کیوسک بین الملل تابناک: نزاع فرانسه و آمریکا در سازمان ملل بر سر ادامه تنش در خاورمیانه، دیدار وزیران خارجه آمریکا و روسیه با محوریت ایران، رایزنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران برای تمدید توافق، رهگیری بمب افکن آمریکا توسط جنگنده روسیه و نامه سردار قاآنی به فرمانده عزالدین قسام از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
نزاع فرانسه و آمریکا در سازمان ملل بر سر ادامه تنش در خاورمیانه
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نزاع دیپلماتیک میان فرانسه و آمریکا در سازمان ملل اولین تنش میان دو کشور متحد غربی در دولت جو بایدن به حساب می آید.
نزاع از آنجا شروع شد که علیرغم مخالفت آمریکا، فرانسه روز سه شنبه پیش نویس قطعنامه دیگری از شورای امنیت سازمان ملل متحد با محوریت پایان دادن به درگیری ها بین اسرائیل و فلسطینی ها و همچنین دسترسی بشردوستانه به نوار غزه خواستار شد.
این قطعنامه درحالی به شورای امنیت سازمان ملل ارائه می شود که ایالات متحده بارها قطعنامه های مشابه را در روزهای اخیر وتو کرده و گفته است که راه های دیگری را برای حل بحران دنبال می کند.
آمریکا حتی سریعا به آخرین پیشنهاد فرانسه واکنش قاطع نشان داد و اظهار داشت در صورت لزوم دوباره از حق وتو استفاده خواهد کرد.
در همین رابطه سخنگوی آمریکا در سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفت: ما بر تلاش های دیپلماتیک در حال انجام برای پایان دادن به خشونت متمرکز شده ایم و از اقداماتی که به اعتقاد ما تلاش برای تنش زدایی را تضعیف می کنیم پشتیبانی نخواهیم کرد.
فرانسه هیچ تاریخی را برای رای گیری در مورد قطعنامه پیشنهادی خود پیشنهاد نکرده است و به نظر می رسد پیش نویس متن به طور گسترده در میان شورای امنیت ۱۵ عضوی پخش نشده است.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه در پارلمان گفت که موضع آمریکا کاملا تعیین کننده خواهد بود و درست است که ما ایالات متحده را کمی پشت همه این حوادث می دانیم.
اراضی اشغالی فلسطینی طی روزهای اخیر شاهد درگیری میان جوانان فلسطینی و نیروهای صهیونیستی و شهرک نشینان بوده است. در شهرهای عرب نشین فلسطین اشغالی نیز ناآرامی ها و درگیری های بسیاری روی داده است.
از هفته گذشته و در پی حملات صهیونیست ها به فلسطینی ها در محله شیخ جراح در شرق بیت المقدس، که به مسجد الاقصی هم کشیده شد، نیروهای مقاومت فلسطینی وارد عمل شده و اسرائیل را هدف صدها موشک و راکت خود قرار داده اند.
در حالی حملات علیه غزه ادامه دارد که رژیم صهیونیستی حملات گسترده و وحشیانه ای را علیه مناطق مختلف مسکونی نوار غزه صورت می دهد.
دیدار وزیران خارجه آمریکا و روسیه با محوریت ایران
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در ایسلند دیدار کرد.
این نخستین دیدار مقامات عالیرتبه دو کشور پس از دولت بایدن است که در میان افزایش تنش بین دو کشور انجام میشود.
آمریکا در مساله هکرهای "سولار ویندز"، اتهام دخالت در انتخابات آمریکا، تنش در مرزهای اوکراین و همچنین خط لوله انرژی نورد استریم۲ دچار اختلاف هستند.
وزیر خارجه آمریکا پس از احوالپرسی اظهار کرد: بر کسی پوشیده نیست که ما اختلافات خود را داشته باشیم.
بلینکن ادامه داد: وقتی نوبت به این اختلافات میرسد، همانطور که رئیس جمهوری بایدن در تماس با رئیس جمهوری پوتین اظهار کرد، اگر روسیه به افزایش تنش علیه ما، شرکایمان و متحدانمان رفتار کند؛ ما پاسخ خواهیم داد.
وی اضافه کرد: رئیس جمهوری بایدن نشان داد که هم در کلام و هم در عمل، نه به منظور تشدید تشنج، نه به دنبال تعارض بلکه برای دفاع از منافع ما است.
وزیر خارجه آمریکا در عین حال اظهار کرد "با این اوصاف، مناطق زیادی وجود دارد که منافع ما با یکدیگر تلاقی و همپوشانی دارند" و خواستار همکاری در زمینه "تلاقی منافع " از جمله همهگیری کووید-۱۹ تغییر اقلیم، مقابله با برنامه های هستهای در ایران، کره شمالی و افغانستان شد.
بلینکن خاطرنشان کرد: نظر ما این است که اگر رهبران روسیه و ایالات متحده بتوانند با هم همکاری کنند، جهان می تواند مکانی امنتر و ایمنتر باشد و این همان چیزی است که ما به دنبال آن هستیم.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم در ابتدای این دیدار گفت: در واقع برای روابط ما مهم است. و همانطور که روسای جمهور از ما میخواهند، ما باید تصمیم بگیریم که در ادامه روابط خود چه کنیم.
وی افزود: وقتی صحبت از ارزیابی وضعیت بین الملل و رویکردهایمان در مورد چگونگی حل آن می شود، بسیار اختلاف نظر داریم. موضع ما مشخص است. ما آماده ایم که همه مسائل روی میز را با این درک که بحثهای ما صادقانه، واقعی و با احترام متقابل است، بررسی کنیم.
وزیر خارجه روسیه ادامه داد: قوانین، دیپلماسی دوجانبه را توصیه می کند به ویژه هنگامی که صحبت از واکنش به هر نوع اقدامات خصمانه میشود. وظیفه ما استفاده بهینه از فرصتهای دیپلماتیک است.
لاوروف اضافه کرد: همانطور که گفتید، وضعیت روابط مسکو و واشنگتن به طور کلی بر اوضاع بینالمللی تأثیر میگذارد. تا آنجا که من فهمیدم و روسای جمهوری ما هم در مکالمات تلفنی خود آن را تأیید کرده اند، آنها موافق هستند که ما باید در مورد موضوعاتی که دیدگاه های مشابهی داریم و زمانی که می توانیم به نتایج مثبت دست پیدا کنیم ، همکاری کنیم.
وی اظهار کرد: به عنوان مثال ، در حل اختلافات و سایر موارد به عنوان ثبات استراتژیک و حتی با عناوینی چون شبه جزیره کره، مساله هستهای ایران، افغانستان و همه آن مباحثی که نمایندگان ما قبلاً با یکدیگر در تعامل بودهاند. امیدوارم امروز بتوانیم مروری بر همه این موارد داشته باشیم.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: اگر ما به مسائل دیپلماتیک جهانی ادامه ندهیم، اساس دیپلماسی را که ساخت پلها و بهبود روابط است، تضعیف خواهیم کرد.
رایزنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران برای تمدید توافق
آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (پنجشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که در حال رایزنی با مقامهای جمهوری اسلامی برای تمدید توافقی هستند که فردا (۲۱ می ۳۱ اردیبهشت ماه) منقضی میشود.
پایگاه خبری «سوئیس اینفو» گزارش کرد، در حالیکه مهلت توافق ماه فوریه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی فردا (جمعه ۳۱ اردیبهشت ماه) فردا منقضی میشود، آژانس در بیانیهای در این خصوص گفت: «آژانس و ایران در حال حاضر در حال رایزنی در خصوص اجرای تفاهمات فعلی هستند».
آژانس با تأکید بر این که توافق سه ماهه ایران و آژانس که در تاریخ ۲۱ فوریه حاصل شد، «همچنان جاری و پابرجا» است، افزود: «مدیرکل (آژانس)، طی روزهای آینده، به روزرسانیهایی را در اختیار شورای حکام آژانس قرار خواهد شد».
بیانیه آژانس در حالی منتشر شده است که علیرغم آن که فردا مهلت تعیین شده ایران برای تداوم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی فرامیرسد اما طرفهای برجام هنوز به توافقی به منظور احیای برجام دست نیافته اند.
