بازدید 9154

کردوانی: زاینده‌رود هیچ‌وقت احیا نمی‌شود

کردوانی می گوید: اینکه می گویند زاینده رود را احیا می کنیم به هیچ وجه اینگونه نیست مگر اینکه ابرها را بارور کنند که این هم اصلا امکان ندارد و اگر هم امکان آن وجود داشته باشد تنها یکدفعه در سال آن هم در زمستان استفاده می شود.
کد خبر: ۴۵۹۷۶۴
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۸ 20 December 2014
کردوانی می گوید: اینکه می گویند زاینده رود را احیا می کنیم به هیچ وجه اینگونه نیست مگر اینکه ابرها را بارور کنند که این هم اصلا امکان ندارد و اگر هم امکان آن وجود داشته باشد تنها یکدفعه در سال آن هم در زمستان استفاده می شود.

خبرآنلاین نوشت: آبان امسال آب در رگ های خشک زاینده رود به جریان افتاد. نبض آن به جریان و قلبش به تپش افتاد. هرچند زمان زنده و جاری شدنش تنها به یک ماه رسید. هنگامی که آب در زاینده رود جریان یافت نفس عمیق عده ای از روی خوشحالی به که آسمان رفت که زاینده رود زنده رود شد.

اما پروفسور پرویز کردوانی، پدر کویر شناسی ایران معتقد است که زاینده رود دیگر زنده نمی شود. او تنها راه نجات این رودخانه را بارور کردن ابرها می داند که آن هم تقریبا غیر ممکن است: زاینده رود از قسمت هایی که از چاه ها تغذیه می کرد دیگر احیا نمی شود. بالادست آن هم که حوزه آبریز است و آب آن را روستاها می گیرند.

کردوانی یکی از راه های مقابله با بی آبی های داخلی و شیوه مدارا با آن را در انتقال صنایع و کارخانه ها به کنار دریا های خزر و خلیج فارس می داند. همانطور که در همه جای جهان اجرا می شود.

گفت و گوی خبرآنلاین با دکتر پرویز کردوانی در ادامه می آید:

بعد از دو سال زاینده رود آب به خود دید و مردم و کشاورزان را خشنود کرد. اما بعد از مدتی نشان داد که کاملا تحت تاثیر بی آبی قرار گرفته است. ماجرای بی آبی زاینده رود از کجا شروع شد؟

آب زاینده رود در گذشته زمانی که شهرها کمتر گسترش پیدا کرده بود، قسمتی از آن برای شهر استفاده می‌شد و زمانی که اصلا شهری وجود نداشت از سمت غرب به روستاهایی همچون ورزنه می رفت و مازاد آن هم به باتلاق گاوخونی می رسید. در سال 1330 بنگاه مستقل آبیاری که به جای وزارت نیرو فعالیت می کرد، به کشاورزان اعلام کردند که با پرداخت 25هزار تومان از کوهرنگ یک به آنها آب می رسد.کوهرنگ یک در سال 1332 ساخته شد. حتی قبل از آن نیز ذوب آهن ساخته شد که به آب زیادی نیاز داشت.

ذوب آهن 18هزار هکتار فضای سبز دارد که 3هزار هکتار آن از آب باران است و 15هزار هکتار آن باید آبیاری شود، حتی برای خنک کردن موتورها هم از آب زلال زاینده رود استفاده می کردند. به مرور شهرها ساخته شد و آب بیشتری مصرف شد. وقتی دیده شد که میزان آب در حال کاهش است دولت قانونی را نه تنها برای اصفهان بلکه برای همه شهرهای کشور وضع کرد؛ ابتدا آب باید به مصرف شرب (شهری) برسد، بعد از آن آب سهم صنعت شود. اگر این آب زیاد  آمد برای خانه های روستایی و بعد ازآن برای کشاورزی و در آخر برای باتلاق و تالاب هم آبی در نظر گرفته نشد. آبی که الان در زاینده رود جاری است بیشتر آن متعلق به چهارمحال و بختیاری است و مقدار کمی سهم اصفهان است.

اصفهان که توسعه پیدا کرد در شعاع حدود 50کیلومتر شروع به گسترش صنعت کردند. بعد از آن از دهه 60 آپارتمان های بلند و ارزان قیمت در اختیار مردم شهر گذاشت. اما از همان زمان هم من با این کار مخالفت کرده و از مسوولان خواستم که به جای گسترش شهرنشینی کشاورزی را توسعه دهند. در آن زمان گفتم که هزینه ساخت یک آپارتمان می تواند یک ده را آباد کند. اینگونه و با گسترش سال به سال شهرنشینی و صنعت، آب تا سال گذشته مصرف شد. تا اینکه سال گذشته سهم آب کشاورزان را قطع کرده و به آنها آب ندادند و در نتیجه آنها هم شروع به تهدید کردند. اینگونه شد که پاییزه کاری پارسال را به کشاورزان دادند. امسال هم به گفته وزیر نیرو آب دوباره به ترتیب اولویت اول به شهر و صنعت رسید. در آن زمان وزارت نیرو توصیه هایی هم برای مصرف آب شهری داشت. اینکه آب فضای سبز شهری را از طریق تصفیه فاضلاب تامین کنند. از صنعت هم خواست که پساب خود را برای مصارف آبی استفاده کند.

اما باز هم آب به کشاورزان نرسید!

سال گذشته به دلیل کمبود آب و نرسیدن آب به قسمت کشاورزی از کشاورزان خواسته شد که کشت نکنند و بابت هر هکتاری یک میلیون و نیم برای آنها در نظر گرفته شد. همین چند ماه گذشته آقای نوبخت مبلغی را برای خروج از رکود اقتصادی اعلام کردند که اولین کاری که انجام شد اختصاص 210میلیارد تومان به کشاورزان زاینده رود بابت مناطقی که کشت نشده، دادند. همه باغ ها خشک شد و زمین ها بلااستفاده ماند بهار هم به آنها آب تعلق نگرفت تا پاییز که 80سنگ به شرق زاینده رود دادند. زمانی هم که آب به کشاورزان داده شد اعلام کردند که اگر صنایع جدیدی می خواهد احداث شود باید آب را از کشاورزان خریداری کند. به صنعتی ها هم گفته شده برای استفاده از آب باید پساب شهری را تصفیه و مورد استفاده قرار دهند. اینگونه است که می گویند زاینده رود احیا شده است. اشتباه دیگری که وزارت نیرو انجام داد این بود که وقتی امسال آب به کشاورزی دادند اتمام حجت کردند که در بهار دیگر حق ندارید چغندر بکارید بلکه باید گندم بکارید در صورتی که چغندر را بهار ولی گندم را پاییز می کارند.

در قسمت جنوبی سراسر 2000کیلومتر از بندر گواتر تا آبادان را باید استخرهای پرورش میگو بگذارند. از چابهار تا بوشهر یا حتی بندرعباس سالی دو بار می توانیم میگو پرورش دهیم. زیرا خلیج فارس ما از گذشته بهترین میگو ها را داشته است. باید کاری کرد که دیگر گوسفند نگهداری نشود. چون در شهرهایی مانند گرمسار و قم از آب ها برای کاشت خوراک دام خود استفاده می کنند. حتی گوشت گوسفند را از سبد کالایی خود خارج کنیم و مواد غذایی خود را از دریا تهیه کنیم.

پس وضعیت زاینده رود چندان هم امیدوار کننده نیست.

