بازدید 55332

اولین پیتزا فروشی در ایران

اواخر دهه 1340 تاثیر و نفوذ آمریکا در ایران به قلمرو غذا هم رسید و توانست در کنار اغذیه فروشی های ارمنی جایی برای خود باز کند.
کد خبر: ۴۰۶۹۱۳
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۳۳ 10 June 2014
بدون تردید حادترین غریزه‌ای که از نخستین روز پیدایش، بشر را به تلاش و تکاپو وادار کرد و همه نیروهای جسمی و فکری او را در راه ارضای این غریزه به کار انداخت، احساس گرسنگی و نیاز اجتناب‌ناپذیر به تغذیه بود؛ نیازی که در طول اعصار و قرون متمادی و با وجود همه‌ گونه عوامل طبیعی، نژادی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی همچنان با سلطه و قدرت، بشر را به دنبال خود می‌کشد و در ادوار کهن بسیاری از تلاش افراد را شامل می‌شد.

به گزارش جام جم، امروز در دورانی که علم و دانش بشر فضاها را تسخیر کرده، باز هم بخشی از کوشش انسان ها برای رسیدن به یک تغذیه کافی و سالم است؛ زیرا توفیق این امر باعث حفظ سلامت و نیرومندی و امکان زندگی طولانی است.

ایرانیان از دیرباز به غذاخوری نه به عنوان صرف غذا و سیر کردن شکم که به عنوان یک گردهمایی و نشست و برخاست نگاه کرده اند. غذا خوردن به عبارتی یک رخداد اجتماعی محسوب می شده و به همین دلیل رستوران داری و قهوه خانه داری جزو مشاغل و کسب و پیشه قشر متوسط جامعه بوده است. بسیاری از این قهوه خانه ها در فصل خوش بهار، تابستان و پاییز تهران تخت ها و نیمکت های خود را در پیاده رو می گذاشتند، همچنان که در بسیاری از شهرهای اروپا و حتی قاهره هم معمول است و مردم در سایه کنار پیاده رو می نشستند و از تماشای خیابان لذت می بردند.

«تقریبا همه مردم طبقه سوم تهران دو سه ساعت اول شب را در قهوه خانه می گذراندند. معمولشان بود که همیشه همان قهوه خانه می رفتند و کسانی که با آنها کار داشتند یقین داشتند که در فلان ساعت در فلان قهوه خانه هستند، چنان که در بسیاری از شهرهای اروپا هم معمول است هرکس کافه مخصوصی را پسندیده و در ساعت معینی آنجا برای دیدار دوستان حاضر است. با این تفاوت که در اروپا هرکس پول چای و شربت و چیزی را که خورده است خود می دهد، اما در تهران کسی که زودتر آمده و دوستان بر او وارد شده بودند، مقید بود که پول چای و قلیان همه را بدهد و خودداری از این کار را «بی غیرتی» می دانستند. در آن دوران دکان های فراوانی هر کدام غذایی را به تنهایی تدارک می دیدند؛ مثلا دیزی پزها عادت داشتند آبگوشت بسیار لذیذی در دیزی گلی فراهم کنند و آن را در تنورهای نانوایی می پختند و می فروختند؛ یک دیزی متوسط پر از چربی، نخود، لوبیا، گوشت، پیاز و گاهی مخلفات دیگر. یک نوع جگرک می پختند که به آن حسرت الملوک می گفتند و یک نوع فرنی می پختند که به آن یخ در بهشت می گفتند.»1

این چند جمله، روایتی بود از سعید نفیسی که به شرایط قهوه خانه ها و رستوران ها در اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول می پردازد. گواه این مساله آن است که با ورود بیشتر اروپاییان به ایران و گسترش روابط خارجی، این فرهنگ تا حدودی دستخوش تغییراتی شد که تا به امروز هم ادامه دارد.

با توجه به نزدیکی ایران به روسیه، نخستین عناصر فرهنگ غذایی غرب که به ایران راه یافت، روسی و قفقازی بود. نخستین رستوران های فرنگی در دهه 1300 شمسی به وسیله روس ها و ارامنه به راه افتاد و می توان گفت وقتی در این سال ها سر و کله این رستوران های شبه غربی در بعضی خیابان های تهران و... نمایان شد، ایرانیان نخستین بار در آن رستوران ها با غذاهایی جدید و نو آشنا شدند؛ از جمله سوپ، کتلت، راگو، ژیگو، مغز و شیشلیک به این فهرست احتمالا می توان بیف استروگانف، کیوسکی، پیراشکی و سالاد الویه را هم افزود.2 بنابر آمار سال 1310 شمسی، 55 رستوران و 33 کافه در تهران دایر بود که بیشترشان در محله دولت بودند و در این رستوران ها بود که کم کم غذا خوردن با قاشق و چنگال رایج شد و مردم به جای تخت پشت میز و روی صندلی ها غذا می خوردند.3

همپای این رستوران ها، سروکله کافه هایی هم پیدا شد که آدم ها در آن چای یا قهوه می نوشیدند و کیک و بستنی می خوردند. مشتریان این بساط ها را خارجیان مقیم ایران و ایرانیان فرنگ رفته تشکیل می دادند، اما کم کم فرزندان خانواده های سنتی تر ثروتمند هم به آن اضافه شدند و چه حلقه هایی در این گونه کافه ها از طرف روشنفکران و شاعران تشکیل می شد.

اواخر دهه 1340 تاثیر و نفوذ آمریکا در ایران به قلمرو غذا هم رسید و توانست در کنار اغذیه فروشی های ارمنی جایی برای خود باز کند.

ششم بهمن 1347 شمسی، رضا رئیسی، فارغ التحصیل کشاورزی از دانشگاه پلی تکنیک ایالت کالیفرنیا در سنت لوئیس ابیسپو، اولین پیتزافروشی ایران را به نام «پیتزا پنتری» افتتاح کرد و متعاقبش سه نمایندگی دیگر پنتری هم در تهران و مشهد راه افتاد.

سال 1352 ، رئیسی امتیاز راه اندازی تعدادی شعبه کنتاکی فراید چیکن معروف را گرفت و خود و صاحبانش برای افتتاح اولین شعبه به تهران آمدند. برنامه این بود که حدود 500 شعبه را افتتاح کنند، اما فقط شش شعبه باز شد. پس از سال 1357 و رخداد انقلاب اسلامی ایران این امتیازها از بین رفت و این رستوران ها نشان معروف سرخ و سفیدشان را نگه داشتند و فقط اسمشان را به کابوکی فراید چیکن تغییر دادند.4

نگارنده در دوران کودکی بسیار به رستوران پنتری در خیابان ویلا رفته و جالب این که اکثر عناصر این رستوران لااقل از 20 سال پیش تا امروز تغییری نکرده، است. در گفت وگو با بعضی پژوهشگران که قبل از آماده شدن این یادداشت انجام شده، آنها اعتقاد داشتند اولین پیتزافروشی تهران، پیتزا داوود نام دارد که در خیابان نوفل لوشاتو قرار دارد و تا به امروز هم به مشتریان خود سرویس می دهد.

در مجموع می توان گفت با تمام سلامت و رنگ و بوی عالی غذای ایران که بسیار تاثیرگذار بوده، نمی توان از این مساله به آسانی گذشت که متاسفانه در چندین سال گذشته ذائقه ایرانی بشدت فرنگی شده تا آنجا که یکی از مهم ترین تفریحات ایرانیان در این روزها رفتن به رستوران ها و اغذیه فروشی هایی است که با نام فست فود شناخته می شود که البته این فرهنگ جدید خود پژوهشی جداگانه می طلبد.

-------------------------------
پانوشت ها:


1ـ سعید نفیسی، خاطرات ادبی و سیاسی و جوانی، تهران 1381، ص 641 .

2ـ جعفر شهری، تاریخ اجتماعی تهران در قرن سیزدهم، تهران 1369، ج 1، ص 393 .

3ـ خبرگزاری ایرنا، مصاحبه با دکتر علی بلوکباشی در رابطه با تاریخ اجتماعی هنر آشپزی، 13/12/1392

4ـ هوشنگ شهابی، فرنگی شدن ذائقه ایرانی، اندیشه پویا، شماره 15.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۴۰
باز هم رد پای آمریکای......
گزارش خیلی جالبی بود خصوصا که ضمن خواندن به راحتی می توانستم آن دوران را به از نظر بگذرانم.دست نویسنده دردنکند.
پنتری تو ویلا ندیدم ولی نزدیک میدان شعاع هست .
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
خيابان ويلا يكم بالاتر از انقلاب از اون كه نزديك ميدان شعاع هستش بهتره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
اون شعبه دومشه. بگذریم که این روزها بشدت بی کیفیت شده آخرین بار که رفتم....! گلاب به رویتان!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
اولیش انتهای ویلا نزدیک انقلابه که خداییش بهترین پیتزای تهران رو سرو میکنه و دومیش میدان شعاع هست که اونم محشره ولی ویلا بهتره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
چرا تو ويلا هم هست يك كم از انقلاب بالاتر و كيفيت افتضاح
براي اينكه غذاهاي ايراني كه عرضه ميشود محدود هست ، افزايش افراد مجرد و اشتغال همزمان همسران ،ايرانيان را به سمت غذاهاي آماده و فست فود كه غربيان به واسطه همين نوع زندگي زودتر از ما داشتند ،كشانده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
برای روی آوردن به غذاهای خانگی داشتن دو یا چند همسر میتواند مشکلات را تا حدودی برطرف کند.
اینجور که میگن همه چیز ما خوب بوده چون غربی شدیم همه چیز بد شده
ای داد یاد ابگوشت ماد بزرگ دم پخت عدس ، حلوای سی، نون شیرین ، نون تنک بخیر
بالاخره آقا داوود خالی نبند قدیمی تره یا پنتری؟
جسارتا نجات الهی نه ویلا
بعدم اینکه پنتری تو قائم مقام (میدان شعاع) واقع شده نه به قول شما ویلاااا
یاد اون دوران به خیر
اولا: که پیزا اصولا غذایی ایتالیایی هست، دوم: چه عیبی داره خانواده ها بعضی وقتا دوره هم برن رستوران گپی بزنند. سوم: باید مواظب بودین خبرتون جنبه تبلیغی برای رستوران خاص که دایر هست، نشه.
آدرسشم ميدادين بد نبود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
داود زير پل حافظ دوم حافظ نوفل لوشاتو كوچه لولاگر
من در سال 1360 برای اولین بار در اصفهان پیتزا دیدم و خوردم !!
به احتمال خیلی زیاد سال ها قبل از این تاریخ(ششم بهمن 1347 شمسی) در شهر های مسجدسلیمان و آبادان پیتزا فروشی وجود داشته.
پاسخ ها
ایوب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
اولین جایی که در عالم پیتزا تنوری داشت آبادان بوده...مگه چیه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
آآآآآ ولک قبل از ایتالیا آبودان پیتزا داشت!
در شهر ما ...اهواز... خيابان هاي كيانپارس و زيتون مملو شده از پيتزا فروشي.در اين خصوصا ده سال اخير دهها پيتزا و فست فود با اسامي عجيب و غريب راه اندازي شده.
اما حتي يك كتابفروشي يا مركز فرهنگي راه اندازي نشده است.
چي ميراثي داريم از خودمون بجا مي گذاريم ؟؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
خیلی خوشحالم که خودتون اشاره داشتین به این مطلب
محمد از اصفهان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
کامران جان
بخورم و بمیرم بهتر است یا نخورم و بمیرم؟!!!!
سلام هر بدبختی در ایران ابتداعش تهرونه پایتخته عوض کنید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.mizeghaza.com/1387/02/26/davood-pitza/
با نفوذ آمریکا پییتزا - غذای ایتالیایی - به ایران آمد؟
میگن عمو داوود اولیشه که...
ببخشید از کجا فهمیدید پیتزا فروشی هست تو عکس که فقط دو مرد دیده میشه نکنه تابناک جون عکس عوضی زدی یا اگر هم درست هست استدلالت چی هست بگو ما هم بدونیم
اولین پیتزا فروشی همان پنتری ویلا می باشد و شهرت پیتزا داود که از حدود سال 1355 در خیابان چرچیل سابق و کوچه جنب سفارت فرانسه فعال شد به نحوه پذیرایی ان بود که از لحظه ورود تا اماده شدن پیتزا و حتی هنگام خروج بصورت رایگان با کالباس ژامبون پذیرایی میشدی البته فضای بسیار کوچکی داشت و کمتر از 5-6 نفر انهم بصورت پیشخوان جا می شدند پیتزا پنتری هنوز فعال است اما پیتزا داود را نمی دانم
اولین پیتزا فروشی همون پنتری بوده!! مخصوصا پیتزا شماره 1 تو خیابون قائم مقام که یکی از شرکاء اون مرحوم محمود اسدی دایی اینجانب بود. دایی محمود اونجا رو به محلی تبدیل کرده بود که پاتوق هنرمندان بود..میگفتند که قبل از انقلاب ستاره ها ی سینما اونجا جمع می شدند که البته عکس ها ش هم موجوده.بعد از انقلاب هم که پاتوق مرحوم علی حاتمی دوست صمیمی دایی محمود بود..روجشون شاد. ممنون از این گزارش نوستالژیک
غذاهای محشری که در تبریز بوده و هست عمرا جاهای دیگه باشه
لازم به ذکر است که اولین پیتزا فروشی در تهران پیتزا داوود هست که هنوزم داره به همون سبک قدیم کار میکنه.مغازشم زیر پل خافظ هست
بعد از اون پیتزا پنتر افتتاح شد که چون خیلی شیک بود ویه بار هم شاه رو به اونجا دعوت کرد برا مردم شناخته تر شد.
پیتزا داوود عالیه ! پاتوق بچه های سمپاد و علامه حلی هست
من اين پيتزا فروشي كه گفتين رفتم و اصلا از پيتزاش خوشم نيومد
اولین پیتزا فروشی در سال 1343 در تهران خیابان چرچیل(نوفل لوشاتو) کوچه لولاگر به نام پیتزا داوود تاسیس شد.
مگه اولین پیتزا فروشی، پیتزا داوود نیوده؟ تو نت یه سرچ بکنین، بعدا واسه پیتزا فروشی تبلیغ کنید.
بله هیچ عیبی نداره که خانواده ها گاهی غذایشان را دور هم و در یک فضای نو صرف کنند ولی صرفا نباید این مکان رستوران!! باشد می تواند یک غذاخوری باشد با ظاهر کاملا ایرانی و مورد پسند عامه مردم بااصالت و غذاهایی کاملا ایرانی با همان کیفیت و دستوری که در قدیم پخته میشد در آن صرف شود.
خدا بیامیرز آقای رئیسی رو
در سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۷ که هنوز پیتزا پنتری هم افتتاح نشده بود آقا داوود خدابیامرز که تنها پیتزا فروش شهر تهران بود پنیر پیتزا را از کجا می‌خرید؟ الان یکی میاد میگه خودش درست می‌کرد.
برچسب منتخب
# حادثه سقوط بالگرد رییس جمهور # سید ابراهیم رئیسی # انتخابات ریاست جمهوری # انتخابات # حج # رفح
وب گردی