طبق توافق ایران و آژانس، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان دسترسی به سایتهای مهم هستهای ایران را حفظ خواهند کرد اما پس از منقضی شدن این توافق، در صورت عدم لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی، مقامهای ایران بر اساس ضربالاجل تعیین کرده، دسترسی بازرسان به سایتهای مهم هستهای را قطع خواهند کرد و اطلاعاتی که در دوربینهای آژانس ضبط شده و ایران آن را محفوظ نگه داشته، از بین خواهند برد.
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته (چهارشنبه) درباره احتمال تمدید توافق ایران و آژانس به شبکه «ان اچ کی» ژاپن گفته بود که دولت ایران بعداً در این خصوص تصمیمگیری خواهد کرد.
نشست کمیسیون مشترک برجام روز گذشته (چهارشنبه) با حضور هیأتهای ایران و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، چین، روسیه و انگلیس) و «انریکه مورا» نماینده اتحادیه اروپا در گرند هتل شهر وین برگزار شد و پس از حدود یک ساعت پایان یافت.
در نشست روز گذشته کمیسیون مشترک برجام در وین، روسای هیأتها مروری بر پیشرفتهای حاصله در دور چهارم و آخرین وضعیت متنها کرده و به تبادل نظر در خصوص مسیر پیش رو پرداختند.
هیأتها با اشاره به متنهای تهیه شده که در نتیجه نشستهای متعدد دوجانبه و چندجانبه در سطوح مختلف حاصل شده، از وضعیت کلی مذاکرات و مسیر طی شده ابراز رضایت کردند و بر ضرورت حفظ شتاب آهنگ کنونی در ادامه گفتوگوها تاکید کردند.
طبق این گزارش، در نتیجه رایزنیها در روزهای اخیر، پیش نویس متون تا حد زیادی تدوین و تنقیح شده و به مرحلهای رسیده است که جز برخی موارد اختلافی پیچیده که نیازمند تصمیمهای سیاسی در پایتختهای کشورها است، بقیه بخشهای متن تقریبا آماده است.
مقرر شد دور بعدی مذاکرات هفته آینده از سر گرفته شود و هیأتها بعد از نشست امروز به پایتختها بازگردند.
رهگیری بمب افکن آمریکا توسط جنگنده روسیه
در بحبوحه افزایش تنشهای سیاسی بین روسیه و آمریکا، هواپیماهای نظامی دو کشور نیز در آسمان به رویارویی با یکدیگر پرداختند.
ارتش روسیه بامداد پنجشنبه اعلام کرد که برای دور کردن یک فروند بمبافکن نیروی هوایی آمریکا، مجبور به اعزام جنگنده شده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، در این بیانیه آمده است که یک فروند جنگنده «سوخو-۲۷»، هواپیمای بمبافکن «بی-۵۲اچ» متعلق به آمریکا را بر فراز دریای بالتیک رهگیری کرده است.
وزارت دفاع روسیه اما توضیح داد که هواپیمای جاسوسی آمریکا هنوز حریم هوایی این کشور را نقض نکرده بود. این در حالی است که هفته قبل نیز چنین اتفاق مشابهی رخ داده بود.
پیش از این، ارتش روسیه با اشاره به نزدیک شدن یک فروند هواپیمای جاسوسی آمریکا به حریم هوایی این کشور، گفت برای رهگیری این هواپیما، جنگنده «میگ-۳۱» اعزام کرده است.
این اتفاق در حالی افتاده که «سرگئی لاوروف» و «آنتونی بلینکن» وزرای خارجه دو کشور در پایتخت ایسلند برای اولینبار با یکدیگر دیدار کردند.
تنشها میان دو کشور با تداوم اتهام زنی آمریکا علیه روسیه در خصوص دخالت در انتخابات ماه نوامبر و ارتباط داشتن با عملیات هک «سولار ویندز» و اعمال تحریم علیه مسکو به این بهانهها، بالا گرفته است. پیش از آن هم بایدن در مصاحبهای در ماه مارس با شبکه «ایبیسی نیوز» پوتین را قاتل خواند و گفت که باید بهای اقداماتش را بپردازد.
رئیسجمهور روسیه به تازگی حکمی را امضا کرده که دولت را موظف میکند به اقدامات غیردوستانه برخی کشورهای غربی پاسخ دهد.
نامه سردار قاآنی به فرمانده عزالدین قسام
سردار «اسماعیل قاآنی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امروز (پنج شنبه) در نامهای به «محمد الضیف» فرمانده گروه «کتائب عزالدین القسام» (شاخه نظامی جنبش حماس) گفت که مرحله جدیدی در مقابله با دشمن آغاز شده است.
به نوشته وبگاه شبکه المیادین در این نامه، آمده است: «ای شهید زندهای که عمر خود را در صف اول میدان جهاد سپری کرده و به پیروزی باور داری؛ تو را به عنوان یک فرمانده شجاع و فداکار خطاب قرار میدهم و به تمامی فرماندهان و مجاهدین گروههای مقاومت به نیابت از خود و به نیابت از رهبری جمهوری اسلامی میگویم و وعده میدهم که قدس پیروز خواهد شد و شما به عهد خود وفادار بودید و به دشمن غاصب طعم ترس و شکست و ذلالت را چشاندید.»
سردار قاآنی در ادامه این نامه نوشت: «سلام به مردم شریف غزه که مقاومت را در آغوش گرفته و با اراده و ثبات در مقابل وحشیگری دشمن ایستادهاند. سلام به مردم فلسطین در قدس و کرانه باختری و تمامی شهرهای اشغالی از سال ۱۹۴۸. مردم فلسطین به تمامی جهان ثابت کردند که زنده هستند و مرور سالها نمیتواند باعث فراموشی حق آنها، چنان که متوهمان گمان کردهاند، شود.»
این نامه میافزاید: «در حال و هوای عملیات عظیم "سیف القدس" که با تمامی گردانها و تیپهایتان آغاز کردهاید، هستیم و این جنگ مرحله جدیدی در نبرد با دشمن را موجب شده است. مقاومت شما با خون و آتش نوشته شده است؛ معادلهای که میگوید دشمن نمیتواند بدون دریافت پاسخی سخت، قدس را منزوی کند و امام خامنهای رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردهاند که شمارش معکوس نابودی دشمن آغاز شده و هرگز متوقف نخواهد شد.»
سردار قاآنی در ادامه تأکید کرد که نبرد «سیف القدس» بار دیگر توجه امت اسلامی را به بیتالمقدس و مقدساتش جلب کرده و نشان داده است کسانی که در فروش فلسطین مشارکت داشتند نماینده کسی جز خودشان نیستند و برای خیانتی که کردهاند پشیمان خواهند شد و گروههای مقاومت با ایستادگی خود ضعف دشمن را ثابت کردند.
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این نامه خطاب به فرمانده کتائب عزالدین قسام گفت: «بر عهدی که شهید قدس حاج قاسم سلیمانی با شما بسته وفاداریم و در شرایطی که فشارها بر شما افزایش یافته و محاصره شدیدتر شده است، هرگز فلسطین را تنها نخواهیم گذاشت.»
در پایان این نامه آمده است که دشمن میداند که فلسطین تنها نیست، بلکه محور مقاومت در کنارش ایستاده و مدام دایره آن وسیعتر و قدرتش فزونتر میشود و قدس قطبنمای محور مقاومت و قبله جهاد است.
سردار قاآنی با این جمله نامه خود را به پایان رساند و نوشت: «تا نابودی رژیم غاصب و آزادی تمامی سرزمین، آسوده نخواهیم ماند و آرام و قرار نخواهیم داشت.»
این نامه در شرایطی نوشته میشود که یورش گسترده رژیم صهیونیستی به غزه امروز ده روزه شد و وزارت بهداشت نوار غزه شمار شهدای این منطقه از ابتدای آغاز حملات رژیم صهیونیستی تاکنون را ۲۲۷ نفر از جمله ۶۴ کودک و ۳۸ زن و شمار زخمیها را ۱۶۳۰ نفر اعلام کرده است.