بازدید 23974

ضربه‌ای که اردوغان از سقوط مرسی خورد

جدای از بحث قانونی یا غیرقانونی بودن برکناری محمد مرسی، رئیس‌جمهور مصر و جنبه‌‌های داخلی این موضوع، یکی از مسائلی که در روزهای اخیر، توجه بسیاری از تحلیلگران را به خود جلب کرده، ابعاد و پیامدهای بین‌المللی رویدادهای اخیر مصر است. در این میان، باور بسیاری بر آن است که سقوط مرسی، شکستی مهم و راهبردی برای دولت ترکیه به شمار می‌رود.
کد خبر: ۳۳۰۴۶۳
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۹ 08 July 2013
ضربه‌ای که اردوغان از سقوط مرسی خورد
جدای از بحث قانونی یا غیرقانونی بودن برکناری محمد مرسی، رئیس‌جمهور مصر و جنبه‌‌های داخلی این موضوع، یکی از مسائلی که در روزهای اخیر، توجه بسیاری از تحلیلگران را به خود جلب کرده، ابعاد و پیامدهای بین‌المللی رویدادهای اخیر مصر است. در این میان، باور بسیاری بر آن است که سقوط مرسی، شکستی مهم و راهبردی برای دولت ترکیه به شمار می‌رود.

به گزارش «تابناک»، چه دولتمردان حزب عدالت و توسعه ترکیه واقعاً اعتقاد داشته باشند که کودتای نظامی منجر به سقوط مرسی‌ علیه آنها نیز هست و چه بخواهند صرفاً چنین دیدگاهی را به خارجی‌ها القا کنند، تفاوتی در نتیجه ماجرا پدید نمی‌آورد، زیرا این موضوع به شدت با منافع راهبردی آنها در تضاد است.

سایت تحلیلی «المانیتور» در مطلبی به بررسی این موضوع پرداخته و می‌نویسد: تردیدی نیست که دولتمردان حزب عدالت و توسعه ـ که تحت تأثیر جنبش اسلامی «گولن» هستند‌ ـ تلاش دارند ایده «قربانی شدن» اخوان المسلمین مصر را القا نمایند. قربانی نشان دادن یا «قربانی سازی»، چیزی است که دولتمردان ترکیه، این روزها به شدت به آن نیاز دارند.

نخستین واکنش دولت ترکیه به تظاهرات پارک گزی در استانبول ـ که با تحریک پلیس شدت یافت ـ تلاش در القای این ایده بود که این اعتراضات، دسیسه‌ای جهانی علیه دولت ترکیه است. آنها در تلاش برای مشروعیت‌زدایی از اعتراضات، خود را‌ قربانی معرفی کردند. بی‌گمان، قربانی سازی، ابزار مهار مناسبی در مقابل کسانی است که می‌خواهند رفتار و اشتباهات طرف قربانی شده را به نقد بکشند.

پس از وقوع کودتای سوم ژوئیه در مصر، دولت اسلام‌گرای ترکیه تلاش کرد با بهره از رسانه‌های جمعی، تصویری مشابه ‌از رویدادهای این کشور ارائه دهد. بنا بر استدلال عجیب آنها، صحبت کردن از اشتباهات مرسی، به منزله مشروعیت دادن به کودتا بود؛ برای نمونه، «حاتم عطا»، مدیر پژوهش‌های سیاسی در «بنیاد پژوهش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» ترکیه که وابسته به حزب حاکم این کشور است، در مطلبی که در توئیتر منتشر کرد، نوشت: «ارتش به تحریک سکولارها و لیبرال‌ها، کودتایی را در مصر ترتیب داد. همکاران ما درباره اشتباهات مرسی می‌نویسند و بحث می‌کنند. آیا این مشابه وقایع پارک گزی نیست؟».

وی در مطلبی دیگر نوشت: «آنچه در ترکیه برای آن تلاش شد (کودتا)‌ در مصر به سرانجام رسید. سیاست خیابانی فرقه سکولار علیه صندوق رأی، آنها را از دولت اسلام‌گرا رهانید؛ اما به قیمت یک رژیم نظامی».

دولت عدالت و توسعه ترکیه، زیان بزرگی ‌از کودتای مصر متحمل شد. مرسی و دولت اخوان المسلمین، از جنبه روابط اقتصادی و سیاسی، شریک دولت ترکیه به شمار می‌رفتند. با انتقال دادن تجربه سیاسی در زمینه دمکراسی و انتخابات از طریق به اصطلاح «اسلام‌گرایی معتدل» در ترکیه به اخوان المسلمین مصر، دولت عدالت و توسعه در حال ارتقای قدرت نرم خود بود.

اما این تنها قدرت نرم نبود که ترکیه به مصر انتقال داد. بنا بر قراردادی که در اکتبر 2012 به امضا رسید، دولت ترکیه، اعتباری‌ میلیارد دلاری پنج ساله را در اختیار مصر گذاشت که در سه سال نخست، از بازپرداخت معاف بود. دادن این اعتبار در شرایطی که مصر در تلاش بود تا وامی 4.8 میلیارد دلاری را از صندوق بین‌المللی پول دریافت کند، نشانگر اهمیت مصر برای ترکیه بود.

اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود. مصر با وجود دولت اخوان المسلمین، مهمترین عنصر آن «نظم نوین» به شمار می‌رفت که احمد داوداوغلو، وزیر خارجه ترکیه مدعی گسترش آن در منطقه خاورمیانه بود. به همین دلیل است که باید گفت، کودتا در مصر، اثری زلزله‌وار بر دولت عدالت و توسعه داشته است.

در پی این واقعه، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، تعطیلات تابستانی خود را نیمه تمام گذاشت و فوراً به استانبول بازگشت تا در نشست اضطراری کابینه برای ارزیابی تحولات مصر شرکت کند. حضور عالی‌رتبه‌ترین مقامات دولت ترکیه در این نشست، نشانگر اهمیت زیادی بود که این دولت برای مصر قائل است.

در نتیجه کودتا، اردوغان سفر خود به غزه را که برای تاریخ پنجم ژوئیه برنامه ریزی شده بود، تا زمان نامعلومی به تعویق انداخت. از زمان وقوع اعتراضات پارک گزی، اردوغان دیگر مانند سابق در عرصه تعیین دستورکارهای سیاسی کشور خود، فعال و تعیین کننده نبوده است. وی به جای اداره تحولات در کشور خود، در موضعی واکنشی قرار گرفته و می‌خواهد از وضعیت موجود رها شود.

اردوغان برای بازیابی موقعیت خود که در اثر وقوع اعتراضات سراسری علیه وی، تضعیف شده، می‌خواست یک کار سنتی در طرفداری از جنبش حماس انجام دهد که همچون همیشه، قرار بود از آن استفاده داخلی شود.

ناگفته نماند که اردوغان باید در فشار بسیار شدیدی بوده باشد که توافق ماه می خود با باراک اوباما را ـ که بر پایه آن، باید در صورت سفر به غزه، سری هم به رام الله بزند ـ نادیده گرفت. شاید بتوان گفت کودتای مصر که به لغو سفر اردوغان منجر شد، به گونه‌ای از تخریب روابط وی با اوباما جلوگیری کرد.

به هر حال، مجموعه این رویدادها، نشانگر آن است که تحولات اخیر در مصر، بیش از هر دولتی به ضرر دولت عدالت و توسعه ترکیه بوده و به شدت طرح‌های منطقه‌ای این دولت برای گسترش نفوذ خود را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۱
انتشار یافته: ۳۰
کشوری مثل ترکیه رو باید با اروپا مقایسه کنید نه با کشورهای عربی چون دموکراسی و ازادی بیان در ترکیه خیلی جلوتر از کشورهای عربیه و بین مردمش نهادینه شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
دموکراسی و ترکیه؟! !!!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
شوخی مینکی دیگه!؟ آزادی نشریات توی تو ترکیه جز بدترینها تو دنیاست.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
نه برادر، این قناری رو که میبینی رنگش زدن، همون گنجشگ خودمونه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
اگر در ترکیه اقدامات چند هفته اخیر وسیع تر و گسترده تر و خشونت امیز تر بشه و ارتش بتواند کودتا کند و حکومت اردوغان رو پایان بده درست مثل مصر،بعید نیست امریکا کوتاه بیاد و اینکه مساله مصر خیلی جالب توجه بود
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
ترکیه 20 درصد علوی دارد،کرد دارد،احزاب مختلف سکولار مخالف دارد،همان مساله قومیتی و مذهبی می تونه صحنه رو کاملا عوض کنه خصوصا با اتفاقاتی که در سوریه و علوی ها و شیعیان داره می افته
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
ناشناس هوا برت داشته!!!
امیرحسین
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
نه بابا از اروپا هم جلوتره فقط ژاپن یا سوئیس اونهم با ارفاق.
داشتن آمار بیشترین روزنامه نگار زندانی کم افتخاری برای ترکیه نیست.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
دموکراسی؟ ترکیه بزرگترین زندان خبرنگاران جهان است.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
در جریان اعتراضات اخیر ترکیه کاملا دموکراسی در ترکیه رو مشاهده کردیم!!!
نماینده افکار عمومی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
لطفا یک نگاه به آمار جهانی خشونت و سانسور علیه روزنامه نگاران بندازید، ترکیه صدر نشینه
به اميد آن روزي كه خداوند به حق خونهاي به ناحق ريخته دولت عربستان و تركيه را توسط مردم ساقط كند بيشتر از اين توسط اين حكومتهاي فاسد مردم قتل عام نشوند
خیالتان راحت ، دولت ترکیه با زیرکی خود را با هر دولتی که در مصر پیروز شود هماهنگ خواهد کرد و فقط به فکر منافع خود و ملتش خواهد بود .
به نظر بنده نظر ترکیه و مریم ترکیه با فرهنگ اوروپایی زندگی میکنند و نمیتوان با اعراب سلفی آنها را مقایسه کرد. این تجمعاتشان جدی نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| Sweden |
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
تركیه و اوپایی؟ در اروپا به تمام شهروندانشان نهایت احترام را دارند، در حالیكه‌ در تركیه حتی اسم شهر و آبادی و روستاها و سایر اسمهای جغرافیایی را هم عوض كردن. تركیه خواست راه رفتن اروپاییها را یاد بگیرد كه راه رفتن خودش را هم از یاد برد.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
طبق اعلام سازمان ملل، ترکیه بیشترین روزنامه نگار زندانی در جهان را دارد. کدام اروپا؟!
اگر شک داری در گوگل جستجو کن.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۷
برادر عزیز این تجمعات نشانگر این است که مردم ترکیه شعور سیاسیشون بالاست. در ضمن در همه جای دنیا اعتراضات مدنی وجود دارد
بسمه تعالي تا ماجراي انقلاب اخير مصر پيش نيامده بود، تركيه روابطي آرام با همسايگان داشت، پس از آن ماجرا تصور كردند كه انقلاب تخيلي«اوغلو-اردوغاني» نقش بارز در پيروزي مصريان داشته و گمان كردند هر كس بر مسند رياست مصر نشيند، پاشايي از پاشايان عثماني است و خود خلافت دار عثماني هستند، تصور نكردند كه مصر تجربه پاشاهاي زير فرمان فرانسه و انگليس را به خوبي دارد و ميدانند چگونه كشورشان در همان دوره ها به غارت رفت و آثار بزرگ باستاني آن حتي در ميدان هاي استعمارگران تا كنون به ياد شكست مصريان به نمايش گذاشته شده است، مصريان امروز در حال يادآوري خاطرات گذشته و خطرات آينده اي همچون كشتار مردم سوريه و عراق هستند، خوب مي دانند در ميان گرگ اسرائيل و روباه مكار پاشايان كنوني از تركيه تا مصر زير فرمان، خاصا زير فرمان آمريكا- چه بايد انجام دهند، اميد است به گونه اي عمل كنند كه خواسته اسرائيل ( زمين سوخته مسلمانان در اطراف خود را) تحقق نبخشند، راستي نداشتن رهبري مذهبي همچون امام خميني كه انقلاب اسلامي ايران را از ميان خون و آتش بيرون كشيد، مشكل اصلي كنوني مصر است.
