوع نشان می‌دهد که ضابطه‌مند کردن آن‌ها ضروری است و بانک مرکزی باید در این باره ورود کند.


به هر حال در پایان باید گفت که عدم اخذ مالیات از این بازار‌ها موجب می‌شود که اولاً سرمایه‌های کشور برای کسب سود بیشتر به این بازار‌ها که هیچ مدیریتی روی آن‌ها نیست روانه شود و ثانیا از طرف سود‌های هنگفت هر روز فاصله طبقاتی بیشتر و بیشتر شود. در شرایطی که کشور نیازمند درآمد‌های مالیاتی است، بد نیست که نهاد‌های مربوطه در اخذ مالیات از این بازار‌ها تعجیل کنند که با توجه به سود‌های هنگفت این بازار، درآمد قابل توجه تری نسبت به بورس نصیب دولت خواهد شد.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۱
شما آگهی های سایت دیوار رو ببین مملو از تبلیغات فروش ماین و تجهیزات استخرالج رمزارز با شماره تلفن و علنی . این یعنی دولت مثل تموم این 8 سال تو این زمینه هم فقط شعار پوچ میده و ذره ای کاری به اینهمه هدر رفت انرژی نداره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
یعنی نویسنده معتقده که باید از خودرو بیشتر مالیات گرفته می شد؟!! خوبه که شما کاره ای نشدی.
اول باید عزیزان سودهای کلان را ببرند بعد که نوبت مردم عادی شد مالیات
دیروز که گفتم دولت بوی پول احساس کرده و میخواد مالیات بگیره.ایا اداره مالیات که همش دنبال پول است بابت کسانی که در بورس ضرر کردن بوده که به انها کمک کنه
کاری به بحث مالیات ندارم، اگر هم میخواین مالیات بگیرید، از مشتری ها نگیرید. از خود صرافی های آنلاین بگیرید مثل مغازه ای که کسب و کار داره و مشمول مالیات میشه.

اما نکته ای که مغفول مانده بحث امنیت کاربری این سایت هاست، اکثرا از کاربرا درخواست ریز اطلاعات شخصی میخوان حتی آدرس و کد پستی، در حالیکه خودشون یک آدرس فیزیکی مشخصی ندارند و هیچ مجوز کسب و کاری ندارند. ریسک این مساله دو چیز است:

نخست هک شدن سایت و دسترسی هکر به ریز اطلاعات شخصی افرادی که معامله رمز ارز دارن، حتی عکس سلفی کاربران که برای احراز هویت توسط سایت جمع میشه.

دومین ریسک، احتمال فرار مدیران صرافی آنلاین به خارج در حالیکه کلی پول دیجیتال و غیر قابل ردگیری مردم رو در اختیار دارن.

قانون گذار علاوه بر بررسی سابقه صرافی آنلاین، باید مجوز به صرافی هایی که در سطح شهر فعالیت سنتی دارن بدهد که آنها هم وارد خرید فروش دلار دیجیتال (USDT بشوند، لزومی نیست بیتکوین خریداری کنند. بلکه دلار دیجیتال که معادل ارزش دلار کاغذی ست.
خدا رو شکر ، رمز ارز دیگه جایی نیست که دست شما ها بهش برسه. که بخواید از مردم بدبخت و بیچاره ای که شما وادارشون کردین، برای حفظ ارزش زحمات عمرشون، دست به خرید هر چیزی بزنند تا از شر در اختیار داشتن پول ملی بی ارزشی که شما بی ارزشش کردین ، نجات پیدا کنن، بتونید مالیات ستانی کنید. دیری نخواهد گذشت که شما باقی بمونید و ریال بی ارزشتون
جای بسی تاسف است که آقایان راه حل مشکلات اقتصادی را فقط در مالیات ستانی خلاصه می کنند
عجب مقاله نویسی !
این ارزهای دیجیتال برای این رشد کردن و ارزش پیدا کردن که قابل رهگیری نیستن و میشه باهاش دولت ها رو دور زد.
اون وقت شما میای میگی ازش چرا مالیات نمی گیرن؟ خخخخخخ
خوب اگه قابل رهگیری بود که دیگه انقدر ارزش پیدا نمی کرد!
برو آقا برو ، برو مالیات رو از همونایی بگیر که بهشون مجوز برقهای یارانه ای چند ۱۰ مگاواتی دادید مگه با شرایطی که گذاشتید کس دیگه ای هم میتونه کار کنه؟
فیلم کردید همرو ، خجالت هم نمیکشید
یه درصد فکر کن که حکومت بتونه از بازار رمز ارزها نفعی ببره یا جلوی مبادلاتش رو بگیره ؛ اصلا فلسفه به وجود آمدن پول دیجیتال بیرون اومدن از زیر نظارت بانکها و حکومتهاست ؛ اگر قرار بود در این باره حکومتها دخالت بکنن وجودیت پولهای دیجتال بی معنیه
چیه خیلی براتون سنگینه

آب بریز اونجاتون که می سوزه

توقع دارین ملت به بورس بعد از ۹ ماه ریزش دستوری اعتماد کنن و شما هم مثل چی پول پارو کنید


