بین الملل تابناک: همزمان با برگزاری مذاکرات هسته ای میان ایران و 4+1 در وین، خبرهای مختلفی پیرامون افزایش اختلافات میان طرفین با زیاده خواهی اروپا و آمریکا مطرح شده است به گونه ای که برحخی از ناظران از افزایش احتمال شکست مذاکرات سخن می گویند.
مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در توییتی نوشت: پیشرفت مذاکرات با تعامل جدی همه وجود دارد.
در توییت علی باقری کنی آمده است: گفتگوهای فشرده، هم در سطح کارشناسی و هم مذاکرهکنندگان ارشد ادامه دارد. امروز با روسای هیأتهای انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا تبادل نظر کردم. کارشناسان هم به کار روی متون ادامه میدهند. چند روز گذشته نشان داد که اگر همه جدی تعامل کنند، امکان پیشرفت وجود دارد.
هفتمین روز از مذاکرات وین با برگزاری جلسات در سطوح و قالبهای مختلف با محور رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا پیگیری شد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بعدازظهر امروز (چهارشنبه)، با شبکه سعودی «العربیه» درباره بازرسی از تأسیسات هستهای ایران گفتوگو کرد.
طبق گزارش این شبکه سعودی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار داشت: «اولین کسی که از بازگشت بازرسیها [به حالت اول] بهره خواهد برد، ایران است».
رافائل گروسی اضافه کرد: «گفتوگوهای هستهای بدون اتمام عملیات بازرسی موفق نخواهد بود و بازرسی تأسیسات هستهای ایران به دیگر طرفها ضمانت میدهد».
گروسی همچنین با بیان اینکه «آنچه در وین مطرح شده، بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ است»، بدون اشاره خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، گفت: «ایران فعالیتهای هستهای خود را افزایش داده و از تمامی خطوط عبور کرده است».
وی همچنین تأکید کرد که نقش آژانس تضمین اجرای هر گونه توافقی است که میتوان به آن دست پیدا کرد.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه اظهاراتش ضمن درخواست از ایران برای همکاری با آژانس، بیان کرد: «نقش نظارتی ما بر تأسیسات هستهای ایران اساس هر گونه توافق است».
او همچنین افزود که بازرسی از تأسیسات هستهای ایران، ماهیت برنامههای این کشور را مشخص خواهد کرد.
طبق گزارش این شبکه سعودی، گروسی در پایان گفت: «تهران نباید درهای خود را به روی بازرسان آژانس ببندد. ما میخواهیم بدانیم که ایران هر ذره از اورانیوم غنیشدهاش را کجا پنهان میکند».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین در مصاحبه ای اختصاصی با «پارس تودی روسی» در مورد جدیت طرفین مذاکرات در وین گفت که جدیت تیم جدید ایران در مذاکرات بالاست و تیم ایرانی خیلی زود با شرایط سازگاری یافته است و مهارت بیشتری در موضوعات کسب کردهاند. به گفته او ما از طرف ایرانی هرچه بیشتر و بیشتر آمادگی برای مذاکرات را می بینیم.
اولیانوف در خصوص موضع کشورهای اروپایی در مذاکرات عنوان کرد که مواضع آنها تعجب برانگیز است، گویی که آنها برای اولین بار پشت میز مذاکرات نشستهاند و مقداری مواضع غیر منطقی اتخاذ می کنند. ولی به هر حال به گفته نماینده روسیه در وین، جریان مذاکرات طبیعی است و به احتمال زیاد به نتیجه مثبتی منجر خواهد شد.
نماینده فدراسیون روسیه در سازمانهای بینالمللی، در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه دسته بندی روشن خواسته های ایران در حین مذاکرات به سرعت بخشیدن و عمق بخشیدن به مذاکرات کمک کرده است، افزود که، همکاران ایرانی به شکل نسبتا واضحی خواسته های خودشان را ارائه دادند؛ از جمله اینکه پیشنهادات خود را به صورت کتبی ارائه کردند. از نظر موضع روسیه این یک قدم رو به جلوست، چون در پایان 6 دور قبلی مذاکرات هیچ گونه توافق کتبی حاصل نشده بود و هیچ توافقی به صورت رسمی شکل نگرفته بود؛ و به گفته او بعضی از این پیشنهادات در متن توافق نهایی درج خواهند شد، بعضی از پیشنهادات رد و بعضی ها مورد بازبینی قرار خواهند گرفت.
به اذعان اولیانوف، برای روسیه و همه طرفهای شرکت کننده در مذاکرات این مهم است که مذاکرات از چارچوب توافق اولیه برجام سال 2015 خارج نشود، چرا که ما با برجام پلاس مخالفیم و اینجا صحبت فقط از بازگشت به توافق اولیه برجام است.
اولیانوف افزود که پروسه روند مذاکرات به صورت فشرده در حال پیشروی است. دیدارهای دوجانبه، سه جانبه و چند جانبه، رسمی و غیررسمی از صبح تا شب بین طرفین در حال انجام است. تنها طرفی که مورد مشورت ها قرار نمی گیرد، طرف آمریکایی است. و دلیل هم پرواضح است. طرف ایرانی معتقد است که آمریکایی ها خطا کردند و وقتی که از برجام خارج شدند، در نتیجه هیچ گونه تماس مستقیم و مشورتی با تیم آمریکایی در دستور کار ندارند.
اولیانوف در پاسخ به این سوال سرویس روسی برونمرزی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در خصوص وجود تضمین های عدم خروج مجدد آمریکا از توافق مجدد عنوان کرد در این راه موانع جدی و خارج از اراده ما وجود دارد. بهترین راه حل این است که توافق نهایی در پارلمان های کشورهای شرکت کننده به تصویب برسد ولی در مورد آمریکا به احتمال زیاد چنین چیزی را به راحتی نمی توان انجام داد، چون در کنگره و سنا نسبت آرا به نفع تایید و تصویب چنین توافقی وجود ندارد. پس می شود گفت که اینجا می توانیم مثل قبل، از توافق های سیاسی صحبت کنیم و در این مورد باید بگوییم که دولت آمریکا فقط می تواند از طرف خود سخن بگوید نه کل ساختار حکومتی آمریکا و نمی تواند واقعیت های بعدی را پیش بینی کند که این خود یک واقعیت بسیار ناگواری است برای ما.
به عقیده اولیانوف تنها تضمین در این مساله فقط می تواند عقل سلیم همه طرفین باشد، چونکه در خود آمریکا هم دیدند که سیاست فشار حداکثری به کجا انجامید. این سیاست حتی از نظر منافع خود آمریکا هم کاملا غیر سازنده از آب در آمد و هیچ چیزی جز افزایش رنج مردم ایران به بار نیاورد و تنها حاصل آن مشکل و بحران های بشردوستانه بود؛ و هیچ گونه دستاورد مثبتی حتی برای منافع خود آمریکا هم به دست نیاورد. ولی به نظر می رسد که دولت فعلی آمریکا سعی دارد یک سری قدم های روبه جلویی بردارد و این موضوع در حال بررسی است.
نماینده روسیه در مذاکرات وین، در مورد جبران خسارت های مالی فراوانی که به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران با خروج ترامپ از برجام و اعمال فشارهای حداکثری وارد شد، بیان داشت که این جبران خسارت کاملا منطقی است و ایران حتی تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام هم به تعهدات برجامی خود پایبند بود، و به گفته او جبران واقعی این ضررها می تواند در بسط و گسترش روابط اقتصادی و مالی ایران با دیگر کشورها باشد و افزود که بعید می داند هیچ طرفی حاضر شود غرامت و جبران مافاتی را به ایران پرداخت کند.
میخائیل اولیانوف در پاسخ به این سوال که چرا تروئیکای اروپایی برای حفظ ایران در میز مذاکره، ضمن جلو بردن نسبی گفتگوها، همچنان با اتهام وقت کشی به ایران فشار را بر ایران حفظ می کنند و علی رغم رو به جلو بودن مذاکرات و جدیت تیم ایرانی، اعلام کردند که هنوز نتوانسته ایم وارد مذاکرات واقعی شویم و برای خروج از انفعال خود در مذاکرات، رفتارهای سینوسی از خود نشان می دهند افزود که، در جلسه ای که نمایندگان روسیه با حضور رابرت مالی نماینده آمریکا و چین داشتند، من به صورت مشخص در این نشست اعلام کردم که ما از موضع اروپایی ها عملا سر در نمی آوریم که دقیقا چه چیزی را می گویند و لذا نمی توانیم در چنین اعلان موضعی شرکت کنیم یا از آن حمایت کنیم. چون این موضع گیری غیر سازنده و مخرب است. ما تصور دیگری از مذاکرات و دیپلماسی داریم. اروپایی ها از موضع دیگری با این مساله برخورد می کنند که از نظر ما کاملا غیر سازنده است.
به گفته اولیانوف، اختلاف نظرها در مسایل مختلفی هرچند باشند، همه طرفین بر بازگشتن و احیای برجام و توافق اتفاق نظر دارند. همه طرفین، هم آمریکا، هم چین، هم روسیه و ایران بر این هدف اصرار می ورزند و این خود می تواند پایه ای برای خوشبینی نسبی باشد.
ایران در اقدامی داوطلبانه، اجازه جایگزینی دوربینهای جدید به جای دوربینهای آسیب دیده در مجتمع تسا در کرج را به آژانس داده است.
یکی از موضوعات فی مابین ایران و آژانس که در دو سفر شهریورماه و آذرماه گروسی به تهران مطرح شده بود با ابتکار عمل ایران از بروز سوء تفاهم در روابط ایران و آژانس جلوگیری کرد.
ایران در قبال درخواست آزانس در خصوص تعویض روربینهای آسیب دیده در اقدام خرابکارانه بر علیه مجتمع تسا در کرج از ابتدا به صراحت اعلام کرده بود که تا زمانی که نهادهای مسئول، بررسیهای فنی و امنیتی خود را برروی دوربینهای مذکور انجام ندهند، اجازه سرویس یا تعویض دوربین ها داده نخواهد شد.
از سویی؛ ایران با یادآوری وظیفه صیانتی آژانس در قبال اعضاء خود بر لزوم واکنش مدیرکل آژانس به اقدامات تروریستی و خرابکارانه بر علیه برنامه هستهای کشورمان به عنوان حداقلیترین کار ممکن تاکید داشت.
بر این اساس و به دلیل اتمام بخش اصلی بررسیهای قضایی -امنیتی بر روی دوربینهای آسیبدیده و همچنین نظر به اقدام آژانس در محکوم کردن خرابکاری در مجتمع تسا و پذیرش بررسی فنی دوربین ها از سوی کارشناسان ایران قبل از نصب، ایران در اقدامی داوطلبانه ، اجازه جایگزینی دوربینهای جدید به جای دوربین های آسیب دیده را به آژانس داده است.
نکته مهم اینکه؛ صدور این مجوز به هیچ وجه نقض کننده قانون مجلس شورای اسلامی نبوده و بر اساس همان قانون، تصاویر ضبطشده توسط این دوربینهای جدید مانند تصاویر دوربینهای قبلی در اختیار آژانس قرار نخواهند گرفت و همچنان نزد سازمان انرژی اتمی ایران محفوظ خواهند ماند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به نحوه تعامل ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و اینکه این سازمان بینالمللی در مقاطعی از ابزار فنی برای تاثیرگذاری سیاسی بر گفتگوهای وین استفاده کرده، افزود: شب گذشته به توافق خوبی با آژانس دست پیدا کردیم.
وی ادامه داد: با اینکه همه گزارشهای فنی و غیرسیاسی آژانس بارها تایید میکند بر صلح آمیز بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران و همکاری سازمان انرژی اتمی و آژانس، ولی متاسفانه همانطوری که در سفر اخیر به گروسی در تهران گفته شد آژانس یک انحراف اساسی از ماموریتش دارد و آن اینکه به جای تمرکز بر مسائل فنی بر مسائل سیاسی بعضا متمرکز میشود و این مشکلاتی را در عرصه همکاریهای آژانس و سازمان انرژی اتمی ما ایجاد میکند.
امیرعبداللهیان بیان کرد: ما در روزهای گذشته چنین مشکلی را داشتیم و آژانس سعی کرد از ابزار فنی برای اعمال فشار سیاسی و تاثیرگذاری بر مذاکرات وین بهره بگیرد، ولی در راستای تداوم گفتوگوهای دیپلماتیک حضور هیأت ایرانی از سازمان انرژی اتمی در وین به توافقی دست پیدا کردیم که هم برخی ادعاها و نگرانیهایی که آژانس بیان میکرد برطرف شود و هم در ادامه کار بتوانیم همکاریها را بیش از گذشته و در چارچوب مقررات ادامه دهیم.
اولیانوف مذاکره کننده ارشد مسکو در توئیتی از جلسه غیررسمی هیات های روسیه و چین با امریکا در وین خبر داد.
اولیانوف نوشت: مذاکرات وین ادامه دارد؛ نشست غیررسمی سه جانبه روسیه، چین و آمریکا.
وی افزود: همانطور که می بینید روس ها در کنار آمریکایی ها نشسته اند، اما هیچ پیامد سیاسی ندارد.
اولیانوف همچنین امروز در توییت دیگری نوشته بود: آقای باقری کنی درست می گوید. دیپلماسی یک خیابان دو طرفه است. همه شرکت کنندگان در مذاکرات وین باید این را در نظر داشته باشند. البته من این حرف ها را اول از همه به خودم می گویم. سایر همتایانم در روند مذاکرات بر سر احیای برجام، خودشان در این باره تصمیم خواهند گرفت.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد چهارشنبه از حصول پیشرفت در گفتوگوهای «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران خبر داد.
خطیبزاده در گفتوگو با شبکه «پرس تیوی» خبر داد گفتوگوهای جاری میان اسلامی و گروسی، منجر به پیشرفت و کاهش شکافها بر سر چندین موضوع مورد نظر طرفین شده است.
به نوشته پرستیوی، سخنگوی وزارت خارجه همچنین توضیح داد: «نمیخواهم وارد جزئیات شوم، اما میتوانم پیشبینی کنم که دو طرف به زودی به تفاهم برسند».
نمایندگان سه کشور تروئیکای اروپایی در سازمان ملل همزمان با جلسه شورای امنیت برای بررسی رژیم عدم اشاعه، بیانیهای درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات وین صادر کردند.
در این بیانیه که با هدف فضاسازی علیه ایران و بدبین کردن جامعه بینالمللی نسبت به این کشور در مذاکرات وین صادر شده، ادعا شده است: «شورای امنیت امروز درگیر یک موضوع جدی است. دو سال است که ایران گامهای بیسابقهای برداشته و اخیراً سرعت حساسترین مورد نقض برجام را تسریع کرده است».
کشورهای آلمان، انگلیس و فرانسه با انتقاد از محدود بودن نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تأسیسات هستهای ایران، مدعی شدند: «جامعه بینالمللی با آگاهی کمتری از وضعیت برنامه هستهای ایران قرار دارد. برنامه هستهای ایران هرگز به اندازه امروز پیشرفته نبوده است. این امر، صلح و امنیت بینالمللی و سیستم جهانی منع اشاعه را تضعیف میکند».
ادعاهای این سه کشور همزمان با مذاکرات رفع تحریمها در وین که طرفهای غربی در حال تلاش برای مقصر نشان دادن ایران بابت پیشرفت آهسته گفتوگوها هستند انجام شده است.
نمایندگان این کشورها در این بیانیه گفتند: «فرانسه، آلمان و انگلیس به اجرای کامل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ متعهد هستند. ما بهطور خستگیناپذیر و با حسن نیت با همه شرکا در وین همکاری میکنیم تا توافقی برای نجات و بازیابی برجام انجام دهیم».
تروئیکای اروپایی سپس با تکرار ادعاهای چند روز اخیر با هدف فرار کردن از پذیرش شروط منصفانه ایران در مذاکرات وین، مدعی شدند: «ایران از سازشهایی که پس از چندین هفته مذاکرات چالش برانگیز به دست آمده بود، عقب نشینی کرده و همزمان خواستههای حداکثری بیشتری را ارائه کرد. ما به نقطهای نزدیک میشویم که افزایش سرعت برنامه هستهای ایران، برجام را به طور کامل از بین خواهد برد».
در پایان این بیانیه که بیشتر پروپاگاندای دیگری تهران در پوشش مذاکرات و برنامه هستهای بود، ادعا شده است: «اکنون درهای دیپلماتیک برای ایران جهت انجام یک توافق کاملاً باز است. ایران باید بین فروپاشی برجام و توافق عادلانه و جامع به نفع مردم و ملت ایران یکی را انتخاب کند. ادامه تشدید تنش اتمی ایران به این معنی است که ما به سرعت در حال رسیدن به پایان راه هستیم».
«مجید تخت روانچی» نماینده تهران در سازمان ملل بامداد چهارشنبه بر تداوم برنامه موشکی بالستیک جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
تختروانچی طی سخنرانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت ایران به فعالیتهای خود در زمینه موشکهای بالستیک و سامانههای پرتابکننده ادامه خواهد داد و این حق مسلم تهران است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی در اینباره توضیح داد: «با توجه به بند ۳ ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ما مجدداً تلاش برای تفسیر خودسرانه و تحریف شده این بند با هدف ایجاد ارتباط دروغین بین این بند و پرتاب موشکهای بالستیک ایران را رد میکنیم».
این دیپلمات ایرانی تصریح کرد که با توجه به استدلالهای فنی و حقوقی مفصلی که ایران در نامههای خود به رئیس شورای امنیت به آن استناد کرده، پرتاب موشکهای بالستیک و راکتهای حامل فضایی توسط ایران کاملاً از محدوده قطعنامه ۲۲۳۱ خارج است.
تختروانچی ادامه داد: «توسعه برنامه موشکی متعارف یک حق مسلم مطابق با قوانین بینالمللی است که با قطعنامه ۲۲۳۱ ممنوع یا محدود نشده است. ما به فعالیتهای خود در رابطه با موشکهای بالستیک و وسایل پرتاب فضایی که برای تضمین منافع امنیتی و اجتماعی-اقتصادی ما ضروری است ادامه خواهیم داد».
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اظهارات نمایندگان تروئیکای اروپایی و آمریکا مبنی بر کم بودن زمان بازگشت به توافق هستهای، تاکید کرد که تهدیدها به مذاکرات وین هیچ کمکی نمیکند.
ریانووستی در خبر دیگری به نقل از تختروانچی نوشت، مذاکرات در وین درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران میتواند از طریق گفتوگو و نه با تهدید، ارعاب و ضربالاجلهای ساختگی به پایان (نتیجه) برسد.
وی در اینباره توضیح داد: «مذاکرات کنونی در وین را نه از طریق اتهامزنی، نه با تعیین ضربالاجل مصنوعی، نه با تهدید و ارعاب و نه با انجام اقدامات خرابکارانه یا تروریستی در ایران، بلکه تنها با اراده سیاسی صاداقانه و حسن نیت در مذاکرات میتوان با موفقیت به پایان رساند».
نماینده ایران در سازمان ملل همچنین تاکید کرد که تهران هیچ پیششرط یا شرط جدیدی در مذاکرات وین اعمال نکرده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، تختروانچی اظهار داشت: «اما این [بازیابی برجام] تنها در صورتی میتواند محقق شود که همه شرایط لازم در شرایط واقعی برآورده شوند. اشتباه نکنید؛ ما هیچ پیششرطی یا شرایط جدیدی را تحمیل نمیکنیم. ما در مورد همان شرایطی صحبت میکنیم که در آن گنجانده شده است. برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، همان شرایطی که اساس برجام را تشکیل میدهد و همان شرایطی که منجر به تعهدات متقابل طرفهای برجام شد».
وی با بیان اینکه توافق هستهای بدون محققشدن کامل شرایط اولیه برای ایران «بیفایده» است، گفت: «بنابراین ما خواستار اجرای کامل، به موقع، بدون قید و شرط و قابل راستیآزمایی برجام هستیم. نه بیشتر، نه کمتر.»
این دیپلمات ایرانی همچنین خاطرنشان کرد: «هرگونه تلاش برای مرتبط کردن اجرای برجام به موضوعات نامربوط یا بررسی گسترش یا توسعهدادن بندهای آن، مطلقا غیرقابل قبول و محکوم به شکست است».
در همین راستا، نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی دوازدهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص برجام همزمان با برگزاری مذاکرات وین در حالی برگزار شد که آنتونیو گوترش خواستار لغو تحریم های آمریکا علیه ایران شد.
"رز ماری دی کارلو" معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل دوازدهمین گزارش گوترش را در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ قرائت کرد.
دبیر کل سازمان ملل متحد در دوازدهمین گزارش خود از روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت با استقبال از مذاکرات وین بر ضرورت رفع تحریمهای هستهای یکجانبه آمریکا علیه ایران و بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام تاکید کرد.
دبیرکل سازمان ملل دوازدهمین گزارش خود از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را هفته گذشته به این شورا ارائه داد تا در نشست امروز سه شنبه ۲۳ آذرماه جاری (۱۴ دسامبر ۲۰۲۱) مورد بررسی قرار گیرد.
گوترش در این گزارش با اشاره به دشواری های سال های اخیر در موضوع برجام، همچنان از برجام به عنوان بهترین گزینه برای حل و فصل موضوع هسته ای ایران و دیپلماسی چندجانبه یاد کرده است.
دبیر کل سازمان ملل در گزارش خود از فعالیت های دیپلماتیک در قالب گفت و گوهای انجام شده در ماه آوریل تا ژوئن گذشته و همچنین نشست های اخیر کمیسیون مشترک برای بازگشت همه طرف ها به تعهدات خود وفق برجام استقبال و درخواست همکاری نزدیک و موثر میان طرف های موضوع را ارائه کرده است.
گوترش در عین حال بر ضرورت تسریع این فعالیت ها و اجتناب از تاخیر در فرآیند مذاکرات اشاره داشته است.
دبیرکل سازمان ملل مشابه گزارش های اخیر خود بر ضرورت رفع تحریم های هسته ای یکجانبه آمریکا علیه ایران و بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام تاکید می کند و به طور خاص اظهار می دارد که رفع تحریم های مرتبط با حوزه نفتی ایران، فرآیند احیای برجام را تسهیل خواهد کرد.
گوترش البته نسبت به اقدامات متقابل هسته ای ایران نیز ابراز تاسف کرده است.
این گزارش با ارجاع به مکاتبات کشورهای غربی و رژیم اسرائیل در خصوص برنامه موشکی ایران و ادعاهای مرتبط با نقض قطعنامه ۲۲۳۱، پاسخ های نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به این ادعاها و مواضع کشورمان در خصوص ماهیت مشروع و متعارف فعالیت های دفاعی و موشکی ایران را مدنظر قرار داده است.
نماینده اتحادیه اروپا نیز در این نشست به نمایندگی از جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی گفت که همه طرف های برجام به مذاکرات بازگشته اند. در طول پنج ماه گذشته هماهنگ کننده اروپا تلاش زیادی برای ارتباط با مقامات ایران انجام داده است. وی تصریح کرد که هدف ما بازگشت آمریکا به برجام و اجرای برجام از سوی دو طرف است.
وی در این نشست بدون اشاره به تعلل اتحادیه اروپا در طول دوران نقض برجام از سوی آمریکا گفت که اتحادیه اروپا متعهد به اجرای برجام است.
نماینده اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد مذاکرات به سمت دلخواه پیش برود.
"اولواف اسکوگ" در تدام هراس غرب از پیشرفت برنامه هسته ای ایران با ابراز نگرانی مدعی شد که این پیشرفت ها نگرانی جدی در مورد اشاعه هسته ای ایجاد می کند.
نماینده اتحادیه اروپا مدعی عدم همکاری ایران با بازرسان آژانس شد و ادعا کرد که پیشرفت های هسته ای ایران مغایر توافق است.
وی از ایران خواست از اقداماتی که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ به شمار می آید، اجتناب کند.این مقام اروپایی در عین حال از آمادگی ایران برای اجرای کامل برجام استقبال و از خروج آمریکا از این توافق در دولت قبلی ابراز نگرانی کرد.
نماینده اتحادیه اروپا همچنین مدعی اراده سیاسی دولت بایدن برای بازگشت به برجام و
تعامل با ایران شد و با استقبال از این ادعای خود گفت که از لغو تمام تحریم های مغایر با برجام استقبال می کنیم.
"جرالدین برن ناسون" سفیر و نماینده دائمی ایرلند در سازمان ملل که کشورش به عنوان تسهیل گر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است، در سخنانی گفت: من تمام تلاش خود برای اجرای کامل و شفاف برجام انجام داده ام.
وی تاکید کرد که نقش بی طرف آژانس و فعالیت های بازرسی آن در ایران ضروری است زیرا اعتماد بین المللی به برجام را تشکیل می دهد.
نماینده ایرلند در سازمان ملل از همه طرفها در برجام خواست تا از این توافق حمایت کنند.
وی برجام را بهترین روش برای ضمانت صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران دانست و ابراز امیدواری کرد مذاکرات وین پیشرفت و نتیجه مثبتی داشته باشند.
نماینده ایرلند در سازمان ملل از همه طرف ها خواست اقدامات لازم را برای اجرای کامل برجام انجام دهند.
"لیندا توماس گرینفیلد" سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل نیز در سخنانی مدعی شد که آمریکا همچنان مسیر دیپلماسی در مورد بازگشت به پایبندی را دنبال می کند.
این مقام آمریکایی در ادامه ادعاهای مقامات آمریکایی و بدون اشاره به تداوم سیاست های دولت قبلی آمریکا مبنی بر تداوم فشار حداکثری مدعی شد که بایدن همچنان متعهد به بازگشت به پایبندی به برجام است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش و کارشکنی ها در مسیر اجرای برجام و نیز فضاسازی ها همزمان با مذاکرات وین مدعی شد واشنگتن آماده لغو تحریم ها مغایر با تعهدات برجام است و معتقدیم اگر ایران با حسن نیت به مذاکرات بازگردد ما خواهیم توانست به سرعت به اجرای برجام بازگردیم.
گرینفیلد مدعی شد ما کاملاً آمادهایم تا تحریمهای مغایر با تعهداتمان در برجام را لغو کنیم تا ایران بتواند از مزایای اقتصادی این توافق برخوردار شود.
وی در ادامه ادعاهای خود بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشورش مدعی شد که ما متقاعد شدهایم که اگر ایران با فوریت و حسن نیت در مذاکرات وین رفتار کند، میتوانیم به سرعت به توافق برای بازگشت متقابل برسیم و آن را اجرا کنیم.
گرینفیلد در راستای هراس غرب همسو با رژیم صهیونیستی از پیشرفت برنامه صلح آمیز هسته ای ایران بدون اشاره به نقض برجام از سوی کشور مدعی شد با این حال، نمیتوانیم به ایران اجازه دهیم برنامه هستهای خود را تسریع کند و دیپلماسی هستهای خود را آهسته پیش ببرد.
نماینده آمریکا در تداوم اتهام افکنی ها علیه ایران درباره پیشنهادات ایران در مذاکرات وین که کاملا مطابق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است، مدعی شد که ایران با اقدامات تحریک آمیز هسته ای جدید به استقبال از سرگیری مذاکرات رفته و در مذاکرات به اتخاذ مواضع مبهم، غیر واقعی، حداکثری و غیرسازنده در مورد موضوعات هسته ای و تحریم ها پرداخته است.
گرینفیلد در ادامه ادعاهای خود گفت که ما در شش دور مذاکرات پیشرفت قابل توجهی داشتیم و همه طرف ها تصمیمات دشواری گرفتند. همانطور که همه اعضای ۱+۵ اتفاق نظر دارند، نتیجه این مذاکرات تنها مبنای ممکن برای رسیدن به نتیجه است.
سفیر آمریکا در سازمان ملل در ادامه ادعاهای خود مدعی شد که زمان کمی باقی مانده است، اما ادامه پیشرفتهای هستهای ایران و عدم فوریت آن در مذاکرات، مزایای عدم اشاعه را که با بازگشت متقابل به پایبندی کامل به برجام حاصل میشود، از بین میبرد.
وی مدعی شد که ادامه پیشرفت های هسته ای ایران با هدف اعلام شده آن برای بازگشت به پایبندی متقابل به برجام مغایر است و سوالاتی را در مورد نیت ایران مطرح می کند.
گرینفیلد در ادامه فضاسازی های غرب علیه مذاکرات وین و حسن نیت ایران در این مذاکرات مدعی شد که اقدامات ایران هیچ اهرمی برای این کشور در مذاکرات ایجاد نمی کند و تنها نگرانی ما را افزایش می دهد.
وی با فرافکنی و بدون اشاره به نقض تعهدات برجامی از سوی کشورش و خروج یکجانبه از برجام، مدعی شد ادامه پیشرفت های هسته ای و دفاعی ایران و ارائه آنها به نیروهای نیابتی در یمن و سایر نقاط منجر به بی ثباتی میشود.
گرینفیلد بدون اشاره به حضور کشورش کیلومترها دور از مرزهای خود در غرب آسیا و نیز زرداخانه های هسته ای آمریکا و رژیم صهیونیستی مدعی شد که ما دبیرخانه را تشویق می کنیم که به بررسی این حوادث برای نقض احتمالی قطعنامه ۲۲۳۱ بپردازد.
باربارا وودوارد سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل نیز در سخنانی به رغم بد عهدی کشورش در طول دوره نقض برجام از سوی آمریکا مدعی شد که انگلیس پیوسته تعهد خود را به قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام نشان داده است.
وی مدعی شد: اولویت ما بازگشت آمریکا به برجام و بازگشت ایران به پایبندی است. ما در وین برای رسیدن به این هدف در حال مذاکره هستیم.
این دیپلمات انگلیسی برغم جدیت و در چارچوب بودن پیشنهادات ایران در وین بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ ادعا کرد که ایران در طول این مذاکرات، خواسته های حداکثری جدیدی را مطرح کرده است که بسیاری از آنها فراتر از برجام است.
وی در راستای همسویی با دیگر مقامات اروپایی و آمریکایی برای فضاسازی و تاثیر بر روند مذاکرات وین مدعی شد که روند مذاکرات به اندازه کافی سریع پیش نمی رود و زمان در حال اتمام است.
وودوارد در تداوم هراس غرب از پیشرفت برنامه هسته ای ایران و بدون اشاره به زراد خانه هسته ای رژیم صهیونیستی در منطقه مدعی شد که این پیشرفت ها صلح و امنیت بینالمللی و سیستم جهانی منع اشاعه اتمی را تضعیف میکند.
وی درباره برنامه دفاعی بازدارندگی ایران نیز مدعی شد که توسعه برنامه موشکی بالستیک ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ مغایرت دارد.
سفیر انگلیس در سازمان ملل که هراس خود را از پیشرفت برنامه هسته ای ایران بیان می کرد، در عین حال به این پیشرفت ها نیز اذعان کرد و با فرافکنی و اتهام افکنی برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را تلاش می کرد، زیر سوال ببرد.
وی در تداوم ادعاها و زیاده خواهی های غرب گفت که ما از ایران میخواهیم که بدون تأخیر تعهدات قانونی خود در ارتباط با آژانس را اجرا کند.
نماینده انگلیس در سازمان ملل همچنین در تداوم فضاسازی های غرب و بدون کوچکترین اشاره ای به نقض برجام از سوی آمریکا و نیز تعلل اروپا در طول سالهای انعقاد برجام مدعی شد که ما به یک دو راهی رسیده ایم و امیدواریم که ایران یک توافق عادلانه و جامع را انتخاب کند.
وی همچون دیگر سیاستمداران غربی و آمریکایی در راستای همسویی با رژیم صهیونیستی در تداوم جنگ روانی و تبلیغاتی غرب به جای جبران بدعهدی و نقض توافق هسته ای ایران مدعی شد که اگر مسیر کنونی پیشرفت های هستهای ادامه یابد، فروپاشی رخ خواهد داد.
سفیر انگلیس در سازمان ملل در نشست شورای امنیت همچنین در تداوم فرافکنی های خود، ایران را متهم به ایجاد آن وضعیت درصورت وقوع دانست و مدعی شد که این نهاد باید به آن رسیدگی کند.
نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز در سخنانی ادعا کرد که از سال ۲۰۱۵ فرانسویها تعهد خود را برای اجرای کامل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ نشان داده اند.
این دیپلمات فرانسوی در توجیه ادعای خود مدعی شد که این تعهد از طریق لغو تحریمهای اروپایی و تسهیل دستیابی شرکتهای ما به بازار ایران و مخالفت با خروج دولت پیشین آمریکا از برجام نشان داده شده است.
وی در تدوام هراس افکنی از پیشرفت برنامه هسته ای صلح آمیز ایران مدعی شد که خواسته های ایران در مذاکرات فراتر از توافق است و ما بر سر دو راهی هستیم و ایران دو گزینه دارد.
این مقام فرانسوی سپس در تداوم جنگ روانی و فضاسازی های غرب برای تحت تاثیر قرار دادن مذاکرات وین و نیز مقصر جلوه دادن ایران، به فروپاشی برجام اشاره کرد و ایران را بجای آمریکا و اروپا متهم کرد.
همچنین نماینده آلمان در نشست شورای امنیت در سخنانی اظهار کرد که ما همچنان معتقدیم که بازگشت به برجام هم ضروری و هم ممکن است.
نماینده آلمان در سازمان ملل نیز با تکرار ادعاهای مقامات غربی و در راستی هراس آنها از پیشرفت های هسته ای ایران، با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی نقشی حیاتی در نظارت و راستی آزمایی تعهدات هسته ای ایران ایفا می کند، بدون اشاره به نقض برجام از سوی آمریکا و کارشکنیهایش در این مسیر مدعی شد که محدود شدن فعالیت های آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران نگران کننده است.
این دیپلمات آلمانی نیز با تکرار ادعاهای هم پیمانان غربی خود مبنی بر اینکه ما بر سر دوراهی قرار داریم، ادعا کرد که اگر ایران به طور جدی وارد فرآیند دیپلماتیک شود، می توان به سرعت به یک توافق خوب برای همه طرفها دست یافت.
وی مدعی شد که در صورت نرسیدن به توافق ، بحران اجتناب ناپذیر خواهد بود و این به نفع جامعه بین المللی نیست.
این دیپلمات آلمانی بدون اشاره به بدعهدیهای اروپا و نقض برجام از سوی آمریکا مدعی شد که پنجره فرصت به سرعت در حال بسته شدن است.
وی همچنین در تداوم فضاسازی ها و ایران هراسی غرب از پیشرفت برنامه دفاعی بازدارندگی ایران، آن را مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ خواند و مدعی شد که ما تمام تلاش خود را انجام خواهیم داد تا شاهد موفقیت مذاکرات برجام در وین باشیم.
نماینده نروژ در سازمان ملل نیز با اعلام حمایت کامل از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اظهار کرد: ما تلاشهای مداوم برای بازگشت به اجرای کامل و مؤثر برجام را مورد توجه قرار میدهیم.
این دیپلمات نروژی در تداوم هراس غرب از پیشرفت های هسته ای ایران مدعی شد که ما همچنان نگران فعالیت های هسته ای ایران بوده و خواستار بازگشت فوری راستی آزمایی و نظارت آژانس هستیم.
نماینده دانمارک در سازمان ملل نیز ابراز امیدواری کرد مذاکرات وین با بازگشت آمریکا به برجام و ازسرگیری پایبندی آمریکا و ایران به تعهدات برجامی سازنده باشد.
این دیپلمات اروپایی نیز اظهار کرد که ما همچنان باور داریم که با برجام در وضعیت بهتری هستیم.
روسیه: منبع مشکلات کنونی سیاستهای آمریکاست نه ایران
"دیمیتری پولانسکی" معاون نماینده روسیه در سازمان ملل متحد نیز در نشست شورای امنیت اظهار کرد که توجه جهان بر مذاکرات وین معطوف شده است. ما از طریق خویشتنداری راهبردی و عدم افزایش تنش ها می توانیم به این هدف دست یابیم.
این مقام ارشد روسیه گفت که ما به دیپلماسی حرفه ای نیاز داریم، موفقیت آن در راستای منافع ما است. هرگونه نتیجه گیری زودهنگام در مورد موضع ایران مناسب نیست. مذاکرات در وین یک روند سریع نیست.
وی آمریکا را مقصر واقعی وضعیت کنونی دانست و گفت که آمریکا در سال ۲۰۱۸ برجام را ترک کرد و صدمه زیادی به آن زد و برای سایر طرفها جهت اجرای برجام مانع ایجاد کرد.
معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل اظهار کرد که ما تقریبا ۶ ما صبر کردیم تا دولت بایدن سیاست خود در قبال برجام را مشخص کرد و اکثرا به این امر اشاره نمی شود.
این دیپلمات ارشد روسیه ادامه تصریح کرد که منبع مشکلات کنونی سیاست های آمریکا است نه ایران. اکنون آمریکایی ها آمادگی خود برای بازگشت به برجام و اجرای آن حرف می زنند، این حرفها باید با عمل همراه شود.
معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل اظهار کرد که جای تاسف است که با وجود وضعیت پیچیده مذاکرات وین، آمریکا به سیاست فشار حداکثری خود علیه ایران ادامه می دهد و ایران در پاسخ به این اقدامات به برخی از تعهدات خود در برجام عمل نمی کند.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم اجرای کامل برجام از سوی آمریکا واکنش مثبت ایران را به همراه خواهد داشت و تعهدات خود را اجرا خواهد کرد. اینها یک اقدام یکجانبه از سوی ایران در ارتباط با تعهدات خود در مورد برجام نیست و نباید به عنوان نیت بد از سوی ایران تعبیر شود.
معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل ادامه داد که اظهاراتی مبنی براینکه برجام منسوخ شده و نیازمند به روز رسانی، تمدید و غیره است، خطرناک و غیر مسوولانه است.
دیپلمات ارشد روسیه اظهار کرد که توافق هستهای ایران، توافقی در جهت تعادل در منافعی است که به صورت دقیق هماهنگ شده بود و باید به صورتی که در سال ۲۰۱۵ در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تصویب قرار گرفت، بدون کم و کاستی و استثناء اجرا شود.
پولانسکی تأکید کرد که ما همچنین با برخی از نظرها مبنی بر اینکه به دلیل روند کند مذاکرات، توافق دیگر مناسب نیست، مخالف هستیم. هیچ گزینه جایگزینی برای برجام نیست. بخاطر مکانیسم برجام، ایران هم اکنون تنها کشوری در جهان است که بسیار قابل تایید است.
این مقام روس ادامه داد که از نظر سیاسی برجام نشان داده است که می توان با وجود اختلاف بر سر مسائل حساس و پیچیده، به توافق رسید. برجام مهمترین تمهید اعتماد سازی در سطح جهانی است و بدون آن هیچ اعتمادی نخواهد بود. جهان بدون برجام بسیار خطرناک تر خواهد بود.
چین: آمریکا تمام تحریم ها علیه ایران را باید لغو کند
سفیر و نماینده چین در سازمان ملل نیز در سخنانی در این نشست اظهار کرد که برجام حاصل دیپلماسی چند جانبه در طول ۱۰ سال گذشته است که از سوی شورای امنیت نیز مورد تایید قرار گرفته است.
وی تصریح کرد که برجام ستون اصلی در نظام عدم اشاعه هسته ای در جهان است و باعث ثبات در خاورمیانه می شود.
نماینده چین در سازمان ملل با اشاره خروج آمریکا از برجام افزود که از ماه آوریل تاکنون مذاکرات از سر گرفته شده است و طرفها توانستهاند پیشرفتهای مهمی بدست آورند که این امر فرصت خوبی برای آمریکا و ایران جهت بازگشت به پایبندی به برجام فراهم کرده است.
این مقام ارشد کشور چین در سازمان ملل ادامه داد که طرفها باید با هدف نهایی بازگشت به پایبندی به برجام تلاش کنند.
وی تاکید کرد که باید یک تصمیم در سطح سیاسی باشد. گفت وگو تنها مسیر پیش رو برای حل مساله هسته ای ایران است و طرفها باید متعهد به یک راه حل سیاسی باشند.
دیپلمات کشور چین بر لغو تحریم های یکجانبه و غیر قانونی تاکید کرد و گفت که آمریکا از طریق خروج یکجانبه خود از برجام و وضع فشار حداکثری علیه ایران، کشوری است که بحران را آغاز کرده است.
وی تاکید کرد که آمریکا باید تمام تحریم ها علیه ایران را لغو کند و در مقابل ایران نیز باید به پایبندی کامل به برجام بازگردد. با وجود اظهارات آمریکا برای بازگشت به برجام، این کشور در چند روز گذشته تحریم های جدیدی علیه ایران اعلام کرده است که این اقدامات برخلاف قوانین بین المللی و اصول پایه ای در مورد روابط بین المللی است.
این مقام ارشد وزارت خارجه چین اضافه کرد که این اقدمات برای پیشبرد مذاکرات هسته ای مخرب است و در این مورد چین نگرانی خود را اعلام می کند.
نماینده چین در نشست شورای امنیت بر فضای مناسب برای مذاکره تاکید و اظهار کرد که تکرار اظهارات در مورد پرتاب های موشکی ایران، اعمال فشار از طریق آژانس، سخنرانی در مورد طرح ب در صورت شکست مذاکرات و تهدید برای استفاده از مکانیسم ماشه تنها برای پروسه کنونی مذاکرات مانع ایجاد می کند و مساله را پیچیده تر می کند.
وی با تاکید بر حفظ صلح و ثبات منطقه ای اظهار کرد که مساله هسته ای ایران تاثیر مستقیم بر وضعیت خاورمیانه دارد. حفظ برجام به حفظ صلح و ثبات در منطقه مرتبط است و کشورهای منطقه باید برای حل اختلافات خود به گفت وگو روی بیاورند.
نماینده چین در سازمان ملل تاکید کرد که کشورهای خارج از منطقه باید اقدامات سازنده ای برای حل تنش ها آنجام دهند و از افزایش تنش ها خودداری کنند و مسایل امنیتی منطقه را به بازگشت به پایبندی به برجام ربط ندهند.
همچنین نماینده ویتنام در سازمان ملل نیز در این نشست در سخنانی اظهار کرد که از سرگیری مذاکرات در وین نشان دهنده تعهد طرفهای مربوطه به رفع اختلاف ها است.
وی افزود که ما بر درخواست خود برای همکاری کامل با فعالیت های نظارتی تاکید میکنیم.
سفیر و نماینده هند در سازمان ملل نیز در سخنانی اظهار کرد که هند از اجرای کامل برجام و قعطنامه ۲۲۳۱ حمایت می کند.
وی همچنین از ایران خواست به همکاری خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دهد.
نماینده مکزیک در سازمان ملل نیز در سخنانی حمایت خود را از برجام اعلام و اظهار کرد که کشورش بر بازگشت به برجام بدون پیش شرط تاکید میکند.
وی همچنین موضع خود را در مورد استفاده غیرقابل انکار انرژی هسته ای برای مصارف صلح آمیز با تعهدات راستی آزمایی تکرار کرد.
نماینده مکزیک اظهار کرد که مکزیک درخواست ایران برای لغو تحریم ها را به رسمیت می شناسد.