بعد از مرسی نوبت اردوغان است
باقر جان حرف حق را زدی .احسنت.
هر انقلابی نتیجه یک بغض دیرینه است ولی اگر این بغض با ایدولوزی همراه باشه و رهبریت قاطع و از جان گذشته داشته باشه به نتیجه میرسه ،وجود رهبر در هر انقلاب یک مهره کلیدی هست مصریها الان سرگردانند اصالت در انقلاب بسیار مهمه انقلاب مصریها هر روز یه صاحب پیدا میکنه مثل ماشین ترمز بریده هست و منتظرنند تا بخور به جایی و توقف کنه حتی پس از یکسال اخوانالمسلمین هم نتوانست الگویی از یک حکومت ارائه بده و انقلاب را هدایت کنه چون رهبران آن تئوری و بینشی از حکومت اسلامی ندارند . انقلاب کردن مهم نیست مهم ادامه را و رسیدن به هدف هست .لیبی ،بحرین،مصر، تونس ، سومالی و یمن هیچکدام به اهداف قیام نرسیدن یا سرکوب شدن یا انقلابشان مصادره شد چون انقلابشان برای ارزشهای خدایی نبود بی تعصب میگم به خدا انقلاب ایران بی نظیره اگر بتونیم بعضی مشکلات را در داخل حل کنیم انقلاب ایران یک الگوی جهانی اسلامی باقی می ماند باید بخودمون افتخار کنیم
کاملا موافقم به ضرر اردوغان بوده ولی این حرکات منجر به پیروزی لاییکها در منطقه میشه.
سلام به نظرم اسلام خواهی اهل سنت تا زمانی که رهبری معنوی واحد ندارند با شکست و تحریف مواجه خواهند بود این سریالها تکرار شدنی است .
ترکیه. قطر. مصر.تغییر .چه جنایاتی که با حمایت انها در سوریه انجام شد.
اینا همه بازی با مهره های آمریکا تو منطقه است
هر وقت بخواد میبره
هر وقت بخواد میاره
اگه آمریکا از مخالفان مرصی حمایت نمیکرد و چراغ سبز نشون نمیداد اونا بازم این کارو میکردن
همش بازیه
کشورای منطقه شدن مهره های شطرنج آمریکا
البته بعضی وقتا یه چیزایی از دستشون در میره ولی نمیزارن ماجرای انقلاب ایران که کامل از دستشون در رفت دوباره اتفاق بیافته
به نظر من هر دولتی در مصر سر کار بیاد. سیاست خارجی خود را در همگرایی با ترکیه قرار خواهد داد چون در منطقه کشور درست حسابی نیست که بخواد بهشون تکیه کنه تنها دو کشور هستش یکی ایرانه که بدلیل اینکه بتونه از کشورهای عربی وام بگیره و نیز برای کشورهایی مثل اسرائیل حساسیت ایجاد نکنه با ایران روابطش مثل مرسی خواهد بود اما با احتمال زیاد مثل مرسی سعی در روابط بهتری با ترکیه خواهدبود چون در هر صورتی می تونن از تجربیات ترکیه در عرصه های مختلف استفاده کنن.
چرا این رویدادها را از عنایات الهی نمیبینید تمامی کشورهای به اصطلاح اسلام گرا که به نام دین و به کمک اونها مردم علوی سوریه را با اون وضعیت فجیح به قتل رسوندند و کشورشان را ویران کردند باید هم شاهد خشم الهی باشند ترکیه مداخله گر ومصر تایید کننده حتی حماس بی توجه و انشالله شاهد دگرگونی در قطر و عربستان باشیم تاوان این جنایتها را پس خواهند داد
جناب اردوغان؛ چاه کندی بهر دیگران حال این چاه بلای جان خودت شده ،
سوریه رو که یادته چطور اسلحه میفرستادی؟چطور رییس جمهور تعیین میکردی؟چطور جنگ رسانه ای میکردی؟ چطور هلی کوپتر میفرستادی؟ همان انگلیسی که تو رو تحریک کرد بر ضد بشار، مخالفین تو رو هم تحریک کرد.
مصر افقانستان، عراق، لیبی، یمن و سوریه دیگری خواهد شد چون رهبر واحد ندارد. پس از این شاهد کشتار فراوان مردم در آن با عناوین فرقه ای که به تحریک اسرائیل و غرب به وقوع خواهد پیوست خواهیم بود.
حکومت هایی بر اساس بنیاد گرایی سلفی نظیر اردوغان در ترکیه و مرسی در مصر برای ایران و جهان تشیع بسیار خطرناک هستند و ما به هیچ وجه نباید از این تفکرات و شیوه حکومتی طرفداری کنیم چون اگر این تفکر در جهان اسلام ریشه بگیرد نتیجه ای جز قتل عام شیعیان نخواهد داشت و بسیار خطرناک تر از آمریکا و اسراییل است.
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف # صادق زیباکلام
وب گردی