در پاسخ به این خوانده میشوید، مباحث و اولویتهای متعددی از سوی مخاطبان گرامی تابناک مطرح شد؛ اما بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته ـ که پیشتر در خوانده میشویدِ یاد شده بیان کردیم ـ از میان موارد مطرح، قصد داریم در روزها و هفته های آتی، به ترتیب و اهمیت اولویتها از نگاه مردم، هر مساله و چالش اقتصادی را به صورت یک خوانده میشوید با تاکید بر راهکارهای پیشنهادی مخاطبان به دولت منتشر کنیم.
بر این مبنا؛ امروز در این خوانده میشوید، به یکی از چالشهای اقتصادی مهم دهههای اخیر اقتصاد ایران به نام افزایش نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مردم خواهیم پرداخت.
به گفته بسیاری از مخاطبان، افزایش افسارگسیخته نقدینگی و تورم و به دنبال آن، کاهش معنادار ارزش ریال و افت قدرت خرید مردم، از مسائل مهم اقتصادی و معیشتی کنونی جامعه است.
مشکلی که برای حل آن، در این سال ها تلاشهایی از سوی دولتمردان و مسئولان اقتصادی در جهت کنترل و مدیریت آن شده است، اما نتوانسته است اثرگذاری معناداری داشته باشد؛ برای نمونه، بانک مرکزی به ریاست همتی رئیس کل وقت این بانک، در خردادماه سال گذشته، از هدف گذاری تورم ۲۲ درصد در بهار ۱۴۰۰ خبر داد، اما آنچه تحقق یافت، تورم با نرخهای بسیار بالاتر از ۲۲ درصد بود.
گروهی از اقتصاددانان در این باره گفته اند برای کاهش نرخ تورم در اقتصاد باید سیاستهای انقباضی در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد.
عدهای نیز همواره با اشاره به اینکه یکی از عوامل مهم ایجاد تورم، کسری بودجه دولت است، بر لزوم بودجه ریزی کارشناسی و منطقی تاکید دارند و معتقدند با کنترل کسری بودجه، میتوانیم نرخ تورم را نیز تعدیل و کنترل کنیم.
برخی کارشناسان اقتصادی نیز می گویند، دولت برای کنترل تورم، باید به عرضه و فروش اوراق دولتی با نرخ سود جذاب اقدام کند تا سهم قابل توجهی از نقدینگی موجود در بین مردم را جمع آوری کند و همچنین کنترل هزینههای جاری خود را نیز در دستور کار قرار دهد. این گروه معتقدند کنترل تورم در اقتصاد ایران، امری شدنی است، اما نیازمند تصمیم سخت و بموقع است.
گروهی نیز با هدف جمع آوری، نقدینگی از دست مردم را مطرح میکنند؛ با این شرط که نقدینگی جمع شده توسط بانک ها، صرف پروژههای عمرانی و دولت با هدف ایجاد اشتغال در جامعه شود. عده ای از صاحب نظران اقتصادی نیز علاوه بر پیشنهاد افزایش نرخ سود، به کوچکسازی دولت و تقویت اختیارات بانک مرکزی اشاره دارند.
برخی نیز کلید حل مشکل رشد تورم را در رونق تولید و صادرات میدانند. این گروه بر این باورند، در صورتی که سیاستهای حمایتی دولت در جهت افزایش صادرات و تولید صورت بگیرد، این چرخه به افزایش رشد اقتصادی و در نهایت تقویت ارزش پول ملی میانجامد.
حال از نگاه شما مخاطبان تابناک؛
اساسا در این شرایط اقتصادی، اول اینکه آیا دولت میتواند برای کنترل و کاهش نرخ تورم، برنامه ریزی داشته باشد؟ اگر پاسخ مثبت است؛ از نظر شما چه باید کرد و راهکار پیشنهادی به دولت برای مهار تورم چیست؟