زکی
پول داره میره سمت بازارها موازی و هیچکس جلودارش نیست حتی خود دولت
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۲۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
زدی تو برجک
خدا نیامرزد مسببین فساد اقتصادی را
سلام عزیزم. سلام
هر چقدر نیاز دارید حتما مالیات تعیین کنید و از صرافیها بکیرید ولی قیمت تصویب کنید تا این مالیات روی دوش کاربران نیاید..... کاری که در بورس کردین رو خواهشا و بازم خواهشا تکرار نکنید. آقای پور ایراهیمی عزیز پدر بورس رو درآورید.
دست از سر مردم بردارید رمز ارز اصلا اومده که دست دولت ها رو کوتاه کنه، از چیزی که ممنوعش کردید و دائم براش سنگ اندازی میکنید چه مالیاتی میخواید بگیرید آخه!
به شما چه ربطی داره همچین گزارشی رو بدین که دولت از این بیشتر از مردمش دزدی کنه؟ مردمی که دیگه آهی ندارن با ناله سودا کنن.
هیچ کجای دنیا گل و گشاد تر از کشور ما از نظر مالیاتی نیست!!!
عرضه ندارید تحری بدارید ه جون مردم بدبخت چسبیدید .....
من نه علاقه ای به رمز ارز دارم و نه زیاد پیگیری می کنم. ولی یک سوال داشتم، مگر رمز ارز و هویت دارنده نباید مخفی بماند و یا به عبارتی رمز ارز مگر اینگونه طراحی نشده است؟ پس چه جوری این همه آدم مشخصات خودشون را در این سایت ها رد و بدل می کنند؟ اصلا چه جوری میخوان از رمز ارز استفاده کنند؟ مثلا به صاحبخونه بگن ما ماهی فلان قدر رمز ارز به عنوان کرایه بهت می دیم؟ اصلا شدنی هست مگر!!
اخذ مالیات در صورتی وجاهت دارد که دولت به این کسب و کار خدمات بدهد از جمله خدمات قضایی درمواردی که صرافی تخلف از قانون کند و شخص متضرر شود . وقتی که نه قانونگذاری در این زمینه شده و نه دولت و قوه قضاییه حمایتی از خریدار و فروشنده نمی کند و از خود سلب مسپولیت می کنند این مالیات ستانی چیزی جز باج گیری نیست. این اسمش باج گرفتن هست نه مالیات آقایون تابناکی عزیز. همین حالا هم خیلی از مالیاتی که گرفته میشه به جیب یک مشت آدم مفتخور در یکسری مشاغل ساختگی میره و خرج آبادانی مملکت نمیشه. که اگر شده بود این حال و روز این مملکت نبود.
اخذ مالیات در صورتی وجاهت دارد که دولت به این کسب و کار خدمات بدهد از جمله خدمات قضایی درمواردی که صرافی تخلف از قانون کند و شخص متضرر شود . وقتی که نه قانونگذاری در این زمینه شده و نه دولت و قوه قضاییه حمایتی از خریدار و فروشنده نمی کند و از خود سلب مسپولیت می کنند این مالیات ستانی چیزی جز باج گیری نیست. این اسمش باج گرفتن هست نه مالیات آقایون تابناکی عزیز. همین حالا هم خیلی از مالیاتی که گرفته میشه به جیب یک مشت آدم مفتخور در یکسری مشاغل ساختگی میره و خرج آبادانی مملکت نمیشه. که اگر شده بود این حال و روز این مملکت نبود.
از درآمد باید مالیات گرفت ولی نه طوریکه اصل کار بدون صرفه بشه.
کلا سیستم شده مثل داروغه ناتینگهام از همه چی دنبال مالیات هستید
خدماتتون که زیر صفر
خدایا یه رابین هود برسان
اخوی سود رمز ارزها در سرور های موناکو و باربادوس حادث می گردد و حساب کاربری صرافی های بین المللی که آن ور مرزهاست. بخواب ببینی که اصلا بتوانی از گردش مالی چنین بازاری سر در بیاوری مالیات گرفتن پیش کش فقط ما تعدادی صرافی ایرانی داریم که رابط ایرانیان با صرافی های خارجی هستند که اگر دریچه آنها بسته شود گردش مالی رمز ارز کلا زیر زمینی می شود و کردیت کارت جای کارتهای بانکی ایرانی را خواهد گرفت و صرافی هایی که دلار را زیر زمینی جابه جا می کنند
از این حرفا معلوم میشه چرا وضع اقتصاد مملکت اینجوریه! رمز ارز برای اینه که کسی نتونه روی تبادلاتش کنترل داشته باشه و جالبه که این بابا تازه میخواد ازش مالیات هم بگیره!!!!!!! معلوم نیست اینا کجا سیر میکنن ... تنها فایده این کار اینه که سایت ها از داخل به خارج منتقل میشن . همین
تمام سرمایه ما را در بورس را نابود کردید حالا به بهانه مالیات می خواین دوباره ما رو نابود کنید؟ ابتدا اون پولهایی که تو بورس نابود کردید پس بدین بعد در مورد مالیات ارزدیجیتال حرف بزنین
صرافی ها باید ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده را به دولت بپردازند دولت میتواند جلوی مزرعه های غیر قانونی استخراج رمز ارز را بگیرد اما حق ندارد معاملات را ممنوع کند چون بسیاری از این راه کسب درامد میکنند و بار سنکین تحریمها بر دوش دولت را کاهش داده است
پول کاغذی دیگر فقط یک کاغذ رنگی است رمز ارز اقتصاد جهان را متحول خواهد کرد
شما با مالیات هایی که گرفتی برای مردم چه کردی که کیسه جدید هم می دوزی! ؟
با پولی که در بازار بورس ایران جمع شده بود ایران رو میشد شخم زد و دوباره ساخت....متاسفانه مدیریت نشد و فقط دنبال جیب مردم بودن
و حالا دوباره رمز ارز ...داستان تکراری ...خوشبختانه در این مورد زیاد دستشان باز نیست...پس بدنبال مالیات از حسابهای بانکی هستن
پاسخ ها
سجاد چراغی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۸
بازه .
صرافها رو میگیرن شما پیدا میشی
بورس چی شد ؟ ول شد ؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار