بازدید 101735

کاهش بهای ارز و طلا و شاهکار بانک مرکزی

دیروز بهای سکه و ارز در بازار موازی تهران، شاهد روند کاهشی بی‌وقفه‌ای تا پایان روز بود. در حالی که برای بسیاری این پرسش پیش آمده بود که دلیل این روند کاهشی در بها چیست، فعالان بازار می‌گفتند که در بازار همه فروشنده هستند. این اتفاق همراه شد با کاری که بانک مرکزی انجام داد و می‌توان گفت یک شاهکار دیگر از خود به جای گذاشت!
کد خبر: ۳۰۶۷۳۴
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۷ 05 March 2013

دیروز بهای سکه و ارز در بازار موازی تهران، شاهد روند کاهشی بی‌وقفه‌ای تا پایان روز بود. در حالی که برای بسیاری این پرسش پیش آمده بود که دلیل این روند کاهشی در بها چیست، فعالان بازار می‌گفتند که در بازار همه فروشنده هستند. این اتفاق همراه شد با کاری که بانک مرکزی انجام داد و می‌توان گفت یک شاهکار دیگر از خود به جای گذاشت!

به گزارش «تابناک»، روز گذشته در بازار ارز و طلا شاهد اتفاقی نادر و عجیب بودیم. در ساعات اولیه روز به تدریج کاهش بها در این بازار آغاز شد و در اواسط روز این کاهش به حدی تند و سریع بود که عملاً بازار را با یک شوک عجیب روبه‌رو ساخت. در پایان روز نیز دیدیم که در ‌‌نهایت بازار با چیزی در حدود سیصد تومان کاهش در بهای دلار به کار خود پایان داد.

همین امر در خصوص بهای طلا نیز درست بود و هم طلا و هم سکه در بازار دیروز تهران با افت محسوس بها همراه بودند و روند کاهشی تا آخرین ساعات روز نیز ادامه داشت. دیروز در ‌‌نهایت بهای دلار در بازار موازی تهران به رقم حدود ۳۳۱۵ تومان رسید و بهای یورو نیز رقم ۴۴۰۰ تومان را به ثبت رساند. در همین حال سکه تمام بهار نیز به رقم یک میلیون و ۲۸۵ هزار تومان سقوط کرد.

بسیاری در پی یافتن دلیل این سقوط یکباره بها در بازار ارز و سکه بودند. شروع روند کاهشی در بازار که از اوایل روز آغاز شده بود، منجر به ایجاد جوی در بازار شد که بر اساس آن تا اواسط روز به گفته فعالان بازار همه فروشنده بودند. دلیل اصلی این فروش اما چیز دیگری بود: شایعه لغو تحریم‌ها و به ویژه شایعه لغو تحریم سوئیفت.

یک روز پیش از آن علی اکبر صالحی ‌یکباره و در حالی که تقریباً هیچ کس انتظار آن را نداشت، اعلام کرد که به زودی شاهد کاهش تدریجی تحریم‌ها خواهیم بود. وی در حاشیه حضور در همایش معاونین و فرماندهان مرزبانی ناجا با اشاره به بحث تحریم‌ها، اظهار کرده بود: ما تحریم‌ها و همچنین این موضوع را که از امروز تحریم‌ها نه تنها تشدید نخواهد شد بلکه شاهد رفع تدریجی آن‌ها خواهیم بود، تفأل به خیر می‌دانیم.

این جمله صالحی تیتر بسیاری از خبرهایی بود که آن روز به نقل سخنان وی پرداخته بودند؛ در حالی که این جمله دقیقاً ‌جمله‌ای به تمام معنی «دیپلماتیک» بود.

وی در ادامه سخنانش اشاره کرد: جمهوری اسلامی ایران با ابتکار و درایتی که به خرج داده، همه فشارهای وارده را دور زده و توانسته از سلبیات بکاهد و به گونه‌ای رفتار کند که دشمن خسته شود. اگر تا به امروز دشمن صد دلار برای ایجاد تحریم‌ها علیه ایران هزینه کرده باشد، حتی ده دلار نیز از آن سود نبرده است.

بی‌گمان بازار تهران دیروز ‌واکنشی اساسی به این شایعات لغو تحریم نشان داد‌؛ واکنشی که به خوبی ماهیت متزلزل این بازار را نمایش داد و حاکمیت جو روانی در این بازار را به خوبی آشکار کرد. البته و مسلماً در پشت این جو روانی مکانیسم عرضه و تقاضا بود که باعث کاهش شدید و یکباره قیمت‌ها شد.

هنوز مشخص نیست که آیا جمله صالحی مبنی بر رفع تحریم‌ها «خبر» بوده است یا یک پیش بینی از زمینه مذاکرات و ابتکارات عمل ایران در خسته کردن دشمن. این در حالی است که هیچ کدام از خبرگزاری‌های خارجی نیز پیرامون سخنان صالحی هیچ واکنشی نداشتند و تنها مایکلمان سخنگوی کا‌ترین اشتون، اشاره کرده بود که ایران باید اقدام عملی در برنامه هسته‌ای خود بردارد.

وی اشاره کرده بود: توپ همچنان در زمین ایران است تا گام اولیه اعتمادسازی را بردارد و به جامعه جهانی اطمینان دهد که برنامه هسته‌ای ایران برای اهداف صرفاً صلح‌جویانه است.
مان افزوده بود: هنگامی که دیگر دلیلی برای تحریم‌ها نباشد، تحریم‌ها هم دیگر نخواهند بود اما اکنون هنوز در جامعه جهانی درباره برنامه هسته‌ای ایران نگرانی وجود دارد.

نکته جالب آن که فعالان بازار اغلب شایعه تحریم سوئیفت را در این افت شدید قیمت‌ها موثر می‌دانستند. در حالی که شاید بتوان گفت تحریم سوئیفت کم خطر‌ترین تحریم در میان سایر تحریم‌های غرب علیه ایران است، زیرا بسیار و بسیار راه‌های جایگزین برای تحریم سوئیفت هست که حتی چندی پیش مقامات سوئیفت به آن اذعان کرده ‌و گفته بودند که ایران از راه‌های جایگزین سوئیفت به خوبی بهره می‌برد.

همه این‌ها نشان از آن دارد که بازار تهران در خصوص ارز و طلا به قدری متزلزل است که با یک جمله «دیپلماتیک» و چندین شایعه، می‌توان به شدت جهت حرکتی آن را تغییر داد. شاید گفته شود که این امر حاکی از حبابی بودن بازار ارز و طلاست؛ اما این گونه نیست و بازار ارز و طلا در تهران توهمی است تا حبابی؛ به این معنا که بها را هنوز عرضه و تقاضا مشخص می‌کند، ولی این بر هم خوردن عرضه و تقاضا را توهمات!

شاهکار بانک مرکزی در برخورد با موضوع

در این میان، نحوه کارکرد بانک مرکزی در نوع خود بسیار جالب توجه است. چندی پیش که با اعلام رسمی پیش فروش سکه با رقم یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان آغاز شد، بهای سکه در بازار نزدیک یک میلیون و چهارصد هزار تومان بود و بسیاری از کار‌شناسان اذعان کردند که این بها برای سکه پیش فروش برابر با شکست هدف بانک مرکزی است.

در‌‌ همان زمان بانک مرکزی اعلام کرد که در صورت سقوط قیمت‌ها، بهای سکه پیش فروش مورد تجدید نظر واقع خواهد شد. دیروز در پی سقوط بهای طلا و ارز اعلام شد که بهای سکه پیش فروش بانک مرکزی پنجاه هزار تومان کاهش یافته است. چرا؟

در این مورد دو نکته وجود دارد: در همه دنیا رسم بر این است که بانک مرکزی بازار را هدایت می‌کند، اما در ایران گویا بازار بانک مرکزی را به دنبال خود می‌کشد. مقامات بانک مرکزی منتظر سیگنال‌های بازار هستند تا تصمیم بگیرند و این درجه از انفعال در نهادی که باید سیاست‌گذاری پولی یک اقتصاد را صورت دهد، جای بسی تأسف است!

نکته بعدی آن که اگر بهای سکه در بازار آزاد با همین روند کاهشی باشد، آیا بانک مرکزی از کاهش بهای سکه قصد آن را دارد که افراد را به خرید سکه پیش فروش مجاب کند؟ بدون توجه به این که هنوز بهای بازار آزاد به صرفه‌تر از خرید سکه پیش فروش با تحویل شش ماهه است؟!

