بین الملل تابناک: پانصد و هفتاد و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با امضای فرمانی برای پیوستن 130 هزار شهروند روسیه به ارتش جهت انجام خدمت اجباری سربازی فراخوان صادر کرد.
طبق گزارش رویترز، در سندی که روز جمعه روی وبسایت دولت روسیه قرار گرفته از همه مردان بین سنین 18 تا 27 ساله در روسیه خواسته شده خدمت یک ساله سربازیشان را به پایان برسانند.
رئیسجمهور روسیه پیش از این هم در ماه مارس برای پیوستن 147 هزار نفر به ارتش جهت انجام عملیاتهای نظامی بهاری در اوکراین فراخوان صادر کرده بود. پوتین در هفتههای گذشته گفت که انتظار دارد جنگ در اوکراین طولانی شود.
در ماه جولای، مجلس روسیه قانونی برای افزایش حداکثر سن قانونی برای انجام خدمت سربازی به تصویب رساند و این سن را از 27 سال به 30 سال افزایش داد. قانون جدید از 1 ژانویه 2024 اجرایی خواهد شد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به یکی از فرماندهان ارشد سابق ارتش خصوصی واگنر دستور داده مسئولیت «یگانهای داوطلب» را در جنگ اوکراین به عهده بگیرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با گزارش این خبر افزود دستور پوتین نشاندهنده تمایل کرملین برای استفاده از اعضای واگنر بعد از مرگ فرمانده اصلی این گروه، «یوگنی پریگوژین» در سانحه سقوط هواپیما است.
در اظهاراتی از پوتین که کاخ کرملین روز جمعه آن را منتشر کرده رئیسجمهور روسیه به «آندره تروشف»، یکی از فرماندهان سابق واگنر دستور داده وظیفه او «تشکیل یگانهای داوطلبی است که قادر به انجام وظایف رزمی به ویژه در منطقه عملیات ویژه نظامی باشند.»
پیکارجویان گروه واگنر از زمان عقبنشینی این گروه از شهر باخموت بعد از تصرف این شهر و تحویل آن به نیروهای ارتش روسیه نقش چندانی در میادین نبرد نداشتهاند.
روز گذشته رسانههای غربی گزارش دادند پیکارجویان گروه «واگنر» بار دیگر به خط مقدم جنگ در اوکراین بازگشتهاند.
پایگاه پولیتیکو نوشته بود صدها پیکارجوی این گروه در حال نبرد در صفوف یگانهای نظامی ارتش روسیه در جبهه شرقی مشاهده شدهاند. گروه واگنر تا چندی پیش تحت رهبری «یوگنی پریگوژین» قرار داشت، اما او در حادثه سقوط هواپیما در نزدیکی سنپطرزبورگ جانش را از دست داد.
گزارش رسانههای غربی حاکی از آن بود که اعضای این شرکت نظامی خصوصی در میدان جنگ در نزدیکی باخموت مشاهده شدهاند.
نیروهای واگنر در ماه مه میلادی از این جبهه عقبنشینی کرده و پس از آن یک شورش مختصر و یک روزه را علیه ارتش روسیه آغاز کردند که با وساطت بلاروس پایان یافت.
بعد از این شورش مختصر رسانههای غربی گمانهزنیهای فراوانی را درباره آینده این گروه مطرح کردهاند. بسیاری از تحلیلگران گفتهاند احتمال میدهند که اعضای واگنر در داخل ارتش روسیه ادغام شوند.
سرگئی چرواتی، معاون فرمانده ارتباطات نیروهای اوکراین در جبهه شرقی به سیانان گفت که نیروهای سابق واگنر اکنون در حال همکاری با وزارت دفاع روسیه یا یگانهای وابسته به آن هستند و در میان یگانهای مختلف ارتش روسیه در خط مقدم پراکنده شدهاند.
چرواتی گفت: «در حال حاضر، صدها نفر از آنها در جبهه شرقی در مناطق مختلف در طرف مقابل ما قرار دارند.»
یکی از مقامهای ارشد دولت مجارستان گفت، اگر کییف پولی را که از زمان آغاز درگیری با روسیه از بروکسل دریافت کرده، محاسبه نکند، بوداپست کمکهای بیشتر اتحادیه اروپا به اوکراین را مسدود خواهد کرد.
به گزارش شبکه خبری راشاتودی، رئیس دفتر نخست وزیری مجارستان گفت: راه های فنی زیادی برای تامین مالی اوکراین و همچنین کمک در زمینه بشردوستانه وجود دارد. با این حال، در مورد هرگونه تغییر در بودجه اتحادیه اروپا که در حال حاضر روی میز برای اصلاح قرار دارد، به اتفاق آراء نیاز است.
این مقام ارشد دولت بوداپست همچنین تاکید کرد، بوداپست مطمئن خواهد شد که اگر اوکراین نتواند بودجهای را که پیشتر توسط اتحادیه اروپا دریافت کرده، محاسبه کند، حتی یک پنی کمک جدید دریافت نکند.
در ژوئن سال جاری میلادی، اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپایی خواستار افزایش ۶۶ میلیارد یورویی برای بودجه طولانی مدت اتحادیه اروپا شده بود که شامل ۱۷ میلیارد یورو برای تامین کمک به اوکراین میشود.
بر اساس دادههای اتحادیه اروپا، این اتحادیه و اعضای آن از فوریه ۲۰۲۲ بیش از ۸۸ میلیارد دلار کمک مالی، نظامی، بشردوستانه و پناهندگان به کییف ارائه کردهاند.
مقام ارشد دولت مجارستان ادامه داد، این "بیهوده و شرم آور" است که بروکسل همچنان بودجه اتحادیه اروپا را از مجارستان دریغ میکند در حالیکه به دنبال راههایی برای یافتن پول بیشتر برای اوکراین است.
مجلس نمایندگان ایالات متحده قانونی را تصویب کرد که ۳۰۰ میلیون دلار دیگر را برای اوکراین و هزینههای دفاعی سال ۲۰۲۴ تامین میکند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، اواخر پنجشنبه شب، مجلس نمایندگان با ۲۱۸ رای موافق در مقابل ۲۱۰ رای مخالف، لایحه بودجه سال ۲۰۲۴ وزارت دفاع را ابتدا بدون ۳۰۰ میلیون دلار کمک امنیتی برای اوکراین تصویب کرد.
تامین مالی برای اوکراین اوایل روز پنجشنبه از لایحه دفاعی خارج شده بود.
لایحه دفاعی ۸۲۶ میلیارد دلاری پنتاگون شامل تامین بودجه به منظور مقابله با چین و تقویت دفاعی تایوان از جمله تسریع ارسال سلاح به منطقه است.
با این حال، مجلس نمایندگان پس از آن با رای ۳۱۱ در مقابل ۱۱۷، قانونی را تصویب کرد که ۳۰۰ میلیون دلار برای کمکهای امنیتی اضافی به اوکراین ارائه میکند. این قانون شامل ۲۰ میلیون دلار برای دفتر جدید بازرس کل ویژه برای کمک به اوکراین برای بررسی و ممیزی کمکهای ارسالی به این کشور میشود.
تمامی ۱۱۷ رای علیه این لایحه برای تامین ۳۰۰ میلیون دلار از سوی جمهوری خواهان کنگره است اما ۱۰۱ جمهوری خواه هم در حمایت از دموکراتها به نفع این لایحه رای دادند. این لایحه قرار است به سنا برای بررسی ارسال شود.
سنا روز سهشنبه لایحه هزینههای کوتاه مدت را به تصویب رساند که حدود شش میلیارد دلار در اختیار اوکراین قرار میدهد و انتظار میرود با مخالفتهای شدید در مجلس نمایندگان با اکثریت جمهوریخواه مواجه شود و احتمال تعطیلی دولت پیش از ضربالاجل در پایان ماه افزایش یابد.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه روز چهارشنبه وعده داده بود تا زمانیکه راهحلهای اساسی برای بحران جاری در مرز جنوبی ایالات متحده ارائه نشود، حزبش از بودجه کامل هزینههای سال ۲۰۲۴ حمایت نخواهد کرد. لایحه هزینههای کوتاه مدت سنا، در صورت تصویب در کنگره، دولت آمریکا را تا ۱۷ نوامبر سر پا نگه میدارد.
مقامات اروپایی گفتند سیاست های کمیسیون اروپا به تشدید درگیری بین ورشو و کیف در ارتباط با بحث بر سر واردات غلات از اوکراین به اتحادیه اروپا منجر شده است.
به گزارش روزنامه آمریکایی "پولتیکو"، اعمال تحریم واردات غلات اوکراین در ابتدا امتیازی به جناح محافظه کار نمایندگان پارلمان اروپا بود که تنها تناقضات سیاسی بین لهستان و اوکراین را تشدید کرد. اکنون به دلیل استراتژی ناکارآمد کمیسیون اروپا، اوضاع به حدی بالا گرفته است که به سختی می توان بدون ضرر از این موضوع خارج شد.
به گزارش این روزنامه آمریکایی “اگر تنش زدایی مورد انتظار مقامات اروپایی به یک سراب تبدیل شود، کمیسیون اروپا را در تنگنا قرار خواهد داد. سایر کشورهای اتحادیه اروپا به طور فزاینده ای خشمگین می شوند، چراکه تحریم های یکجانبه می تواند سابقه ای برای محدودیت های بازار واحد ایجاد کند.»
مقامات اتحادیه اروپا و اوکراین برای خروج از این آشفتگی خوشبینانه استدلال می کنند که تنش ها فقط می تواند از این به بعد کاهش یابد. اگرچه مذاکرات دوجانبه بین وزیران کشاورزی لهستان و اوکراین روز چهارشنبه هیچ پیشرفتی فوری نداشته است.
پیشتر "دیمیترو کولبا" وزیر خارجه اوکراین گفته بود کییف انتظار دارد اتحادیه اروپا محدودیتهای صادرات غلات اوکراین را لغو کند.
حمله ۱۱ پهپاد اوکراینی به تاسیسات در خاک روسیه
وزارت دفاع روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور ۱۱ پهپاد اوکراینی را شب هنگام بر فراز دو منطقه "کورسک" و "کالوگا" منهدم کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این وزارتخانه همچنین با ذکر جزئیات اعلام کرد، یکی از این پهپادها بر فراز منطقه کالوگا و ۱۰ فروند بر فراز منطقه کورسک منهدم شدهاند.
وزارت دفاع روسیه در ادامه اعلام کرد، در طول شب منتهی به امروز جمعه ۲۹ سپتامبر، تلاش رژیم کییف برای انجام یک حمله تروریستی با پهپادها به تأسیسات در خاک روسیه متوقف شد.
این وزارتخانه گزارش کرد، سامانههای پدافند هوایی در حال انجام وظیفه، ۱۱ فروند پهپاد اوکراینی را منهدم کردند که یکی از آنها برفراز منطقه کالوگا و ۱۰ فروند در بالای منطقه کورسک بوده است.
پوتین سند الحاق مجدد دونتسک و لوهانسک به روسیه را امضا کرد
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قانونی را امضا کرد که بر اساس آن دونتسک و لوهانسک دوباره به روسیه الحاق شده و روز الحاق آنها به عنوان یک روز جشن ملی اعلام شده است.
به گزارش ریانووستی، بر اساس اصلاحاتی که در قانون روزهای ملی روسیه انجام شد، از این پس، روز ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) به عنوان روز پیوستن دوباره مناطق دونتسک و لوهانسک به روسیه، روز جشن ملی و تعطیل عمومی اعلام شده است.
سند تأسیس روز اتحاد و پیوستن مجدد روسیه با جمهوریهای دونتسک و لوهانسک (DPR و LPR) و همچنین اتحاد با مناطق خرسون و زاپروژیا توسط پوتین در ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) به مجلس سفلی این کشور ارائه شد و دومای ایالتی روسیه قانون مربوطه را در ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور) و شورای فدراسیون این کشور آن را در ۲۵ سپتامبر (۳ مهر) تصویب کردند.
به نوشته ریانووستی، بر اساس نتایج همهپرسی که از ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۲ (۱ تا ۵ مهر) برگزار شد، ساکنان این مناطق به الحاق مجدد به روسیه رأی دادند (دونتسک با ۹۸.۴۲ درصد آرا، لوهانسک با ۹۹.۲۳ درصد آرا، خرسون با ۸۷.۰۵ درصد آرا و زاپروژیا با ۹۳.۱۱ درصد آرا) و این مناطق در ۳۰ سپتامبر سال گذشته بخشی از روسیه شدند.
روز ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) پیش از این در مناطق خرسون و زاپروژیا روز جشن ملی و تعطیل رسمی اعلام شده بود.
تلاش روسیه بابت محکوم کردن انفجار نورد استریم در شورای امنیت
روسیه پیشنویس بیانیهای را در شورای امنیت توزیع کرده که خواستار محکومیت حمله به خط لوله گاز نورد استریم در سال گذشته میلادی است.
«دیمیتری پولیانسکی»، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد این خبر را بامداد جمعه در حسابش در تلگرام اعلام کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «شورای امنیت با شدیدترین لحن این اقدام تروریستی علیه خط لولههای نورد استریم ۱ و نورد استریم ۲ در سپتامبر ۲۰۲۲ را محکوم میکند.»
بند دیگری از بیانیه تصریح میکند: «شورای امنیت بر اهمیت انجام تحقیقات بینالمللی کارآمد، بیطرفانه، شفاف، فراگیر و کامل درباره تمامی شرایط وقوع حمله به خط لولههای نورداستریم ۱ و نورد استریم ۲ به منظور شناسایی تمامی مرتکبان، حامیان مالی، سازماندهندگان و همدستان این اقدام تأکید میورزد.»
در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ بود که انفجارهایی در دو خط لوله صادرات گاز روسیه به اروپا (نورد استریم ۱ و ۲) رخ داد. آلمان، دانمارک و سوئد احتمال خرابکاری هدفمند را رد نکردهاند.
شرکت اپراتور این خطوط لوله گزارش داد که خسارت وارده به نورد استریم بیسابقه بوده و تخمین بازه زمانی تعمیرات غیرممکن است. دادستانی کل روسیه، پروندهای را در رابطه با اقدام تروریستی بینالمللی آغاز کرد.
سال گذشته یک روزنامهنگار کهنهکار تحقیقی در آمریکا گزارش داد، انفجار خط لوله نورداستریم در دریای بالتیک عملیات مخفیانهای بوده که دستور آن توسط کاخ سفید صادر و توسط سیا اجرا شده است.
سیمور هرش روزنامهنگار تحقیقی برنده جایزه پولیتزر مدعی شده، غواصان آمریکایی رزمایش نظامی ناتو را پوشش قرار داده و اقدام به کاشت مین در مسیر خط لوله مذکور کرده و سپس از راه دور آن را منفجر کردهاند.
وی گفت دو هفته قبل از حمله ۲۴ فوریه روسیه به اوکراین، بایدن علنی گفت که اگر روسیه به اوکراین حمله کند، آمریکا اجازه نخواهد داد، خط لوله جدید نورد استریم ۲ افتتاح شود.
هرش ۸۵ ساله که افشاگری درباره کشتار جمعی ۵۰۰ غیرنظامی در ویتنام و شکنجه زندانیان در زندان ابوغریب در عراق را در کارنامه خود دارد گفت که دستور این عملیات مخفیانه از سوی جو بایدن صادر و عملیات با هماهنگی نروژ توسط سیا اجرا شده است.
این افشاگری، واکنش کاخ سفید را به همراه داشت و آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گزارش هرش را «کاملاً خیالی» خواند.
در حالی که کشورهای غربی انگشت اتهام را به سمت روسیه نشانه گرفتهاند، مسکو، انگلیس و آمریکا را به انجام این خرابکاری متهم کرده است.
پیشتر دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین با بیان اینکه روسیه همچنان انگلیس را مسئول خرابکاری در این خطوط لوله میداند، تاکید کرد که مسکو در حال بررسی پاسخ و گامهای بیشتر در این رابطه است. ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه هم گفته بود، پس از خرابکاری در خط لوله انتقال گاز نورد استریم، شبکه انرژی اروپا در حال نابودی است.
سوئد و دانمارک هر دو به این نتیجه رسیدهاند که خط لوله عمداً منفجر شد اما نگفتهاند چه کسی ممکن است مسئول باشد.