بازدید 124704

همسر «معمار کشف حجاب» در انظار +تصاویر

راهی که آتاتورک به اشتباه آغاز کرده بود تا نژاد ترک را با عجله از نردبان تجدد بالا بکشد، رضا شاه نیز در پیش گرفت، اما با بررسی آنچه در ایران و ترکیه تجدد زده روی داد، می توان گفت آتاتورک الگوی ناقص و ناجوری از تجدد اروپایی را اجرا کرد، اما بدتر از آن الگوبرداری ناقص تر رضا شاه از شیوه آتاتورکی تجدد گرایی بود
کد خبر: ۲۹۵۹۹۴
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۱ 06 January 2013
پایگاه پیشینه به مناسبت فرارسیدن هفدهم دی ماه سالروز کشف حجاب در ایران دوره رضا شاه تصاویری از حضور لطیفه خانم همسر مصطفی کمال آتاتورک را در ملأ عام منتشر می سازد.

به گزارش پیشینه (پایگاه عبرت پژوهی تاریخی) با وجود اینکه مصطفی کمال آتاتورک را مروج کشف حجاب در منطقه تلقی می کنند وی به خلاف رضا شاه که گفته می شود طرح کشف حجاب و دیگر پروژه های مدرنیستی را از وی وام گرفته است، همسرش را با حجاب کامل در ملأ عام حاضر می کرد.

راهی که آتاتورک به اشتباه آغاز کرده بود تا نژاد ترک را با عجله از نردبان تجدد بالا بکشد، رضا شاه نیز در پیش  گرفت، اما با بررسی آنچه در ایران و ترکیه تجدد زده روی داد، می توان گفت آتاتورک الگوی ناقص و ناجوری از تجدد اروپایی را اجرا کرد، اما بدتر از آن الگوبرداری ناقص تر رضا شاه از شیوه آتاتورکی تجدد گرایی بود که بر ناسازگاری وبی تناسبی آن با وضعیت اجتماعی ایران می افزود. نکته ای که باید به آن اشاره شود این است که آتاتورک حجاب را در ترکیه قدغن کرد اما با این حال بر خلاف رضا شاه به تعقیب وحشیانه زنان با حجاب دست نزد. در ترکیه قانون بی حجابی بیشتر در آنکارا و استانبول که بخشی از ساکنانش غیر مسلمان و اروپایی بودند، اجرا شد.اما رضاخان این سیاست ناشیانه را در قم ومشهد نیز به زور اجرا کردکه با عکس العمل های شدید مردم وعلما روبرو شد. (علی بیگدلی، تجدد به رسم آتاتورکی ورضاخانی، ماهنامه زمانه، سال هفتم، شماره ۷۵-۷۶، آذر –دی ۱۳۸۷، ص ۲۳)

با توجه به تصاویر زیر به نظر می رسد نگاه کمال مصطفی آتاتورک به مسئله زنان با رضا خان که گفته می شود وامدار کشف حجاب در ترکیه بود بسیار متفاوت است.

در این تصاویر آتاتورک متعمدا همسر خود را در تمام مراسم رسمی با حجاب کامل به همراه می آورد و تصاویری وجود دارد که در آن ها آتاتورک ایستاده و لطیفه خانم نشسته است، این در حالی است که به نظر نمی رسد بتوان چنین تصاویری را از رضا خان یافت.

با توجه به این تصاویر به نظر می رسد آتاتورک در کنار قضیه کشف حجاب به مسائل حقوق زنان نیز توجه داشت، هرچند کشف حجاب نیز دست کم در دوره نخست استقرار ترکیه جدید اجباری و همراه با خشونت اعمال نشد.

تصاویر آتاتورک در کنار همسرش بیشتر می توانند چیزی مانند احترام وی به حقوق زنان را نشان دهند، این در حالی است که رضا خان به هیچ وجه به این وجه توجهی نداشت و به نظر می رسد مبتنی بر گونه ای حس حقارت به طوری خشونت بار قصد پیاده کردن طرح کشف حجاب را داشت.

اشرف پهلوی در خاطرات خود به خوبی چهره خانوادگی پدر را نشان می‎دهد. رضاشاه در امور خانوادگی اجازه نمی‎داد در مورد خانواده اش سخن گویند و خود نیز در این باب سخن نمی‎گفت، او حتی یک بار از پوشیدن لباس آستین کوتاه توسط دخترش بر سر نهار امتناع می‎کند. این امر در مورد ازدواج دو دخترش آشکارتر می‎شود. وقتی رضاشاه شوهرانی تحمیلی برای دخترانش در نظر می‎گیرد بیگمان اولیات حقوق زنان را درباره دخترانش نادیده می‎گیرد. از همین روست که می‎توان گفت اقدامات رضاشاه، نه از دغدغه او نسبت به حقوق مردم و یا بهبودی وضع مردم از اعتقاد او به مفاهیم و ارزش‎های تمدن غرب، بلکه از یک حالت روان‎شناختی در نزد او و بیشتر روشنفکران آن عصر برآمده اند، یا دست کم قرائت‎های رایج آن دوره از مدرنیزم یعنی فاشیسم و نازیسم تأثیر بسیاری بر نظرگاه وی داشته‎اند.

یکی دیگر از وجوه جالب قضیه لطیفه خانم این است که دولت لائیک ترکیه در سال های بعد سعی نمود تا محجبه بودن لطیفه خانم در ملأ عام را نادیده بگیرد و بیشتر برخی تصاویر بی حجاب او که به نظر می رسد در خانه و یا در جمع های خصوصی گرفته شده است را به عنوان تصاویری از لطیفه خانم منتشر سازد. گاهی نیز تلاش کرده اند تا برخی تصاویر لطیفه خانم را که با حجاب کامل در کنار آتاتورک ایستاده حذف کنند. همچنین گاهی برخی زنان بی حجاب حاضر در کنار آتاتورک را به جای لطیفه خانم جا زدند از جمله دختر خوانده وی، عفت اینان، که به نظر می رسد به جای همسرش که محجبه بود گاهی از وی به عنوان یک چهره تبلیغاتی بی حجاب بهره می برد.

تصاویر لطیفه خانم به همراه آتاتورک در مراسم رسمی، گاهی به نظر می رسد لطیفه خانم حتی جلوتر از آتاتورک و در متن تصاویر و اتقاقات قرار دارد، این امر را می توان به خوبی با رضا شاه مقایسه کرد:



































تصاویر لطیفه خانم با آتاتورک که در آنها آتاتورک ایستاده و لطیفه خانم نشسته است؛ جز یک عکس. به نظر نمی رسد رضا شاه نیز چنین تصاویری با همسرش داشته باشد:








در تصویر زیر نشان داده شده است که برخی مطبوعات لائیک ترکیه در سال های اخیر  چگونه تصویر آتاتورک در دیدار از نیروی دریایی ترکیه را به دلیل محجبه بودن لطیفه خانم دستکاری کرده اند:


تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۴۶
انتشار یافته: ۱۶
این خانم مادر اتاتورک هستش نه همسرش .
اتا تورک اصلا زن رسمی نداشته . ازدواج نکرده ولی مهشوقه زیاد داشته ولی اینطوری باهاشون بیرون عکس نمی گرفتن .
حالا همه مسائل و مشكلات مملكت حل شده و تنها اين باقي مانده بود كه شما كشف كرديد .خيلي ممنمون
تازه این کشف حجابش بوده؟ پس حجابش چی بوده؟
در هشتمین عکس از پایین، عکس تکی از لطیفه خانم، ایشون تلفن همراه دستشونه؟
این که زنش همه جا حجاب داره!!!!

یعنی رضا شاه از اون طرف بوم افتاده بود؟!
جالب بود. مثل بسیار بامعنایی داریم که می فرماید: مرگ خوب است برای همسایه. خودش برای زنش غیرتی است و همه را بی غیرت می خواهد.
آتاتورک در تمام عمر ازدواج نکرد و فقط یک فرزند خوانده داشت
اردوغان هم الآن همه جا باهمسر محجبه اش ظاهر میشود .همه شان سروته یک کرباسند.فقط فریب رابلدند.
ای امان!!! چی به روز مسلمانان آمده؟!!!
جالب بود
خب كه چي !! تابي از تو بعيده
کشف حجاب سازندگی نبود که معمار آن را معرفی کنید . لقب مخرب بنیان حجاب برازنده تر است .
یه لحظه پیش خودم گفتم نیکول کیدمنی
آنجلینایی
چیزی میبینم
سرکاری بود؟
درست که کشف حجاب در ایران و ترکیه به توالی هم اتفاق افتاد اما ارتباطی به هم ندارد. هر دو این کشورها، اروپا را شناختند و تصور کردند که یکی از پایه های پیشرفت، فاصله گیری دین از سیاست است و به همین دلیل با حجاب که یکی از مظاهر مهم دین و سنت بومی بوده، به مبارزه برخاستند. لطفا تلاش شود تا تحلیلهای وزین تر ارایه شود.
این لطیفه خانم که حجابش صدرصد است و هیچ مشکلی ندارد مشکل مردم در حال حاضر ماهواره و دیدن فیلمهای ضد اخلاقی ووو است که فکر می کنن باید مثل هنرپیشگان بپوشن و زندگی کنن ولی باید اطلاع رسانی شود که بابا این هنر پیشه ها توی زندگی عادی خودشون از خیلی ها عادی تر هستند باید کارگردان اینگونه لباس و آرایشی به هنرپیشگان ندهد .
اين دو تصويريكى نيستند و وجود چادريا خيمه در پس زمينه اين موضوع را آشكار ميكند .
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست