بین الملل تابناک: ادعای انگلیس درباره ارسال تسلیحات پیشرفته روسیه به ایران، ساخت ۲۰۰ پاسگاه در مرزهای عراق با ایران و ترکیه، واکنش سازمان ملل به تعلیق تحصیل زنان در دانشگاه توسط طالبان، گفتوگوی بورل با وزیر خارجه عمان درباره ایران و برجام و آماده شدن ژاپن برای درگیری احتمالی تایوان، از مهم ترین رویدادها و تحولات منطقه ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای انگلیس درباره ارسال تسلیحات پیشرفته روسیه به ایران
روز سه شنبه، «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس در سخنانی بار دیگر مدعی کمک تسلیحاتی ایران به روسیه شد و در سخنانی مدعی شد: «روسیه درصدد ارائه تسلیحات پیشرفته به ایران است و این کار به ازای پهپادهایی است که تهران در اختیار مسکو قرار داده است.»
از سوی دیگر، روز گذشته (دوشنبه ۱۹ دسامبر، ۲۹ آذر ماه) «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، در پیامی ویدئویی، لفاظی علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد.
رئیسجمهور اوکراین در پیام جدید خود با تلاش برای ارتباط دادن حملات اخیر روسیه به جمهوری اسلامی ایران مدعی شد که مسکو با پهپادهای شاهد-۱۳۶ ایران به اوکراین حمله کرده است؛ بنابراین روسیه و ایران باید مشترک مسئول شناخته و مجازات شوند.
ساخت ۲۰۰ پاسگاه در مرزهای عراق با ایران و ترکیه
منابع عراقی از تصمیم نیروهای مرزبانی این کشور برای ایجاد ۲۰۰ پاسگاه نظامی در مناطق مرزی اقلیم کردستان با ایران و ترکیه خبر دادند.
به گزارش شبکه خبری «العهد»، نیروهای مرزبانی فدرال عراق در حال برنامهریزی جهت ایجاد ۲۰۰ پاسگاه نظامی در مناطق مرزی اقلیم کردستان با ایران و ترکیه هستند.
پیش از این، میان ایران و عراق توافقهایی برای استقرار نیروهای عراقی در مرزهای ایران و اقلیم کردستان صورت گرفته بود که ایجاد این تعداد پاسگاه در راستای همین توافق است.
واکنش سازمان ملل به تعلیق تحصیل زنان در دانشگاه توسط طالبان
سخنگوی سازمان ملل در واکنش به تعلیق تحصیل زنان در دانشگاه ها در کشور افغانستان، آن را بسیار نگران کننده دانست.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، روز سه شنبه به وقت محلی درباره تعلیق تحصیل زنان در دانشگاه ها در افغانستان گفت که این اقدام، نقض تعهد دیگر از سوی طالبان است.
دوجاریک تصریح کرد: از زمانی که طالبان قدرت را به دست گرفته است، ما شاهد محدود شدن فضای آموزش، اجتماع برای زنان و دختران در افغانستان بوده ایم.
سخنگوی سازمان ملل اظهار داشت: این اقدامات بسیار نگران کننده است. تصور اینکه یک کشور چگونه می تواند بدون مشارکت فعال و آموزش زنان به چالش ها و مشکلات خود رسیدگی کند، دشوار است.
منابع خبری اعلام کرده اند که وزارت تحصیلات عالی طالبان در نامهای به همه دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان، تحصیل دختران را تا اطلاع ثانوی در دانشگاه ها را تعلیق کرده است.
بر اساس گزارش ها، در این نامه نوشته شده است که تصمیم تعلیق تحصیل زنان براساس مصوبه کابینه طالبان گرفته شده و ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان نیز آن را امضا کرده است.
منابع خبری اعلام کرده اند که ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان، این مطلب را تایید کرده است.
ممنوعیت اخیر تحصیلات عالی، کمتر از سه ماه پس از آن صورت میگیرد که هزاران دختر و زن در سراسر افغانستان در امتحانات ورودی دانشگاه شرکت کردند و بسیاری از آنها آرزو داشتند، تدریس و پزشکی را به عنوان شغل آینده انتخاب کنند.
بیشتر دختران نوجوان در افغانستان پیشتر از تحصیلات دبیرستانی تعلیق شدهاند و پذیرش دانشگاه نیز برایشان به شدت محدود شده بود.
طالبان در ماه اردیبهشت طی تصمیمی ناگهانی و با چرخشی چشمگیر، صبح همان روزی که قرار بود دبیرستانهای دخترانه بازگشایی شوند، مانع از بازگشت دختران به مدارس متوسطه شدند.
چندین مقام طالبان میگویند که ممنوعیت دختران از تحصیل در مقطع متوسطه موقتی است، اما در مقاطع مختلف دلایل و بهانههای زیادی برای این تعطیلی برمی شمارند: از کمبود بودجه گرفته تا زمان مورد نیاز برای بازسازی برنامههای درسی مطابق با آنچه آن را اسلامی میدانند.
گفتوگوی بورل با وزیر خارجه عمان درباره ایران و برجام
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بامداد چهارشنبه از دیدار با «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان خبر داد.
بورل در توئیتی نوشت: «من بر پویایی مثبت در روابط دوجانبه تاکید کردم. همچنین درباره تحولات ایران، مسائل مرتبط با برجام و سایر چالشهای منطقهای صحبت کردیم.»
وی همچنین خبر داد با «عبدالطیف بن راشد الزیانی» وزیر خارجه بحرین نیز دیدار و درباره روابط دوجانبه و ابعاد مختلف امنیت منطقهای صحبت کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توئیت دیگری در این باره نوشت: «همچنین درباره فرایند صلح خاورمیانه و گفتوگو درباره حقوق بشر، تبادل نظر کردیم.»
آماده شدن ژاپن برای درگیری احتمالی تایوان
روزنامه ژاپن تایمز در گزارشی نوشت: تغییر سیاست امنیتی ژاپن که اسناد کلیدی آن در اواخر هفته گذشته به تصویب ائتلاف احزاب حاکم رسید، نشان میدهد که اولویت اصلی این کشور در سالهای آتی، تقویت جزایر دور دست در جنوب غربی این کشور است.
تمرکز بر این جزایر از این جهت مهم است که در صورت بروز حوادثی منحصربفرد مانند درگیری با چین، این جزایر موقعیتی مهم دارند.
بر اساس این گزارش، اعزام نیروهای بیشتر، واحدهای جدید، ارتقای ظرفیتهای ارتش و ایجاد مراکز درمانی، برخی از عواملی هستند که در اسناد جدید تصویب شده توکیو و تمرکز بر تاسیسات دفاعی جزایر «نانسهای» بر آنها تاکید شده است.
هم اکنون نگرانیهای فزایندهای در خصوص وقوع بحرانی مشابه حمله روسیه به اوکراین در این منطقه وجود دارد.
کارشناسان میگویند، چشمانداز امنیتی جدید دولت ژاپن شامل تقریبا دو برابر شدن بودجه دفاعی کشور تا سال ۲۰۲۷ است و نشان میدهد که توکیو تا چه اندازه برنامهریزی اضطراری را برای حمله احتمالی چین به تایوان جدی قلمداد کرده است.
اسناد تصویب شده نه تنها باعث تقویت قابلیتهای دفاعی و بازدارندگی منطقهای ژاپن میشود، بلکه مشخص میکند که توکیو در حال آماده شدن برای جنگ احتمالی در تایوان است.
ائتلاف احزاب حاکم در ژاپن روز جمعه اصلاحاتی را در سه سند کلیدی امنیتی این کشور انجام داد که تغییری اساسی در سیاستهای دفاعی توکیو ایجاد خواهد کرد. ژاپن دولت چین را رسمی «بزرگترین چالش استراتژیک خود تاکنون» توصیف کرده و همزمان آمریکا متحد اصلی این کشور از زمان پایان جنگ جهانی دوم بوده است.
بر اساس این گزارش، قانون اساسی ژاپن امروز بیش از هر زمان دیگری آماده است تا برخی از محدودیتهای ارتش ژاپن پس از جنگ جهانی دوم را کنار بگذارد.
بازنگری در این سه سند امنیتی که پس از ماهها بحث و بررسی انجام شد، باعث خواهد شد تا توکیو به قابلیت حمله متقابل به پایگاهها و مراکز کنترل و فرماندهی دشمن با استفاده از موشکهای دوربرد دست یابد.
ائتلاف احزاب حاکم بر ژاپن طرحی را تصویب کرده که براساس آن هزینههای دفاعی کشور تا سال ۲۰۲۷ به ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور افزایش خواهد یافت و منابع لازم برای این موضوع نیز از محل افزایش مالیات شرکتها و دخانیات تامین خواهد شد.