سال به سال از حجم آب زاینده رود کم می شود. اصلا لقب زاینده رود برای این به این رودخانه داده شد که چندقرن پیش بالا دست زاینده‌رود چاه زدند. از این چاه ها آب به زاینده رود می رسید. درواقع بیشتر آب زاینده رود منبعش آب زیر زمینی بود نه آب بارندگی. ولی الان اینقدر چاه زدند که از آب زاینده رود هم استفاده می کنند و چاه ها انقدر پایین رفته که آب را شور می کند. پس زاینده رود از قسمت هایی که از چاه ها تغذیه می کرد دیگر احیا نمی شود. بالادست آن هم که حوزه آبریز است آب آن را روستاها می گیرند. پس اینکه می گویند زاینده رود را احیا می کنیم به هیچ وجه اینگونه نیست مگر اینکه ابرها را بارور کنند که این هم اصلا امکان ندارد و اگر هم امکان آن وجود داشته باشد تنها یکدفعه در سال آن هم در زمستان استفاده می شود.

سر همین زاینده رود هم دعواهای زیادی وجود دارد. مقداری از آب زاینده رود را به یزد دادند،تونل بهشت آباد در حال احداث است که اهالی چهارمحال و بختیاری به آن اعتراض کردند و آب آن را سهم خود دانستند. حتی در زمانی که تونل را زدند، چشمه ها سوراخ و خشک شد. الان در حال احداث گلاب 2هستند که از کوهرنگ 3می آید و کمترین سهم آن قرار است به اصفهان برسد بعد به استان چهارمحال و بختیاری و در آخر مقداری به یزد و باز مقداری هم به کرمان ببرند. کرمان 64شهر دارد که 62شهر آن در بحران آب قرار دارد. خود کرمان آب ندارد و حتی استاندار آن اعلام کرده آب شهرمان را از گلاب 2می گیریم. این شهر 2صنعت خیلی بزرگ دارد که برای تامین آب آنها هم از آب خلیج فارس استفاده می کنند که اگر این آب ها به این صنایع در کرمان یا یزد نرسد میلیاردها تومان خسارت نصیب این کارخانه ها می شود.

برای تامین آب صنایع بزرگ شهرهایی که در مناطق خشک هم قرار دارند چه راهکارهایی وجود دارد؟

راه حل آن این است که صنایع را به کنار دریای خزر منتقل کنند. معمولا در دنیا هم اینگونه است که صنایع را به آب می رسانند نه آب را به صنایع و از اول باید به این فکر می کردند که درشهرهایی مانند کرمان و سیرجان که آب سطحی و آب دائمی ندارد صنعت راه اندازی نکنند. حتی صنایع نیز باید برای صرفه جویی از پساب خودشان استفاده کنند و تا 7بار می توانند این کار را انجام دهند که تا به حال این کار را نکرده اند. حداقل 3 تا 4 سال دیگر و حداکثر 50سال دیگر از کوه البرز تا خلیج فارس و زاگرس و اصفهان و شیراز، آب های زیرزمینی‌شان تمام می شود. تنها جایی که برای همیشه آب دارد گیلان و مازندران است که آنها هم مساله هایی دارند.

چه مسایلی؟

تا 50سال دیگر در مازندران دیگر زمینی وجود ندارد زیرا همه تبدیل به ویلا می شود. از طرف دیگر هم آبهایشان سرطان زا شده است و آب آن مناطق شور و تلخ است. در این مناطق برای برنج احتیاج به آب دارند که باعث احداث چاه های متعدد شده است. به خاطر تولید برنج از کود نیترات در شهرهایی مانند آمل استفاده شده است که باعث سرطان می شود. در این میان تنها خلیج فارس می ماند. آب شیرین کن اتمی باید کنار دریا بگذاریم و تانکرهایی که الان گازوییل و نفت حمل می کنند آب برای شهرهای مختلف بیاورند، مانند کاری که عربستان کرده است منتها این کشور پول نفت زیاد دارد و 20درصد آب شیرین کن های دنیا را به خود اختصاص داده است. ما هم چون در قسمت داخلی آب نداریم باید تمام فعالیت های صنعتی خود را به کنار دریای خزر و خلیج فارس بکشانیم و از آب آنها استفاده کنیم.

به صورت دقیق چه استفاده هایی می توان از این آب ها کرد؟

در قسمت جنوبی سراسر 2000کیلومتر از بندر گواتر تا آبادان را باید استخرهای پرورش میگو بگذارند. از چابهار تا بوشهر یا حتی بندرعباس سالی دو بار می توانیم میگو پرورش دهیم. زیرا خلیج فارس ما از گذشته بهترین میگو ها را داشته است. باید کاری کرد که دیگر گوسفند نگهداری نشود. چون در شهرهایی مانند گرمسار و قم از آب ها برای کاشت خوراک دام خود استفاده می کنند. حتی گوشت گوسفند را از سبد کالایی خود خارج کنیم و مواد غذایی خود را از دریا تهیه کنیم. بیشتر روستاهایی که الان چاه دارند نباید فقط آبشان را برای کشاورزی استفاده کنند بلکه باید استفاده چند منظوره از آب چاه کرد. پس می توان در ابتدا استخر تفریحی درست کرد.درست پشت سر آن با آبی که از استخر وارد حوض می شود بیایند ماهی پرورش دهند آب حتی اگر شور هم باشد می توان ماهی پرورش داد.

نمونه این کار را استان یزد انجام داده که زمستان ها ماهی قزل آلا و رنگین کمان و تابستان ها ماهی کپور پرورش می دهد. بعد از آن استخری برای رشد علوفه تاسیس شود که در 17-18 روز با کاشت آن تبدیل به جلبک می شود که اگر این جلبک ها خشک شود 75درصد پروتئین خواهد داشت. یعنی درست سه برابر یونجه. در آخر و مرحله بعد از آن آب برای کشاورزی استفاده می شود.با این اوصاف یک آب بود که در پنج جا از آن استفاده کردیم. ضمن اینکه اشتغال زیادی هم به دنبال آن فراهم می شود. سطح روستا بالا می رود ومواد غذایی سالم می شود. در خلیج فارس هم به همین صورت بعد از پرورش میگو جلبک پرورش دهند منطقه گرم است و اگر تخم جلبک بریزند به سرعت جواب خواهد داد. ما در جنوب مرتع نداریم و همه آنها درخت است و دام ها از درخت تغذیه می کنند پس نه تنها دامداری منطقه احیا می شود بلکه از آب هم به نحو احسن استفاده می کنند.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۱۲
من موندم این اطلاعات دقیق را دکتر از کجا اورده.با مقایسه شهر چند ملیونی اصفهان و روستاهای چندهزار نفری چهارمحال و کشاورزی گسترده اصفهان و باغداری ناچیز چهارمحال و صنایع بزرگ اصفهان و نبود صنایع در چهارمحال معلوم هست که کدام استان اب بیشتری مصرف میکند گذشته از ان ابی که یزد مصرف میکند جای خود دارد.
مملکت از دست رفته ، نه طبیعت مانده نه انسانیت
گوش شنوایی اگر هست بسم ا...
من اگه جای دولت باشم این آقای کردوانی را مسئولیت میدهم ببینم چند مرده حلاجه این اقا کارش شده مخالفم مخالفم و طرحهای مندرآوردیش ادم رو به خنده وا میداره، در مورد دریاچه ارومیه هم میگه جواب نمیده پس از این چنین سال گذشته این آقا کجا بوده چرا الان صداش دراومده وقتیکه میخان کاری بکنند.
پاسخ ها
زینال جعفر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
اتفاقا اگر به ایشان مسئولیت بدهند خیلی از مشکلات حل میشه . عزیز دل برادر هزاران سال طول کشیده تا طبیعت به توازن رسیده و آب باران از استانهای کردستان ؛ زنجان ؛ آذربایجان غربی و شرقی به دریاچه ارومیه میرفته و آن مقداری را که در تابستان به واسطه گرما خشک میشد ویا بخار میگشت دوباره زمستان جبران مشده اما الان بیشتر از 30 ساله که یک قطره آب هم بدریاچه ارومیه وارد نمیشه . باعث خشکی دریاچه ارومیه خودمان هستیم والبته کاشناسانی که طی سالهای گذشته در اطراف آن سدهای بدون مطالعه ساختند . الان هم باید برای همیشه دریچه سدها باز شود والبته سالهای سال طول میکشد که دوباره احیا شود شاید هزاران سال
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
شما چطور در مورد یکی از بزرگترین مردان این کشور اینطور صحبت میکنید؟! ایشون سالهاست داره داد میزنه طبیعت ایران داره از دست میره، سالهاست در مورد کویری شدن زمین های ایران هشدار میده، سالهاست در مورد وضعیت آب زیرزمینی هشدار میده، اما متاسفانه گوش شنوایی نیست!
در مورد دریاچه ارومیه هم درست میگه، شیره دریاچه رو کشیدن، دور تا دور دریاچه چاه غیر مجاز و مجاز زدن و با روش 10 هزار سال قبل کشاورزی کردن، نتیجه اش میشه همینی که میبینید، تنها کاری که در مورد دریاچه ارومیه میشه کرد این هست که یک نیمه دریاچه رو زنده نگه دارن، کاری که در مورد دریاچه آرال انجام شد و مساحت کمی از دریاچه رو نجات دادن.
شما هم قبل از این که در مورد یک نفر اظهار نظر کنی، قبلا در موردش یک تحقیق بکنید بد نیست!
تنها راه زنده کردن زاینده رود قطع آبرسانی از این رود به کرمان و یزد و رفسنجان و قم است. تابناک لطفا این کامنت رو منعکس کن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۹
ناشناس اصفهاني صنايع غارت شده از هرمزگان را پس بدهيد الكي اسم كرمان و رفسنجان را نبريد و ممنون هاشمي رفسنجاني باشيد كه اصفهان را سروسامان داد
پروفسور عزیز آقای کردوانی یه دفعه ای بگو همه دنیا تا 50 سال دیگه تمام میشه و قیامت میشه و....... جناب پروفسور عزیز شما یک چیز را در نظر نگرفتید . آن هم رحمت خداوند تعالی است . بجای نا امید کردن مردم آنها را تشویق به دوری از ربا کنیم تا رحمت الهی زیار شود
تنها راه رفع مشكل اب در ايران زذن كانال از خليج فارس به كوير مركزي و احياي درياي باستاني مركز ايران (‌كوير كنوني )‌ميباشد. با اين كار هم هواي مركز ايران تلطيف ميشود هم بارندگي بيشتر انجام ميپذيرد هم ميتوان 4-5 شهر بزرگ كنار اين كانال ايجاد كرد و سر ريز جمعيت شهرهاي بزرگ را به آنجا منتقل كرد. از كشورهاي ديگر هم كه با گرم شدن زمين و بالا رفتن آب درياها زير آب ميروند ميتوان پول براي اين پروژه گرفت . بودجه اين كار هم توسط كارشناسان قبلا انجام گرفته و حدود چهل ميليارد دلار ميشود كه براي كشوري نفت خيزي مثل ايران چيزي نيست. حدود 6 ميليون شغل هم ايجاد ميگردد. و كلي راه درييايي ايجاد ميگردد.
مصوبات دولت قبلی در مورد برداشت از آب زاینده رود در چهارمحال و بختیاری رو باطل کنند، اب رو به یزد و کرمان و کاشان و قم نفرستند و الگوی کشت رو بین سد و باتلاق گاوخونی تغییر بدن تا زاینده رود زنده بشه.
استاد كردواني راست ميكن حالا جون اظهار نظر ايشان باب ميل بعضي هم ميهنانمان نيست دل بررد ان منطقي نيست خوب راست ميكه اب داره تمام ميشه تو مناطق مركزي و جنوب وهمه دنيا كارخونه را ميبرند پيش اب نه اب را بيارند بيش كارخانه هاي صنعتي
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # انتخابات # روز دختر # نمایشگاه کتاب
وب گردی