بین الملل تابناک: هفتصد و هفتاد و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ارتش این کشور کنترل روستایی در نزدیک شهر دونتسک را به دست گرفتهاست و پیشرویهای روسیه همچنان ادامه دارد.
روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که نیروهایش کنترل روستای نوومیخائیلیوکا در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر دونتسک اوکراین را به دست گرفتهاند که دومین پیشروی در ۲ روز اخیر است.
ستاد کل ارتش اوکراین در گزارش خود اعلام کرد که نیروهای این کشور همچنان در تلاش هستند مانع پیشروی ارتش روسیه شوند.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که نیروهای ارتش این کشور مستقر در جنوب، نوومیخایلیوکا را به طور کامل تصرف کردهاند و وضعیت تاکتیکی را در خط مقدم بهبود بخشیدهاند.
دیروز روسیه اعلام کرده بود که کنترل کامل شهرک بودانیفکا را به دست گرفته است.
آسوشیتدپرس اعلام کرد که هرچند نشست امروز اتحادیه اروپا در بروکسل با موضوع تقویت سامانههای پدافندی اوکراین بود ولی هنوز کشورهای عضو برای ارسال سامانههای پاتریوت به کییف مُردد هستند.
در جلسه امروز دوشنبه کشورهای اروپایی در بروکسل تصمیم دقیقی برای تقویت سامانههای دفاع هوایی اوکراین گرفته نشد. کشورهایی که دارای پدافند هوایی پاتریوت هستند در این نشست از دادن این موشکها به اوکراین اظهار تردید کردند.
هانکه بروینز اسلات، وزیر امور خارجه هلند، گفت که کشور متبوعش در حال حاضر به هر نوع احتمالی نگاه و از طرح آلمان برای کمک به اوکراین برای تقویت دفاع هوایی خود و خرید هواپیماهای بدون سرنشین حمایت مالی میکند.
وی در پاسخ به این سوال که در نشست وزیران امور خارجه و دفاع اتحادیه اروپا چرا هلند تمایلی به ارسال برخی از سامانههای پاتریوت خود ندارد، گفت: در اینکه ذخایر خود را خالی کنیم و در اختیار اوکراین قرار دهیم هنوز تردید وجود دارد. این اقدام دشواری است.
هفته گذشته، ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت که این سازمان نقشهای از ظرفیتهای موجود کشورهای عضو اتحادیه اروپا ترسیم کرده است تا بتواند سامانههای موشکی را در اختیار اوکراین قرار دهد. وی از کشورهایی که دارای پاتریوت هستند نامی نبرد.
پاتریوت یک سامانه موشکی هدایت شونده است که میتواند هواپیماها، موشکهای کروز و بالستیک کوتاه برد را هدف قرار دهد.
وزارت دفاع آلمان اعلام کرده است که از ۱۲ سامانه موشک پاتریوت خود سه سامانه را در اختیار اوکراین قرار میدهد. کشورهای دیگر مثل لهستان و سوئد هنوز برای ارسال این سامانهها به اوکراین تردید دارند.
پال جانسون، وزیر دفاع سوئد، در پاسخ به این سوال که آیا کشورش پاتریوت به اوکراین ارسال میکند، گفت: من این احتمال را رد نمیکنم، اما در حال حاضر ما بر کمکهای مالی تمرکز کردهایم. وی گفت که کشورش سامانههای دیگری ارسال خواهد کرد تا نیاز به پاتریوت تا حدودی کم شود.
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا نیز در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اسپانیا با ارسال پاتریوت موافق است، گفت که کشورش تصمیمات خود را بر اساس قدرتی که در دست دارد برای حمایت از اوکراین اتخاذ خواهد کرد.
وی در نشستی در لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت: فکر میکنم اگر همیشه بشنویم که چه چیزی داده میشود، چه زمانی داده میشود و چگونه وارد میشود، به کسی کمک نمیکنیم.
رئیسجمهور اوکراین برای دومین بار در یک ماه گذشته به مسئله مذاکره با روسیه پرداخت و آن را ممکن دانست.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین بار دیگر آغاز مذاکرات صلح روسیه و اوکراین برای پایان جنگ را ممکن دانست.
زلنسکی در گفتوگو با یک روزنامهنگار فرانسوی با اشاره به نشست صلح اوکراین که قرار است در ماه ژوئن به میزبانی سوییس برگزار شود، گفت: «فکر میکنم اگر همه ما (در نشست سوییس) اتفاقنظر داشته باشیم، سندی را با دستکم سه ماده آماده میکنیم تا مورد بررسی قرار گیرد. اگر تمام دنیا متقاعد شود که این مفاد عادلانه هستند، راهی پیدا میکنیم تا روسیه آن را بپذیرد.»
رئیسجمهور اوکراین در اواخر ماه میلادی گذشته هم در گفتوگویی از خواسته پیشین خود برای بازگشتن مرزهای دو کشور به وضعیت ۱۹۹۱ (پس از فروپاشی شوروی) عقبنشینی کرده و گفته بود مذاکرات میتواند بدون تحقق این شرط هم برگزار شود. او در آن زمان گفت اگر اوکراین بتواند وضعیت مرزهای ۲۰۲۲ (پیش از آغاز جنگ) را احیا کند، روسیه حاضر به مذاکره خواهد شد.
زلنسکی در گفتوگوی امروز خود با بیان اینکه نمیخواهد روسیه «تنها طرح دیپلماتیک کارآمد و توانای موجود برای پایان جنگ را نابود کند» گفت از کشورهای شرکتکننده در نشست صلح سوییس درخواست خواهد کرد تا مسکو را به پذیرش شروط کییف وادار کنند.
تصویب بودجه کمکی اوکراین در مجلس نمایندگان آمریکا، دولت اوکراین را به احتمال شکست روسیه امیدوار کرده، اما نظامیان اوکراینی و تحلیلگران نظامی بر این باورند که حمایت تسلیحاتی غرب نمیتواند توازن قدرت را در میدان نبرد برهم بزند.
مقامات اوکراینی و تحلیلگران نظامی معتقدند بسته کمکی جدید ایالات متحده توان اوکراین برای مقاومت در برابر روسیه را افزایش میدهد، اما نمیتواند ورق را به نفع کییف برگرداند.
پس از ماهها درگیری داخلی میان نهادهای قدرت در آمریکا، اعضای مجلس نمایندگان این کشور بالاخره در روز شنبه بسته حمایت نظامی ۶۱ میلیارد دلاری برای اوکراین را تصویب کردند. گرچه این لایحه هنوز منتظر تایید مجلس سنا و در نهایت امضای رئیسجمهور آمریکاست، اما با توجه به اینکه مجلس سنا در کنترل دموکراتهاست، پیشبینی میشود لایحه مذکور در این مجلس هم تصویب شود.
در پی تصویب این بسته کمکهای تسلیحاتی، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین مدعی شد کشورش هنوز هم میتواند روسیه را شکست دهد. با این حال، روزنامه آمریکایی «فایننشال تایمز» گزارش داد بسیاری از مقامات در کییف اینچنین خوشبین نیستند و معتقدند که بعید است این کمکها «وضعیت اوکراین را در خط مقدم بهطور چشمگیری تغییر دهد.»
زلنسکی در حالی به شکست دادن روسیه امیدوار است، که چند تن از نظامیان اوکراین در خط مقدم به فایننشال تایمز گفتند حتی مقاومت در برابر حملات روسیه هم برای آنها بسیار دشوار است، آن هم در وضعیتی که از کمبود شدید مهمات رنج میبرند. این نظامیان امیدوارند با رسیدن کمکهای تسلیحاتی جدید غرب وضعیت و جایگاه اوکراین در میدان نبرد بهبود یابد، اما یک مقام ارشد اوکراینی به فایننشال تایمز گفت این کمکها شاید «به کُند کردن پیشروی روسیه» کمک کند، اما «نمیتواند پیشروی آن را متوقف کند.»
علاوه بر این، یک تحلیلگر مسائل نظامی در اوکراین پیشبینی کرد که این بسته ۶۱ میلیارد دلاری، بزرگترین حمایت غرب از اوکراین در سال میلادی جاری باشد. او گفت: «به احتمال زیاد، تمامی بستههای حمایتی که در آینده به اوکراین ارسال میشود، از این بسته کوچکتر خواهند بود.»
کمبود مهمات تنها مشکل اوکراین در جنگ با روسیه نیست. «راب لی» کارشناس برنامه اوراسیا در «موسسه تحقیقات سیاست خارجی» معتقد است کمبود نیروی انسانی یکی از چالشهای بزرگی است که کییف با آن دستوپنجه نرم میکند. او پیشبینی کرد که نحوه مواجهه اوکراین با این مسئله و افزایش تعداد نیروهای مسلح میتواند عاملی تاثیرگذار در روند جنگ در سال میلادی آینده باشد.
دولت اوکراین برای رسیدگی به مشکل کمبود نیروی نظامی در ماه جاری میلادی دو قانون تصویب کرد که یکی از آنها حداقل سن لازم در قانون سربازگیری را از ۲۷ به ۲۵ کاهش میدهد و دیگری چارچوبهای قانونی جذب سرباز و بسیج نیروها را بهمراتب سفتوسختتر میکند.
وزیر امور خارجه روسیه حمایت آمریکا، انگلیس و فرانسه از اوکراین را اقدامی با خطرات جدی راهبردی و در مسیر پیشبرد یک رویارویی اتمی دانست.
به گزارش رویترز، سرگئی لاوروف با بیان اینکه آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در فکر تحمیل «شکستی راهبردی» به روسیه هستند، گفت: چنین تقابلی خطراتی دارد که می تواند منجر به افزایش سطح خطر جنگ اتمی شود.
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: «غربیها به شیوه ای خطرناک در آستانه یک درگیری نظامی مستقیم بین قدرتهای هستهای هستند که مملو از پیامدهای فاجعهبار است.»
رویترز در این گزارش آورده است: آمریکا و متحدانش اعلام کرده اند که به اوکراین در برابر روسیه کمک می کنند و با هشدارهای مکرر در مورد خطر جنگ اتمی، مسکو را متهم می کنند که مسئول تشدید تنش ها در شرق و غرب است.
لاوروف در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به همین اتهام های غرب، خاطرنشان کرد: «نگرانی اصلی همین تروئیکای کشورهای هستهای غربی است که از حامیان اصلی رژیم جنایتکار کییف به عنوان آغازگر اصلی گامهای تنش زا هستند.»
وی اضافه کرد: «ما شاهد خطرات جدی راهبردی در این زمینه هستیم که منجر به افزایش سطح خطر یک رویارویی هسته ای می شود.»
وزنامه «تلگراف» در گزارشی تصویب بودجه حمایتی آمریکا برای مقابله اوکراین با مسکو را بسیار "دیرهنگام" دانست و نوشت: کارشناسان هشدار میدهند که این بسته برای پیروزی اوکراین در جنگ کافی نیست.
به گزارش این نشریه انگلیسی، اگرچه ممکن است بسته حمایتی آمریکا که به تازگی در کنگره این کشور تصویب شد به کاهش پیشرویهای پیشبینی شده روسیه در تابستان کمک کند، اما برای پیروزی اوکراین در جنگ کافی نخواهد بود.
جان فورمن، وابسته نظامی سابق انگلیس در مسکو و کی یف، در این رابطه گفت: (بسته کمکی آمریکا) تنها می تواند تا پس از انتخابات آمریکا در نوامبر، برای اوکراین فرصت ایجاد کند. وی افزود: این بسته تا آن زمان، به اوکراینی ها اجازه دفاع می دهد اما مشکل اصلی آن ها را برطرف نمیکند.
تلگراف با اشاره به این که این بسته، کمک های نظامی ایالات متحده به اوکراین را از ابتدای جنگ با روسیه در فوریه ۲۰۲۲ دو برابر می کند، نوشت: این پول تجهیزات نظامی اوکراین را دوباره پر می کند، اما فرماندهان اوکراینی باید به دنبال رفع اساسیترین نیازهای خود باشند.
متیو ساویل، مدیر علوم نظامی انستیتوی خدمات متحد سلطنتی، گفت: انتظار می رود اولویت دولت اوکراین تجهیز توپخانهها و همچنین سامانههای دفاع هوایی و موشکی کشور باشد که با حملات هوایی اخیر روسیه، تخلیه شده اند.
یک شبکه تلویزیونی فرانسوی توانست با چند سرباز فرانسوی که بهعنوان «داوطلب» در جنگ اوکراین علیه روسیه شرکت داشتند، ملاقات کند. از نگاه روسیه و ولادیمیر پوتین، این نیروها مزدور و هدف مشروع در نظر گرفته میشوند.
دهها فرانسوی در حال حاضر در کنار ارتش ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در این کشور هستند و علیه نیروهای روسی میجنگند. برخی از آنها ماههاست در اوکراین حضور دارند. این سربازان داوطلب یگان بینالمللی فرانسه توسط ولادیمیر پوتین مزدور به شمار میروند.
به نقل از ب.اف.ام.تی.وی، در حالی که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه احتمال اعزام نیروهای فرانسوی به اوکراین را مطرح کرد، این شبکه تلویزیونی به میدان رفت و توانست با چندین فرانسوی در نبرد خط مقدم دیدار کند.
«شارلی» یکی از این سربازان با کنایه به این شبکه گفت: «به جهنم سنگرها خوش آمدید! موقعیت من در نزدیکی یک جنگل است. فقط یک دشت وجود دارد که ما را از شهر کوچک روسیه جدا میکند. ما با آنجا ۴۰۰ متر فاصله داریم.»
این سرباز ۲۹ ساله فرانسوی که برای اوکراین میجنگد، خودش این طور اعتراف میکند: «سنگرهای اوکراینی بیش از حد ابتدایی هستند. این سنگرها خیلی سریع حفر شدهاند... اینها فقط تنه درختان هستند که بریدهایم و روی سنگر قرار دادیم؛ یک ورقه پلاستیکی برای جلوگیری از نفوذ آب باران و یک لایه خاک.»
این مزدور فرانسوی میگوید: «اگر در جنگ بمیریم و موقعیت مکانی ما به دست روسها بیفتد، ۳۰۰ متر پشت سرمان دیگران هستند، سپس ۳۰۰ متر پشت سر آنها هم نیروهای دیگری هستند... با همرزمانمان نباید تسلیم شویم.»
«ماکسیم» یکی دیگر از فرانسویهای حاضر از یگان بینالمللی در خط مقدم جنگ اوکراین، اظهار کرد: «یک آمریکایی که با من بود، پا روی مین گذاشت و در حین انتقال جان خود را از دست داد.»
یک مقام ارشد روسیه در اواسط ماه مارس اعلام کرده بود ۱۴۷ فرانسوی از آغاز جنگ در جبهه اوکراین کشته شدهاند. در شرایط کنونی وضعیت میدان نبرد به نفع کییف پیش نمیرود.
پیشتر روزنامه «وال استریت ژورنال» با اشاره به کمکهای جدید آمریکا به اوکراین نوشت، بعید است که این کمکها هم تغییر چشمگیری در سرنوشت کییف ایجاد کنند.
روزنامه وال استریت ژورنال در این رابطه نوشت: «اوکراین با کمبود شدید نیروها در خط مقدم مواجه است و زلنسکی خود اذعان کرده که در ماه جاری میلادی، نیروهای روسی به ازای هر گلولهای که سربازان اوکراینی شلیک میکنند، با ۱۰ گلوله توپ پاسخ میدهند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره وضعیت وخیم میدان نبرد اوکراین و پیشروی نیروهای روسیه تاکید میکند: «کمکهای جدید آمریکا به اوکراین بعید است به طرز چشمگیری سرنوشت کییف را تغییر دهد. این کمکها نهایتا میتوانند به اوکراین در راستای کاهش حملات روسیه کمک کنند و به طور بالقوهای به کییف اجازه میدهد تا نیروهای روسیه را تا زمانی که متحدان اروپایی در سال آینده کمک بیشتر ارائه دهند، عقب نگه دارد.»
این روزنامه در پایان با اشاره به کمبود نیروهای اوکراینی مینویسد: «افزایش کمکهای نظامی نمیتواند به اوکراین در دیگر مشکلات مثل کمبود نیرو کمک کند.»
یک شبکه تلویزیونی فرانسوی توانست با چند سرباز فرانسوی که بهعنوان «داوطلب» در جنگ اوکراین علیه روسیه شرکت داشتند، ملاقات کند. از نگاه روسیه و ولادیمیر پوتین، این نیروها مزدور و هدف مشروع در نظر گرفته میشوند.
دهها فرانسوی در حال حاضر در کنار ارتش ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در این کشور هستند و علیه نیروهای روسی میجنگند. برخی از آنها ماههاست در اوکراین حضور دارند. این سربازان داوطلب یگان بینالمللی فرانسه توسط ولادیمیر پوتین مزدور به شمار میروند.
به نقل از ب.اف.ام.تی.وی، در حالی که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه احتمال اعزام نیروهای فرانسوی به اوکراین را مطرح کرد، این شبکه تلویزیونی به میدان رفت و توانست با چندین فرانسوی در نبرد خط مقدم دیدار کند.
«شارلی» یکی از این سربازان با کنایه به این شبکه گفت: «به جهنم سنگرها خوش آمدید! موقعیت من در نزدیکی یک جنگل است. فقط یک دشت وجود دارد که ما را از شهر کوچک روسیه جدا میکند. ما با آنجا ۴۰۰ متر فاصله داریم.»
این سرباز ۲۹ ساله فرانسوی که برای اوکراین میجنگد، خودش این طور اعتراف میکند: «سنگرهای اوکراینی بیش از حد ابتدایی هستند. این سنگرها خیلی سریع حفر شدهاند... اینها فقط تنه درختان هستند که بریدهایم و روی سنگر قرار دادیم؛ یک ورقه پلاستیکی برای جلوگیری از نفوذ آب باران و یک لایه خاک.»
این مزدور فرانسوی میگوید: «اگر در جنگ بمیریم و موقعیت مکانی ما به دست روسها بیفتد، ۳۰۰ متر پشت سرمان دیگران هستند، سپس ۳۰۰ متر پشت سر آنها هم نیروهای دیگری هستند... با همرزمانمان نباید تسلیم شویم.»
«ماکسیم» یکی دیگر از فرانسویهای حاضر از یگان بینالمللی در خط مقدم جنگ اوکراین، اظهار کرد: «یک آمریکایی که با من بود، پا روی مین گذاشت و در حین انتقال جان خود را از دست داد.»
یک مقام ارشد روسیه در اواسط ماه مارس اعلام کرده بود ۱۴۷ فرانسوی از آغاز جنگ در جبهه اوکراین کشته شدهاند. در شرایط کنونی وضعیت میدان نبرد به نفع کییف پیش نمیرود.
پیشتر روزنامه «وال استریت ژورنال» با اشاره به کمکهای جدید آمریکا به اوکراین نوشت، بعید است که این کمکها هم تغییر چشمگیری در سرنوشت کییف ایجاد کنند.
روزنامه وال استریت ژورنال در این رابطه نوشت: «اوکراین با کمبود شدید نیروها در خط مقدم مواجه است و زلنسکی خود اذعان کرده که در ماه جاری میلادی، نیروهای روسی به ازای هر گلولهای که سربازان اوکراینی شلیک میکنند، با ۱۰ گلوله توپ پاسخ میدهند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره وضعیت وخیم میدان نبرد اوکراین و پیشروی نیروهای روسیه تاکید میکند: «کمکهای جدید آمریکا به اوکراین بعید است به طرز چشمگیری سرنوشت کییف را تغییر دهد. این کمکها نهایتا میتوانند به اوکراین در راستای کاهش حملات روسیه کمک کنند و به طور بالقوهای به کییف اجازه میدهد تا نیروهای روسیه را تا زمانی که متحدان اروپایی در سال آینده کمک بیشتر ارائه دهند، عقب نگه دارد.»
این روزنامه در پایان با اشاره به کمبود نیروهای اوکراینی مینویسد: «افزایش کمکهای نظامی نمیتواند به اوکراین در دیگر مشکلات مثل کمبود نیرو کمک کند.»
رئیس اطلاعات نظامی ارتش اوکراین امروز دوشنبه گفت این کشور احتمالا از ماه مه با «وضعیت دشواری» مواجه خواهد شد زیرا روسیه «عملیات جامعی» را علیه کییف استفاده میکند.
اوکراین در میدان نبرد شدیدا با کمبود نیرو و تجهیزات مواجه شده است و این مسئله را خود مقامات این کشور و همچنین مقامات برجسته غربی اذعان میکنند. روز شنبه بسته کمکی آمریکا به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار با موافقت مجلس نمایندگان برای اوکراین به تصویب رسید؛ بستهای که پیش از آن توسط مجلس سنا مطرح شده بود و ماهها به دلیل مخالفت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان در وضعیت بنبست به سر میبرد.
«کریل بودانف» رئیس اطلاعات نظامی ارتش اوکراین طی مصاحبهای با تلویزیون بیبیسی عنوان کرد: «اوکراین از اواسط ماه مه و ژوئن به بعد وارد دوره سختی میشود و با مشکلاتی مواجه خواهد شد زیرا روسیه به دنبال پیشرفتهایی در خط مقدم و ایجاد اختلاف در جامعه اوکراین است؛ اما با این حال وضعیت فاجعهبار نیست.»
وی افزود: «اوکراین چندین دوره دشوار را پشت سر گذاشته است و از این دوره هم عبور خواهیم کرد. اوکراین نمیبازد و نابود نخواهد شد.»
بودانف ادعا کرد که روسیه با استفاده از «ترویج اطلاعات غلط» سعی میکند «فضا را در اوکراین متشنج کند.»
رئیس اطلاعات نظامی ارتش اوکراین مواردی را نظیر تلاش روسیه برای تصرف کییف «بیاساس» خواند و تاکید کرد که «مطلقا هیچ تهدیدی» مبنی بر تصرف پایتخت اوکراین توسط روسیه وجود ندارد.
هشدار بزرگ لهستان درباره حمله نظامی روسیه به همسایگان
رئیسجمهور لهستان مدعی شد، اگر روسیه بتواند اوکراین را در میدان نبرد شکست دهد، «احتمال زیادی» وجود دارد که روسیه علیه سایر کشورهای اروپایی «احتمالا حتی متحدان ناتو» حرکت کند.
اظهارات «آندژی دودا» رئیسجمهور لهستان یک روز پس از تصویب بسته کمک خارجی ۹۵ میلیارد دلاری مجلس نمایندگان آمریکا ـ که شامل ۶۰ میلیارد دلار کمک جدید به اوکراین است ـ مطرح شد.
پیشبینی میشود لایحه مرتبط با این بسته کمکی سهشنبه به تصویب مجلس سنا برسد و جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفته است که به سرعت برای انتقال سلاح و مهمات به کییف اقدام خواهد کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین هشدار میدهد که کشورش بدون کمک ممکن است در جنگ شکست بخورد.
آندژی دودا در برنامه «ساندی مورنینگ فیوچرز» کانال فاکسنیوز گفت: «این امپریالیسم سیریناپذیر روسیه است. اطمینان از اینکه اوکراینیها میتوانند از خود دفاع کنند، حتمی و ضروری است.»
ناتو در حال حاضر هزینههای نظامی را برای اعضای خود، ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی تعیین کرده است، اما آندژی دودا گفت که مجموع آن باید به ۳ درصد افزایش یابد. او اذعان کرد که تسلیح دوباره نظامی در سراسر اروپا، خاطرات جنگ سرد را برای برخی از مردم تداعی میکند.
رئیسجمهور لهستان مدعی شد: «راه دیگری وجود ندارد. هزینههای دفاعی باید در حال حاضر افزایش یابد. درست همانطور که در دوران جنگ سرد بود، این راهی برای حفظ صلح در اروپا و راهی برای متوقف کردن امپریالیسم روسیه است.»
دودا گفت لهستان بیش از ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی میکند و بیشتر آن صرف خرید تسلیحات ساخت آمریکا مانند سامانه موشکی پاتریوت میشود. خلبانان نیروی هوایی لهستان در ایالات متحده و در حال یادگیری نحوه پرواز با جتهای جنگنده اف-۳۵ لایتنینگ ۲ (F-۳۵ Lightning II) هستند که به تازگی خریداری کردهاند. او گفت: «ما واقعا از آن خوشحالیم.»
رئیسجمهور لهستان همچنین در مصاحبه دیگری گفت اگر ناتو تصمیم بگیرد، جناح شرقی خود را تقویت کند، لهستان «آماده» میزبانی سلاحهای هستهای در خاک خود است.
او افزود: «اگر متحدان ما تصمیم به استقرار تسلیحات هستهای به عنوان بخشی از اشتراک هستهای در خاک ما بگیرند تا امنیت جناح شرقی ناتو را تقویت کنند، ما برای آن آماده هستیم. اشتراکگذاری هستهای موضوع گفتوگوهای لهستان و ایالات متحده برای مدتی بوده است. من قبلا چندین بار در این مورد صحبت کردهام.»
استولتنبرگ: ناتو در اوکراین نیروی نظامی مستقر نخواهد کرد
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو در اظهاراتی با بیان اینکه پیمان آتلانتیک شمالی هیچ برنامهای برای دخالت مستقیم نیروهای رزمی خود در اوکراین ندارد، تصریح کرد: ناتو در اوکراین نیروی نظامی مستقر نخواهد کرد.
به گزارش تارنمای خبری ام اس ان بی سی، دبیرکل ناتو با رد استقرار نیروهای رزمی ناتو در اوکراین، اظهار کرد: با این حال، اعضای این پیمان دفاعی پرسنل نظامی خود را در سفارتخانههایشان در کییف برای ارائه مشاوره به مقامهای اوکراینی مستقر کردهاند.
دبیرکل ناتو در ادامه با اشاره به تصویب بسته کمک نظامی بیش از ۶۰ میلیارد دلاری برای کییف از سوی کنگره آمریکا، تاکید کرد: این بسته کمک نظامی پس از ماهها کشمکش سرانجام به تصویب رسید و با اینکه ارسال آن به اوکراین هنوز خیلی دیر نشده، همین تاخیر چند ماهه عواقب منفی واقعی در میدان جنگ برای این کشور به دنبال داشته است.
استولتنبرگ همچنین با بیان اینکه نیروهای اوکراینی از چهار ماه پیش تاکنون با کمبود مهمات مواجه بودهاند، گفت: این در حالی است که نیروهای روسی مهمات بسیار بیشتری داشتند و اوکراینیها مجبور بودند مهمات خود را جیرهبندی کنند اما با این حال هنوز خیلی دیر نشده است.
زلنسکی، کمک جدید آمریکا را «فرصتی برای پیروزی» میداند
به دنبال تایید کمکهای ایالات متحده به کییف در مجلس نمایندگان آمریکا، زلنسکی مدعی شد این کمکهای آمریکا به اوکراین فرصتی برای پیروزی میدهد، در حالی که شرایط میدانی، خلاف آن را نشان میدهد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در مصاحبه خود با شبکه خبری «ان.بی.سی» همچنین گفت: «فکر میکنم که این حمایت باعث تقویت واقعی نیروهای مسلح اوکراین میشود و فرصتی برای پیروزی به ما میدهد. توپخانه دوربرد و دفاعی هوای کشور اولویت اصلی دفاع اوکراین در برابر روسیه است.»
وی ادامه داد: «ما به تسلیحات دور برد نیاز داریم تا نیروهایمان را در خطوط مقدم از دست ندهیم. ما به این دلیل که نمیتوانیم به دوردستها شلیک کنیم، تلفات داریم. تسلیحات ما دوربرد نیستند، برای همین به چنین تسلیحات و دفاع هوایی نیاز داریم. این برای ما حیاتی است. اینها جزئی از اولویتهای ما هستند.»
رئیسجمهور اوکراین همچنین ادامه داد: «این کمک مالی اوکراین را تقویت میکند و به کرملین سیگنال قوی میفرستد مبنی بر اینکه ما افغانستان دوم نیستیم. آمریکا در اوکراین میماند، از مردم اوکراین و دموکراسی در جهان دفاع میکند. این نشاندهنده رهبری و قدرت در آمریکاست. ما میخواهیم در سریعترین زمان ممکن همه چیز را به دست آوریم تا بتوانیم در اسرع وقت کمک ملموسی برای سربازان در خط مقدم دریافت کنیم، نه تا شش ماه دیگر.»
زلنسکی با اشاره به گفتههای اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا مبنی بر اینکه میتواند سریع به جنگ اوکراین پایان دهد، گفت: «وقتی ترامپ به اینجا بیاید و فرمول صلح خود را به من بگوید، آنگاه میتوانم پاسخی ارائه کنم. داشتن اوکراینی مستقل و دموکراتیک به نفع جمهوریخواهان و دموکراتهای آمریکاست.»
