بازدید 11041
در مذمت تلخیص دیدارهای نوروزی در چند کاراکتر

برای هم به قدر یک دقیقه ارزش قائل شویم

این گونه است که در سال های اخیر آمارهای میلیاردی از تعداد پیامک های ارسالی در روزهای نخست هر سال منتشر می شود و میزان تماس های تلفنی در همین بازه زمانی بسیار اندک است... فراگیری چنین عادتی و از بدتر تثبیتش، اصولاً عادت دیدوبازدید و همراهی های دوستانه اینچنینی را در سایر ایام سال نیز به یک اتفاق خارق العاده شبیه می سازد
کد خبر: ۳۱۰۲۸۸
تاریخ انتشار: ۰۵ فروردين ۱۳۹۲ - ۰۵:۲۱ 25 March 2013
سنت بازدید نوروزی که در سال های پیشین به تماس تلفنی تقلیل یافته بود، در چند سال اخیر به پیامک های تبریک تلخیص یافته و عملاً در یکی از بزرگ ترین جشن های ایرانی، صله ارحام که هیچ، حتی صدای بستگان و آشنایان نیز از طرق تلفن ها تبادل نمی شود تا حتی آهسته آهسته ضرباهنگ صدای یکدیگر را نیز به فراموشی بسپاریم. اینک این پرسش پیش رو است که آیا چنین شیوه ای به قدر کفایت در تعمیق شکاف روابط دوستانه  اثرگذار نبوده و وقت تجدیدنظر نیست؟

به گزارش «تابناک»؛ دید و بازدید از اقوام سنتی به دیرینگی نوروز است و در تاکیدی مضائف، صله ارحام در اسلام نیز به عنوان سنتی ارزشمند مورد تاکید قرار گرفته و این عمل آنچنان مورد تاکید است که در اسلام از محاسن آن، طول عمر ذکر شده است.

با این حال توسعه شهرنشینی و فاصله افتادن میان اقوام، رفته رفته این حرکت ارزشمند را کمرنگ ساخت و برخی خانواده ها این دید و بازدید را به اقوام درجه یک خلاصه کردند و به سایر اقوام از طریق تماس تلفنی تبریک می گفتند. آهسته آهسته برخی اقوام درجه یک نیز مشمول همین تماس های تلفنی شدند و دیدوبازدید حلقه تنگ تری به خود گرفت.

این کاهش دید و بازدیدها اما صرفاً به واسطه توسعه شهرنشینی نبود بلکه علاقمندی خانواده ها به کاهش حواشی که متاثر از حرف و حدیث های پیرامون بسیاری از این دیدوبازدیدها، نیز در این زمینه به شدت موثر بود. به این عامل شرایط اقتصادی را نیز می توان افزود که بدون رفت و آمد، به نظر می رسد همه چیز برای طرفین ماجرا - به خصوص طبقه متوسط و طبقه ضعیف - منصفانه باشد. با عدم تحقق این دید و بازدید می توان ایام نوروز را بدون انداختن سفره های هفت رنگ برای هر میهمان که یک وعده را در سال به خود اختصاص می دهد، سپری کرد!

این گونه بود که در سال های اخیر برخی حتی به بازدید اقوام درجه یک خود نیز نمی روند و تنها والدین از قاعده تبریک تلفنی مستثنی شده و حضوری به دستبوسشان می روند که البته باید دید همین میزان نیز در سال های آتی رخ خواهد داد؟ با این حال همین گفت و گوهای تلفنی سر سال نو نیز برای خود غنیمتی است و می تواند حداقل طنین صدای اقوام، دوستان و آشنایان را در ذهن زنده نگه دارد و خاطرات با اشخاصی که نزدمان عزیز هستند، به حافظه بلندمدت انتقال نیابد.



با این حال با توسعه تلفن های همراه، همین تماس های تلفنی نیز محدود به بستگان درجه یک و دو که سابقاً مشمول بازدیدهای نوروزی می شدند، گشته و سایرین با یک پیامک مورد عنایت قرار می گیرند. این پیامک نیز تنها شامل دوستان عزیز و موافق است و دیگران در این حد نیز مشمول لطف نمی شوند! این گونه است که در سال های اخیر آمارهای میلیاردی از تعداد پیامک های ارسالی در روزهای نخست هر سال منتشر می شود و میزان تماس های تلفنی در همین بازه زمانی بسیار اندک است.

نکته تاسف آور اینکه حتی برای عزیزان چنددقیقه انرژی صرف نکرده و یک متن پیامک متفاوت نوشته نمی شود و پیامک هایی آماده را برای تمامی اشخاصی که لایق چنین لطفی می دانیم، ارسال می کنیم و در واقع حتی وقت خود را به فکر کردن چند ثانیه ای درباره آنکه برایش پیامی می فرستیم نیز نمی کنیم.

این اتفاق می تواند به منزله افزایش شکاف عاطفی میان اقشار مختلف جامعه باشد که به دلایل مختلف از جمله موارد فوق الاشاره ترجیح می دهند، برای تبریک یکی از مهم ترین جشن های سال به چند کاراکتر بسنده کنند و فراگیری چنین عادتی و از بدتر تثبیتش، اصولاً عادت دیدوبازدید و همراهی های دوستانه اینچنینی را در سایر ایام سال نیز به یک اتفاق خارق العاده شبیه می سازد که امکان وقوعش با امکان بارش باران در چله تابستان برابر می کند و میهمان شدن همچون مستنکری غیرقابل گذشت نزد میزبان و دیگر ناظران تلقی می شود.

بی شک شاید عدم میهمانی رفتن مکرر و میهمان پذیری پیاپی با توجه به مقتضات و اولویت های اقتصادی خانوارها - به خصوص با رسم چینش بهترین ها مقابل میزبان برای هفت آبرو - تا حدودی قابل پذیرش باشد اما حقیقتاً خلاصه کردن یک تماس و تبریک نوروزی به پیامک به سادگی قابل هضم نیست.

بدون تردید اگر مابه التفاوت یک پیامک - که برخی برای اطمینان از وصول دو با نیز ارسال می کنند - با تبریک یک تا سه دقیقه ای نوروز را محاسبه و در مجموع پیامک ها ضرب کرد، سود حاصله بیش از قیمت یک پیتزا نیست و با این اوصاف آیا بهتر نیست برای هم به قدر یک دقیقه ارزش قائل شویم و حداقل از طریق تلفن به نزدیکانمان تبریک بگوییم؟
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۲۶
من چند ساله پیامک نمی دم. پیامک واقعاً فقط رفع تکلیفه
من با نظر شما موافق نيستم اتفاقا پيامک ها باعث شده اند که ما کسانيکه قبلا ارتباط کمتري داشته ايم نيز در ارتباط باشيم
شما را نمی دونم ولی من اینطوری راحترم با هر کدام از 40 نفر که نمی توان 3 دقیقه صحبت کرد.
شماوقتی به کسی تلفن میزنی یعنی من همین الان باشماکارفوری دارم و اوبایدکارش رارهاکند وبه سخنان شما گوش کندوفوری جوابی آماده کند وبه شمامنتقل کند! آیامنظورماازتبریک سال نواین است؟
قطعا خیر.چه اشکالی دارد شمادرحال خوش به اوپیامک بفرستی واوهم دروقت مناسب ودرحال خوش جواب پیامک شماراکه چندان هم فوری نیست بدهد؟
هردودرحال خوش باهم صحبت کردهایدونه یکی درحال خوش ودیگری درحال ناخوش واضطراب.
دمت گرم. واقعا درست گفتی
تابناک عزیز
چند سالی است که مردم سفر پرخطر در ایام عید را به دید وبازدید ترجیح میدهند که این روند کم کم به عادت تبدیل میشود
پس چرا اينقدر به مردم تلقين ميكني كه به ديدار هم نميرند و نروند ، واصرار داريد كه مردم با پيامك تبريك بگند ؟؟؟؟؟ ولي هر كس اين گزارش
تلقيني رو نوشته سخت در اشتباهه ! چون ديدوبازديدها با تمام مشكلات
سرجاش هست !
مضاعف درست است نه مضائف
چرت بود. فقط مي خواستين يه چيز گفته باشين...
ماشالله
اتفاقا بنظر من این دید و بازدید اصلا رسم خوبی نیست!
شده یه جور رفع تکلیف!!
ساعت 12 شب رفتن خونه مردم بعنوان عید دیدنی خب یعنی چی ؟
پاسخ ها
مهربون
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۰۵
خوب زودتر برو
خیلی وقت ها لذت خوردن یک پیتزا بسیار لذت بخش تر از دید و بازدید اقوام حسود است.
"" تجربه ثابت کرده ...
عالی بود تابی جون گل گفتی
دید و بازدید همراه با پذیرایی است