یا آن که این بانک تنها بهای سکه را کاهش داده تا مبادا بهای سکه پیش فروش از بهای بازار آزاد بیشتر باشد؟!

در هر حال شاهکار بانک مرکزی و بازار موازی ارز و طلا دیروز در نوع خود جالب توجه بود. هر دوی این‌ها ماهیت عملکرد خود را به خوبی نشان دادند و اکنون می‌توان دقیقاً فهمید که بازار آزاد و بانک مرکزی هر دو بر اساس چه مکانیزم‌هایی تصمیم‌گیری و عمل می‌کنند!
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۸۲
انتشار یافته: ۲۷
کاهش قیمت ارز و سکه به نفع بانک مرکزی نیست و با تمام وجود با کاهش قیمتها مقابله میکند.
واقعا که در همه دنیا رسم بر این است که بانک مرکزی بازار را هدایت می‌کند، اما در ایران گویا بازار بانک مرکزی را به دنبال خود می‌کشد. مقامات بانک مرکزی منتظر سیگنال‌های بازار هستند تا تصمیم بگیرند و این درجه از انفعال در نهادی که باید سیاست‌گذاری پولی یک اقتصاد را صورت دهد، بسی جای تأسف دارد.
سیستم دلالی است
نخریدن سکه و طلا و وارد نشدن به بورس باز فلز غیر ضرور زندگی باعث افت شدید و ترکیدن حباب آن میشود و جوانان نیز می توانند ازدواج کنند
ممکن است نظر مرا چاپ نکنید ولی من مطمئن هستم نویسنده خبر از افت قیمت دلار و طلا ناراحت است.عملا دارد القا میکند که خبرهای منجر به کاهش بی اساس و شایعه هستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
كاملا موافقم من هم همين استنباط را داشتم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
اشتباه نکنید دوست عزیز آقا مصطفی. مطلب رو دوباره بخونید. این تحلیل راجع به ناکارامدی بانک مرکزی و توهمی بودن بازار ارز و طلا است. چرا هرجا حرف حق زده میشه تهمت میزنید؟!!!!
واقع بین باشید. به نظر شما اگه تابناک منظوری داشت این کامت شما رو منتشر میکرد؟
قیمت جهانی طلا همچنان رو به کاهش است
در این زمان که با سیاست های بانک مرکزی لرزش پول ملی به تبع آن سرمایه مردم کاهش پیدا کرده بانک مرکزی به دنبال سود از فروش به قیمت بالا هست و بهتر آن است مردم از خریدن سکه از بانک انصراف دهند زیرا قیمت واقعی نیست
و متاسفانه دستگاههای نظارتی هیچگونه برخوردی با این کار نمیکنند!!!!؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
ارز و دلار بدست نااهلان سپرده شده و برای منافع خویش می جنگند
بیشتر شبیه بانک حاشیه ای هستش تا مرکزی
این شاهکار بانک مرکز نبود بلکه علت به خاطر این بود که مردم فکر کردن دارن به ارامش میرسند که با حرفهای رئیس سازمان انرژی اتمی وجو بایدن دیدن اشتباه کردن.
خب به هر حال فکر میکنم یا باید فلسفه پیش فروش سکه رو از پایه نقد کنید یا اگر پیش فروش سکه رو پذیرفتید کاهش قیمت پیش فروش سکه رو هم اقدامی درست بدونید ... چون فلسفه پیش فروش اینه که سکه پایین تر از قیمت بازار فروخته شه و در واقع این رویکرد کاملا قابل پیشبینی بود و مسلما متقاضی برای پیش فروش نمیاد قیمتی بالاتر از قیمت بازار رو بپردازه.
همیشه مردم جلوتر از برخی از مسئولین حرکت کرده و راه را برای آنان نشان داده انداین بار هم مثل همیشه بوده است و تعجبی ندارد.
واقعا عالي بود نوشته هاتون:
در همه دنیا رسم بر این است که بانک مرکزی بازار را هدایت می‌کند، اما در ایران گویا بازار بانک مرکزی را به دنبال خود می‌کشد.

در هر حال شاهکار بانک مرکزی و بازار موازی ارز و طلا دیروز در نوع خود جالب توجه بود. هر دوی این‌ها ماهیت عملکرد خود را به خوبی نشان دادند و اکنون می‌توان دقیقاً فهمید که بازار آزاد و بانک مرکزی هر دو بر اساس چه مکانیزم‌هایی تصمیم گیری و عمل می‌کنند!
همه جای دنیا دولت مراقبه که لطمهای به وضعیت معیشتی مردم وارد نشه اما در ایران برعکسه . مردم باید ضرر بدن تا وضع دولت خدای نکرده بد نشه .
تابناک مثل اینکه شما از کاهش قیمت ها خوشحال نیستی؟ نکات مثبت رو ببین
خود گويي و خود خندي عجب مرد هنرمندي!!!!!!
احسنت..
تحلیل شما بسیار زیبا و در عین حال تاسف برانگیز بود!
تاسف به حال خودمان که مال و در پی آن جانمان در کف چه کسانی است...
نکته حائز اهميت آن است که آنهايي که ظرف چند روز گذشته سکه پيش خريد کرده اند تکليفشان چيست؟ آيا قيمت 1250000 پا برجاست؟ اگر اينطور باشد مردم قطعا پولشان را پس مي گيرتد. اگر 1200000 است، چرا اعلام نمي کنند. به هر حال اين اقدامات غير حرفه اي موجي از بي اعتمادي به بانک مرکزي را رقم مي زند.
مطلب بسيار خوبي بود تابناك جونم،متشكريم
سلام خسته نباشید.
عالی بود.
واقعا به حال این اقتصاد باید تاسف خورد
ای ول مکانیزم
اقتصاد علمی
شاهکار است که قیمت ارز هزار و پانصد تومان بالا رود و هشتصد تومان پایین بیاید؟ پیشنهاد می شود شاهکارهای بزرگتر زده شود و مثلا" دلار هفت هزار تومان شود و بعد به چهار هزار تومان کاهش یابد.
من كارمند يك بانك دولتي هستم در بانك ما هم يسوادي در بدنه تصميم گيري بيداد مي‌كند ، ولي بيسوادي كارشناسان و تصميم گيران بانك مركزي كه اشكار تر از خورشيد شده است، محدود به سكه و ارز نيست ، بقيه بخشها هم حال خوشي ندارند
وقتی فرآیند بالا رفتن حسابی ندارد پائین امدن هم همین گونه است چرا جای نعجب ؟
دلار 2500 چرا باید 4000 می شد که حالا عده ای می گویند چرا پائین امده جز بدیل ضرر مالی .................؟
تحلیل خوبی بود ولی یک انتقادی کلی به این مطلب دارم که در صورت صلاحدید منتشر کنید.
بازار ارز کاملا حبابی نیست شاید بخشی از این بازار کاذب باشد ولی قیمت را در نهایت عرضه و تقاضا تایین میکند.
آیا عرضه زیاد شده ؟ یا تقاضا ؟
هیچکدام ! یک شایعه باعث منفعل شدن بسیاری شده که در عین حال که در آینده به ارز احتیاج خواهند داشت امروز به قیمت پایین و با امید به اینکه در آینده ارزانتر تهیه خواهند کرد اقدام به فروش دارایی ارزی خود کرده اند که اگر حتی تحریم سوئیفت هم برداشته شود فوقش درآمد 850 هزار بشکه نفت به راحتی وارد ایران خواهد شد که این رقم هم حتی پاسخگوی بودجه وزارت خانه ها هم نیست چه برسد به تزریق ارز در بازار و یا واریز به صندوق ذخیره ارزی.
همین افرادی که امروز ارزان فروختند فردا به صورت شگفت انگیزی به قیمت بالا تهیه خواهند کرد و این خود باعث تورم مجدد خواهد شد.
Omidvaram Rahbare azimoshaan ba derayati ke darand ba yek fatva daste in dalalha va khoonkharan ra harkas ke bashand ghat konand. Bayad be dade mardom beresan.
اقتصاد ما مثل یک مریض تشنجی است که هر از گاهی تشنج می کند......ثبات وجود ندارد.....باید این مریض بد حال را درمان کرد وگرنه میمیرد
برچسب منتخب
# حادثه سقوط بالگرد رییس جمهور # سید ابراهیم رئیسی # انتخابات ریاست جمهوری # انتخابات # حج # رفح