رئیسجمهور اوکراین همچنین توضیح داد که گزارش شده روسیه از اول ژوئن ۲۰۲۴ به دنبال بسیج ۳۰۰ هزار سرباز است و به همین دلیل است که کییف خود را برای حملهای بزرگ در ماههای آتی آماده میکند اما تا وقتی که ما تسلیحات بیشتری دریافت نکنیم، سربازان اوکراینی همچنان آسیبپذیر هستند.
در میانه گزارشهایی از افت روحیه اوکراینیها، زلنسکی ادامه داد: «کمک جدید آمریکا باعث انگیزه بیشتر در میان اوکراینیها میشود. روحیه میتواند کاهش یابد، به ویژه زمانی که سربازان به خط مقدم بروند و ببینند هیچ گلوله و تجهیزاتی نیست. ما افراد زیادی داریم که آماده دفاع از کشور هستند. این جنگ به خاطر همه ماست. اینجا سرزمین ماست، ما جای دیگری برای رفتن نداریم و شهروندان اوکراین این را درک میکنند.»
رئیسجمهور اوکراین در پاسخ به اینکه آیا کمک آمریکا باعث پیروزی در این جنگ میشود یا آن را طولانیتر میکند، گفت: «این بستگی دارد که ما چه زمانی سلاح دریافت کنیم. همانطور که مطرح شد، اگر ما این تسلیحات را در نیمه سال دریافت کنیم، مجبوریم برای یک نیم سال روند خودمان را متوقف کنیم و این یعنی از دست دادن چندین منطقه، نیرو و تجهیزات. اکنون ما فرصت باثباتسازی اوضاع و رسیدن به ابتکارعمل را داریم و برای همین هم به سیستمهای تسلیحاتی نیازمندیم. با توجه به اینکه یک زمانبندی مشخص درباره جنگ به آمریکا دادیم، به این بستگی دارد که چقدر زود کمکها را به ما بدهند. این به فاکتورهای زیادی بستگی دارد.»
زلنسکی همچنین ابراز تردید کرد که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه با سازش موافقت کند و مدعی شد: «شما نمیتوانید هرگز به پوتین اعتماد کنید. استراتژی پایان جنگ نباید بر اساس آنچه پوتین میگوید، استوار باشد یا افرادی که حرفهای او را تکرار میکنند، بلکه باید بر روی یک پایه و اصول ویژه و ملموس در اوکراین باشد که مستقل و دموکراتیک است.»
رئیسجمهور اوکراین همچنین با انتقاد از شکایات بابت اینکه آمریکا پول خیلی زیادی در این جنگ هزینه کرده و به این کارش ادامه میدهد، گفت: «آمریکاییها همیشه به دنبال حفاظت از آزادی و دموکراسی در سراسر اروپا هستند.»
لفاظیهای زلنسکی در شرایطی مطرح میشود که وضعیت میدان نبرد به نفع کییف پیش نمیرود. پیشتر روزنامه «وال استریت ژورنال» با اشاره به کمکهای جدید آمریکا به اوکراین نوشت، بعید است که این کمکها تغییر چشمگیری در سرنوشت کییف ایجاد کند.
روزنامه وال استریت ژورنال در این رابطه مینویسد: «اوکراین با کمبود شدید نیروها در خط مقدم مواجه است و زلنسکی خود اذعان کرده که در ماه جاری میلادی، نیروهای روسی به ازای هر گلولهای که سربازان اوکراینی شلیک میکنند، با ۱۰ گلوله توپ پاسخ میدهند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره وضعیت وخیم میدان نبرد اوکراین و پیشروی نیروهای روسیه تاکید میکند: «کمکهای جدید آمریکا به اوکراین بعید است به طرز چشمگیری سرنوشت کییف را تغییر دهد. این کمکها نهایتا میتوانند به اوکراین در راستای کاهش حملات روسیه کمک کنند و به طور بالقوهای به کییف اجازه میدهد تا نیروهای روسیه را تا زمانی که متحدان اروپایی در سال آینده کمک بیشتر ارائه دهند، عقب نگه دارد.»
این روزنامه در پایان با اشاره به کمبود نیروهای اوکراینی مینویسد: «افزایش کمکهای نظامی نمیتواند به اوکراین در دیگر مشکلات مثل کمبود نیرو کمک کند.»