پذیرایی نیز نیازمند پول است
با اين حال و اوضاع کلي که تقريباَ همگاني هم شده است،ظاهراَ چاره اي جز اين قبيل تبريک گويي ها و جمع و وجور کردن ديد و بازديدها نمي ماند، اگر هزينه اي رفت وامد و اقامت در منزل اقوام و شام و ناهار دعوت کردنها همانند قديم بخواهد برگزار شود، خيليها بعد تعطيلات ديگه نوني براي خوردن براشون تا آخر ماه نمي مونه و اينو تقريباَ همه ملت درک کرده اند و به مجمل گرايي رو اورده اند.(هزينه هاي خورد و خوراک و معيشت تقريباَ چند برابر شده است و ديگه عيد هم جمع و جور برگزار مي شه، اگر طرف بخواهد هزينه اي بکند بيشتر براي خود و خانواده اش است تا براي اقوام و دوستانش.)
-باسلام وعرض تبريك عيدسنتي وديرين ايرانيان وپارسي زبانان دنيا,كه پس ازچندين قرن دانشمندان نيزثابت نمودندكه سرآغاز هرسال جديدهمان عيدايرانيان(فصل بهار)است.
عزيزان,هرچنداكنون فاصله هابسيارزيادوملال آورشده,ولي يكي ازسنتهاي قديمي وبسيارخوبي كه زماني ايرانيان ازماه قبل ازعيدحتي بيشتر!انجام ميدادندارسال پيغامهاي تبريك سال نوازطريق كارت پستال هاي زيبا ونوشتن متني كوتاه همراه باعشق وعلاقه بودچراكه آنچه ازدل برايدلاجرم بردل نشيند؟نوشتن يك متن بامدادياخودكاروحتي تايپ آن منتقل كننده حسي است كه به هيچ عنوان درتلفن,فاكس,پيامك ياsmsنبوده ونخواهدبود. ميتوانيدحتي براي يكباراين موضوع راتجربه وآن حس غريب وزيباي ارتباط نوشتاري نامه وكارت پستال را امتحان كنيد!اصلا"پشيمان نخواهيدشد.باشدكه اين فرهنگ فراموش شده ماايرانيان ؟مجددا"وبمرورزنده وشكوفاهمچون شكوفه هاي بهاري شود.
نه دیدار بهتر از اس و زنگ است
بابا جون "تخليص" نيست و " تلخيص" است يه خورده دقت كن آقاي نويسنده
تخليص از خالص كردن است و تلخيص از خلاصه كردن
در دید و بازدید عید آدم تمام دوست و فامیل رو که در طول سال وقت دیدنشون رو نداره، میبینه و این یعنی ذخیره روحیه و نشاط برای چند ماه
دید وبازدیددر ایام عید ریشه درفرهنگ غنی ایرانیان دارد واین از نظر روحی وروانی تاثیر زیادی در شادی وهمبستگی مردم ایجاد می کند
دید و بازدید شده وسیله ای برای چشم و هم چشمی خانمها
دیگه شورشو در اورده اند
در اینکه دید و بازدید و صله رحم یک امر ارزشمند است و آثار مادی و معنویه خودش رو داره شکی نیست،اما مسئله ای که مهمه این هست که ما فرهنگ دید و بازدیدمون مشکل داره.فکر میکنیم آبرو داری در پذیرایی از مهمان یعنی پهن کردن سفره هفت رنگ!اگه دقت کنید میبینید ما توی خیلی از کارهای دیگرمون هم بی جهت خودمون رو دچار تکلف میکنیم درحالیکه میشه همونها رو خیلی ساده و شکیل،با صرف زمان و هزینه کمتری انجام داد.اگه فرهنگ عمومی جامعه این باشه،دید و بازدیدها بیشتر و زیباتر میشه.
عيد همه مبارك خداييش قديمترا هيچكس تلفن نداشت ماشين نبود همه ساده بودن و عزيز اما الان با اين همه امكانات از هم دوريم با پيشرفت امكانات ما داريم از همه دورتر ميشيم مشكل از خودمونه نه .....
آدمها با هم فرق میکنن و دلیلی نداره همه مثل هم رفتار کنند. ولی آنچه بیشتر تعیین کننده رفتار مردم هست اقتصاد و محدودیتهایی است که به دنبال داره. هر کسی اگه توانایی داشته باشه هفته ای یک بار همه دوست و فامیلشو دعوت میکنه و از همه پذیرایی میکنه و خوش میگذرونن. اگه نداشته باشه یک پیامک میزنه
دست و دلبازی بگفت در سال مار
اسم آجیل را جلوی من نیار
نثار شادی ارواح پسته . بادام . فندق . موز . گوشت
ماهی سفید : فاتحه مع الصلوات
دیدوبازدید یعنی جویای حال هم شدن که با یه پیامک و فوروارد پیام کلیشه ای نمی شه از احوال هم مطلع شد و در جهت رفع مشکلات هم اقدام کرد
راستی تابناک جون دیگه پیگیر مسکن پرند نشدیا
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست # انتخابات
وب گردی