بین الملل تابناک: پانصد و پنجاه و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مقامهای نظامی آلمان طی روزهای اخیر نگرانی شدید خود را از احتمال فروپاشی ارتش اوکراین ابراز داشتهاند.
نشریه «برلینر زیتونگ» روز شنبه در گزارشی نوشت که تواناییهای نظامی نیروهای مسلح اوکراینی هر روز و در شهرهای مختلف و زیر ضربان نظامی روسیه در حال تحلیل رفتن است.
این نشریه افزود که کارشناسان نظامی در آلمان زنگ خطر را به صدا در آورده و از آینده و سرنوشت تاسف بار نظامیان اوکراینی ابراز نگرانی کردهاند.
در این گزارش اشاره شده است که ارتش اوکراین متحمل تلفاتی شده که امکان جبران کردن آن وجود ندارد حال آنکه روسیه هنوز از تمام قوای نظامی خود استفاده نکرده است.
در این گزارش آمده است: «نیروهای مسلح اوکراینی تلفات سنگینی چه از نظر نفرات و چه از نظر تسلیحاتی که غرب به آنها داده، متحمل شده است اما هنوز هیچگونه دستاوردجدی بدست نیاورده است حال آنکه روسیه هنوز بخش عمدهای از نیروی نظامی خود را به کار نگرفته است».
این گزارش افزود: «وضعیت ارتش اوکراین بسیار سخت بوده چون ارسال تسلیحات غربی برنامه ریزی شده به اوکراین نمیتواند خسارت شدیدی که به نیروها و تسلیحات ارتش اوکراین وارد شده را جبران کند».
جسد مرد بریتانیایی که برای جنگیدن در «لژیون بینالمللی» به اوکراین رفته بود، دست بسته در پشت سر در یک آبگیر پیدا شد.
به نوشته «بیبیسی»، «جردن چادویک» ۳۱ ساله اهل «برنلی» در «لانکاشر» از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ در گارد اسکاتلندی ارتش بریتانیا خدمت کرده بود.
به گزارش «راشاتودی»، تحقیقات برای مشخص شدن علت مرگ این مزدور «ارتش بینالمللی اوکراین» آغاز شده است. جسد وی با کمک لژیون بینالمللی به بریتانیا فرستاده شد. به گفته مادر این نیروی سابق ارتش بریتانیا، او اوایل اکتبر ۲۰۲۲ به اوکراین سفر کرد و پلیس انگلیس ۲۶ ژوئن (پنجم تیر) از کشته شدن او خبر داد.
وزارت دفاع روسیه اول تیرماه با اشاره به آمار و ارقام منتشر شده گزارش کرد که از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در سال ۲۰۲۲، حدود چهار هزار و ۹۹۰ جنگجوی خارجی که برای نبرد با روسیه به ارتش اوکراین پوسته بودند، توسط ارتش روسیه کشته شدند.
با گذشت هفده روز از سقوط مرگبار هواپیمای حامل یوگنی پریگوژین و اتهامزنیهای مقامها و رسانههای غربی به روسیه در این باره، ولودیمیر زلنسکی ادعا کرد که کشته شدن فرمانده واگنر کار ولادیمیر پوتین بود.
هواپیمای سبک «امبرائر» که اول شهریور (۲۳ آگوست) در حال انتقال یوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبه نظامی واگنر از سنپترزبورگ به مسکو بود در منطقه شمال مسکو سقوط کرد. این حادثه به مرگ تمامی ۱۰ سرنشین هواپیما از جمله دو مقام ارشد واگنر، چهار مأمور حفاظت از پریگوژین و سه خدمه هواپیما شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز جمعه (دیروز) مدعی شد که کشته شدن یوگنی پریگوژین کار ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه بوده است.
وی در نشست خبری در کییف علیه رئیسجمهور روسیه ادعا کرد: «این واقعیت که او پریگوژین را کشت-حداقل این اطلاعاتی است که همه ما در اختیار داریم – و این نشاندهنده عقلانیت او است و همچنین نشاندهنده این واقعیت میباشد که او ضعیف است».
اتهام زنی رئیسجمهور اوکراین به همتای روس در شرایطی مطرح شده که سخنگوی کرملین درباره سقوط هواپیمای حامل یِوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبهنظامی واگنر گفته بود: «هنوز مدارک زیادی وجود ندارد که باید در جریان تحقیقات روشن شود. نتایج رسمی تحقیقات درباره سانحه هوایی که پریگوژین در آن کشته شد منتشر میشود».
دیمتری پسکوف در واکنش به اتهامزنی کشورهای غربی و اوکراینیها به روسیه مبنی بر دست داشتن در قتل پریگوژین، تصریح کرده بود: «تمام این گمانهزنیها دروغ محض است».
خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارش خود درباره سخنان زلنسکی علیه رئیسجمهور روسیه اتهام تندی علیه ولادیمیر پوتین مطرح و ادعا کرد: «بسیاری از منتقدان پوتین در جریان 23 سال حضور او در قدرت، تحت شرایطی نامشخص کشته شده یا به سختی از مرگ فرار کردهاند».
یک مقام اطلاعاتی آمریکا در سخنانی به شدت از رسانهها به دلیل گمراه کردن افکار عمومی آمریکا درباره ضدحمله اوکراین علیه روسیه و سرپوش گذاشتن بر ناکامیهای کییف در جریان این عملیات انتقاد کرد.
وبسایت آمریکایی «Antiwar» در این باره گزارش داد که این مقام اطلاعاتی آمریکا در گفتوگو با «سیمور هرش»، خبرنگار مشهور آمریکایی در پاسخ به گزارشهای هفتههای اخیر مبنی بر اینکه نیروهای اوکراینی در حال شتاب گرفتن و کنترل بر برخی مناطق در جریان ضد حمله هستند، گفت: «این مطالب را خبرنگاران از کجا میآورند؟»
این مقام آمریکایی خاطرنشان کرد: هدف خط اول دفاعی روسیه متوقف کردن حمله اوکراین نبود، بلکه کاهش سرعت آن بود، بنابراین در صورت پیشروی اوکراین، رهبران روسیه میتوانند تجهیزاتی را برای تقویت خط مستقر کنند.
وی همچنین اذعان کرد: هیچ مدرکی دال بر عبور نیروهای اوکراینی از خط اول دفاعی روسیه وجود ندارد.
«Antiwar» در ادامه گزارش داد: آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در سفر خود به کییف پیامی خوش بینانه ارسال کرده و گفته است پیشرفت در ضد حمله جاری در چند هفته گذشته تسریع شده است.
مقام آمریکایی مذکور در این باره نیز گفت که این پیام از اطلاعات نظامی به کاخ سفید میرسد و این درحالی است که سازمان سیا به نتایج دیگری دست یافته است.
وی اعلام کرد: این نوع گزارشهای جامعه اطلاعاتی نظامی به کاخ سفید میرود و دیدگاههای دیگری (گزارشهای سیا) نیز وجود دارد؛ اما این دیدگاهها به دست جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نمیرسد.
این مقام همچنین به هرش گفت: «صرف نظر از اینکه کییف چقدر به تلاشهای جنگی متعهد است، اهداف ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین دست نیافتنی است و او هرگز مناطق از دست رفته را پس نخواهد گرفت.»
پیشتر نیز روزنامه واشنگتن پست از قول منابعی ناشناس اذعان کرده بود، جامعه اطلاعاتی آمریکا بر این باور است که اوکراین در جریان ضد حمله علیه روسیه به اهداف مورد نظر خود نخواهد رسید.
موشک های بالستیک آمریکا در راه اوکراین
شبکه آمریکایی ای.بی.سی نیوز گزارش داد، مقامهای آمریکایی به احتمال زیاد سامانه موشک دوربرد تاکتیکی ارتش آمریکا، مشهور به ATACMS را در قالب بسته کمکهای امنیتی بعدی خود برای اوکراین خواهند فرستاد.
منابع آگاه به شبکه ای.بی.سی نیوز گفتند: این موشکها در راه اوکراین هستند.
به گزارش این شبکه خبری، یک مقام آگاه دیگر نیز گفت، سامانههای موشکهای دوربرد ATACMS "روی میز هستند" اما چند ماه ممکن است طول بکشد تا این موشکها به اوکراین برسند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین مشغول لابی کردن با دولت آمریکا برای دریافت این موشکهای دوربرد است که میتوانند تا برد ۱۹۰ مایل را طی کنند.
هر چند فرانسه و بریتانیا سامانههای موشکهای دوربرد خود شامل موشکهای انگلیسی "سایه طوفان" را در اختیار اوکراین گذاشتهاند، آمریکا تاکنون از ارسال موشکهای دوربرد ATACMS که کییف درخواستش را داشت، خودداری کرده بود.
موشکهای انگلیسی "سایه طوفان" بردی کمتر از موشکهای دوربرد آمریکایی ATACMS دارند.
دو مقام آگاه که با شبکه ای.بی.سی نیوز صحبت داشتند همچنین ادعا کردند، آمریکا به تازگی فهمیده ذخایر موشک های دوربرد ATACMS در زرادخانهاش بیشتر از آن چیزی است که قبلا فکر میکرد!
به نوشته این شبکه آمریکایی، دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا تا پیش از این به دلیل نگرانی درباره میزان ذخایر این تسلیحات، درخواست زلنسکی برای ارسال آنها به اوکراین را رد کرده بود. همچنین یک دلیل دیگر دولت آمریکا برای خودداری از ارسال این موشکها برای اوکراین هم نگرانی درباره تشدید غیر ضروری درگیریها با روسیه بوده است.
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین در پاسخ به این نگرانی واشنگتن مدعی شد، اوکراین قول میدهد موشک های دوربرد خود از جمله سامانه ATACMS را تنها در داخل مرزهای خود به کار بگیرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، سه روز پیش در جریان سفرش به کییف به اعلام یک بسته جدید یک میلیارد دلاری کمکهای نظامی واشنگتن برای اوکراین پرداخت.
ای.بی.سی نیوز نوشت، مقامهایی که با شبکه ای.بی.سی نیوز صحبت کردند، گفتند به جزئیات کمکهای امنیتی جدید آمریکا برای اوکراین دسترسی داشتهاند؛ اما تصمیم نهایی درباره سامانههای ATACMS تا زمانی که اعلامیهای علنی منتشر نشود، ممکن است تغییر کند.
گوترش: امیدی به پایان درگیری اوکراین در آینده نزدیک نیست
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: با توجه به اینکه مسکو و کییف برای دستیابی به اهداف خود به زور متوسل شدهاند، امیدی به راه حل مسالمتآمیز برای پایان دادن به جنگ اوکراین در آینده نزدیک وجود ندارد.
به گزارش راشا تودی، دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه طرفین درگیر در جنگ اوکراین در حال حاضر تصمیم گرفتهاند درگیری را ادامه دهند، تاکید کرد: خیلی امیدوار نیستم که در آینده نزدیک، راهحل مسالمتآمیزی برای پایان دادن به این جنگ در پیش داشته باشیم.
اوکراین در اوایل ژوئن، ضد حمله خود را در شرق و جنوب این کشور آغاز کرد؛ اما هنوز هیچ دستاورد قابل توجهی کسب نکرده است.
مقامات ارشد در کییف از جمله ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور اذعان کردهاند، ضد حمله نیروهای اوکراینی کُندتر از حد انتظار پیش میرود و رسانههای غربی از تلفات سنگین نیروهای اوکراینی در تلاش برای نقض خطوط دفاعی روسیه خبر دادهاند.
از سوی دیگر، وزارت دفاع روسیه در اوایل این ماه اعلام کرد که کییف بیش از ۴۳ هزار پرسنل نظامی و نزدیک به ۵ هزار دستگاه تجهیزات نظامی را از زمان شروع ضد حمله از دست داده است.
هشدار زلنسکی درباره کند شدن کمک های تسلیحاتی به اوکراین
رئیس جمهور اوکراین جمعه در جریان میزگردی با نام «آینده در اوکراین تعیین میشود»، گفت: وقتی برخی از شرکا میگویند از ضد حمله چه خبر و گام بعدی چه زمانی خواهد بود، پاسخ من این است که امروز گامهای ما احتمالا سریعتر از بستههای تحریمی جدیدی است که علیه روسیه وضع میشود.
زلنسکی تاکید کرد: هر چه اوکراین زودتر تسلیحات دوربرد را دریافت کند، ضدحمله این کشور روند سریعتری برای آزادسازی سرزمینهای اشغال شده توسط روسیه پیدا خواهد کرد.
رئیس جمهور اوکراین با تاکید بر اینکه تمایل مردم برای احیای تمامیت ارضی اوکراین در اسرع وقت را درک میکند، خاطرنشان کرد: جنگ روسیه در خاک اوکراین پیچیده است و بسیاری از فرآیندها از تحریمها گرفته تا تهیه سلاح، در حال کُند شدن هستند اما در نهایت صلح و آرامش در کشور ما و در سراسر اروپا و جهان زمانی حاصل خواهد شد که اوکراین تمام سرزمینهای خود را بازپس گیرد.
زلنسکی تصریح تاکید کرد: کشورهای متحد ما فقط به اوکراین کمک نمیکنند، بلکه با این کار، امنیت شهروندان خود، آزادی و زندگی مردم خود را نیز حفظ میکنند.
وی با اشاره به اینکه اوکراین برای تسریع اقدامات ضد تهاجمی خود به تجهیزات خاص به ویژه جتهای جنگنده مدرن نیاز دارد، افزود: اگر روسیه همچنان موفق به حفظ برتری خود در حریم هوایی اوکراین شود، آنها ضد حمله ما را متوقف خواهند کرد.